Нов случай с овца, умряла от антракс през юли, стана известен днес

Нов случай с овца, умряла от антракс през юли, стана известен днес

© Георги КожухаровСлучай с овца, болна от антракс в провадийското с. Бозвелийско е бил прикрит в началото на този месец. Това стана ясно днес от изявление на областния упрлавител на Варненска област Стоян Пасев. Според казаното от него  овцата е умряла в дните около 25 юли, но за това е била разпространена информация, тъй като тя е била заровена веднага след като е умряла и това е изключило всякаква възможност за разпространение на заразата.


Според публикация на "168 часа" обаче за случая областният управител е бил информиран още в понеделник за резултатите от изследване на останките от животно в Бозвелийско.


Според известната до момента информация заразата е достигнала до селото с месо от кравата, която умря от антракс в с. Млада гвардия.  Мъж от Бозвелийско е ял субпродукти от главата на заразената с антракс крава, след което изхвърлил останките на селското сметище. Евентуално от там спорите на антракса са се разпространили, което е станало и причина за заразата на овцата.


Заради новия случай Кризисният щаб към Областната администрация във Варна отново е бил свикан, каза днес Пасев. Според него всички животни в с. Бозвелийско вече са били ваксинирани, но карантина няма да бъде обявена. До този момент няма и нови сигнали за хора с оплаквания или симптоми на зараза с антракс.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK