Подлезът пред Централната гара - "Да не стане домати с картини"

Подлезът пред Централната гара - "Да не стане домати с картини"

© Георги КожухаровОпънат маркуч от единия край на подлеза пред Централната гара в София до павилиони, пълни с боклуци. Две жени мият с четки пода на една от стъклените клетки. Миризмата е натрапчива и силно неприятна. Може би заради това една от чистачките повръща на отсрещния ъгъл. В подлеза има още дузина представители на Столичната община.


Те са пратени от общинското дружество Пазари "Възраждане", към което беше зачислен подлезът в началото на лятото с решение на общинския съвет. Бяха и отпуснати и 120 хил. лева за чистене и обновяване на пространството. Пред съветниците кметът Йорданка Фандъкова посочи и дългосрочната цел - създаването на пазар с култура, като ще се търси финансиране от JESSICA - фонд, който отпусна заем и за ремонта на Женския пазар.


Концепция за мястото от две години изготвят и от Undergara - пак с пари от общината, програма "Европа" им даде 15 хил. лева. Средствата дойдоха и заради кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г., като идеята на Undergara е подлезът да се превърне в място за креативен бизнес, предоставянето на социални услуги и възможности за алтернативна градска мобилност.
Подлезът пред Централната гара - "Да не стане домати с картини"

© Георги Кожухаров


50 на 50 комерсиално и некомерсиално


През последния месец представители на Undergara са се срещнали с Пазари "Възраждане" и главния архитект Петър Диков, но от началото на тази година разговорите им с председателя на комисията по култура Малина Едрева (ГЕРБ) и зам.-кмета по културата Тодор Чобанов са спрели.


"Искаме да има баланс между стопанската и некомерсиалната цел 50 на 50", заяви пред "Дневник" Дойчин Котларов от Undergara, като според него това е и основното разминаване на концепцията им с идеите на местната управа. Според него има опасност властите да подходят към мястото като към пазар и така да има механичен сбор на домати с картини.


Котларов добави, че в началото на септември ще бъдат изцяло готови с концепцията си, която ще включва и идеен архитектурен план, имиджова концепция (специален сайт, видео, маркетинг кампания), предвижда се и заключителна пресконференция. В работата са участвали и от сдружение "Трансформатори", водени са разговори и със "София скейт сити", които предлагат на горното ниво на подлеза да има площадка за скейтбордове.


Подлезът пред Централната гара - "Да не стане домати с картини"

© Георги Кожухаров


"Няма как - трябва да се самоиздържа"


Ремонтът на подлеза е започнал тази седмица. Пред "Дневник" управителят на Пазари "Възраждане" Николай Георгиев уточни, че се предвижда създаването на пешеходна зона, която лесно да ориентира пътниците, идващи от перона на гарата, станцията на метрото и от спирки на градския транспорт, отворена е безплатна обществена тоалетна, има будка с охрана, ще се възстановят двата фонтана и водната стена, ще се постави и допълнително осветление.


По думите на Георгиев следващата седмица ще са готови основните идеи за промяна на мястото, а след това ще бъде изготвена цялостната концепция, с която ще се кандидатства за финансиране. Но и от Пазари "Възраждане" харесали идеята за скейт площадка.


Сред основните въпроси са колко и какви да бъдат търговските обекти в подлеза, защото в района вече има пазар, където се продават храни и напитки, има и кафене, а на перона на самата гара, който в момента се ремонтира, също има павилиони. "Тепърва предстои да бъде направен анализ какви павилиони да бъдат отворени в подлеза", заяви Николай Георгиев, но уточни, че така трябва да бъде направена концепцията, че мястото да се самоиздържа.


По думите му ще има места за култура, но със сигурност от подлеза трябвало да има възвращаемост, ако не и печалба. Той посочи, че подлезът пред гарата е входът към София, затова със сигурност щяло да има обособени места, които до показват духа на града.


Със сигурност и "Възраждане", и от Undergara са съгласни да се изгради скейт площадка. Идеята е на горното ниво на подлеза да се изгради място за каране на скейтбордове, колела, ролери и скутери, уточни пред "Дневник" Делян Стефанов от "София скейт сити".


Как ще изглежда подлезът - предстои да се разбере след представянето на концепцията на Пазари "Възраждане", която ще е готова най-рано есента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK