Общинар от ДСБ пита Фандъкова за нов паметник на акад. Лихачов

Общинар от ДСБ пита Фандъкова за нов паметник на акад. Лихачов


Общинският съветник от "Синята коалиция" Марта Георгиева (ДСБ) е внесла питане към кмета на София Йорданка Фандъкова за издигането на паметник на акад. Дмитрий Лихачов в кв. "Обеля".


"Сред жителите възникна справедливо недоволство от реализацията на решение на Столичния общински съвет (СОС) за поставяне на паметник в съществуваща градинка. Те не са били надлежно уведомени за намерението на инициаторите и кмета на район "Връбница" г-н Младен Младенов и не са били страна в проведено обществено обсъждане преди произнасянето на СОС", пише Георгиева и добавя, че гражданите изразяват и категорично несъгласие със започнатото изливане на голямо количество стоманобетон в градинката и то на централно място, възпрепятстващо движението в парка.


"Според самите инициатори "Тази градина е единственото свободно и незастроено място, което е любимо средище на живущите от района за отмора, спорт и развлечения". Въпреки това, решението на главния архитект е предложеният паметник да отнема голяма площ от зеленината, използвана от жителите за тези дейности, с което да се промени изцяло функционалността на парка", пита още съветникът.
Според нея несъмнено акад. Лихачов има изключителен принос в старобългаристиката, както и за признаването на древността и значимостта на българската писменост и култура. "Големият учен заслужава и огромно уважение заради своите страдания в съветски лагер и действия си на несъгласие с тоталитарната власт", смята Георгиева и добавя, че едно решение на СОС за поставяне на знак на почит към видния старобългарист следва да бъде осъществено без да буди отрицание сред жителите на София като за целта на администрацията на София трябвало да преосмисли избора си на място и разположение на паметника, както и неговата големина и естетически качества.


"Реализацията на паметник на акад. Лихачов в стил "социалистически реализъм" би била обида към светлата памет на големия учен, който лично е пострадал от репресиите на съветския режим и през целия си живот е бил нетърпим към тоталитаризма и пропагандата", добавя тя.


Общинар от ДСБ пита Фандъкова за нов паметник на акад. Лихачов

Тя задава на Фандъкова тези въпроси:


1. Намирате ли за необходимо отнемането на голяма, централна площ от "единственото свободно и незастроено място, което е любимо средище на живущите от района за отмора, спорт и развлечения" в кв. "Облея", район "Връбница"?


2. Не намирате ли за по-уместно паметниците да се изграждат според традиционния за София подход не в средата на градинките, а към едноименните улици, като например паметника на Христо Ботев на бул. "Христо Ботев"?


3. С Решение № 365 по Протокол № 84 от 25.06.2015 г., изменящо и допълващо "Наредба за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община", Столичният общински съвет вмени на кмета на СО задължение по контрол по поставянето на паметници. Бихте ли предприели действия по чл. 37 от горепосочената Наредба за упражняване на контрол по поставянето на паметника на акад. Лихачов?


4. Според Вас една мегаломанска купчина стоманобетон, изсипана в средата на градинката, служи ли "за естетизация, оформяне на градската среда, повишаване на нейните художествени качества и подобряване качеството на живот на гражданите" в духа на приетата нова глава V от Наредбата?


5. Бихте ли предприели действия, които да доведат до преразглеждане позицията на НАГ и "Зелена система" за избор на място и разположение на паметника на акад. Лихачов?


6. Бихте ли спрели реализацията на проекта на паметник до произнасянето на новосъздадения с допълненията в Наредбата Експертно-художествен съвет, който да изпълни дадените му функции: да проведе "срещи и консултации с обществени организации и граждани", да даде становище по "необходимостта от поставянето", "художествената стойност и ситуирането", "необходимостта от провеждане на конкурс"относно проекта на този паметник?


7. На коя държава е гербът, предвиден по проекта на инициаторите, и с коя институция е съгласувано поставянето на герб на чужда държава върху български паметник?

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какъв Лихачов бе, ние нямаме ли си видни учени, писатели, общественици, царе, възрожденци и изобщо личности, та да се мазним пак на руснаците.
  Айде у лево, писна ми вече от чуждопоклонничество!

 2. 2 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Интересно какво ще отговори смъркащото Данче - ще изтърчи да пита бате Бойко

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "theanalyser":

  Най добре прочети малко за този Човек.
  Той е може би единственият руснак, който казва истината за българите така упорито забранявана в Русия. Руските империалисти панслависти (разбирай комунисти - путинисти) го мразят от дъното на душата си.

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Лихачов действително има принос към България, и наистина е репресиран ... толкова по-зле е, че "русофилите", разчитайки на преобладаващата неграмотност у нас, цинично използват именно неговото име, за да сложат руско име и руски герб !!!
  Една паметна плоча /но защо там/ е предостатъчна, а истинско уважение можем да покажем като нация, ако делото и приноса му бъдат всеобщо достояние, а не малък "бетонов възел" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Напоследък паметници никнат като лафки .Не трябва ли да има конкурси и обчествено обсъждане?

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "pomnesht":
  Руските паметници в България са повече от българските.
  Не искам повече от тях, Лихачов не ми е проблема, искам да се завърне българщината в съзнанието на хората. Не русофилство или русофобство.

 7. 7 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ето още нещо за Лихачов пък вие преценете дали става въпрос за русофилство. (Между другото признавам че съм русофоб).

  "Скъпи български приятели, не забравяйте – вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и в света.

  Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него.“

  Дмитрий Сергеевич Лихачов"

  Посланието на акад. Дмитрий Лихачов към българския народ –Българите – най-древната културна нация- http://vbox7.com/play:4ce87e867f&pos=vr

  “Държавата на духа”- http://vbox7.com/play:c5ea6f04eb&pos=vr

  Акад. Дмитрий Лихачов за старобългарската литература http://vbox7.com/play:5efd53a8ba&pos=vr

 8. 8 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"роджър"]Една паметна плоча /но защо там/ е предостатъчна, а истинско уважение можем да покажем като нация, ако делото и приноса му бъдат всеобщо достояние, а не малък "бетонов възел" ...[/quote]

  Напълно съм съгласен с вас.
  Бетонните безумия биха обидили този човек ако имаше възможност да ги види.

 9. 9 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#3:"pomnesht"]Най добре прочети малко за този Човек.
  Той е може би единственият руснак, който казва истината за българите така упорито забранявана в Русия.[/quote]
  Проблемът не е в акад. Лихачов, а в използването и злоупотребата с името му за натрапване на руско влияние у нас. Погледни самия паметник. Все едно е дълбок соц. от 1978 г.- типично социалистически тертип, че и с руското знаме на него. В съседство с тази градинка е улицата, носеща името на академика. Можеше да сложат една плоча, един барелеф и с няколко изречения да изкажат благодарност и почит.

 10. 10 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#8:"pomnesht"]Напълно съм съгласен с вас.
  Бетонните безумия биха обидили този човек ако имаше възможност да ги види. [/quote]
  Точно за това става въпрос. Това е и замисъла на т.нар. "Движение Русофили" - да се натрапва влияние по най-груб начин, а не да се отдава почит.
  Същото е като с МОЧА.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Самото движение "русофили" е антибългарско, позорно ... що за "хора" са това ???!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "pomnesht":
  Браво! Благодаря Ви, че сте отделили време за линковете!

 13. 13 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "choss":
  Човек не се определя като националност от мястото на раждането си, а от действията си. Хора като Доган, Кристо, Волен... се пишат българи, но не са! Акад. Лихачов е защитил правото да се нарича българин (отделен въпрос, че като прераждане е българин). Така че една паметна плоча не стига! Освен това изкуството от 70-те и особено 80-те беше изчистено (за разлика от съвременното) от кич. Поста Ви показва повече шаблони отколкото знания.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8979 Неутрално

  Не паметниците правят хората велики.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK