Заместникът на Мая Манолова в парламента

Димитър Байрактаров

© Юлия Лазарова

Димитър Байрактаров"Митко, не се тревожи, сега Мая Манолова като стане омбудсман, цялото пленарно време ще е за теб!". Така съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов успокоява депутата и член на ръководството на Националния фронт за спасение на България Димитър Байрактаров, а поводът - първоначалното несъгласие на Байрактаров за подкрепа на представителката на БСП за обществен защитник.


Байрактаров е от най-активните представители на Патриотичния фронт. По реакциите в пленарната зала - смях, аплодисменти или привиден интерес към казаното ("Заслушах се и времето ви просрочи с 40 секунди" -  председателят на парламента Цецка Цачева, бел. а.) изявите му наистина се конкурират с тези на острието на БСП. И двамата обичат да поучават водещите заседанието и да обясняват къде е нарушен парламентарният правилник. Депутати от различни парламентарни групи са му стискали ръката в кулоарите, за да го поздравят за някоя реч, в която бил казал "истини за политическите игри на прехода".


За Байрактаров в парламента се шегуват, че ще е "новата Мая Манолова" или "достойният й наследник". Той пък го приема с видимо доволство и дори гордост. "Всички се отнасят с огромно уважение към нас, защото не е въпросът да излезеш на трибуната да говориш врели-некипели, а да си аргументиран, да бъдеш абсолютно обективен, да говориш на високо, на експертно ниво", смята той.
"Както виждате и


мен, и г-жа Манолова рядко ни репликират


защото "когато фактите говорят, и боговете мълчат". "Вижда се, че има огромно уважение", повтаря той и продължава: "Когато излизаме на трибуната, в залата настава тишина, която показва, че всеки иска да чуе какво ще се каже, защото много колеги научават нещо".


На въпроса дали това внимание към него не се дължи на очакването на колегите му да се посмеят, Байрактаров отговаря: "Понякога дори е добре да има доза шега в парламента. И ние сме хора, и ние можем да се шегуваме, да се побъзикаме. В политиката не трябва да бъдеш краен в действията си и да влагаш агресия, омраза, а трябва да има спортменски дух. Аз съм бивш спортист и съм научен, че трябва да се уважава противникът и той да уважава теб".


Макар досега да не е предизвиквал физически сблъсъци в парламента, 50-годишният Байрактаров, оказва се, има влечение към


решаване на проблемите с... бой


В края на октомври миналата година е бил глобен с 1000 лева за нанесен побой над длъжностно лице. Решението на съда е по предложение на прокуратурата, която се е позовала на текст от Наказателния кодекс, според който лица с чисто съдебно минало могат да бъдат освободени от наказателна отговорност, в случая, предвиждаща от 1 до 3 години затвор. Преди години той отново е бил наказан с глоба от съда, след като нападна общинска служителка от отдел "Туризъм" в Община Бургас, напомнят местните медии. На местните избори през 2011 г. пък се замесил в скандал с полицията в Костенец.
Байрактаров все още не е влизал в цветущ словесен конфликт с лидера на "Атака" Волен Сидеров, както колегата си от ПФ Валентин Касабов.


"Лично аз не мога да ги приема от хора, които за огромно съжаление дори не знаят как се зарежда калашника, колко куршума има в пълнителя на калашника – елементарни неща за хора, които сме давали клетва да служим на България и на българския народ. Не може човек, който не е давал клетва да служи на България и на българския народ, да ми изнася речи как да защитавам Родината си", казва Байрактаров по повод нападки на Сидеров за псевдопатриотизъм и популизъм.


Личният ми пример се равнява на три деца


възкликна Байрактаров пред депутатите си при обсъждането на законови поправки за данъчни облекчения на младите семейства, с което да се стимулира раждаемостта. "Горе, на балкона, има млади хора и този Законопроект е насочен към тях – към тези, които трябва да създадат бъдещето на България, към тези, на които държавата години наред в общи линии е обръщала гръб. Затова искам да ги погледнете, за да може след това да имате и морала, и мотивите да погледнете младите хора на България", призовава тогава депутатите.


Претенциите му за "бюджетар"


са изпълвали залата с бурен смях.


Байрактаров беше и най-активният в дебатите по поискания от президента Росен Плевнелиев референдум по трите изборни въпроса. "Що се касае до това, че от ДПС имате някакво странно мислене, подчинено на философията на Търговския закон, подчинено винаги на философията за сключване на сделки и търгашество, няма как да Ви отговоря, защото това е нетипично за поведението на Патриотичния фронт. (...) Може би затова се притеснявате да не би пък случайно в един момент българският народ да реши чрез референдум да бъде преразгледано конституционното решение дали ДПС е конституционна партия".


При узаконяването на синята и зелената зона Байрактаров пак провокира шум в залата: "Забележете, ние сме много стриктни и настояваме вендинг машините или кафе машините да са свързани онлайн – за по едно кафенце от четиридесет стотинки, и всяка негова продажба се отчита, а там, където е печатницата на пари, се оказа, че няма никаква свързаност с Националната агенция за приходите".


Ученици-експерти


Байрактаров е роден във Велинград, завършил е висшето си образование в УНСС, а преди това е учил в Спортното училище в Чепеларе с профил "Ски и биатлон". Бил е преподавател в Икономическия техникум в родния Велинград - в началото на прехода, когато по думите му било трудно да се преподава, заради липсата на учебници.


"Гордея се, защото всички ученици, които съм обучавал, се реализираха. Жалкото е, че повечето от тях са в чужбина, на много сериозни позиции в САЩ, Англия, Франция. Поддържаме контакт и ми помагат като експерти в парламентарната дейност", разказва Байрактаров.


Журналистическата закалка


През 2009 г. започва работа в тв СКАТ като автор и водещ на предаването "От упор", в което давал "трибуна на обикновените хора, на малкия човек". Разглеждането на различни проблеми ми даде и тази добра подготовка, която днес имам в парламента, защото всеки казус, който сме обсъждали в предаването, е бил плод на сериозно проучване и задълбочено анализиране, казва той.


Това бяха и първите стъпки, в които се формира и по-силна част на гражданското общество, която се обяви срещу банковия и енергийните монополи, разяснява Байрактаров. Колкото и нескромно да звучи февруарският протест през 2013г. говореше с езика на тв СКАТ, допълва той.


"Журналистическата ми дейност, която и към този момент не е прекратена, ми даде много сериозна подготовка, която днес е видима. Дори много от депутатите се чудят как успявам по толкова различни теми да имам такава добра подготовка, защото не всеки има тази възможност", смята Байрактаров.


В края на лятната сесия на парламента се чувства изморен. "Никога не съм чакал с такова нетърпение да дойде месецът за отпуска. В хората се насажда една представа, че едва ли не депутатите са хора, които се разхождат до Народното събрание, в интерес на истината една немалка част от колегите, правят точно това. Но има една група депутати, които


работим много здраво и денонощно почти


споделя Байрактаров и пожелава на колегите си да са поне на половината активни колкото Мая Манолова. Защото "парламентът е да се водят дебати, а не да се натискат копчетата на машинките за гласуване, без да се влага мисъл". Признава си, че е пуснал бюлетина за Манолова при избора на омбудсман, "защото на този пост трябва да е човек от опозицията, иначе се получавал тоталитарен модел - всички власти да са една от политическа сила, което не би било добре и за страната".Байрактаров е председател на групата за приятелство с Латвия. Членува в комисиите по социална политика и по здравеопазване, както и на временната комисия за пенсионните фондове. Сред вносителите е на промени в 23 закона и на двата проекта за поправка на Конституцията.
Никога досега не е членувал в партия преди създаването на НФСБ през 2011 г. Единствената партия, на която ще остана член до края, това е НФСБ, казва той.
Избран е за депутат от Стара Загора, а предпочел да е водач там, защото още от 2010 г. в предаването си започнал битка срещу обгазяването от полигона в Змейово. С приемането на два закона - за утилизацията на боеприпасите и взривните вещества и за околната среда и водите, този процес е напълно овладян, горд е Байрактаров.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  "Лично аз не мога да ги приема от хора, които за огромно съжаление дори не знаят как се зарежда калашника, колко куршума има в пълнителя на калашника – елементарни неща за хора, които сме давали клетва да служим на България и на българския народ. Не може човек, който не е давал клетва да служи на България и на българския народ, да ми изнася речи как да защитавам Родината си".Бе другарю Байрактаров,само тези дето сме разглобявали,сглобявали и знаем колко патрона има в пълнителя на Калашника ли сме Българи бе.Що се отнася за Сидеров,той си е на руска заплата.

 2. 2 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Зоопарк от скъпо струващи екземпляри.

 3. 3 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Заместник със по заместващ наместник.

 4. 4 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И тоя, като Бацето, работи денонощно. Малелеййй...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  "Забележете, ние сме много стриктни и настояваме вендинг машините или кафе машините да са свързани онлайн – за по едно кафенце от четиридесет стотинки, и всяка негова продажба се отчита, а там, където е печатницата на пари, се оказа, че няма никаква свързаност с Националната агенция за приходите".

  За съжаление обаче, центъра за градска мобилност е безценен за финансирането на политическите партии, така че цялата пушилка около паркирането, просто си остана поредната димка...

  I Want To Believe
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  "За Байрактаров в парламента се шегуват, че ще е "новата Мая Манолова" или "достойният й наследник"."

  Няма нужда, по-добре да не е , а и Костинбродската.....женица, трудно може да я достигне някой по не особена интелигентност /така да кажа/

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Само дето Манолова е от опозицията, а Байрактаров е от управляващите!

 9. 9 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":
  Ами и Байрактаров нещо се е пообъркал, защото можеш да бъдеш свестен човек и патриот, дори да не си служил в казармата.
  Освен това сте прав, в пълнителя има именно патрони, не просто куршуми.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  "...как се зарежда калашника, колко куршума има в пълнителя..."

  Опа-ла-а... Редник Байрактаров - мирно!
  Който е тъп и не помни да си записва като мен - в пълнителя на калашника има патрони, а не куршуми!

 11. 11 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ще си позволя да се изкажа, нищо че не знам колко патрона, съответно куршума, има в пълнителя на Калашников.
  България трябва да бъде спасаявана ...и от управляващите и от опозицията!
  Наложително е!

  The best way out is always through Robert Frost
 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Само не разбрах съвсем, тоз Г-н Байрактаров се включва към агитката депутати, които работят денонощно или към тези които работят почти, за другото не ми останаха сили да прочета.

 13. 13 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5595 Неутрално

  Никой не може да замести Манолова.

  Gunter glieben glauchen globen
 14. 14 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 233 Неутрално
 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Проблемът на тоя "екперт",не е,че не прави разлика между куршум и патрон,а че не прави разлика между нормално и ненормално поведение.И не е единствен сред дупетатите...

 16. 16 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  То колкото патрона, толкова и куршума би трябвало да има. Освен ако не са халосни патрони, като мозъка на депутата.

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От трън, та на глог.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#16] от "tokkay":

  Не ми възразявай!
  Като говориш с мене ще мълчиш!

 19. 19 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един препатил":

  СлУшам! Разрешете да напусна?

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#19] от "tokkay":

  Разрешавам! Връщане немедлено в строя
  при следващата депутатска глупост!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 695 Неутрално

  То и по резултатите си личи колко работите за тази страна !!!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Този на какво се радва, че го сравняват с една не умна, но доста креслива женица ли? Иначе най-общо казано българския парламент е чукундур до чукундура мила моя майно льо. Сбирщина отвсякъде, доста от тях даже и не осъзнават колко са неадекватни.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#5] от "2.50":

  " -за по едно кафенце от четиредесет стотинки ..."


  Хем го прочетох в статията, хем се досетих, след като го прочетох в твоя коментар .
  Баси цените ! Дали наистина едно кафе в парламентарния бюфет е 40 стотинки ( 20 цента ) ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#16] от "tokkay":

  " Освен, ако не са халостни патрони, като мозъка на депутата "


  Ха- ха - хаааа ! Отлично попадение !
  Абе, човек нямах никакво настроение, защото днес е събота и нормалните хора си почиват, а на мен, късметлията ми се отвори двойна работа, но ти ми повдигна настроението ...!
  Лек и приятен ден !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "bee":
  Какво да се прави? Каквито избирателите и такива са избраните!

 28. 28
  dnevnikar
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3828 Весело

  До коментар [#23] от "bee":

  Изградих си съвсем не ласкаво за депутата мнение, след като прочетох, че "приема с видимо доволство и дори гордост" определението "заместник на ММ".
  И този би следвало да представлява част от народа... пази, Боже!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  По-средник на по-средник...

  До коментар [#3] от "Nazlim S":

  Заместник със по заместващ наместник.

 32. 32 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1327 Весело

  До коментар [#30] от "Bramasole":

  Е, то това стига на всеки трезвомислещ човек, да го прочете и да си направи сметката колко му е акъла на въпросния депутат. Като види и още подобни неадекватни недоразумения и си казва " Боже, и тези ще решават живота и бъдещето ми ".

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Рахат за Миков...
  да цалува ръка на премиера.

  Сега може да води БСП без свирепа вътрешнопартийна конкуренция.

  До коментар [#13] от "Blood Red Skies":

  Никой не може да замести Манолова.

 35. 35 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#27:"Peter Stoychev"]Каквито избирателите и такива са избраните![/quote]
  Хората, с които ме среща живота са нормални, поне такива признаци дават. Гледам и тук има доста трезвомислещи хора по написаното от тях. Е, кой ги избира тези в парламента не знам, чудя се.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Весело

  Най скъпият цирк в света е българският парламент. Сега смениха водещия клоун.

  chavo64
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#25] от "niksan1":

  Радвам се, че съм бил полезен. Спорна работа и успешен ден!

  No Pain No Gain
 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Фактът, че е гласувал за Мая Костинбродска, говори достатъчно за Байрактаров. Няма как да е читав.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#2:"vesselin5"]Зоопарк от скъпо струващи екземпляри.[/quote]

  ++++++++Пускайте го на комикс.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  За да не те репликират има две причини.Сети се,тебе поради коя от двете,не те репликират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK