Университетските специалности с висока безработица у нас са сред най-предпочитаните

Университетските специалности с висока безработица у нас са сред най-предпочитаните

© Георги КожухаровЗа четвърта поредна година психологията беше най-желаната специалност в Софийския университет на тази кандидат-студентска кампания. В същото време обаче безработицата на завършилите "Психология" във всички университети в страната расте и е вече над 4%, или над средната безработица сред висшистите като цяло - 3.77%. При тази специалност се наблюдава и увеличение на хората, които не си намират работа по специалността - от 1.77% през 2012 г. на 2.56% през 2014 г., показва справка на в. "Сега", позована на рейтинговата система на университетите (rsvu.mon.bg). 


Втората най-търсена специалност в СУ "Св. Климент Охридски" - "Публична администрация" - също не е особено перспективна с още по-голяма безработица от 4.43% на специалистите. Заедно с това, едва 36% от хората, които са завършили това, си намират работа, за която изобщо се изисква висше образование. Подобно е положението и със специалността "Социални дейности", която е на четвърто място сред желанията за най-стария университет в България. При нея безработицата е още по-висока - 4.89%.


Английската филология, която е на трето място, обаче е под средното ниво на безработица за висшистите с 3.7% безработни. Педагогиката, към която в последните години има трайно увеличаващ се интерес, също има добра реализация - с безработицата от 3.45% и цели 72% педагози, успяващи да си намерят висококвалифицирана позиция.  


На другия полюс са специалностите, към които няма голям наплив от кандидат-студенти, но пък има глад за кадри на пазара на труда. Това са например енергетикага и транспорта, включително корабоплаване и авиация. При информатиката и компютърните науки, за които също е известно засилено търсене, процентът на безработни е 2.78%, и приложение на придобитото образование има при 67% от хората. 
Изключение от тенденцията правят металургията, химичните технологии, туризмът и машинното инженерство, където процентът на безработните висшисти е над средния. Особеното е, че докато има висока безработица сред висшистите с тези специалности, всъщност кадри като тях се търсят от работодателите, което може да означава, че подготовката им не е достатъчна за действителната работа, или пък че не са мотивирани да работят.  


В дъното на класацията с най-висока безработица се нареждат завършилите направленията животновъдство (7.12%), биологически науки (6.34%), религия и теология (5.47%), материали и материалознание (5.20%), и науки за Земята (5.16%). В същото време повечето направления, свързани със здравето, са на върха на успеха - в медицината безработицата е едва 0.13%, фармацията - 0.49%, общественото здраве - 1.39%.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Май някои си живеят в кули от слонова кост ...

  И не само кандидатите, някой определя обема на приема...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дали пък да намалят приема по тези специалности? Ама откъде ти логично действие в тия бюрократични мастодонти - университетите и министерството на образованието.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  С психологията положението е подобно и в САЩ ако не се завърши магистърската степен, където е лицензираното на професионалната квалификация. Мнозина правят магистратурите си като социални работници. Безработицата в "Социални Дейности" за мен означава че или по последната специалност изискванията не се покриват с основните за психолози, т.е.

 4. 4 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Глупавички са децата и толкоз си могат.

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Само си представете факта, че абитуриентите тази година бяха 55 000, а свободните места в университетите 70 000.. Излиза че за в бъдеще за чистачки ще кандидатстват хората с по едно висше, за шивачка и сервитьор с две, а продавачи с под три няма да има..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  [quote#2:"Never surrender"]Дали пък да намалят приема по тези специалности?[/quote]
  Тц, ни мой!
  Тогаз ша трябва да ги водят в графа "безработни" още от училищната скамейка

  Вишуту образувание в китната ни рОдина е на 1/3 "социален отдушник" и китка за разкрасяване на статистиките ...
  Нима не знаете?

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  (Извинете) за приложна психология, основно като терапевти, или че социалната ни система не изисква специалисти. Жалко и за "погребването" на специалности като Животновъдство или Биология, явно нещата в тази насока са оставени на самотек и дребният бизнес не може да осигури работни места, а друг засега няма. И все пак показателат " намиране на работа" след 3, 6 и 12 месеца трябва да влезе в информацията на т.н. Университети за да знаят родителите какво очаква децата им.

 8. 8 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#4:"futurama"]Глупавички са децата и толкоз си могат.[/quote]

  Затова някой с повече информация и акъл да ги предпази. Лошото е, че университетите се субсидират на бройка и ръководството си казва "Ще прецакаме 500 деца да учат история на шинела и копчетата му, но ще вземем повече пари."

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 9. 9 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Нормално - това са най-лесните псециалности. Въпросът е защо държава субсидира тези специалности? Какво кара да се харчат милиарди в специалности, които бизнесът не търси.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  До коментар [#5] от "ostin22":

  Пак ще повторя, имаме нужда от след средно професионално образование което да дава конкретни умения, засега това е необходимият модел.иначе ВУЗ се превръщат във временни складове за безработни, а оттам не е далеч до социален взрив.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  На образованието трябваше да се сложи борд. Обемът на финансиране на една специалност - функция само и единствено на осигурителния принос на нейните абсолвенти 5 или 10 години след завършването. Всички данни ги има в НАП. Накрая се прие някакъв мек вариант с 30% тежест, разделяне на ВУЗ на обучителни и изследователски...А у нас половинчатите решения не работят. Работи валутният борд и плоският данък, защото са дуракоустойчиви и двете.

  Ако имаше модел на финансиране, който аз предлагам, сега тези безработни абсолвенти, или работещи като продавачи, щяха да закопаят бюджетите на тези факултети и те самите да подкастрят приема до минимум.

  Mутри, вън!
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Весело

  [quote#9:"sqrt"]Въпросът е защо държава субсидира тези специалности? Какво кара да се харчат милиарди в специалности, които бизнесът не търси. [/quote]
  М'чи ...
  То бизнесът не търси и историци, астрономи, метеоролози, физици по теоретична физика, писатели ...
  То и лекари много-много не търси ...

  Не всичко е пари, приятелю, както се пееше ...
  Особено пари от днес за утре ...

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Разходът за обучение (ако е що годе нормално) за природни и технически науки е в пъти по-голям отколкото за икономически. Нищо, че банкерите получават по-големи доходи. Та подходът е изначално сбъркан.
  Просто трябва да се намали приема. И субсидията да зависи и от качеството. най-вече. Та ВУЗ да има интерес да къса и изхвърля некадърните студенти. А не да ги избутва до финала. Което си е основен проблем на образованието ни от татово време.
  Но с евтинката система за оценяване ще е така.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":
  Именно.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 15 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3176 Весело

  Даа...Този лош СтранишеФ.
  А беше време, когато злите комуняги пращаха завършилите по разпределение в глухата провинция.Промиваха им мозъците на горките студентит с разни марксизми ленинизми и то безплатно.
  [quote#8:"Never surrender"]"Ще прецакаме 500 деца да учат история на шинела и копчетата му[/quote]

 16. 16 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Излиза че трябва да хлопнат кепенци половината ни университети.

 17. 17 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#12:"xm..."]То бизнесът не търси и историци, астрономи, метеоролози, физици по теоретична физика, писатели ...[/quote]

  Колегата по-скоро е и искал да каже работодатели.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2192 Весело

  [quote#5:"ostin22"]Излиза че за в бъдеще за чистачки ще кандидатстват хората с по едно висше, за шивачка и сервитьор с две, а продавачи с под три няма да има..[/quote]

  Ми така може и да стане, щом като без калкулатор не могат да сметнат две по две колко прави и без комп не могат да напишат едно свестно изречение, дори и с комп наместо букви пишат с цифри

 19. 19 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Никой не мисли като кандидатства на 18 просто. Въобще не се отчита какво ще правиш и дали има практическа реализация завършеното образование.

 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "ЛАфка" какви специалисти търси за будките си?
  Историчари, филолози или математици
  Наскоро една ми трясна гишето пред лицето, имала нещо по-важно, да говори по телефона с балдъзата.
  Лаф да става.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо се лъжем ? От няколко години кадърните гимназисти, с мн.малки изключения избират да учат в чужбина. В българските университети има достатъчно места за всички посредствени мераклии за "вишо". Отглеждането на лош, но послушен мат'рял, се нуждае от последователна и безкомпромисна държавна политика !

 22. 22 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  това е една от причините да се премахне "безплатното вишу".
  Тогава студентите ще избират специалности, които биха им осигурили работа, а не каквото и да е. И ще учат - сега минимум половината просто прекарват 4 години в блеене.

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Вижте култов индийски клип (тамошния инженерския химн), в който майка обяснява на сина, защо на всяка цена трябва да стане инженер: https://www.youtube.com/watch?v=L61JqGGiSZw

 24. 24 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 262 Весело

  Както пее Джорджано: "Отиваме на кОпон"

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#17] от "Never surrender":
  Се тая ...

  Има си принципи на общественото развитие и "доброто му здраве", които правят поставянето на такива въпроси не само излишно, но и неприлично. За задаващият ги ...

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":

  Не съм съгласен точно за тези професии, но като не ги търси, защо трябва да се подмамват неориентирани младежи с изкушението "диплома за висше" и след 5 години да разбират, че са си загубили времето? Случаят е много тежък. Имам няколко познати от такива семейства с рядки навремето професии - учители, попове, които си пратиха децата да наследят семейната традиция, защото семейството се занимава с това от 60 години и 3 поколения. Накрая, децата им завариха потоци по 200 човека от хора, попаднали случайно, заради живота в големия град и бригадите в Америка. Сега масово стоят без работа, тук-таме ги викат по заместване. Не че са по-слабо подготвени, но при 20 човека за едно място и други фактори като късмет, връзки, нахалство, играят роля.

  Mутри, вън!
 27. 27 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Интересното е колко много педагози генерират университетите, а колко малко млади учители има на някои места.

 28. 28 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#19:"carebean"]Никой не мисли като кандидатства на 18 просто.[/quote]
  Това наистина е сериозен проблем. Много малко са хората, които на 18 години знаят какво професионално бъдеще искат, камо ли пък да могат да преценят какви ще са реалностите в определена кариера (шансове за работа, издигане в йерархията и т.н.). Общо взето съм забелязал че се кандидатства по каквото е модерно в момента без да се мисли трезво, за което са виновни и родителите, все пак са хора на по 40-50 години и се предполага че са научили нещо за това време, ама надали.

 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3176 Весело

  [quote#12:"xm..."]Не всичко е пари, приятелю, както се пееше ...[/quote]Така е..Да не стане като в Калофорния, където вече нямат кой да учи децата в училищата :
  http://www.nytimes.com/2015/08/10/us/teacher-shortages-spur-a-nationwide-hiring-scramble-credentials-optional.html
  In California, the number of people entering teacher preparation programs dropped by more than 55 percent from 2008 to 2012, according to the California Commission on Teacher Credentialing. Nationally, the drop was 30 percent from 2010 to 2014, according to federal data.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Ами намалете приема.Защо да плащаме за нещо,което не се търси.

 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1981 Любопитно

  [quote#11:"cinik"]Ако имаше модел на финансиране, който аз предлагам, сега тези безработни абсолвенти, или работещи като продавачи, щяха да закопаят бюджетите на тези факултети и те самите да подкастрят приема до минимум.[/quote]
  Всъщност не до минимум, а до най-добрите... щото нали точно там е заровено кучето, в качественото образование, дето да осигурява работа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 430 Любопитно

  Тези от "публична администрация" щом са безработни, явно не са си взели изпита "Връзки". Това е първи критерий на иначе раздутата администрация у нас...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 33. 33 Профил на atoms
  atoms
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Авторите на проучването посочват най-желаните специалности в конкретен университет - СУ, а безработицата се извежда за цели професионални направления (участват всички университети). В резултат най-малкото се получава манджа с грозде (нещо като нищо) или по-вероятно статията цели манипулация.

  Да видим числата за конкретния университет, където е и наплива:
  СУ - направление администрация и управление
  безработица - 2,96%
  приложение на придобитото образование - 58,13%
  осигурителен доход - 1294,05 лева

  Да видим и едно от направленията в което има "глад на пазара на труда " - транспорт, корабоплаване и авиация. Лидер в направлението е ТУ - София, а числата са:
  безработица - 2,54%
  приложение на придобитото образование - 40,00%
  осигурителен доход - 1089,49 лева

  Т.е. младежите съвсем рационално смятат, че публична администрация в СУ е по-добре от транспорт в ТУ.
  Дето се вика хем по чисто, хем по-лесно....., че и по-платено.

  За останалите специалности които са "търсени от бизнеса" е същата работа.

 34. 34 Профил на Калоян
  Калоян
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заглавието подвежда, че е за всички специалности, а то само за един университет.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Т.е 100 % връщане на всички осигоровки и данъци които плащат завършилите студенти през преходните 10 години.............или само част от тях-да приемем 50 % ?

 36. 36 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Така е то у нас психолози с висше безработни,а врачки,баячки,гледачки ще се спукат от работа.

 37. 37 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Децата мислят за бъдещето. Днес "Психология", може да не е търсена специалност, но утре нещата ще се променят...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#26] от "cinik":
  Обобщавате строго частни случаи, при това круши с ябълки ...

  Изкривяванията никой не отрича, но въпросът беше за "търсенето от бизнеса", нали? И защо "държавата" била "спонсорирала" някакви "нетърсени от бизнеса" ...

  И въобще ... спорът мисля, че е безсмислен.
  Веднъж, защото така "държавата", както вече писах, "върти" пишман "социална политика".
  Второ - специално "лесните" специалности се нароиха от идеологическите катедри, които си имат навсякъде "свои хора" из "властта", която сипва в копанките ...
  Трето - като гледат младежите как лаладжиите се "устройват" с лизане, гънене и нАучно лозунгаджийство - и се пробват повече ...
  Както е казал Мечо Пух ... Колкото повече - толкова повече!
  Нали ни е всекидневно пред очите това перпетуум мобиле!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#37] от "Terry bear":
  Децата мислят за бъдещето. Днес "Психология", може да не е търсена специалност, но утре нещата ще се променят...
  -----------------
  Може, ама нещо са се объркАли ...
  Трябвало е да е "Психиатрия"

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":

  Е, "психиатрия" е медицинска специалност. Имаме огромна нужда от читави центрове за възрастни, както във варианта "работещи през деня" (т.е хората да си ги вземат след работа, нещо като детски градини), така и стационарни интернати на ниво, предоставящи услуги от минимални сестрински услуги на иначе самообслужважи се хора до пълно "обгрижване". Засега има жалки подобия, в София често със циганско обслужване за по-евтино. Ето едно поле за психология на "остаряването".

 41. 41 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Съгласен съм със коментара и изводите Ви! Икономическия подход и ясни, строги критерии при атестирането на ВУЗ могат да помогнат както на студентите, така и на пазара на труда. Иначе както е тръгнало с 50 Университета, от които не повече от 10-12 имат преподавателски капацитет и условия, по-добре ще е срещу заплащане да се дават направо дипломи. Така и така нищо не научават! Докато работех, при подбор на кадри имах невероятни случаи на кандидати за работа в държавната администрация - млади икономисти и юристи, без всякакви знания, умения или качества да ги усвояват. И как да е друго , като бяха завършили разни третокласни, незнайни университети или техни филиали звучащи нелепо, нещо от сорта Елховски филиал на Новозагорския кооперативен университет.

 42. 42 Профил на landser
  landser
  Рейтинг: 217 Весело

  Английската филология е най-арабийската специалност!

  Никога не съм позволявал на училището да пречи на образованието ми. М.Т.
 43. 43 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Лесно може да се реши проблема. Специалностите, за които не достигат кадри на пазара, могат да получават безлихвено кредитиране, като последващата работа по нея в България приспада част от дълга. Напр. инженер в металургията получава безлихвен кредит 20 хиляди лева. След завършването за всяка година стаж му се приспадат 2 хиляди лева. Същото може със всяка специалност-лекари, учители, фармацевти...Могат да се изготвят тригодишни списъци със стимулираните специалности, всяка година да отпадат или не някои, други да се добавят. Така ще се управлява процеса. Може да се добавят стимули за добър успех, санкции за недобър, ненавременно завършване и т.н.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  У нас има и свръхпредлагане на Висше образование.
  Същото е както при здравеопазването. Отгоре навсичко и един преподавател чете лекции в конкурентни ВУЗ-ове... Все едно, футболист да се картотекира в повече от един отбор.

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 262 Весело

  Това, че Пайнер търсят певици и певци значи ли, че у унитата требе да има специалност чалгапеене и чалгознание?

 46. 46 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 262 Весело

  Това, че Джорджано стана звезда у интернет и току виж почне да заработва колосални суми, значи ли че мое да напраат специалност Джорджано?

 47. 47 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "novalis":

  Ми да - пазарна икономика, търсене и предлагане, образованието е стоката в случая.

  SAVE EUROPE!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK