Роми се оплакаха, че не са били допуснати до басейн

Роми се оплакаха, че не са били допуснати до басейн

© Анелия НиколоваЗаставам на входа, попитах най-любезно мога ли да ползвам басейна. Тази, която беше на касата, ме изгледа особено, замълча, спогледаха се с охранителя и го попита: "Какво правим? После дойде управителката и попита какво искаме. Не можело да ползваме съоръжението, защото било с клубни карти."

Това е отговорът, който Христо Николов получава в неделя при опит с негов приятел да влезе в басейн в Балчин баня. На него му е отказано, защото е от ромски произход. Входът за басейна е осем лева. Докато чака, Николов вижда как другите хора дават тази сума и влизат безпроблемно. На Николов обаче е обяснено, че в басейна се влиза само с клубни карти, които в този ден нямало да се издават, разказва той пред "Нова тв".


"В един момент идва управителката и започва на висок тон: Вие какво искате? Става само с клубни карти, които се взимат преди сезона. Имам претенциите, че съм средностатистически гражданин, който разбира нещата. Ако става въпрос за цвета на кожата ми, по-добре ми го кажи, отколкото по този начин. Това ме възмути", обясни още Николов. Той заяви, че не е показал обидата и огорчението си, но си е представил какво ще е трябвало да обяснява на детето си, ако е бил със семейството си.

Той се връща в Самоков и решава да провери дали отношението на служителите е било лично към него, или е към самата ромска общност. Той завежда негови трима приятели, също роми, оборудвани със скрита камера. Те отново са върнати с обяснението, че са необходими клубни карти, които са свършили. Николов разговаря с няколко клиенти на басейна, които отричат да са им искали клубни карти и потвърждават, че са влезли само срещу платени осем лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK