Указания ще помагат на родители и учители да се справят с учебниците за 4 клас

Указания ще помагат на родители и учители да се справят с учебниците за 4 клас

© Надежда Чипева, КапиталИма идея да бъдат разработени специални методически указания за учебниците до 4 клас, които да бъдат раздавани на родителите и учителите, каза днес във Варна министърът на образованието и науката Тодор Танев, цитиран от БТА.


По думите му той в момента се запознава със съдържанието на учебниците и неговата лична позиция е, че има нужда от подобни упътвания, за да се коригират грешките в книгите. Това няма да са нови учебници, а указания, уточни министърът.


С приемането на новия закон за предучилищното и училищно образование, ще бъдат променени тотално стандартите, учебните програми, учебниците, посочи Танев. По думите му ще се промени изцяло философията в системата. Местните власти, бизнесът, учителите, родителите трябва да бъдат партньори на образованието, да участват в правенето на учебните програми, каза министърът. Според него е редно тези общности да бъдат активни, да са в училищните настоятелства и да казват какво искат, а не министерството да им налага правилата.
За въвеждането на религията като задължителен предмет Танев посочи, че този разговор според него е малко закъснял. В продължения на десетилетия е наложено едно статукво и сега дискусиите не бива да се водят само в министерството и парламента, каза министърът. По думите му безспорно една от страните в разговора е Светият синод, но трябва да се чуе и цялото общество. По тази тема е редно да се вземе колективно решение, което почива на съгласие, бе позицията на министъра.


Танев каза още, че не прикрива никакви злоупотреби, извършени във фонд "Научни изследвания", напротив, вече е сезирал прокуратурата и ДАНС. Той уточни, че ще даде под съд тези, които твърдят обратното и го обвиняват.


Във Варна министърът на образованието бе гост на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Висшето военноморско училище от випуск 2015.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Що за 4-ти ще има указания за по-горните класове какво правим!!!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  "Има идея да бъдат разработени специални методически указания за учебниците до 4 клас, които да бъдат раздавани на родителите и учителите"
  ...А, какви ли ще бъдат указанията за учебниците след 4 клас...!!¿¿¿ Децата в тази възраст трябва да се научат да пишат, да усвоят принципната граматика и да смятат. А им пълнят главите с какво ли не...

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Защо и на родителите?
  Чувам,че в частните училища само учителите се занимават с учебният материал.
  В къщи се почива.

 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 860 Весело

  Има идея да бъдат разработени специални методически указания за използване на специалните методически указания за учебниците до 4 клас, които да бъдат раздавани на родителите и учителите.
  Предвидени са летни курсове за преподготовка на родителите. Ще се провеждат и есенно-зимни курсове с откъсване от работа.

  Миша
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Смятайте колко са калпави учебниците, щом се налага да се пишат указания!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Е, това върхът на чиновническата мисъл.
  Учебниците трябва да бъдат разбираеми от самите деца. А щом и учителите не могат да ги обяснят, по-добре да закрият министерството. И без това от няколко дни нямат и сайт...

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Гневно

  ......"Според него е редно тези общности да бъдат активни, да са в училищните настоятелства и да казват какво искат, а не министерството да им налага правилата"....Г-н министре, не прехвърляйте ваша отговорност на училищните настоятелства!? В МОН има един куп лежпери, които трябва да предвидят защо някои инвеститори не идват при нас заради липса на специалисти?!

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Това шега ли е?
  Ако е нужно СПРАВЯНЕ с учебници за ЧЕТВЪРТИ КЛАС, значи съставителите не са си свършли работата.

  И стига с тоя синод и зорлем вкарване на глупости в главите на децата, там вече има достатъчно боклук и без религиозния!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  До коментар [#5] от "today":

  ...Няма значение дали са калпави. За написването и издаването на учебниците са платени едни пари, след това за "разрабодката на специалните методически указания" се плащат други пари. МОН дава, писачите взимат - фактурирано с подпис и печат !!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Значи никой не може да разбере какво са искали да кажат авторите на учебницитеНито родители,нито учители,нито министерство
  Кой ще пише указанията?Да не се наложат напътствия към указанията?
  Най-правилно ще е авторите и проверилите ги да си напишат ясни учебници и да ги преиздадат за своя сметка.
  Иначе никога няма да се научим на ред.

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2316 Разстроено

  Абе какви са тези учебници, за които ще трябват указания?! Че дори и за родителите. Нещо гнило има в държавата българска.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  Указания за ползване на учебници за 4-ти клас?!? А не трябва ли одобрилите ги да бъдат уволнени и съдени? Или ще си векуват в МОН?

  ThePirinEagle
 13. 13 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "има нужда от подобни упътвания, за да се коригират грешките в книгите."
  Какви са тези учебници, за които има нужда от указания за учителите и родителите?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Преди да има указания,как да се живее на тази територия,указанията за образование не струват нищо.

 15. 15 Профил на me4o
  me4o
  Рейтинг: 237 Гневно

  Абе в МОН наред ли са? Защо просто не сменят учебниците, а ще печатат също толкова безумни указания, за да се мъчат не само децата, но и родители и роднини да залягат над учебната програма за 4-ти клас!!! Хора събудете се!!! В държавите от централна и западна Европа, децата в тази възраст или нямат домашни или са толкова малко, за да могат децата да имат време да почиват - да творят, да спортуват, да говорят с родителите си... Безумие!!! А сега, кои свои приближени бизнеси ще нахраните с поръчките за тези "указания"?!?!?! Милите ни деца(( Моля се да бъдат живи и здрави, за да намерят път към по-добър живот извън пределите на България!

 16. 16 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Закривай.

  МОН не знаят какво правят; не изпълняват преките си задължения; основната им грижа е да създадат работа на определени писачи на "учебници" и да си делят хонорарите.

  Към безумието на ситуацията с учебния материал и кухите драскачи можем да добавим и предстоящите проблеми с Оперативна програма "Образование и иновации", и програма Хоризонт 2020. Вицът на годината е, че МОН са...управляващ орган.

  Само си представете що за проекти ще се получат, одобряват и изпълняват.

 17. 17 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ето за това сме на това дередже, трябват указания за учебниците за 4ти клас на родители, учители и на баби и дядовци...смятай какви са учебниците... Приема в детските градини е адски труден, приема след 3 клас почти невъзможен... Стрес, ужас след 7 клас за прием, частни уроци...
  Накрая 90% от ромчетата не ходят на училище и 50% от българчетата излизат неграмотни след завършване на средно образование....

 18. 18 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1385 Гневно

  "Има идея да бъдат разработени специални методически указания за учебниците до 4 клас, които да бъдат раздавани на родителите и учителите, каза днес във Варна министърът на образованието и науката Тодор Танев, цитиран от БТА."

  Вън от МОН и никога да не помирисваш власт! Безумци!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Щом за четвърти клас ще трябват указания,как ще я карат в гимназията.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  За сетен път се убеждавам колко са зле в министерството на просветата ! Какви са тези учебници, щом са нужни указания за "справяне" с тях за 4-ти клас и то за учителите !!! Този министър ме потриса

 21. 21 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Учебниците трябва да се пишат от учители и да бъдат единни за всички.
  Сумарното тегло на учебници, учебни пособия и тетрадки да не надхвърля определен минимум.
  Изреченията да са толкова дълги, че да се разбират от учениците.
  Изгонете некадърниците от МОН!

  Попътен вятър в главите!
 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#15:"me4o"]в МОН наред ли са[/quote]
  Не веднъж съм писал, че първата задача на всеки нов министър на МОН трябва да бъде да уволни всички!!!!! Там има партийни натрупвания на некадърници от всички правителства....

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Има идея да бъдат разработени специални методически указания за учебниците до 4 клас, които да бъдат раздавани на родителите и учителите, "

  Полека лека ще се стигне и до най-вярното решение . Ученици , родители и учители вкупом да стоят в час . И няма начин българските ученици и родители да не счупят олимпийските рекорди във всяка ученическа олимпиада . За радост на Просветното министерство .

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#22:"dobrich"]Не веднъж съм писал, че първата задача на всеки нов министър на МОН трябва да бъде да уволни всички!!!!! [/quote]

  Обаче нито веднъж не си написал кого трябва да назначи . А аз неведнъж съм писал , че трябва да се върне системата от преди 89- та . По нея са учили всички ,дето сега се
  изявяват като критици на сегашната система . Което показва че е родила експерти по въпроса .
  П П Ако е сериозно - от старата система беше необходима да се изхвърли само ИДЕОЛОГИЯТА . Нищо повече . И нямаше да се говори за изпростяване на нацията .

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#19:"rosiraycheva50._"]Щом за четвърти клас ще трябват указания,как ще я карат в гимназията. [/quote]

  Там е лесно - за всички предмети имат една тетрадка и нищо не пишат в нея . Ако влизат в час , разбира се . На края правят пищови за кандидатстудентски изпити . Ако ги мързи - купуват си ги . По цени на дребно .

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#15:"me4o"]Милите ни деца(( Моля се да бъдат живи и здрави, за да намерят път към по-добър живот извън пределите на България! [/quote]

  Лозето не ще молитва , иска мотика . Па и копач, та да се направи пътека Европа да дойде в България , а не децата да бягат от нея . Но за целта не гледай какво е в Запада , а какво е БИЛО у нас преди време и ги съпостави . Ще видиш , че това което сега проповядваш е наш патент . От който се е възползвала Франция , да речем .

 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Карт бланш за Тошко Танев - крилатата фраза на Простия, произнесена пред миньорите в Мадан .

 28. 28 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Това е страхотна идея! А след това ще издадат указания как да четем и разбираме указанията към учебниците. И т.н.

 29. 29 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1143 Разстроено

  На времето децата ги определяхме в зависимост от вижданията на определен министър като "сендовчета" или "фолчета".
  Сега следва нова категория - "таневчета"!

 30. 30 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Нека някой пак ме обвини, че, критикувайки г-н министъра, очерням и РБ...
  Танев е гротескна личност, неподходящ избор за министър! Освен многото "бисери", които ръси, аз ще го запомня с изказването му наскоро, че, ако РБ излезе от управляващата коалиция, той нямало да напусне правителството, защото имал много работа за довършване... Сега разбирам, че не си е дописал указанията.
  Горките ни деца!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Весело

  Наистина е необходимо. Елементарна задачка : "Сбора и произведението на 3 числа е еднакво. Кои са тези числа?" = Отговора е елементарен
  1+2+3 = 1 х 2 х 3
  А сега се опитайте да го докажете ... система уравнения = отговорът е квадратна матрица .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В това министерство,ако се разровят съответните служби както трябва,един няма да остане.Високомерното,арогантно,жестоко пренебрежително отношение към образованието на подрастващите,към техните преподаватели и родители е не само отблъскващо,но и подрива устоите на държава ни .От министъра до последния от многобройните му несменяеми от 30 години т.н. експерти не са заслужили и стотинка от тлъстите заплати,бонуси, безкрайни командировки по света,които ние потърпевшите им подсигуряваме и разрешаваме.
  Децата ни ги подготвят да събират знания от указания.Срам !

 33. 33 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Дано методическите указания за ползване на учебниците са разбираеми. Ако не са, ще се пишат още указания. За указанията.

  Този титан разправяше, че Ломоносов бил учен втора ръка.

 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Поредния министър реформатор, това ли е реформата да обучаваш родителите да дешифрират учебниците за 4 клас, толкова и ще го разберат децата щом и на родителите е трудно . Учебниците ги пишат неразбрано на високо ниво разни измислени като него професори . Реформаторите да си прибират "ценния" кадър да не обърква още повече нещата . Да очакваме ли пак пиянски изцепки за Ломоносов

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Весело

  [quote#34:"shileto"] Реформаторите да си прибират "ценния" кадър[/quote]
  Да идва Сергей Игнатов, нали? Той пророкуваше, че "къмту" /такъв беше изказа на бившия ни образователен министър/ ще настигнем Финландия. Която е първа в ЕС по образование, а ние последни....

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Весело

  [quote#34:"shileto"]Учебниците ги пишат неразбрано на високо ниво разни измислени като него професори .[/quote]
  От времето на първия Боков мандат са учебниците....

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Весело

  [quote#35:"dobrich"]"къмту" [/quote]
  2020 г.

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#35] от "dobrich":
  Защо не, беше по малък некадърник от тоя реформиран некадърник

 39. 39 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#31] от "dark'star":

  Сигурен ли сте, че знаете за какво говорите?

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Весело

  [quote#38:"shileto"]беше по малък некадърник от тоя [/quote]
  В "усвояването" на средства ли? Едни бръснари пИчелеха някакви образователни проекти....

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Весело

  [quote#33:"regular_observer"]Дано методическите указания за ползване на учебниците са разбираеми[/quote]
  За чааветата ли? Или техните полу/неграмотни родители.

 42. 42 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Учебник по Ползване на учебници...яко...!!!

  Форумът е в будна кома...
 43. 43 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Просветният министър с поредния проблясък. Към всеки учебник на всяко издателство до 7 клас вече има книга за учителя и учебна тетрадка, към част от тях има и дискове с "електронни" уроци и игри, сборници със задачи и тестове или методически разработки. Що за некадърник трябва да е един учител, за да има нужда и от указания как да ги ползва?! Работата на родителите не е да четат указания към учебниците, а да пратят децата си в училище. Родителят трябва да се интересува не само от оценките, но и от знанията и да възпитава у детето си любознателност, ама това с указания и наредби не става.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Мисля, че проблемите на нашето образование идват от стремежа всички да бъдат обхванати и на всички да е ясно всичко.
  Това е невъзможно!
  Учебниците трябва да се изработват така, щото да бъдат полезни и ясни за учениците средна ръка.
  Който иска повече - учи повече. Който не желае да учи - сори!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#24:"papyre"]И нямаше да се говори за изпростяване на нацията . [/quote]
  Глупости!
  Нима мислиш, че "изпростяването на нацията" е само заради учебниците?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Значи учебниците са особено каръшки, та имат толкова грешки, че се налага да се издадат указания за родители !
  Направо бих взел обратно хонорарите на авторите им, накарал бих ги да ги препишат, без да очакват възнаграждение и после бих ги изритал от МОН. Това е подигравка с децата и с родителите им.

  E PLVRIBVS VNVM
 47. 47 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално
 48. 48 Профил на gll11306245
  gll11306245
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да се закрие това ненужно министерство. Некадърни да направят едни учебници. За какво учителите получават заплати? Защо родителите плащат данаци?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Указания в помощ на родителите на децата в четвърти клас????
  Тук трябва да има стоп! Нещо дълбоко сбъркано е в образованието! Като изключим грешните задачи в учебника по математика, семплите напъни за преразказ в литературата, ама по схемата от учебника, идиотските обобщения в учебниците по биология и история, които не са казват така, никакво помагало не може да ни помогне в тая нечовешка глупост! Чудя се какво да обяснявам на детето си, а тревогата ми не намалява от това, че милото ми дете изкарва само 6-ци. Прилича на изключителна бутафория! Отличничка в измислен свят! Нищо няма да помогне, поне доколкото схващам от миналите по този път, освен частни уроци. А това не ми се вижда нормално, честно! Без да сме били гении, можехме да се справяме на разни олимпийски нива, а сега защо не е така?

 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  Крайно време е, вместо да се дават безумни суми на авторски екипи и печатници, да се поръчат ученически лаптопи (които да не стават за друго) и да се приключи със скъпите хартиено-чиновнически номера. Техниката поевтиня достатъчно, а и една поръчка на хиляди таблети (тип е-четец заради очите на децата) би била далеч по-евтина от постоянното печатане на тонове хартия. Корекциите също щяха да стават изключително евтино.
  И ако обичате, "указанията" да бъдат разработени и отпечатани ИЗЦЯЛО за сметка на екипите, дето са разработили неразбираемите учебници.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Гневно

  Скоро няма да има кой да ги ползва. Друг въпрос е, че са идиотски творения...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK