Калин Янакиев: Присъстваме на езически държавен култ със свой жрец - Божидар Димитров

Калин Янакиев: Присъстваме на езически държавен култ със свой жрец - Божидар Димитров

© Георги КожухаровПоредният епизод от българския, националния исторически кич, организиран от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров." Така професорът по средновековна култура, християнска философия и главен редактор на списание "Християнство и култура" Калин Янакиев определи случващото се в последните седмици при разкопките на Плиска.


Наскоро Димитров съобщи, че от кладенеца на Плиска е бликнала "чудотворна" вода. С нея директорът на НИМ дори окъпа премиера Бойко Борисов и придружаващи го министри. Впоследствие се разбра, че със съдействие на Димитров вестник "Стандарт" ще даде като подарък към един от броевете си флакон с водата от Плиска, като единствено 10 000 читатели, които ще купят всекидневника от "Лафка", ще се сдобият с чудодейната вода. В тази история Божидар Димитров дори намеси и Петричката пророчица баба Ванга, която му казала, че България няма да се оправи, докато той не възстанови три църкви – Боянската, "Св. 40 мъченици" и Голямата базилика в Плиска.


"Да, този кладенец, баптистерий, е историческа реликва. Но не в това е въпросът, не оспорваме това. Протестираме срещу последващите злоупотреби, които следват след археологическите разкопки. Че ще се построи една комунистическа бутафория. Че се приватизира православието, че се заграбва и започваме да присъстваме на езически държавен култ със свой жрец - Божидар Димитров", заяви Янакиев пред БНТ. И определи като комунистическа бутафория идеите и проектите за възстановяване на Голямата базилика в Плиска.
"Най-опасното е, че тези 500 хиляди лева, които правителството е отпуснало на екипа, който така неуморно рекламира Божидар Димитров, най-вероятно ще бъдат за един проект от времето на социализма, т.е. поредната бутафория", каза Янакиев. Той изрично подчерта, че България няма да получи онова, което автентично е представлявала Голямата базилика в Плиска, а ще получи една грандоманщина.


Случаят с кладенеца е поредната изцепка на Божидар Димитров, никой не знае защо водата, избликнала от този кладенец, да е свещена, каза професорът. И отбеляза, че се твърди, че кладенецът е аязмо - свещен, а доказателства за това няма. Видяхме, че един свещеник е осветил някаква част от изпомпаните води, което означава, че те изначално не са свещени, а имат нужда от водосвет, отбеляза той.


Янакиев опроверга и друго твърдение на Божидар Димитров - че на това място бил кръстен св. княз Борис. "Всеки сериозен историк знае, че няма сигурни сведения къде е било извършено кръщението на първия български християнски владетел. Има различни версии – в Константинопол, в Странджа планина, някъде около Стара Загора. Има версия и че е извършено в Плиска, а Божидар Димитров щедро наедро ни казва, че кръщенето е извършено в Плиска и толкоз", посочи Калин Янакиев.


Той повтори, че става дума за "исторически кич" и заради факта, че флакончета с вода от аязмото ще се разпространяват в "Лафка" като бонус при закупуване на национален всекидневник.


Тук се извършва нещо, което  журналистът Горан Благоев беше нарекъл "опит за присвояване на православието за политически цели", аз бих казал "за бизнес цели", на това трябва да се реагира, заяви професорът.


Ученият се обърна към архиереите на Българската православна църква да обърнат внимание и на замесването на името на баба Ванга. "Това са суеверия. Сега вече към "откритията" на Божидар Димитров започва да се намесва и духът на вечната Людмила Живкова, антропософията по някакъв начин. Тази покойна Ванга и 3-4 живота да е живяла, нямаше да може да изкаже толкова пророчества, колкото, изглежда, е изказала. Интересно как България "ке стане", като се вдигне поредната бутафория", пита се той.


Янакиев изрази недоумение защо няма реакция на БПЦ срещу тази смесица на езичество, християнство и бизнес. Особено от архиереите, които така яростно са реагирали на едно текстче за йога в матурите. Янакиев апелира към Варненския митрополит Йоан, чиито духовен наставник бил изключително против намесването на имената на врачки и пророчици.


Пред БНТ доц. Павел Георгиев, който в момента ръководи разкопките на Плиска, коментира обаче, че въпросният кладенец не е какъв да е, не е просто така бликнали подпочвени води. Това е много ценна реликва - историческа със сигурност, макар да не съм специалист, бих казал, че е и религиозна реликва според мен, заяви той. По думите му кладенецът отразява всички етапи на българската християнизация. Това съоръжение е било устроено още от своите създатели като един паметник на процеса на християнизация, счита археологът.


В същото време Георгиев отклони искания коментар по изказаните опасения около предстоящите консервационни работи и "бутафорията" с преизграждането на Голямата базилика. Той подчерта, че неговата дейност свършва до разкопките.


В същото време археологът индиректно оспори проекта, по който се предвижда реставрацията и преизграждането. "Голямата базилика е обект на реставрационни дейности още от 80-те години и се извършва по проект на покойния архитект Теофил Теофилов. Този проект, колкото и дискусионен, спорен от археологическа гледна точка, искам да подчертая, беше приет от надлежните органи на Министерството на културата още от това време и потвърждаван няколко пъти, очевидно и в последно време", заяви Георгиев.


Въпреки думите му проектът на Теофилов не е минал през ново съгласуване с института за недвижими културни ценности, а и надали ще мине, научи преди време "Дневник" от Божидар Димитров. И днес археологът заяви, че проектът на Теофилов не отчита "много от археологическите реалии, много от нещата, които археолозите са подали". За съжаление така е у нас, че археологът взима последен думата при подобен род сложни действия по връщането към нов живот на паметници на културата, допълни Георгиев.


Освен проучванията на кладенеца Георгиев посочи, че другата му задача е да разчисти оставения в забвение в продължение на 35 години манастирски комплекс. Комплексът бил проучен изцяло от него и екипа му още през 70-те години. "След разчистването се надявам той да бъде предмет на едни много премерени консервационни работи", каза археологът.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  Един е Бойко и Божо е неговия пророк?

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мисля че Божидар Димитров извади историята от прашния долап и я направи по разбираема и достъпна, въпреки палячовщините си.

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  "... кладенецът отразява всички етапи на българската християнизация."

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Ако се слушаха Сульо и Пульо на този свят няма да се изгради нищо. Б.Д. да публикува сметките за набиране на сумата необходима за ИЗГРАЖДАНЕТО на Втората Голяма базилика.....Зае един месец ще се събере... Не реставрацията , щото няма какво да се реставрира......Това ли ще показваме на внуците си , един ред камъни на кота минус един метър..... Каквото е останало да се вплете в новата Голяма базилика.... Княз Борис Първи би бил щастлив...в неговия втори храм да се чуват химни ,сватби , кръщенета , икони ,богослужебни книги и прочие.....

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Ентусиазмът на Божидар Димитров започва да прилича на болестно състояние.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#3] от "Beyond":

  което пък твърдение отразява един от етапите на българската идиотизация

 7. 7 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 689 Весело

  След намирането на вампира и кладенеца с жива вода, Божо Димитров предвижда откриването на философския камък. С негова помощ България ще стане Швейцария на Балканите, всички българи ще получават пари без да работят, а за обслужване ще се внесем македонци, гърци, филипинци и виетнамци.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Б. Димитров е срам за историческата наука и гилдия в България.

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Божо Димитров може да е всякакъв, но е 1000 пъти по-за предпочитане от БПЦ в цялост и СС в частност.
  Поне няма претенции за въвеждане на вероучение и (!) да дава мнение по законодателството, представете си....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#4] от "1_bulgarin":


  [quote#4:"1_bulgarin"] неговия втори храм да се чуват химни ,сватби , кръщенета , икони ,богослужебни книги и прочие.....[/quote]

  Е, и чалга, и чалга.

  Закъде без чалга в тази очалгарена държава, с този очалгарен народ, с тези очалгарени вкусове и традиции? 11. 11 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 264 Весело

  [quote#4:"1_bulgarin"]в неговия втори храм да се чуват химни ,сватби , кръщенета , икони ,богослужебни книги и прочие.....[/quote]

  Не знаехме, че богослужебните книги и икони се чуват, но щом си рекъл...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7722 Неутрално

  Кралят на племето има нужда от шаман,на който да се вързват неграмотните.

 13. 13 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#8:"balkantourist"]Б. Димитров е срам за историческата наука и гилдия в България. [/quote]

  Не е срам. Просто не е част от нея.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 14. 14 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#5:"stedim"]Ентусиазмът на Божидар Димитров започва да прилича на болестно състояние.[/quote]


  на Фона на този.....Калин Янакиев
  е Мъдрец ....със своите Опущения , но Мъдрец !  [quote#9:"qwertqwert"]Божо Димитров може да е всякакъв, но е 1000 пъти по-за предпочитане от БПЦ в цялост и СС в частност.
  Поне няма претенции за въвеждане на вероучение и (!) да дава мнение по законодателството, представете си...[/quote]

  винаг и е така :

  "Пророкът" сочи Луната а Глупакът гледа в пръста му

 15. 15 Профил на Васил Богданов
  Васил Богданов
  Рейтинг: 790 Весело

  "Злите езици твърдят, че флаконът всъщност ще съдържа бленд от потта на Роби и проф. Божидар Димитров, като идеята е да се покаже, че животът не е само песни и забава, а и много труд, в случая – копаене на археологически обекти под жаркото слънце."

  http://www.btv.bg/article/lifestyle/duplex/lafka-shte-predlaga-flakoncheta-s-kapki-pot-na-robi-uiljams.html

  Васил Богданов
 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Велик народ сме, с голяма непозната история, а всичко, което учим е лъжа. Историята с пръчките на Кубрат е измислена наскоро, гербът ни е краден от Белгия, "Съедиението прави..." пак от там, химнът ни е еврейска песен , и т.н. Сега разни посредственици като Б.Димитров ще добавят още бутафория и фалшификация към манджата. А истинската ни история се затрива.

  А Ванга и подобните и са пълен булшит, който по непонятни за мен причини концентрира вниманието на матряла ( особено руския)

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1352 Весело

  езически култ... не знам, по-скоро поредния ДС/ кагебистко "православен" водевил... руските пророчества на Ванга са си доволно показателно четиво

  "Итак, следует признать, что разумному человеку стоит учитывать предсказания Ванги на 2015 год и тогда ему легче будет выдержать предстоящие испытания. В прошлом, сама жизнь подтверждала точность предсказаний ясновидящей. А в данном случае мы все скоро увидим, как будут развиваться события в мире и непосредственно возле нашего дома."

  "Предсказания Ванги на 2015 год для России

  Довольно большая часть пророчеств Ванги рассказывает о России, подчеркивая, что в строительстве будущего мира для многих людей главную роль будет играть именно эта страна.

  Согласно предсказаниям, мощь России будет расти с каждым днем, она будет непрерывно усиливаться, в то время как очень много государств на планете столкнуться с жесточайшим кризисом их национальных экономик.

  Россия избежит почти всех природных катастроф, которые грянут в 2015 году, и займет место лидера во время этих тяжелых испытаний для человечества.

  Ванга предсказала важные научные и военные открытия, которые будут сделаны в России. Также, Российская Федерация, благодаря собранному высокому урожаю зерна и иных культур и благоразумно накопленным продовольственным резервам благополучно переживет период сильного голода. Это предсказания добавляет позитива в предвидении.

  Предсказание Ванги про Украину 2015 год

  Первым, среди испытаний, с которыми столкнется Украина, станет кризис финансовый, государство не сможет его побороть, что приведет к разрухе и обнищанию людей, и разделению страны. По предсказаниям ясновидящей, народ не станет терпеть власти, неспособные разрешить экономические проблемы.
  Большое влияние на наступление мира в Украине окажет президент России и восстановление контакта между двумя странами. Как предсказывала Ванга, в формировании будущего мира, юго восток Украины будет играть значительную роль он станет площадкой для политических и экономических переговоров, которые определят судьбы многих стран континента."

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 744 Неутрално

  "опит за присвояване на православието за политически цели"
  ===============================
  Полякът Войтила като беше папа всяка втора дума му беше срещу "комунизма" и как трябвало да се премахне. Това си е чиста политическа употреба на католицизма. Калин Янакиев се загрижил за някакви флакончета. Ами религия без мистика няма.

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз така виждам проблема- политиците не знаят, не умеят и не могат реално да управляват България поради интелектуална, управленска, професионална и морална немощ и за това упорито разчитат на митове и легенди - очакват да се появи Deus ex machina / богът от машината/ във вид на амбулантна търговийка, която да "съживи" България, въпреки неумението им да бъдат политици и въпреки политическите грешки, извършени от тях и довели до блокаж на държавната машина. Е, имам новина за тях- богът от машината няма да дойде, защото той е персонаж от древногръцкия театър, а не от българския политически фарс...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#19:"logika"]порито разчитат на митове и легенди - очакват да се появи Deus ex machina / богът от машината/[/quote]

  +++

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#7:"The Dark Prince Of Bankya"] Божо Димитров предвижда откриването на философския камък.[/quote] Че той философския камък отдавна е открит- това е ядреният реактор Активираме учебния ядрен реактор в София и започваме от желязо да правим злато- в натгео демонстрираха точно такъв опит- след няколко часа извадиха злато/ ама радиоактивно/ от реактора Единственият проблем е в намирането на достатъчно количество материал, който да "трансмутира" в злато, защото количеството първичен материал е огромно, а се получава много минимално количество злато

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 264 Весело

  [quote#19:"logika"]Е, имам новина за тях- богът от машината няма да дойде, защото той е персонаж от древногръцкия театър, а не от българския политически фарс...[/quote]

  Тъй, тъй. Много точно си го рекла, маман ама… Да те питам...

  Мамче, я кажи сега кво стана със Шенген? Нали щЕхме да влизаме, да ни взимат, да сме веч шенгенска територия…

  Не бе ли ти една върла защитница на тази теза? Не се ли бори ти като една партизанка на шенгенския фронт?

  Кво стана, та не вечеряхме? Де го, мамче, Шенген?

 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Грозно е да го кажа,но мисля,че Божидар Димитров има някакви психически отклонения.Така се е вживял и така "гримира" историята ни,все едно,че е зомбиран от созополския "вампир".

  Tony
 24. 24 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 264 Весело

  [quote#21:"logika"]Единственият проблем е в намирането на достатъчно количество материал, който да "трансмутира" в злато, защото количеството първичен материал е огромно, а се получава много минимално количество злато [/quote]

  Слама, слама, миличка. Правенето на слама от злато е изпитана технология. За справка: "Призраци под виенското колело" и джуджето Румпи с чекръка, който от слама правеше…злато.

  Ако е останала и слам у нас, де… Че то от осем милиона магарета, може и да е изядена.

 25. 25 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хайде някой да каже най сетне, на кой светец е кръстена Голямата базилика! След всяка статия по темата го задавам този въпрос и още нямам отговор.

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#22:"world_citizen"]Мамче, я кажи сега кво стана със Шенген? ...Не бе ли ти една върла защитница на тази теза? [/quote] НЕ - точно обратното- през 2012/ мисля/ година писах, че не ни трябва Шенген, защото на практика той ни носи предимно тълпи нелегални имигранти в България и много бурки и никаби у нас! Бъркате ме с някого.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#24:"world_citizen"]Слама, слама, миличка[/quote] Тц- по натгео опитът беше с ЖЕЛЯЗО /Fe/ ,а не със слама- като в приказката

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#26] от "logika":

  Мамче, мамче, дай да не си вадим ризките кирливи...

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Калин Янакиев: Присъстваме на езически държавен култ със свой жрец - Божидар Димитров...:
  .................
  Ами един варварин,
  член на БКП и ДС - доносник, какъв друг култ може да пробутва , освен езически ??
  И то насред Православните археологически разкопки !!!
  Варварин = комунист...:)

  BIG AL
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#28] от "world_citizen": Ще вадиш, ако има какво да вадиш Още през 2012г. писах, че Шенген не ни трябва, защото НЕ ЗАСЯГА прякото движение на стоки, капитали, услуги и хора на територията на ЕС. Много съфорумци не ме разбраха, но и доста ме разбраха. Впрочем- аполитична съм- кой те излъга, че защитавам герб?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Така се е вживял и така "гримира" историята ни,все едно,че е зомбиран от созополския "вампир" :)
  ..............
  ВАМПИР = комунист ....:)

  BIG AL
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Една торба с фекалии ни занимава с "пророчества " на ванга ..Утре - с тези на Боко..
  Ако е жив , може и със своите си 'пророчества" скоро да ни занимава :)
  Все пак добре е , че за ВТОРИ път се опитва , ТОЙ, да 'кръщава" Боко ...:)))
  Доказва , признава се , че първото му Кръщене, ако го е имало - НЕ Е достатъчно :))
  Както се казва -ТРЕТИ път да чакаме - тогава майка и баща - да фане , поне тогава :))

  BIG AL
 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  [quote#25:"Калник"]Хайде някой да каже най сетне, на кой светец е кръстена Голямата базилика! [/quote]

  Толкова проста работа - задай въпроса на Бож Димитров.
  Той държи знанието!!!

 34. 34 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Весело

  Хайде Божо, кажи сега нещо срещу Калин Янакиев !!!

 35. 35 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Срам за държавата ни е това кръщане - министър преседател и правителство скланят глава пред мошеник и участват в ритуал, който е явна измама!
  Съвсем по комунистически!

 36. 36 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "става дума за "исторически кич"
  Много добре казано.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 37. 37 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Де да можеше от тоя извор да бликне свещена сярна киселина - едно ритуално поливане и хиляди проблеми щяха да намерят веднага своето бързо решение...

 38. 38 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Точно човек вярващ в божество да ни говори за култ, малко в повече идва, а че Божо е шарлатанин е отделен въпрос.

 39. 39 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Пипалата на ДС са навсякъде. Но идва Видовден.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 40. 40 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 213 Неутрално

  кат сте толкоз учени защо не направихте нещо, ами сал пишете и бришете,как не ви омръзна,кат немате познание - хулите

 41. 41 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Янакиев изрази недоумение защо няма реакция на БПЦ срещу тази смесица на езичество, християнство и бизнес.

  Няма реакция защото отците от БПЦ са заети с разпродажба на архонтски звания, далавери с църковни имоти и търсене на щедри спонсори за нови коли. А България ке се оправи когато намерят дипломата на проф. Димитров.

 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Калин Янакиев "професора" които окупираше университета със студенти и други измислени терои

 43. 43 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Поредният пасквил на К. Янакиев, професора по християнска философия, намира отново място на страниците на "Дневник". Много по-ценни са коментарите на археолога доц. Георгиев.

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  [quote#23:"Free person"]мисля,че Божидар Димитров има някакви психически отклонения.[/quote]

  Ами, то си е ясно - страда от мания. Може и да е биполярно разстройство, но ние сме свидетели само на манийната му фаза. Всички симптоми са налице, като особено силно изразена е грандоманщината и митоманията.

 45. 45 Профил на stone_rose
  stone_rose
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе добре, бе, ама тоя 500 хиляди дали изобщо ще стигнат за голяма бутафория със съответните отчисления за наши фирми Все ми се струва, че античкобугарските изгъзици гълтат по няколко милиона (ако някой иска, добре е да се провери). с парите засега може поне да я социализират и експонират по-добре... аман от божофщини!

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1543 Гневно

  Най-отчайващото в тази трагедия е, че голяма част от мат'ряла вярва съвсем сериозно на заблужденията на Божо-митомана.
  Този шарлатанин играе ролята на шивача в известната приказка за голия цар. Той тъче сензационни измишьотини, с които гъделичка примитивния 'патриотизъм' на населението, което е напълно доволно, че не се налага да напрегне мозъчните си клетки, за да разбере дали има нещо достоверно в маркетниговите абра-кадабри на Димитров.

  СРАМ!
  Трябва да се сложи край на тази ФАЛшИФИКАЦИЯ НА ИСТОРИЯТА И КУЛТУРНОТО НИ НАСЛЕДСТВО!

  ОСТАВКА за фалшификатора и шарлатана Божидар Димитров!

 47. 47 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 266 Неутрално

  "Това съоръжение е било устроено още от своите създатели като един паметник на процеса на християнизация"???

  Т.е. било е създадено като един паметник на предстоящия процес?? Човек не бива да очаква много от логиката на историците, ама за такива изрази трябва публично да се анулират университетски дипломи.

  Като разжалване пред строя - с барабани!

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#19] от "logika":

  "Окъпването" на Бойко Борисов е направено, защото носи гласове и популярност сред невежите. Т.е археологията се трансформира в политическа подкрепа за ГЕР и Б. Борисов. Въпреки подкрепата на Мая Манолова за омбудсман, гушването с ДПС-то, особено при избора на подуправителите на БНБ и др. такива действия на Борисов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK