Окончателно - НСО остава самостоятелна служба в услуга на властта

Окончателно - НСО остава самостоятелна служба в услуга на властта

© Георги КожухаровДържавният глава не налага вето и е подписал указ за обнародване на спорния закон за националната служба за охрана - НСО. Актът е публикуван в днешния брой на Държавен вестник.


По време на дискусиите в Народното събрание, а също така и след това, той понесе много критики. На практика новият закон не прави нищо особено ново. По-скоро запазва досегашното състояние и функции на службата. Всъщност липсата на каквито и да било реформи и дори на идея за бъдещето на НСО е и една от най-сериозните забележки на експертите по закона.


"Заради отношението към НСО като към слугиня на властта, НСО днес е доста и доста по-голяма и с повече задачи от онова митично УБО", написа в блога си Николай Слатински - експерт по национална сигурност. Това беше и мнението на повечето експерти в тази сфера, изказали се по темата: властта запазва слугинажа си - частни шофьори, които да ги чакат до ранните часове на нощта пред барове и заведения, хора, които да опитват храната им, да могат да бият и арестуват заради тях, да превозват деца и други роднини и т.н.
Въпреки призивите службата да бъде свита, да бъде ограничен кръгът на охраняваните, дори да бъде преместена като звено в МВР, такава промяна няма. Запази се военнизираният статут на НСО, която остана на подчинение на държавния глава. Както и широкият кръг хора, които ще се ползват от услугите да бъдат превозвани, охранявани и обслужвани с бюджетни средства. Остана възможността да охранява и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".


Гардовете ще могат да използват помощни средства, когато е наложително, за да изпълнят дейността си по закон - въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие.


Забранено е само физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати да се използват срещу видимо малолетни и бременни. Това ограничение обаче няма да важи в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.


"Никъде в Европа няма такива военно-полицейски формирования с правомощия на военна хунта или частна армия!", написа и във Фейсбук профила си бившият гард от НСО Николай Марков, уволнен от спецслужбата през 2007 г.


Пред "Дневник" експерти в сектора за сигурност потвърдиха, че действително западноевропейските държави не поддържат такива сериозни структури и изцяло самостоятелни звена за охрана на държавния си елит. Единствено в огромни държави с голям бюджет и много сериозни проблеми пред сигурността, службите за охрана на властта са в отделни структури, обясниха запознати с темата. Така било в Русия и САЩ.


В Русия службата била към президента на Руската федерация и имала също оперативни функции - събиране, обработване и анализиране на оперативна информация. Занимавала се и с антитерористична дейност. И тя обаче охранявала тесен кръг хора - президента и част от неговата администрация, премиера, министри.


В САЩ службата пък пазела президента, вицепрезидента, както и всички бивши държавни глави и първи дами доживотно. Звеното обаче се грижело и за защитата на долара и следяло за престъпления с фалшификация на долара.


В Европа почти всички служби за охрана пък били към полицейските служби. В Англия например това било звено към Скотланд ярд, така било във Франция, Сърбия и др.


Предоставяната от тези структури охрана също била доста по-свита от нашата и нямало много примери на охрана с по три коли, каквито в България ползват например председателят на парламента и премиерът. За сравнение английската кралица се движи с една кола и още една за охрана отзад, отбеляза експерт. Главният прокурор на Бавария пък нямал дори служебна кола, ходел със своята и получавал служебно средства за бензин и консумативи.


Експерти попитаха и защо се запазва да речем охраната на главния прокурор, председатели на съдилища, ръководители на парламентарни комисии и др., но НСО не охранява шефа на ДАНС, директорите на разузнаването, главният секретар на МВР. Чисто прагматично отвличането на тези хора или на членове на семейството им например би застрашило много по-сериозно националната сигурност, отбелязаха експерти.


По думите им пред "Дневник" би било достатъчно запазването на НСО като част от охранителна полиция, за да имат полицейски правомощия, като службата да има общо около 20 души и да предоставя по една кола и шофьор за охрана. Както и да реагира с допълнителна охрана при информация за конкретно застрашени лица. Не на последно място вливането на службата в МВР би имало и пряк ефект върху координацията - сега на всеки няколко месеца се налагало НСО да праща официални питания до вътрешното министерство и ДАНС дали имат данни за повишаване на заплахите към охраняваните хора, отбелязаха запознати със системата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK