Няколко щрихи от втората неделя на "София диша"

Няколко щрихи от втората неделя на "София диша"

© Георги КожухаровВтората неделя от фестивала "София диша" събра новото и старото, модерното и класическото. Една от най-старите улици на София - "Пиротска" се превърна в сцена за младите творци и работилници, които накараха софийските сгради от началото на миналия век да оживеят под техните "четки".


Сгушена между две сергии в средата на улицата, малка масичка /е отрупана с работите на младата илюстраторка Климентина ( Evolveillustration). Една от творбите й е в шест картини, носещи имената на дните от седмицата. "Понеделник" е ядосан на себе си и затрупан със задачи, "сряда" чете улисана книга, а "съботата", потънала в усмихнати мисли, се излежава до късно в леглото.


"Така и не нарисувах неделя, все пак тогава и Бог почива", сподели Климентина. "Постарах се да покажа моето виждане за дните, но и да пресъздам универсалното въприятие на хората за ежедневието", казва младата художничка. Тя се занимава със сценография, но идеята за "дните" идва от неин скорошен проект за щампи на тениски.
По протежението на променилата своя облик "Пиротска" групи млади хора се редяха пред уютните сергии, обсипани с различни АРТикули. Дизайнерски чаши с болтове вместо дръжки, хумористични кукли на полицаи, приемащи подкупи, тефтери с цитати на известни мислители, ръчно изработени бижута, които хванаха окото на дамите, чанти, изработени по метода на цианотипията (фотографски способ от 20 век, използващ химикали за копиране на рисунки, бел.ред.) с надписи от типа на "Полезното е понякога вредно" и още много други неща.


На фестивала имаше и малки "участници по неволя".  Децата, които бяха заели пейките в началото на улицата, правеха фигурки и гривни от разноцветни ластчета, които продаваха на преминаващите.


Правеха дори гривни по поръчка, което превърна масата им в малка работилница за бижута с помощта на дамите от ателие "Марабу". 


За поредна неделя "София диша" успя да създаде за своите посетители приятелска атмосфера и уют, който може да бъде постигнат дори на улицата. 


Авторът е стажант репортер.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK