На спецслужбите им куца координацията срещу тероризма, се признава в проект на стратегия

Снимката е архивна от акцията на ДАНС срещу обвинени за радикален ислям в Пазарджик през ноември миналата година

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна от акцията на ДАНС срещу обвинени за радикален ислям в Пазарджик през ноември миналата годинаСлужбите за сигурност понякога нямат достатъчно бърза и оперативна координация помежду си, за да противодействат на заплахите от екстремизъм и тероризъм. Това на практика се признава в проекта за национална стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма за периода 2015 – 2025 г., качен на правителствения сайт за съгласуване на документи. В проекта от 11 страници подробно са описани заплахите и причините за радикализма и тероризма, дадени са и определения на явленията.


Реалните мерки, които ще се прилагат за борба и преодоляването на радикализацията и тероризма, обаче са основно пожелателни, неясни, обтекаеми. А в някои части просто повтарят и констатациите от първата част на документа. Предвижда се след приемането на стратегията, да има и план-програма за нейното изпълнение.


В документа се казва: "Терористичните и екстремистки формирования имат мрежова организационна структура, която ги прави много гъвкави и адаптивни". В същото време обаче "йерархичната структура на службите за сигурност и обществен ред затруднява понякога бързата и оперативна координация между отделните компетентни хоризонтални нива и може да създаде дефицит от възможности за противодействие", се признава в документа.
Затова в частта за противодействие се набелязват стъпки, които не е ясно защо са в бъдеще време. Като: "събирането на точна и навременна разузнавателна информация, в това число изпреварваща информация от оперативни източници, следва да бъде неотменен приоритет пред службите за сигурност, осъществяващи контратерористична дейност. Прецизният анализ на тази информация, извършен от добре подготвени анализатори, е от съществена важност за крайния резултат".


Стратегията твърди още, че е необходим бърз и своевременен обмен на получената информация между контратерористичните звена на държавата при водеща роля на Националния контратерористичен център, ситуиран в ДАНС. Правено ли е това досега не става известно. Също в бъдеще документът предвижда изграждане на ясно субординирана система за оповестяване на терористичната заплаха за страната. В документа също се казва, че последствията от пряка терористична дейност ще се преодолява "чрез адекватна реакция на компетентните структури".


Основна мярка за борба с радикализацията и тероризма е изграждането "както сред държавните институции, така и сред гражданското общество, на трайни знания и умения за установяване и противодействие на методите, пропагандата и съпътстващите ги условия, включително и условия на живот, които превръщат обикновения човек в терорист".


Според стратегията е необходимо също така изграждане на изследователски и аналитичен капацитет с цел изготвяне на анализи и оценки на процесите и факторите на радикализация, които да послужат за основа на мерки за превенция на тези негативни явления.


Сериозна част от действията по превенцията пък се пренасят към представителите на гражданските и съсловните организации, неправителствения и частен сектор, местните общности в т.ч. религиозните и общностните лидери в квартала или населеното място. И диалога с тези общности.


Предвижда се изграждане на "система за ранно сигнализиране" при прояви на радикализация чрез водеща роля на служителите в непосредствен контакт с рискови групи от населението, т.нар. служители на първа линия - полицаи, учители, здравни и социални работници, които най-често работят с уязвими групи и общности. Ще се прави и целево обучение и повишаване на знанията и уменията на служителите "на първа линия". Трябва да има и информационни канали за подаване на сигнали от граждани и близки на застрашени от радикализация лица.


Документът предвижда още изготвяне на специални програми за противодействие на радикализацията, които ще се правят съвместно с неправителствените организации, религиозните и етническите общности и частния сектор.


В стратегията дори е залегнало и пожелателното "изграждане на действащи механизми за противодействие на езика на омразата, расизма и ксенофобията".


Предвижда се още "чрез системата на образованието, възпитанието и спорта развиване на критично мислене и преценка сред младежи и други уязвими групи, повишаване на осведомеността за демократични ценности и предлагане на алтернативни ролеви модели, перспективи за развитие и поле на действие и реализация". Макар и пожелателна, тази мярка всъщност е една от малкото конкретни в документа. Отбелязва се, че образованието и възпитанието са ключов фактор за отдръпване на подрастващите от различни внушения, свързани с радикализация и тероризъм. Затова ще се направят адекватни учебни програми, които да "представят по интересен и общодостъпен начин ценностите и достиженията на демократичните общества".


За пореден път и този документ отбелязва, че най-реалните и непосредствени рискове и заплахи за България от радикализация и тероризъм възникват като следствие от активността на различни терористични групировки и формирования с потенциал в глобален план, между
които "Ислямска държава", "Ал Кайда" и свързаните с тях аналогични структури.


Проблем пред страната е големият брой европейски, включително и от Западните Балкани,
чуждестранни бойци в състава на различни екстремистки и терористични формирования. Тяхното пътуване към страните с конфликти и връщането им в Европа транзитно през България също е отбелязано като сериозна заплаха пред националната сигурност.


Отново се отбелязва и заплахата от вълните нелегални мигранти, сред които могат да проникнат също радикализирани и терористични "елементи". Страната признава, че не може да осигури очакваните от имигрантите условия на живот, като така степента на радикализацията на тези общности лесно може да ескалира "от нулева до критична".


Рискове от радикализация за България съществуват и във връзка с обучението на наши граждани в чужди религиозни образователни центрове, където се проповядва ектремистка идеология, пише в документа. Също така крайната бедност и социална изолация на някои общности увеличавали уязвимостта им към радикални религиозни или други идеологии. "Представители на български местни общности, дори без самите те да се стремят към участие в бойни/терористични действия в Сирия или Ирак, биха могли да адмирират и подпомагат пътуващите през страната европейски бойци", пише в стратегията.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 546 Неутрално

  А като отбележим и внедрените руски шпиони положението става трагично.

  писнало ми е от левичари
 2. 2 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 766 Неутрално

  На спец службите им е в излишък координацията с Кремъл.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 3. 3 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Още пари за службите за сигурност.Така става в България !

  Само родените роби чакат....Освободител !
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Тъй наречените "служби" се занимават с охрана на политиците и техните семейства. За борба с тероризма не ги търсете. Така са си свикнали от времето на УБО...

 5. 5 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Липсва им координация на мозъчните връзки на службите. Виж ако не наложи да се сплаши някой протестиращ на жълтите павета, стой та гледай.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Тия винаги са били под всякаква критика, свикнаха да изпълняват политически поръчки, да подслушват конкуренцията в политиката и бизнеса и да следят журналисти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 537 Неутрално

  в тоя разграден двор България, не са поискали не са направили какъвто и да е терористичен акт.
  Службите ще разберат последни.

  Добре, че бяха братята земеделци от Коиловци, та ни отсрамиха и показаха, че поне земеделските стопани си пазят реколтата, че никой друг нищо не пази, освен масивните задни части на набедени политици и дупетати

 8. 8 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#5] от "rex":

  или да въздействат и оказват натиск за глупости на фирми, журналисти или граждани по сигнал от неназован източник са направо огин

 9. 9 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  координация? координация?
  и най-добрите "координатори" на света да им дадете на българските служби, ще им трябват 200 години, за да направят нормална координация между всичките ветеринари, химици, икономисти от варненския икономически (ВИНС-а), децата на АОНСУВ-ците и останата рабфакаджийска сган... и това при условие, че изключвам верните кадри на ДПС, БПС и съветския пасол.

  България ще има нормални служби, които се грижат за националната сигурност едва когато закрие до една всичките си съществуващи служби, уволни персонала, запали автомобилите, компютрите и бюрата им.

  построи 4 нови сгради в София и страната, наеме нови кадри и гу обучи бързо с помощта на съюзнически консултанти и интелектуален капитал и не допуска нито един комунист предател дори да преминава на тротоара покрай службите...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Една служба за вътрешна сигурност е сляпа без агентурна мрежа. От друга страна анонимността на информаторите е добър повод за корупционни присвоявания на държавни пари. Последното май се прави и без добре развита агентура.

 11. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Видяхме ги "българските" специалните служби на 18 юли 2012 г. в 17:32 в квартала "Сарафово" край Бургас. Още не са хванали извършителите или тези, които са дърпали конците.
  Имат късмет, ползвам Райънеър и летище "Пловдив".
  За последното ми идване, са видяли на скенера пластичен експлозив в електрическата ми четка "Браун", има литиова-йонна батерия. Губих си бая времето със сигурността, целият ми багаж трябваше да разопаковам. За втори път за същото нещо, тя трябва да е причината. В Германия през контролата със същото опаковане нямах проблеми.
  Събух си обувките, понеже имах едни миниатюрни метални кръгове край връзките, които металният детектор го хващаше. Колан не носех, за разлика от предишният път.

  Es muß Geld fließen!
 12. 12 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Според мен куца процесът на съкращения на щата на нашите служби, дето като брой на глава от населението ни правят първенци в света.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  България е с икономиката, бюджета, населението, мащабите и т.н. на голям световен град. Може да се управлява като община или корпорация, но тогава тези стотици служби, комисии, агенции и хрантутници няма да има кво да правят.

 14. 14 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#8] от "ana_ni":

  Абсолютно.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Рискът от терористичен акт е по-голям от този преди трагедията на летище Сарафово

  14:09 | 10 август 2015
  .....

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  Стига с тия стратегии. Изгонете некадърниците и шуробаджанаците и започнете да работите това, за което ДЪРЖАВАТА ви плаща.

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  На спецслужбите им куца много, много повече от координацията Аз и без проект мога да го кажа

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#16] от "alexsilver":

  Това с писането на "стратегии" си е доста доходоносен бизнес

 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Мързи ги и това си е. не мисля че са глупави, просто се подценява потенциалната опасност, но затова пък в Лясковец разказаха играта на един неосъждан българин, сложиха му дистанционно диагноза и го обстреляха така, че щяха да се избият взаимно. Не ми се мисли как ще ги осъди това човече в Страсбург.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dümchen":

  МА ТЕ САМО ЗА това стават - да стрелят и да се отстрелват, а после да лепнат приятелския огън на човека, който си защитава дома и фамилията от посегателство

  едно, че работят за две или повече от две страни на интереси, друго, че са изключително некомпетентни и незаинтересовани.само заплатата и стажа за ранна пенсия да тече

  Службите в смисъла на думата в България не съществуват и това го доказват фактите и резултатите - 0.Който не е поискал той не се укрил от дребни мошеници до мастити банкери и наркотрафиканти, а за ИДИЛ нашия разграден двор не е предизвикателство щото нямат проблеми да влизат, излизат, преминават и пребивават.Никой за нищо не притеснява опасните.

 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#20] от "ana_ni":

  Не само че не ги притесняват ами полицаи пробират пари, за да вкараха всякакви НЕЛЕГАЛНИ имигранти-МЮСЮЛМАНИ

 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Тъпанари.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Всяка власт си ползва службите,по-скоро нея да пази,вместо държавата.Всеки път се сменят ръководства и стратегии.Кой иска да работи съвестно в такава лудница.Те не знаят на кой господ да служат.

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Елементарно: ТЯХ тероризмът не ги заплашва, напротив - оправдава съществуването и финансирането им

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Българските специални служби са заети да изпълняват налудичавите заповеди на Путлер и тероризмът е последната им грижа.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Службите за сигурност отдавна са се превърнали в Главно Бюро по Гешефт и Далавера!

  klimentm
 27. 27 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ..и нито дума за мечешката хватка, с която Раша души България,чрез множеството си слуги в държавната администрация и в политическата сфера.Очевидно, тяхната предателска дейност се смята в реда на нещата и не заслужава да се споменава.И кой,по дяволите ги пишка тия т.н. концепции??

 28. 28 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#9] от "полувишис":
  Така е.Най-добре е сградата с голямата котка на ул. "6 септември" да се бомбардира,после мястото да се обработи с напалм,да се дезинфекцира и да се асфалтира .
  И да се почне създаването на други служби в друга сграда и с други хора.


 29. 29 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  в България все още има качествени кадри, които успешно могат да работят по линия на борбата с международния тероризъм, но те не са завършили Библиотекарското ДС-училище, за съжаление ...

  it comes from inside, just listen ...
 30. 30 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Те КТБ проспаха, получават и слушат разни елементи по Сараите, като Доган и неговите приближени ченгета, проспаха Брендо, Братя Галеви и още множество незнайни случаи, а ние разчитаме да ни пазят от най-невидимото и сложно нещо - тероризмът! Еми, това е несериозно, дами и господа!
  Аз не вярвам на никакви служби, защото те служат на мафията, ДПС и политическата партия, която е на власт, и то евентуално. Няма как да имам доверие на тези хора, които за мен лично са бандити във вратъвръзки. А полицаите са корумпирани, крадат и защитават мафията! Аз не се чувствам защитен и ежедневието го показва. Преди месец ми обраха вилата и полицаите, които извиках, ми казаха, да не разчитам на нищо и да си изнеса ценните неща. Тази държава е прогнила и аз съм потресен и обезверен. Мафията е над всичко и продават всичко, за пари!!!!!!!!!
  Така ли е Догане, Буда, Запалке, Гоце?!? А?!?!?!?!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 31. 31 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  както казва другаря сталин кадрите решават всичко...а у нас подбора и назначаването им е трагичен,с куци коне толкова...цели фамилии са окупирали администрация служби и прочие,няма как да работят качаствено повечето хора там са само заради заплата и привилегии..системата е сбъркана ,не се ли промени системата да са зависими от политиците все ще е така че и по зле ще става...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално


  Тези служби за сигурност ли размахваха палките по времето на Орешарски ? Същите ли бяха попилени от един изкрейзил и без каквато и да е подготовка мъж от Горна Оряховица ? Тези ли ще борят СПЕЦИАЛНО ПОДГОТВЕНИ ТЕРОРИСТИ ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Можем да сме сигурни, че службите са отлично информирани за евентуални ислямистки клетки вътре в страната, зер скритият партньор на управляващите не би искал да си развали рахатлъка в управлението на държавата.

 34. 34 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#33] от "volarok":

  пишеш глупости,едва ли някой от партньорските служби стои на границата и гледа или пъл следи за нелегално влезнали такива,това си е наша работа ,сам не си ли пазиш ду_ето няма кой да ти го пази

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#34] от "не на безразличието":

  Не говоря за външни, а за вътрешни агенти. Една от политическите ни партии е силно заинтересована в страната да няма напрежение по линия на ислямския тероризъм. Иначе участието й в политическия живот отива на кино.

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3172 Любопитно

  Това на практика се признава в проекта за национална стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма за периода 2015 – 2025 г.,
  __________
  Само аз си ли мисля ,че тези нещо не са у ред?
  У нас в условията на демократура спусната от САЩ се построиха над 1500 джамии в повечето от тях проповядват радикали.Създадога талибанските училища в Родопите и това на фона на масова ислямизация на циганите в областите на Пазарджик и Русе а на спецслужбите им куцала координацията срещу тероризма? По-скоро става въпрос за умишлено безхаберие в службите и насърчаване инкубаторите за джихадисти!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#27:"aramissss"]..и нито дума за мечешката хватка, с която Раша души България[/quote]
  Ехааа и как точно Раша удуши България като във всяко силово министерство има кантори на американски служби и те насърчават нищоправенето и безхаберието като отговор на ислямизицията и настаняването на пришелци оцапани с кръв идващи от ИД??? Аз не съм чул български политици да ходят до руското посолство преди да дават изявления , напротив чакат да започне работното време в САЩ и с осем часа разлика реакциите у нас често са в късния следобед!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK