Синът на Първанов влязъл в туризма със заем от своя фирма

Един от басейните в спа хотел "Стримон".

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Един от басейните в спа хотел "Стримон".Ивайло Първанов е осигурил парите за покупката на половината от капитала на СПА хотел "Стримон" в Кюстендил със собствени средства, дивиденти и заем от фирмата, в която е съдружник, стана ясно от негово писмо, цитирано от Би Ти Ви. Както е известно малкият син на лидера на АБВ стана съсобственик на хотела заедно с дъщерята на покойния министър на вътрешните работи Николай Добрев Мариана, като всеки платил по 207 000 лева.


От 2009 година Ивайло Първанов, заедно с брат си, е собственик на фирмата за поддръжка на компютърни системи си "Айви- СМ" ООД. Според финансовите и отчети, до миналата година тя е има чиста печалба 272 000 лева, съобщи Би Ти Ви. Като управител Първанов взимал възнаграждение в размер на 3.3 минимални работни заплати за страната, или около 1122 лева към днешна дата.


Според Би Ти Ви обаче е странно, че за 414 000 лева Първанов и Добрева са придобили хотел, оценен на 7.5 млн. лева. Любопитен детайл е също, че сделката става факт през юни тази година, а седмица по-рано "Стримон" е ипотекиран от стария собственик за 2.265 млн лева.
По повод разследването на Би Ти Ви, Георги Първанов се включи по телефона, за да заяви, че синът му е купил акции за 207 000 лева, а не хотел. "Фирмата на синовете ми има два пъти по-голяма печалба от тази на "Стримон". Плюс това, те придобиват не само активите, но и пасивите. Хотелът има огромни задължения и синът ми прави една рискова инвестиция", отбеляза още Първанов.


Той уточни, че непрекъснато се говори, че синът му, който е на 27 години има малък трудов стаж, но никой не отчита неговият стаж от над 30 години, "от които поне 25 са на високо платена работа". Първанов уточни, че той и съпругата му са осигурили около една трета от цитираните 207 000 лева.


На въпрос, откъде има тези средства, при положение, че от последната му данъчна декларация става ясно, че има на влог едва 10 000 лева, а съпругата му 20 000, бившият президент уточни, че тези неща ще стана ясни в декларацията му за тази година, който ще подаде през следващата. "Дадените 207 000 лева са лесно проверяеми и доказуеми", увери Първанов в заключение.


Според Тихомир Безлов от центъра за изследване на демокрацията, когато има една такава сделка, в която са замесени синът на президент с два мандата зад гърба си и бивша негова секретарка, винаги има много въпроси. Той посъветва да се пита банката, как е одобрила продажбата на ипотекирания хотел на човек с такива скромни доходи. От финансовата институция обаче отказали пред Би Ти Ви коментар, с аргумента, че това са отношения между банка и клиент.


Бившият председател на Сметната палата Валери Димитров също изрази мнение, че около казуса има неясни неща, като най-важният въпрос е каква е стойността на хотела, като действащо предприятие в момента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK