Светият синод поиска да дава становище по важни за българите закони

Патриарх Неофит в първия ден от работата на 43-тото Народно събрание.

© Велко Ангелов, Капитал

Патриарх Неофит в първия ден от работата на 43-тото Народно събрание.Патрирах Неофит е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което напомня за практиката през последните години важни за обществото законопроекти да се изпращат на синода за становище.


Става думи за проекти, които засягат здравето, образованието, морала, културното наледство и други.


Патриархът напомня, че в изминалите години е било добра практика да се канят представители на синода при обсъждането на законопроектите.
Ето и целият текст на писмото:


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,


По решение на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия от заседанието му на 09.07.2015 г., прот. № 19 – пълен състав, се обръщаме към Вас по повод сътрудничеството ни във взаимна полза за обществения диалог в законодателния процес по приемането на закони, потребни на българския народ.


Светата ни родна Православна църква всякога е проявявала загриженост и е изразявала позиция по онези обществени отношения, които намират законодателна уредба.


Трайно се утвърди в деловите отношения между законодателния орган и Св. Синод на БПЦ - БП взаимно полезно сътрудничество в обществен интерес.


През последните близо 15 години установила се практика е законопроекти с предметен обхват по важни обществени въпроси, които се отнасят до живота, здравето, морала, образованието, културното наследство, здравен и социален статус на духовенството, статус на вероизповеданията, данъци, вещно-правни въпроси и др. да се изпращат за становище на Св. Синод от председателя на съответната водеща постоянна комисия.


Светият Синод всякога се е отзовавал и е представял своите становища, както за първо четене по принципите на изпратените му законопроекти, така и с предложения за конкретни редакции за второ четене.


Добра практика беше да се канят определените от Св. Синод представители при обсъждането на законопроектите на първо и второ четене в постоянните комисии, за да вземат отношения по принципите и конкретните разпоредби на законопроектите.


Прави впечатление, че в последно време, тази взаимно полезна практика и за двете институции е позабравена, но искрено се надяваме, че не е изоставена.


Конкретен пример, който можем да посочим е Законопроектът за предучилищното и училищно образование, който не е изпратен за становище на Св. Синод на БПЦ - БП, нито са поканени негови представители на обсъждането му на първо и второ четене в заседанията на водещата постоянна Комисия по образованието и науката. От отделни народни представители и общественици се информирахме, че е приключило обсъждането на законопроекта за второ четене във водещата комисия и се очаква доклад за второ четене в пленарно заседание на Народното събрание. От доклада на водещата комисия за първо четене на 17 декември 2014 г. става ясно, че на обсъждането му за първо четене са поканени голям кръг институции и обществени организации, но за съжаление сред тях не е представител на Св. Синод на БПЦ - БП. Този факт говори сам по себе си.


Държим да Ви уверим, че Св. Синод не само от години наред поставя жизненоважния въпрос за духовното и телесно здраве на българското общество - въвеждането на вероучение в българското училище, но и може да бъде полезен по принципни въпроси, свързани с развитието на човешката личност, които са в основата на Христовото учение и християнската нравственост. Не бива да се забравя, че когато е нямало българска държава и образователна система в годините на робството, единствено Църквата е съхранила образованието чрез училищата, създадени и поддържани от нея.


Приемете нашето писмо до Вас и в контекста на актуалността на внесения от Министерския съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове, чийто основен предмет е необходимостта от обществено обсъждане на законопроектите.


Уважаема г-жо Председател,


Мотивирани сме да се обърнем към Вас за съдействие, като направите достояние нашето писмо до председателите на постоянни комисии в 43-то Народно събрание и председатели на парламентарни групи, като вярваме и се надяваме, че както и досега, ще работим във взаимно полезно сътрудничество за добруването на българския народ.


С уважение,


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД


ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


Н Е О Ф И Т

Коментари (407)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Неутрално

  '' - Как Светият синод ще даде знак, че е избрал новия Патриарх?

  - С бял дим от изгорено досие. ''

  Дрехите се менят , а нравът - не.

  [email protected]
 2. 2 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Разкарайте се!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 3. 3 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Остана само и хората, които вярват в Дядо Коледа, да питаме...

 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Весело

  Дядовците да не се притесняват - и без това съратниците им от ДС си дават становището за всеки законопроект, така че няма нужда и те да го повтарят. И без това всички знаем какво ще кажат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 507 Неутрално

  е, да не видят нещо от Россия, и веднага...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Св. Синод на БПЦ не се ползва с доверието на хората, за да дава мнение по важни за тях закони! Освен тояа е управляван от ченгета и подвластен на Кремъл.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Доста странно искане. Намирисва на опит за влияние. Има много други начини да участвуват в здравословното оформяне на поколението. И за начало да започнат с изчисрването на гнилите ябълки в българската църква. Автопаркове с луксозни коли и ролекси как възпитават тийнейдърите. Лошо.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много уважавам православната ни църква,уважавам правото на вероизповедание на всеки човек.
  Не ми харесва поведението на Божиите служители.В трудни времена,с много малко изключения,нашата църква не помага на хората в нужда.
  Мисля,че църквата ни трябва да дава пример на миряните,но си мисля,че тя няма място в политиката.

  Tony
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Няма проблем почнете да работите като българска институция,да плащате заплати с данъците,осигуровки,данък имот,печалба и тн. може

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Весело

  Всичкият театър с това писмо се състои в огромното желание на Синода да превърнат светското ни училище в религиозно ориентирано!

  ЕДНО ГОЛЯМО "НЕ" ЗАСЛУЖАВАТ И НИЩО ПОВЕЧЕ!

 12. 12 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "el_duderino":

  Те не само са видяли от Русия, получили са инструкции от тях да правят същото.

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 520 Неутрално

  А не. Тогава законите ще станат съвсем безумни. Ще вземат да приемат гонения и клади за дъновисти, будисти, практикуващи йога и атеисти. Не ми се мисли какви средновековни идеи обикалят из главите им.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Браво на Св. Синод - каква готовност ,каква решителност да помагат.....и защо не ? когато идва Великден - питаме ги как се прави пълнено агне , когато наближава Коледа - да дадат рецепти за печена пуйка , също така да обменим опит в правенето на козунаци....а дедо Николай Пловдивски,да не се крие по скъпи курорти ,а да даде акъл кои машини са най-мощни и най-удобни за пренос на светите тела !!!!!

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Не.
  С нищо не са заслужили да дават становища, толкова са неадекватни синодалните старци.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Нека се изкзва и синода, защо не.
  Нали конкуренцията е здравословна, нека има няколко говорителя-тълкователи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Неутрално

  Направи ми впечатление , като бях в Смолянско, че портретът - фотография на владиката Николай виси вдясно пред входа на тамошните църкви. Някой знае ли защо ? Това по канона ли е ?

  [email protected]
 19. 19 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Искам Светият синод да започне да си плаща данъците и осигуровките!

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  И ще си подписват "становищата" с агентурните псевдоними.

 22. 22 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Идеологическият отдел на Държавна сигурност отново се опитва да се намесва в работите на демократична България...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Че кой ги е спрял да си дават становището по който и да е въпрос? Имаме свобода на словото все пак

 24. 24 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Съгласна. Ясно е, че "низшите духом" ще си останата само с пръст в уста. Добре би било да им се осигури някаква алтернатива - "вяра" например.
  В момента Църквата си има представителство в Парламента, Правителството и Президентството, така че просто може да им даде по един Сан.
  Един икономически съвет.
  Съкратете от наличните 8000 църкви поне 3/4 . Останалите ще ви костват много по-малко разходи за поддръжка и за вас ще остават много, много пари. Обърнете ги сега в ролекси, лимузини, заснемане на късометражни филми, екзотични екскурзии и ще изпаднете в транс. Дето се вика, "Бог" ви говори чрез моите уста, само ме послушайте.
  Иначе ще разорите или себе си, или, гледайки как силни мъже се поливат "тиквите" със "светена вода", ще съсипете държавата.
  Освен това, при поправките в конституцията, гласувайте закон, според който всеки невярващ да се обяви за луд.
  А децата, ах децата, да учат не езици, астрономия, математика, а библия, коран и това е. Ако им наденете кръста в подходящата възраст - остават вечно ваши.

 25. 25 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Гневно

  Като толкова радеят за вероучение- да си отворят неделни училища и да действат. От къде на къде ще ни връщат години назад в противовес и с международната практика, и с конституцията ни, само защото им е удобно някой да върши тяхната работа?!

  В Испания например- около 15 % от училищата са с вероучение в католицизма. Двата тънки момента обаче са:
  1. Родителите сами решават да пратят или не децата си там
  2. Тези училища са на бюджетна издръжка към католическата църква.

  В Гърция едно време е имало такова вероучение, но е премахнато преди 15-20 години. При все, че населението в Гърция е около 98% православно християнско.
  Та ние ли умниците, със 75% православие, 13% ислям, 1% католицизъм и ред други, трябва да правим крачки назад, за да угодим на едни бивши доносници на ДС(такива са май повечето) да си разпрострат мрежата на влияние на сюблимното място, наречено българско светско училище?!?!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#3] от "Tzvetozar Cherkezov":

  А тези с гевгирите на главите няма ли да питаме?

 28. 28 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  като почнат да си плащат данъците може...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#15] от "Jessika":

  Защо да не се изказват? Ще анатемосват Мадона, йогите ...

 30. 30 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  През последните 40-50-60 години с действията си т.н. Свети синод загуби МОРАЛНАТА си тежест в обществото. Натрапването им може да доведе до по-голяма съпротива срещу тях от страна на мислещите. Ако искат да си върнат тежестта - да започват работа в полза на обществото. Може след 10-20 години да са си върнали доверието и отделни народни избраници да се допитват до тях...


  Та, не става само с искане, трябва и доверие и работа...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  aaa, поповете искат да са нещо като партийни секретари

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 576 Разстроено

  Тези клирици с досиета, не знаят ли, че в България отдавна църквата е отделена от държавата?
  Само си припомнете, че при посещението си в България ,покойния Папа беше анатемосан от Сатанаил /Николай/ Пловдивск.и

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1091 Гневно

  Моооляяя?! Не са ли доста нагли тези? И в последно време стават все по-нагли и по-нагли. Да им напомня - България е светска държава, църквата е отделена от държавата, изповядването на някакъв вид религия е ЧАСТНО занимание, правото за което е гарантирано по конституция - отнася се както за православието, така и за католицизма, така и за джайнизма, за исляма... и т. н.

  Не виждам НИКАКВО, ама съвсем никакво, основание законодателният орган на една светска държава да иска становище от КОЯТО И ДА Е религиозна организация.

  Ако която и да е религиозна организация желае да изкаже становище по който и да е проект, независимо дали става дума за здравето, образованието, морала, културното наледство или каквото и да е друго, въпросната религиозна организация е напълно, ама напълно свободна да публикува каквото си иска становище където си иска. Но не и да настоява НС да се занимава с нея...

  На същото основание и главното мюфтийско може да поиска да дава становище, щото мюсюлманите са 10% от населението, а това откъдето и да го погледнеш си е сериозно число.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Това е противоконституционно - България е светска държава ! А липсата на морал в църквата е повсеместна аз дори доверия нямам на БПЦ. нека първа църквата си плаща данъците така както правя аз , и аз не съм чул през последните години при бедствие БПЦ да организира дарителски акции или да осигурява храна на пострадалите . А и да добавим ,че управниците на БПЦ се избират непрозрачно патриархално и да добавим лимузините , имотите и мутрите в БПЦ ..... ами съжалявам нямам грам доверие и уважение в БПЦ , не ми поука за нея и мнението и .

 36. 36 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Весело

  Само едно нещо малко ме притеснява.
  "Нисшите духом", "вашите възлюбени", ама за нищо не стават.
  Данъци не плащат, единствено, по височайши пример - консумират.
  Преди време гледах опустошението от Марокански скакалци и правя аналогия.
  Ами ако всички се молят, кой ще бачка. Кой ще вади страната от блатото.
  Ето, на господин Премиера, дори не няколко капки, а цяло гърне "светена вода" му изляха на главата и въпреки това - все е гола. Гола глава.
  Как не сте се сетили досега да замените съдиите с попове. Само една калимявка им трябва, тогите си ги имат.
  Ами в училищата, вместо "клас стани и здравейте деца", часът ще започва с "отче наш". Децата ща спрат да се стресират от контролни и изпитвания, защото дори и да си останат малко тъпички, все пак "блажени са низшите духом".
  Искайте да се заложи в Законодателството и поп във всяка болница. Много ще помогне. Ще спре народи да говори, че с това наше здравеопазване и господ не може да ни помогне.

 37. 37 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вчера попаднах на коментари във фейсбук, че по черноморските БЪЛГАРСКИ църкви редовно се служи на руски от руски попове?!?!?!? Даже една женица се оплакваше от нахалните рускини, които са окупирали нашите църкви и дори се карат на хората?!?!?!? А това става със съдействието на дс боклуците в бпц!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 38. 38 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Като цяло руснаците са узурпирали БПЦ, а сега се опитват чрез Българската църква да влияят и политически!!!!! Сегашните ченгета от синода се превръщат в реална заплаха за националната ни сигурност!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  [quote#32:"Captain Shakespeare"]Тези клирици с досиета, не знаят ли, че в България отдавна църквата е отделена от държавата? [/quote]Проблемът е, че не е. На всяко откриване на обществена сграда се извършва водосвет от БПЦ. Включително и на такива построени с евросредства. Никъде на Запад не съм видял такава дивотия. Водосвети на обществени сгради се извършват само у нас, Русия и Беларус.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Само като си представя! От единия край ще се чува, през девет планини, та в десета, дълго и проточено: алллааааххх, а от другия - Дрън (камбана). Аллааах - Дрън - Аллаах - Дрън.
  Стадото ще замлъкне и ще остане безмълвно, а славеите от гората ще избягат. Дрън-Дрън-аллаааахх-Дрън.
  И без друго слънцето не може да се гледа с очи, освен когато залязва. На тези, които са забили лице в земята, няма дори да им минава през ум, че могат да вдигнат поглед.
  Мълчанието започва ...сега.
  Или....може би....не.
  Дрън............Дрън............Дрън..........малко като на погребение.

 41. 41 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в това. Предлаганите законопроекти би трябвало да подлежат на обсъждане и становище и отношение да изразяват различни групи от обществото. Не трябва да се забравя, че Св. Синод би трябвало да изразява позицията на значителната част от обществото

 42. 42 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Весело

  До коментар [#37] от "mr.kiril":

  Каква неграмотност !!! И руската и българската църква служат на църковно славянски.
  ООООО, М.Георгиева !!!! - "И без друго слънцето не може да се гледа с очи, освен когато залязва"- как са Прометей и другите ти приятели. Гледам не си се подобрила /много /

 43. 43 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#26] от "Депутат 241":

  Много добре казано! Поздравления!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Весело

  [quote#42:"daam"]Каква неграмотност !!![/quote]
  Давай! Давай! "Християнското" ви великодушие и благост най-добре създават нагласи към БПЦ и паството й в българското общество.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До #42 - хората се оплакваха, че се служи на руски от руснаци, очевидно в момента в източна България Български църкви се узурпират от руснаци и то със съдействието на нашите синодални предатели!!!! Българи се оплакват, които добре знаят как се е служило преди и как след руското нашествие!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 46. 46 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Николов":

  ''Водосвети на обществени сгради се извършват само у нас, Русия и Беларус.''

  Бе покрай България, Русия и Белорусия позабравихме май малката православна (но НЕ хранеща много топли чувства към Русия) Грузия. Не попаднах за статии относно освещаването на обществени сгради там, обаче ...тамошният патриарх дядо Илия май хич не си поплюва - осветява не сгради, ами цялата столица Тбилиси:

  http://www.fepn.ru/full-a999.html

 47. 47 Профил на bkido
  bkido
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това законно ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Защо ще иска Светия Синод да се меси в Светската власт да не би да я мислят все още за Съветска ! Какво искат след като 95% са агенти и щатни офицери на ДС ?
  ----------- ----------- -------------
  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


  http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 49. 49 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#47] от "bkido":

  това е православно

  Birds of a feather flock together.
 50. 50 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе какво стана с разделението на държава и църква. Май теократичните блянове са живи в православната ни мутро-доносническа църква.

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ДЕМОКРАТИЧНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Нищо не пречи на църквата да се изказва публично
  в храмове и прочее, вкл. по телевизията,
  какъвто телевизионен канал има.

  ДРУГОТО Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА
  И ПРОТИВОДЪРЖАВНА НАМЕСА

  В ЕВРОПЕЙСКА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
  КОЯТО Е СВЕТСКА ДЪРЖАВА.

  "Светска Държавност", както "Демокрация",
  само по себе си не е гаранция срещу злоупотреби с власт
  и прочее злини в обществено управление,

  но е сред основни цивилизационни ценности
  изстрадани и доказани през вековете в Европа и целия свят,

  постоянно изискващи защита.

  Ясно е в услуга на какви погански интереси е поредната Противоконституционна законовмешателска "църковна" инициатива:

  на антихристиянска "страна на Ленин" и др. подобни.

  АНАТЕМА за такова нахално, нагло и разколническо поведение
  срещу РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!

  ЛУСТРАЦИЯ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ И РЕЛИГИОЗНИ ИНСТИТУЦИИ
  от номенклатурски кадри на чуждата, нелегитимна и престъпна
  диктатура 1944-1989!

  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска етика

 52. 52 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Държавата е светска. Какво не разбрахте попове и мюфтии?

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  Цецке, не пускай тея в Светая Светих Народното Събрание.

  Пусни им Мая за омбудсманка.

  Може би ще мирясат.

  "Патрирах Неофит е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева,

  в което напомня за практиката през последните години важни за обществото законопроекти да се изпращат на синода за становище."

 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Светия синод първо да реши признава ли въобще органите на държавното ръководство!
  Щото аз останах с впечатление, че според Синода сме монархия начело с цар лицето Симеон Борисов Сакскобургготски.
  Или не?

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Светият синод поиска да дава становище по важни за българите закони.
  Поп-полковниците ще ни разнасняват житието и битието на ДС.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#10:"mititu"]

  Няма проблем почнете да работите като българска институция,да плащате заплати с данъците,осигуровки,данък имот,печалба и тн. [/quote]
  Аааа ,неее! Те законите не важат за Църквата!Тя не признава държавата. Е признава е, само като капе нещо!

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  МОЧА имени П.Ленина

  Такива другари вече изтълкуваха НДСВ за цар,
  а Йога за еретична религиозна физкултура.

  Следващи царе:

  цар Ленин
  цар Путин
  цар Бойко?

  До коментар [#17] от "СДС":

  Нека се изкзва и синода, защо не.
  Нали конкуренцията е здравословна, нека има няколко говорителя-тълкователи.

 58. 58 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Какви са тези налудности на Светия синод!

  Има професионални гилдии, компетентни по
  "важни обществени въпроси, които се отнасят до живота, здравето, морала, образованието, културното наследство".

  Държавата е европейска и светска, конституционна република.
  Ако някой иска да участва в управлението, според конституцията, регистрира партия и се явява на избори.
  "Кратки пътеки" няма.


  Църквата много демонстративно започва да погазва законите, а това може да е искра за "буретата с барут".

 59. 59 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Злата йога, ще забраните ли злата йога със закон?

  Иначе, по темата, ще си давате становището като нас - пред урната с бюлетинка в ръка.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 60. 60 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Такова право е излишно. Има преса, да изказват становище. Хем и ние да чуем какво е то. Иначе може и да не ни кажат.

 61. 61 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не само синода, но и Цар Симеон II трябва да се търси за становище, по важни за българите закони! Все пак, той, с НДСВ, са единствените, за сега, успешно управлявали България през последните 30-тина години!

 62. 62 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 520 Любопитно

  КО, НЕ!!!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 63. 63 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1750 Весело

  Хм, че те после по тая логика и мюфтиите ще поискат същото.
  Клоуни!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 64. 64 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 403 Весело

  Дори и форумът тука се явява като по-представителна извадка от Синода, така че може ли ние да даваме мнение при гласуване на закони.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Светият синод да не иска да дублира НС.Няма по-голяма наглост.Те не ни питат,като избират членовете на синода,а искат с политика да се занимават.И как не,като половината са били сътрудници на ДС.

 66. 66 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Ако не всички закони, поне закона за специалните служби и разузнаването да им пратят за становище.

 67. 67 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 812 Гневно

  Когато църквата започне да плаща данъци и осигуровки, плати за всичките държавни земи и имоти, които са й дадени безвъзмездно, ЧАК ТОГАВА (но дори и тогава може да си помислим) може да се изказва по светски въпроси, касаещи политическият, икономически и социален живот в страната.

  Аре у лево, ченгета.

  Every cradle is a grave.
 68. 68 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никой не пречи на Св. Синод да дава становище във всеки момент.

 69. 69 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#64] от "alicekapital":

  Не е вярно, това е форум на либерали, живеещи в чужбина.

 70. 70 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#65:"rosiraycheva50._"]Светият синод да не иска да дублира НС.[/quote]
  Иска. Иска да управлява живота на хората, да им казва кое е правилно и кое не, иска да влезе в училищата и да води там религиозна пропаганда. Ако можеха щяха клади да палят и да колят еретици. Само че сме в 21-ви век и живеем в лаическа държава като в целия цивилизован свят и не могат да имат всичко, което искат.

 71. 71 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "dnevnikar":

  йогата наистина е индуистка религиозна физкултура

 72. 72 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Конституция на Република България:
  Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.
  ...
  (2) Религиозните институции са отделени от държавата.

  Айде у лево!
  Първо да възстановят връзката си с Бог, да прекъснат тая с ДС и КГБ, пък тогава, евентуално, може би, някой ще ги пита за Държавата.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Или както е казано в една дебела книга, която Патриархът би трябвало да е чел:
  Божието - Богу, Кесаревото - Кесарю.

  Преведено на нормален човешки език - всеки да си гледа у паничката!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 75. 75 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Брей, колко "разбирачи" по църковните въпроси са се изказали....

  и то - масово в дух на отрицание...

  Да не забравяме, че в най-трудните години българщината се е съхранила благодарение на църквата, духовността и образованието - също...

  Хулят църквата си като безумни...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 76. 76 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Онзи ден митрополита-психопат Николай изригна, че "политиците са изпаднали в сатанинска ерес". Ама да не мислите, че го е провокирал морала или далаверите на политиците им. Причината била, че им искали такса смет. Затова, казал Николай, ще се месим в политиката.

 77. 77 Профил на room101
  room101
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Естествено, че трябва да се допитват до мнението на църквата...както и да се преценяват законите по полета на гарван, гледане на кокали, кафе и хвърляне на зарове

 78. 78 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#75] от "Другарката Михайловна":

  Не бе , другарке, не сме забравили, само че нещата коренно се промениха след 1944.
  Православната църква на България не е нищо повече от едно котило агенти, подписали доживотните си трудови договори към Кремъл.

  Every cradle is a grave.
 79. 79 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ватник":

  "Ватенка", кои държавни земи са дадени на Църквата безвъзмездно, че нещо не съм чувАл. Явно, доста добри познания имаш /И/ в тази област, след като знаеш, че не се плащат и осигуровки. То, всяко твърдение трябва да се доближава поне малко до истината

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  Да.

  Практикувана е от Нобеловия лауреат за мир Махатма Ганди.

  Практикувана e световно в частност като "Трансцедентална Медитация" от Махариши Махеш Йоги.
  Тази е универсална практика - преди всичко умствена съзнателна, не идеологизирана.

  Не знаем да е еретична

  До коментар [#71] от "Радио Юпитер":
  До коментар [#57] от "dnevnikar":

  йогата наистина е индуистка религиозна физкултура

 81. 81 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#75] от "Другарката Михайловна":

  Църквата като направи един приют за бедни или сиропиталище, като създаде един хоспис за тежко болни, самотни и отчаяни хора, тогава ще говорим за ценности. Ама докато ползват имотите без да плащат данъци, а печалбите от тях за скъпи часовници и коли, докато се вихрят гей-скандали из манастирите и поповете се интересуват само как да манипулират хората в своя изгода и как да се докопат да политиката (щото далаверата е там) и училищата - докато всички тия неща продължават по този начин, да забравим дебата за миналите заслуги на църквата, щото днешната църква е различна.

 82. 82 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 635 Весело

  До коментар [#78] от "Ватник":

  Да ви прощава който трябва дълбокото неразбиране по въпроса и заблудата, в която сте изпаднали...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#75] от "Другарката Михайловна":

  точно обратното, българщината е съхранила БПЦ, въпреки домогванията на гърците. Напоследък на евразийците

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Идеологическият отдел към ДС да си гледа бизнеса, заменките, горите и бензиностанциите и да не се меси в живота на хората.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#75:"Другарката Михайловна"]Брей, колко "разбирачи" по църковните въпроси са се изказали....
  и то - масово в дух на отрицание...
  Да не забравяме, че в най-трудните години българщината се е съхранила благодарение на църквата...
  Хулят църквата си като безумни...[/quote]

  Това изобщо е изключително спорно твърдение. Демек, ако нямало църква, нямало да се съхраним като нация...
  А къде беше църквата в Македония след 1913 година, да съхрани тамошните Българи като нация?!?

  Второ - не използвай "църквата СИ"... Тя НЕ Е била, НЕ Е, и НЯМА да бъде МОЯТА църква.
  Нито тя, нито кое да е друго вероизповедание, сътворено от хора за хора.

  Ако я считаш за своя - ходи пали свещи, цялувай ръка на попа и не се бъркай в духовния свят на останалите.

  П.П. Прочети ли по-горе откъса от Конституцията?!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#85] от "Athanatos":

  Второ - не използвай "църквата СИ"... Тя НЕ Е била, НЕ Е, и НЯМА да бъде МОЯТА църква.

  Е, и? Какво се силите тогава да коментирате НЕ вашата църква! Трайте си там у прахоляка и не шавайте в имитация на признаци за живот!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 88. 88 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Друго си е ДС да даде становище. Сакрално някак.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 89. 89 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#83] от "rldkfl":

  Мдам... виждаме, че добре сте се научили как се чете Евангелието като дявола!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 90. 90 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#87:"Другарката Михайловна"]Трайте си там у прахоляка и не шавайте в имитация на признаци за живот![/quote]
  Каза другарката Михайлова с християнско смирение.

 91. 91 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#87:"Другарката Михайловна"]Е, и? Какво се силите тогава да коментирате НЕ вашата църква! [/quote]
  Другарко Михайловна, БПЦ иска да се меси в държавни работи. Като се занимава с църковните си работи, никой не се "сили" да й ги коментира. Напротив, дори тези, които не се числят в паството й, проявяват уважение. Освен това, никой не е отнел правото на БПЦ да дава становища.
  [quote#87:"Другарката Михайловна"] Трайте си там у прахоляка и не шавайте в имитация на признаци за живот![/quote]
  Това как се връзва с Христовия пример, който вие, като православна християнка, би трябвало да следвате?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 92. 92 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#90] от "teridan":

  по-лесно е да намериш сред атеистите някой следващ уроците на Христа, отколкото сред фанатиците

  Birds of a feather flock together.
 93. 93 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 765 Неутрално

  ''Светия'' синод е кадрово екипиран от ДС/КГБ. Всичките му щения са изцяло съобразени с заповедите на комуноидния авангард. Нямам предвид желанията от чисто материален характер. Те се квалифицират и изпълняват от персонала на някой елитен супермаркет или публичен дом. Другото е за пред паството.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#87] от "Другарката Михайловна":

  Дано Бог не е разбрал, че замесват името му около това, което БПЦ прави.

 96. 96 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Весело

  [quote#90:"teridan"]Каза другарката Михайлова с християнско смирение.[/quote]
  Другарката Михайловна правилно си е избрала титлата. Не случайно бърка християнското смирение с комсомолския плам. Но да не я съдим - всички сме хора.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 97. 97 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Весело

  [quote#95:"teridan"]Дано Бог не е разбрал, че замесват името му около това, което БПЦ прави.[/quote]
  А-а! Бог всичко вижда. Така поне казват от БПЦ.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 98. 98 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#17] от "СДС":

  Разбира се, няма лошо.

  Нека си представим, че живееш в блок и се събира домсъвета да направи правилник, по който да се управлява етажната собственост. Събирате се и обсъждате. Пристига раздвачът на вестник Труд и иска да се задължите да му давате предложенията за Правилник и да искате неговото мнение за какъв цвят да са пощенските кутии, с какви ключалки... и т.н.

  Вие сте в недоумение: "Ама какво общо има това? Та аз дори не съм абониран за Труд, а за Дума, пък съседката Анка за Женски вестник, а дядо Гошо за 3-та възраст?!"

  Раздавачът на Труд: "Това няма значение. Българите традиционно четат в-к Труд!"

  Вие: "Ама някои хора от блока ни въобще за никой в-к не са абонирани!!! Те получават в пощенските си кутии съвсем други неща - писма, брошури, листовки..."

  Раздавачът на Труд: "Е и? В главната книга пише ТРА-ДИ-ЦИ-О-ННО, значи трябва да МЕ питате за мнение!"

 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Весело

  [quote#98:"luda_krava"]Нека си представим, че живееш в блок и се събира домсъвета[/quote]
  Хубава притча!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#92:"rldkfl"]по-лесно е да намериш сред атеистите някой следващ уроците на Христа, отколкото сред фанатиците [/quote]
  Въпросът даже не опира до вяра, а до морал. Напъните на клириците нямат нищо общо с религията, а по-скоро с бизнеса и влиянието. Аз не съм вярващ, но уважавам правото на религиозните хора да практикуват религията си. Очаквам от религиите същото към невярващите или изповядващите друга религия. В лаическото общество е недопустимо намесата на една религия в политиката, образованието или институциите, пък дори да е най-масовата. Лаическото общество би трябвало да е светско и да се отнася по еднакъв начин към всички религиозни вярвания. В противен случай примера го има - религиозни държави са държавите в арабския свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK