Избран е победителят в конкурса за фигура на Алеко Константинов на бул. "Витоша" в София

Избран е победителят в конкурса за фигура на Алеко Константинов на бул. "Витоша" в София

© Столичната общинаСтоличната община е избрала победителят в конкурса за избор на бронзова фигура на Алеко Константинов, която да бъде поставена на пешеходния булевард "Витоша", показа справка на "Дневник" в сайта на Агенция на обществените поръчки.


Избран е проектът на скулптора Борис Борисов и на архитекта Пламен Цанев. В журито участваха представители на художествената и архитектурната гилдия, общински съветници и чиновници.


Миналата година местната управа също проведе конкурс и избра победител, но след това го отмени, защото се оказа, че Министерството на културата не е било уведомено. Тогава победител стана проектът на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов, с помощта на авторите Константин Чапкънов и Станислав Чапкънов, които участваха и във втория конкурс, но завършиха на четвърто място.
Сегашният победител предлага фигурата на Алеко Константинов в цял ръст, подпрян на улична лампа с табели с посоките на градове по света.


Плановете на общината са бронзова скулптура на Алеко Константинов да бъде поставена в началото на пешеходната зона на бул."Витоша" в София до края на 2015 г., като сумата да не надвишава 55 500 лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK