"Екоравновесие" призова медиите да помагат с проблема с изхвърлянето на кучета

Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна.Столичното общинско предприятие "Екоравновие", което отговоря за безстопанствените животни в София, призова медиите да съобщят на гражданите, че е добре да подават сигнали за хора, които изхвърлят кучета на улицата. На пресконференция днес изпълняващият длъжността директор Петър Киров отчете дейността на предприятието за юли.


"Ние се мъчим да се справим с проблема. Ако вие не съдействате, като помолите, пишейки или обявявайки по телевизията, за по-голяма съпричастност от страна на гражданите, няма да стане", заяви Киров и добави, че само през миналия месец е имало няколко случая на изхвърлени кучета в кашони в града.


Постъпвали и заплахи по телефона от жители на други общини, че ще си хвърлят кучетата в София. Последният пример бил мъж от Нови хан, който се обадил по телефона, но подобни заплахи имало и от Костинброд. "Ние нямаме право да напускаме рамките на Столичната община и няма как да отидем и да вземем животните", заяви Киров и по-късно уточни, че решението е всички общини да изградят приюти, за да не налага гражданите да си хвърлят кучетата в столицата. Затова трябвало да има и национална програма за справянето с популацията на безстопанствените кучета.
Проблем има и в самата София, като през юли в кв. "Банишора" бил изхвърлен кашон с 15 новородени кучета, а на "Цариградско шосе" до "Макдонълдс" имало изоставени 4 кучета, от които 2 били прегазени от автомобили. При втория случай помощ оказали природозащитници.


През юли "Екоравновесие" изхарчило 176 391 лева, от които 123 142 лева отишли за режийни разходи, включително и за храна на кучетата в приютите, останалата част от сумата е дадена за заплати и осигуровки.


Заловени са 302 кучета, от които 125 са били върнати там, където са заловени, 235 са били кастрирани и 51 са били осиновени. В момента в приюта в "Сеславци" има 195 животни, а в "Горни Богров" - 1255. През юли са били кастрирани 32 домашни кучета, включително и в ромските квартали "Христо Ботев" и "Факултета", където продължава съвместната работа с пастори, които подавали сигнали. До края на годината продължава и кампанията за безплатно кастриране на дворни кучета, като всеки желаещ може да се включи с обаждане на телефона на "Екоравновесие" 02/931-41-64 или чрез сайта http://ecoravnovesie.com/

До края на тази седмица щяла да приключи работата по преброяването на бездомните кучета. То се прави на всеки две години, а резултатите от него ще бъдат обявени до края на август от фондация "Четири лапи".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK