Прокуратурата повдигна обвинения на три жени за организация на схема за продажба на бебета

Прокуратурата повдигна обвинения на три жени за организация на схема за продажба на бебета

© Associated PressСътрудник в сдружение за помощ на деца от социални домове, адвокат, специализирал работа по дела за осиновяване и чистачка в детска градина, са привлечени като обвиняеми за участие в престъпна група, създадена с цел продажби на новородени бебета в страната, съобщиха от специализираната прокуратура.


Като ръководител на групата се сочи Цветелина Стоянова, която е управител на "Маркетлинкс" ООД - София и маркетингов специалист за сдружение "Надежда за нас 2008". Като участнички в групата са привлечени Снежина Спасова – адвокат в Софийска адвокатска колегия и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина "Веселата къща".


Според обвинителния акт престъпната схема е била замислена и наложена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова. Сдружението "Надежда за нас 2008", в което участвала като маркетингов специалист, подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове.
Посредством дейността си в него и с помощта на Тотка Георгиева,самата тя израсла в дом и приета от Стоянова да живее в жилището й, ръководителката на групата намирала бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си, най-вече заради липса на финансови възможности.


Уговаряла бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане от български семейства, готови да им заплатят за това между 6000 и 10 000 лева. След като мотивирали жените да продадат децата си, Стоянова и Георгиева ги прибрали в дома си в София, където им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането. Всичко това финансирали кандидатите за родителски права.


Снежина Спасова, като адвокат с опит в областта на осиновяванията, намирала от своя страна български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване. Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.


След изписването на родилката от болничното заведение Стоянова предавала детето на "новите родители" и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване. Участничките в престъпната група са разкрити и задържани от агенти на ДАНС на 30 юли 2014 г. преди да довършат третия си опит за незаконно осиновяване.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Докато не се нормализира системата за осиновяване на деца, така ще е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":
  Имаш ли идея какво трябва да се направи за да се "нормализира"?
  Ако нямаш, то защо само пълниш форума с лозунги?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  ПРивлечени добре, ама дано и да ги осъдят

 4. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Случайност.
  Точно вчера разправях на немеца, циганките в България си продават бебета си за по 3000-4000 €, в Стара Загора са станали 20% от населението, преди 20 години не бяха толкова. Откъде се извъдиха?
  Единственият коментар на немеца беше, че няма да дава пари за закупуване на бебета. Аз му казах старата българска поговорка, че вълка козината си мени, но не нрава. Как ще наречеш циганина, циганин или рома-синти, нищо не променя.За него циганин е обидна дума, за мен нормално, казах му.

  Es muß Geld fließen!
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#2] от "Храбър":

  Ти имаш ли идея, че в момента е от типа "ако нямаш връзки и не си плащаш под масата, нямаш шанс"? Конкретно аз нямам идея, признавам си, но толкова ли е трудно да вземат пример от някоя нормална държава, при това без да го побългаряват на принципа "пътя към ада също е постлан с добри идеи". В момента едни хора, разполагащи с много пари, искат да си осиновят дете, само като чуха какви са процедурите се хванаха за главите. Вместо детето да отиде да живее при тях и да не се лишава от нищо и да получи шанс в живота, по-добре ли е тука да го подмятат по разни домове, и да се чуди как да оцелява?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#2:"Храбър"]Имаш ли идея какво трябва да се направи за да се "нормализира"? [/quote]

  Ами в момента повечето си дават детето в дом без се отказват от родителски права. Така че осиновяване може да стане само с тяхно съгласие. Познайте дали дават такова без пари и кандърми.

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нямам никакъв интерес към осиновяванията, но все пак ми се струва, че хората искат български бебета, никой не ще мангали. Те са готови да платят, за да имат бяло здраво бебе в дома си. А циганските отрочета ще отиват за органи, това е грозната действителност.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Циганите и те са хитри.Не оставят детето за осиновяване,а само за отглеждане.След някоя друга година,вече отгледано,си го прибират.Трябва по-строг закон за такива родители.Ако не го потърси, например до 3 месеца,държавата да има право да го даде за осиновяване,независимо вътре или вън от България.Тогава ще намалеят и продажбите на деца.

 9. 9 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 808 Неутрално

  да го кажем така......от статията излиза, че освен че парите прибира някаква фирмаджийка, а не държавен служител, разлика между гореописаната процедура и държавната, псевдо легална, дефакто няма. само дето тук явно повече се грижат за майката.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 10. 10 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В Германия е двустранно наказуемо, като купувач или продавач на бебета. Наказанието е до 2 години години затвор или парична глоба. Като препродавач е повече. Има си сиропиталищия, където всяка майка анонимно може да даде бебето си. Има един кофти закон за дарителите на сперма от 2010 г., децата могат да поискат тест за бащинство и да искат,при положителен тест, издръжка до навършване на 18 години.

  Es muß Geld fließen!
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#5:"today"] Конкретно аз нямам идея, признавам си, но толкова ли е трудно да вземат пример от някоя нормална държава, при това без да го побългаряват на принципа "пътя към ада също е постлан с добри идеи".[/quote]
  В първия си пост си изразил само чувства и нищо повече. Тук предлагаш да се поинтересуват как го правят в "нормалните държави". Опитът от други страни би помогнал, но сигурно трябва да се вземе предвид, че става дума за цигани....т.е. да се вземат предвид специфичните условия в България ( т.е. да се побългари).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Това като поредната серия от "Закон и ред" ми изглежда, ужас!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Това е възмутително.Добре, че са разкрили схемата.

 14. 14 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 550 Неутрално

  "Участничките в престъпната група са разкрити и задържани от агенти на ДАНС на 30 юли 2014 г. преди да довършат третия си опит за незаконно осиновяване."

  Или сте сбъркали годината, или публикацията е поостаряла. Ако е станало през 2014, би трябвало сега да прочетем за присъдите.

  Оф, забравих - това би се случило в някоя нормална държава. Извинете.

 15. 15 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Нима е по-добре ако изпадналата във финансова безизходица бъдеща майка направи аборт? Здраво българско дете ще бъде отгледано в добро и с възможности българско семейство, какво лошо е сторено от тези хора?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 16. 16 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  И чии интереси са накърнени? На детето? Не, то получава по-добро бъдеще в семейство, което ще го обича. На майката? Вместо да се чуди как да се отърве от нежеланото дете, дали да не го изхвърли в контейнер, или да го остави в дом, тя е спокойна, че го дава на сигурно място. На осиновителите? Те заобикалят дълга и сложна процедура, която може и да не е по-евтина заради корупцията. Излиза, че единственият ощетен е държавата и най-вече чиновниците, които не са включени в схемата. А това не се прощава и най-вероятно цялата сила на закона ще бъде стоварена върху тези три жени.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#15:"gripen"]здраво българско дете ще бъде отгледано в добро и с възможности българско семейство, какво лошо е сторено от тези хора? [/quote]

  Имаше преди години адаптирано циганче на около 4 години от швейцарци, почнало още младо да краде неща. Като пораснала, крадяла от портмонето на мащехата си. Макар да не е била така възпитавана, то тя си го е имала "инстинктивно"

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#17] от "iik47393114":

  Щом осиновителите са готови да похарчат не малко, в случая вероятно става дума за деца от бели родители.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 19. 19 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всъщност не виждам, защо тези хора да бъдат съдени, никой от не е пострадал, всъщност печелят всички участници в "схемата".

  Учебникарски пример на престъпление без жертва. Надявам се съдът да го вземе предвид и да постанови минимални присъди.

  Ментор
 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Журналистът, написал статията е добре да потърси и разясни в какво се състои престъплението и има ли де факто престъпление (де юре има - за държавата престъпление е всяка обмяна на капитали, от която тя не получава данък).

  Тъжно стои тази статия ден-два след една друга такава обясняваща как ще се закрият всички държавни сиропиталища заради налаганата тенденция да се търсят семейни приемници на децата.

  Макар, че описаната схема има слаби места (крайният клиент може да е канибал или равъдник на органи за продажба, който не е регулиран) практически мисля, че въпросните жени са били много повече полезни за обществото отколкото престъпни такива.

  И само в кратунистиада като България това може да бъде разтръбено като престъпление.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Логично погледнато дейността не е чак толкова престъпна. Децата отиват за отглеждане в нормални семейства, а майките са обгрижвани поне до осиновяването. Иначе дечицата със сигурност ще станат престъпници и ще бъдат захвърлени на улицата. Може би по-скоро да се узакони плащането и да отива у държавата, че иначе се генерират много млади престъпници.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#19] от "angmar":

  Не е така; без спазване на процедурата, продажбата на дете крие по-големи рискове то да отиде при неправилни хора, а продажбата поставя на преден ред личната печалба, а не интересите на детето.

 23. 23 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  "Като ръководител на групата се сочи Цветелина Стоянова, която е управител на "Маркетлинкс" ООД - София и маркетингов специалист за сдружение "Надежда за нас 2008"


  Цветелина Стоянова е бивша съдружничка на вътрешния министър Румяна Бъчварова.
  Защо премълчавате истината, Дневник?!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 24. 24 Профил на "X"
  "X"
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Дали пък акцията не е спретната точно за да могат някои нечистоплътни медии да излязат със заглавия като "ДАНС арестува дясната ръка на Румяна Бъчварова за трафик на деца"?

  Защото в самия акт - намиране на осиновители за деца на родители, които нямат възможност да ги отглеждат, няма нещо особено престъпно, макар и да са прескочени някои законови процедури. Освен това става дума за две осиновявания; при третото са ги "заловили".

  А и парите не е ясно дали са за лично облагодетелстване на обвиняемите или за разходите по бременността, раждането и първите седмици на бебето. Сумата не е особено голяма.

  Нещо не е наред в тази история. Надявам се "Дневник" да я разнищи по-сериозно - няма да се изненадам от сериозен обрат.

 25. 25 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Колко по долу може да падне човек от това да печели, като продава невинни деца?! Зловещи и отблъскващи личности.

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Любопитно

  [quote#24:""X""]"Дали пък акцията не е спретната точно за да могат някои нечистоплътни медии да излязат със заглавия като "ДАНС арестува дясната ръка на Румяна Бъчварова за трафик на деца"? [/quote]

  Тоест, по инстинкт, да скрием истината, щото видите ли не може да се говори лошо за съдружниците на г-жа Бъчварова. Напомняте ми на едни неотдавнашни хора и времена.

 27. 27 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  НИТО думичка, че Цветелина Стоянова е била съдружник с министърката Румяна Бъчварова. НИТО думица. Ех, ако беше съдружник на някой от БСП, небето щяхте да проглушите! Кво да се прави, такава е платената от американците журналистика.

 28. 28 Профил на "X"
  "X"
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#26] от "batzdravo":

  "Истината" може да е съвсем различна. Първо, както и друго коментираха по-горе, ако са подпомагали осиновяването на деца от семейства, заобикаляйки тромава административна процедура, не е като да са търгували с деца за органи или проституция, какъвто е подтекстът на "трафик" в някои жълти медии. Второ, това, че въпросната дама в някакъв момент от живота си е била бизнес партньор с други хора по други проекти по никакъв начин не обвързва тези хора с конкретната дейност, както се опитват да изкарат някои журналисти. Трето, много лесно е очернянето на който и да е, ако разполагаш с медии и власт и минимум морал. В едни неотдаваншни времена, за които намеквате, това се правеше активно; явно продължава и днес.

 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Любопитно

  [quote#28:""X""]"Истината" може да е съвсем различна.[/quote]

  Писах Истината, не "Истината"!
  "Истината" е плод на неумело боравене с "логически" предположения. Прочети ми писанието, след това твоето и ми кажи пак, какво всъщност искаш да ми кажеш. Разбирам желанието да се защити една личност, но в моите думи, упрек към г-жа Бъчварова, няма! Има към тези, които по стар, придобит в школите на ДС и АОНСУ, навик тръгват да отричат или манипулират Фактите! Всъщност, така се опитваш и на мен да повлияеш. Но аз съм от друга "школа", и не се влияя!
  На здраве и на екс, Х!

 30. 30 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Преокуратурата що не провери цялата процедура за осиновяване от т.нар "Детски дом" пък после да съди хората! Мой познати (българи) живеещи във Франция след поече от година борба точната дума е борба с 5-6 служителки се отказаха и си осиновиха румънско цигане.Бяло българче е невъзможно да се осинови. "Държавата е най-големият терорист" така пишат гръцките анархисти и в това отношение са прави.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#30] от "Без соц":

  В България децата за осиновяване са 9 циганета към едно българче последното често с тежко заболяване . Наскоро едни пациенти ми казаха ,че са накрая на процедурата за осиновяване на дете. Помислих си ,че със сигурност е цигане и така се оказа. Стана ми неприятно и тъжно, че българите хем издържаме циганите с нашите данъци, хем после по принципа на кукувицата снасяща яйца в чужди гнезда им гледаме и ценгетата. Много хора си мислят ‘еми това е дете’. Да, но генът си казва думата и дори подобрените условия на средата не могат да променят генетично определеният модел на поведение и манталитет. Виждал съм десетки такива осиновители и определено историята им накрая не е радостна с такива осиновявания.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK