Митрополит Николай посочи свой кандидат-кмет на Пловдив и обяви: "Политиката ни унищожава Църквата" (видео)

Митрополит Николай

© Юлия Лазарова

Митрополит НиколайПловдивският митрополит Николай посочи свой кандидат за кмет на града - Здравко Димитров, който беше изключен от групата на ГЕРБ заради намерението си да се кандидатира срещу сегашния кмет Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов. Митрополит Николай посвещава над 10 минути от архиерейската света литургия по случай Илинден - 20 юли, в храм "Св. пророк Илия" в Пловдив на агитация срещу настоящия кмет. Това се вижда от запис, разпространен във "Фейсбук".


"Аз не съм ли гражданин, имам ли права, нещо повече – имам духовни задължения. И нека знаете отсега – няма да гласувам за Иван Тотев. И който гласува за него, да знае – гласува против Божието дело, защото той саботира Божието дело", обявява митрополитът. И посочва за поста стоящия на първа линия отляво точно до свещениците при олтара Димитров.


Митрополит Николай нарежда на отеца, предстоятел на храма, дължащ 14 хиляди лева на община Пловдив за такса смет, да не превежда "нито стотинка на Иван Тотев".
"Дневник" публикува изявлението на Пловдивския митрополит, който обявява, че ще се намеси драстично в политиката:


"Искам да ви поговоря за политика. Някой сигурно ще ме осъди и ще каже, че съм си загубил разума. Не, уверявам ви, не съм.


Ще се намеся драстично в политиката, защото тя вече ужасно се намеси в морала, в живота на православните християни в България. Ще се намеся този път драстично в политиката, защото църквата не може да бъде безразлична и равнодушна към това, което се случва с Божия народ, поверен на нея.


Ще се намеся в политиката, защото тя се намеси и забрани на децата да изучават Бога Господа Исуса Христа, а ги задължи да изучават йога, даже ги изпитваше масово на матурата.


Ще се намеся в политиката, защото политиката се намеси в морала на нашето семейство, като го разтури, като въведе някакви разкрепостени, уж европейски ценности, които наистина разкрепостиха животинските, долните страсти в съвременното общество.


Не ме интересува голямата политика. Малка България винаги е била в нейните кроежи и ще бъде до края на света.


Но аз съм Пловдивски митрополит и ме интересува политиката на тоя град – докога ще се меси в живота на църквата и ще се меси така, че да затруднява и да пречи. Измислиха най-напред закона за съвместното съжителство без брак – няма нужда да се бракосъчетават и венчават българските семейства. Принизи се малката християнска църква, българското семейство, до една имотна сделка, която да позволи да се продадат и децата чрез сурогатно майчинство. Защото вече всичко продадоха. Остана майките децата си да продават.


Какво се случи в навечерието на нашия митрополитски празник в навечерието на Св. Марина – като никога досега, когато посрещнахме мощите на св. Димитрий Солунски и с митрополити от Африка, Гърция, служихме вечерня в храма, близо до храма – на Античния театър, кметът решил да направи шумно зрелище. Пир ли беше на любовта? И да се бракосъчетават на сцената семейни двойки. Шоу.


И аз трябва да гледам всичко това и да търпя, видите ли, защото съм митрополит и църквата трябва да не се меси, да стои там в ъгъла.  Тя пречеше на турското робство, пречеше и на комунистите, пречи и на тия сега.


Ами аз имам съвест и ме е страх от Бога. Защото Бог ме е поставил да бдя над народа и чиито души да помогна да се спасят. Днес се намираме в тоя мъничък, беден храм, който кметът осъди... на колко, отец-предстоятелю? 14 хиляди лева такса смет.


Абе, църквата боклук ли произвежда? Не е ли гавра с духа на тоя народ това?


От тая бедна църквица ще вземе 14 хиляди лева, за да направи за 11 милиона пръскалки, шоу за хората, зрелище за хората. Какво като американците стоят зад него, който ще да стои зад него, митрополитът няма да застане зад него. Защото е безбожник. От бедните хора ще събира данъци, от малките църквици. 25 години внушават, че църквата е толкова богата, че от нея трябва само да се взима и нищо да не се дава.


Когато замълчим, защо мълчим – църквата е спален вагон, не се произнася. Когато заговорим – защо говорим, защо не си знаем мястото.


Всеки друг може да каже всичко по телевизията, само пловдивският владика трябва да мълчи. Аз не съм ли гражданин, имам ли права, нещо повече – имам духовни задължения. И нека знаете отсега – няма да гласувам за Иван Тотев. И който гласува за него, да знае – гласува против Божието дело, защото той саботира Божието дело.


Нека ме обвиняват, че се занимавам с политика, политиката ни унищожава Църквата.


Боголюбиви братя и сестри, щастлив съм, че днес е тук г-н Димитров (обръща се и посочва стоящия на първа линия отляво точно до останалите свещеници при олтара Здравко Димитров – депутат, изключен от ГЕРБ заради намерението си да се кандидатира срещу кмета Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов – бел. ред.), защото той е верен християнин. Не знам какви са неговите намерения, той излезе от тая голямата политика, защото ни съветва Господ: "Излез из средата им, ако видиш, че там е нечестие и сатанизъм."


Досега не съм си позволявал, г-н Димитров, но сега ще ви кажа, защото прекалиха. Независим, зависим само от 10-те божии заповеди, от Библията, от Божията милост – кандидатирайте се моля ви се за кмет и помогнете на християните в нашия град (свещениците до митрополита започват да ръкопляскат – бел. ред.).


Който както иска да го възприема – предизборно, задизборно, както иска. Не мога да стоя и да гледам това, което се случва. Раздели народа Тотев – вместо да отидат на св. Димитър да се поклонят – отидоха да гледат "Любовен еликсир" и да се бракосъчетават на сцената на Античния театър. Кощунство с душата на нашия народ. Ние ще се молим за вас (към Здравко Димитров – бел. ред.), нищо че няма да ни подкрепи Америка или Европейски съюз, или  Съветски съюз...


Бог ще ви подкрепи. Ние ще се молим за успеха на нашия град, за доброто на нашата църква. Защото съм убеден – вие сте го доказал, толкова църкви построихте в този град. А този, който е кмет, взима от бедните църкви, за да построи зрелища, фонтани, когато хората гладуват. Иначе гледаха в часовника на митрополита. Защо никой не пише сега за гладуващите в Мизия, дето стоят на улицата след потопа. А направил фонтани за 11 милиона лева. Да прави каквото иска, ама няма право. Защото трябва да отстоява и защитава интересите на хората. Аз имах подарен златен часовник, единственото нещо, което имах лично в своя живот. И го подарих на една църква.


Моята съвест е спокойна. Бог да му е на помощ на него. А на нас св. пророк Илия да укрепва силите, да ни дава ревност, такава, каквато имал той. Ревност, с която да бдим и пазим вярата си, на нашите деца, семейства, общество. Поздравявам всички, които днес празнуват имен ден и молитствам благодатната закрила на св. пророк Илия да бъде всякога с вашите домове, чада, с тая богоспасяема енория и с нашия богохраним град и богоспасяема епархия.


Отец-предстоятелю, благодаря ти за прекрасната организация на храмовия празник, за грижите, които полагаш този храм да бъде не само благолепен въпреки бедността, но и да бъде изпълнен с верен Божий народ. Запомни едно от мен, една стотинка не превеждай на Иван Тотев, нека изпрати съдии-изпълнители, аз искам да видя как ще направи това кощунство. Да видя докъде ще стигне. Някога трябва да оставим дявола да си покаже рогата, всички да го видят, никой да не се съмнява за това, че е дявол. Да не съм чул, че си дал стотинка на общината. Обещаваш ли? Благодаря.


Братя и сестри, простете емоционалния тон, но няма как. От пълно сърце говорят устата. Някога трябва да си кажем.


Тоя жезъл Господ ми го е дал като символ на словото, с което трябва да ударя, не за да убия съгрешилия, а да се опомни, да се обърне към Господа и да бъде жив. Иван Тотев досега почти никога не е идвал на църква. Той си направи зрелище, и то зрелище с малката християнска църква – християнското семейство. Боже, не му зачитай този грях, той не знае какво върши.


Амин!
 


Видеото, с логото на пловдивската митрополия, която снима собствени клипове, има над 170 споделяния в социалната мрежа Фейсбук.

Поучителна проповед 


Posted by Valentin Georgiev on Saturday, August 8, 2015


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Този става все по-нагъл, явно е гъст с една етническа партия, чиято основна характеристика е наглост, постоянно нарушаване на законите, и невероятна алчнотия!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Весело

  Митрополит Николай и Волен - защитниците на Великото православно христянство с елементи на ДС.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Преди месец като бях в Смолянско видях, че портретът - фотография на владиката Николай виси вдясно пред входа на тамошните църкви. Някой знае ли защо ? Това по канона ли е ?

  [email protected]
 4. 4 Профил на Президентът на Галактиката
  Президентът на Галактиката
  Рейтинг: 402 Весело

  Бе, дедо попе, много ти е лъскава каручката, бе?

  Непознаването на нещо води до неговото отричане, или до приписването на качества, неотговарящи на същността му!
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Това определено е вярно че "... политиката се намеси драстично морала, в живота на православните християни в България. ..."

  Дали Дядо Владика може и ще оправи работите, ще видим, времето ще покаже.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Вървим към православен талибанизъм...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Удивително смахнат божи наместник!
  Операта е грях !???
  Църквата е бедна???
  Данъци да не се плащат???

 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Този ме плаши. не в лично качество, а ме плаши , че от високата трибуна на която е застанал, не, а са го сложили, си позволява да морализаторства, но по лошото, позволява си политически да пропагандира в полза независимо кой !!!
  Някой над него, и той на трябва да е Господ, трябва да му напомни рязко при това, че църквата е отделена от държавата и че църквата е призвана и и по скоро има друга роля за изпълнение в обществонто ни, която роля между впрочем "богоугодните" далече не вършат, най-меко казано!
  Амин!

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Църквата в България е унищожена отдавна - от дс!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 10. 10 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поп да си в тая държава

 11. 11 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#9] от "mr.kiril":

  Я тоя какъв е тогава на снимката с расо и кръст?

 12. 12 Профил на Божидар2
  Божидар2
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Да ни е честит първият български аятойлах!
  Ама за разлика от иранските, нашият има готин часовник..

  Us and them.
 13. 13 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "dow_jones":

  От 70 години на сам сме в атеистичен талибанизъм. Например България е една от малкото държави в ЕС, в които няма вероучение в училищата.

 14. 14 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Тоя съвсем изтрещя - що не си гледа ролекса и луксоцните коли и продължава да стриже енорията....баси тъпака!

 15. 15 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Весело

  Дядо Николай направи най-силната кампания на Тотев.

 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Това си е чиста проба скандал и крамола между среболюбци, проблемът е че Иван Тотев иска да си краде сам и не дава дедо поп...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Брей, сякаш идват не избори, а война!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 19. 19 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Пу-пу плохие американцами и европейцами, рекъл един опротивял на всички руски агент - за наше щастие никой не ти се връзва на милиционерските ти внушения, попе. И не ти е попречило никакво шоу на античния театър, по принцип си отврстил хората от теб, я се виж червени наглецо - по службите ти има по няколко човека... За морал тръгнал да ми говори, последен ти имаш право да го правиш!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Това определено е вярно че "... политиката се намеси драстично морала, в живота на православните християни в България. ..." [/quote]

  Политиката винаги се е месила в морала и живота на хората без значение дали са ХРИСТИЯНИ (православни , католици без значение) или мюсюлмани , но православната църква абдикира от хората заета сама със себе си.
  Огромна част от свещениците и то най вече висшите се интересуват повече от "Путиновото" православие и комунистическото лъжехристиянство защото са слуги на дявола (ДС).
  Погледнете снимката, има ли вид този зализан потънал в злато и разкош "божи" служител на човек съпричастен с неволите и живота на обикновения българин.

 21. 21 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vassco":

  за тоя с големия 6лем от снимката ли говори6?

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  И в най-скоро време Николай - кандидат за премиер. (саркастично)

  Негово ВисокопреНЕсвещенство вече загуби напълна всякаква мяра и престъпи всякакви граници!

 23. 23 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До #11 - ами той е от дс, ама с расо....!!! И в момента синода се доминира от ченгетата и очевидно се използва от руснаците, за да се разпространява русофилство по православно-църковна линия, плюс опити за политическо влияние, също в полза на русия и проруската пета колона у нас!!! Резултатът ще е - изгонване на ченгетата и русофилите от бпц!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 24. 24 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Ето ЗАТОВА църквата трябва да е отделена от държавата, а душевно болните брадати мъже в рокли, размахващи димящите си чантички, трябва да получават навременна специализирана медицинска помощ.
  Амин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 25. 25 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Анатема за теб , дано гориш във АДА !

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 26. 26 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#25] от "hooligan":

  Най-добре ще гори на Четвърти километър. С малко инжекцийки могат и да му поугасят страданията.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 27. 27 Профил на theh5n1
  theh5n1
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Единственото хубаво в тая работа е, че ще има някакво разпиляване на гласовете за ГРОБ и може би има шанс Пловдив да се отърве от мутро-дебилите на бб.

 28. 28 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#13] от "npiatanasov":

  Не пиши глупости, като не знаеш.
  Във Франция в училище има избор между религия и гражданско обучение. В часовете по религия се учат история и култура на РЕЛИГИИТЕ (не само на християнството), а не вероучение, защото църквата Е РАЗДЕЛЕНА от държавата.
  В Англия и Германия е същото. Никъде в държавното обучение в Европа няма задължителна религия, а още по-малко задължително вероучение. Само в някои католически частни училища може да се срещне, но и там се прави с ум и такт.
  Аман от заклинания и простотии, излези от устата на един корумпиран и аморален служител на БПЦ. Нарочно не казвам божи служител, защото тоя Николай не е такъв.

 29. 29 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Ако наистина политиката унищожаваше църквата, щяхме да имаме по-голямо доверие в политиката. В момента са една и съща мафия.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 30. 30 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Не гледах видеото, но прочетох текста. Някой бърше ли му пяната от устата и попива ли потта на челото. Че май е нещо слънчасал...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До болка прав...
  "политиката се намеси в морала на нашето семейство, като го разтури, като въведе някакви разкрепостени, уж европейски ценности, които наистина разкрепостиха животинските, долните страсти в съвременното общество."
  " Тя [църквата] пречеше на турското робство, пречеше и на комунистите, пречи и на тия сега."
  Няма какво повече да се каже...

 32. 32 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Не политиката, а талибани като този митрополит унищожават църквата !

 33. 33 Профил на Johnny B
  Johnny B
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дедо попе, абе знам, че Путин плаща добре да сте му новите проповедници на "правото учение", но като Болен ли искате да завършите? Не стига, че никой не ви бръсне за нищо след като бяхте верни слуги на ДС, ами и още наглярствате.....и се научете, България е светска демокрация, не някакво руско соц-консервативно извращение.....

  Изгони русофила, спаси България!!!
 34. 34 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Весело

  Е...дедо попе! Ами твоят кандидат е бивш спортист, ресторантьор, политически бизнесмен.
  Какво му е на Тотев. Аз го харесвам. Може би приема, че културата и духовността не се идентифицират с вяра, но пък това е самата истина.
  Ето четиво за тези, които не искат вероизповеданията да им трият "хард-диска".
  http://www.book.store.bg/p30078/deliuziata-bog-richard-dokins.html


 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бесове...

  Свобода за Надежда Савченко!
 37. 37 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Весело

  Само едно нещо малко ме обърква.

  Настоящият кмет Тотев е от ГЕРБ.
  Здравко Димитров беше разкаран от ГЕРБ.
  Б.Б. целува ръка на Николай. Николай издига Здравко Димитров.
  Божидар Димитров ръси този-онзи със "светена вода" от "бунаря" в Плиска, въпреки че РЗИ-Шумен обявиха водата за опасна за здравето.

  Е....някой наистина е за психиатър.

 38. 38 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Европейската цивилизация тръгна нагоре едва след Просвещението, когато се отърси от задръстената Църква.

  Мюсюлманите си нямат Просвещение и затова са на това дередже.

  А тоя митрополит с луд поглед, още подсмърча за Инквизицията.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Мутата Николай е едновременно за 4-ти и за Централния.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тоя може и да не е ченге, като старците от Светия синод (защото е младо момче), но по нищо не им отстъпва.
  Отврат!

 41. 41 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Само изкукуригали бабички и някой и друг чугун (наскоро станал путинославен християнин) могат да го приемат насериозно.

 42. 42 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "the социалиста":

  Личи си че си социалист.

 43. 43 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Гневно

  Със същия успех може да се пробва и л@йното Бареков. Малко му е рядка брадата, иначе са като близнаци...

 44. 44 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Някой може ли да ми каже дали в България църквата плаща данъци? Ако не, не е ли време да започне?

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 45. 45 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От тоя митрополит с луд поглед ще излезе чудесен талибан, ако възникне "Християнска държава".

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 46. 46 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Щом като синодът не може да го сложи на мястото му, трябва прокуратурата да го направи.

  Законите са за да се спазват и от свещенници и от ненормални (докато са извън психиатрията).

 47. 47 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 713 Неутрално

  „Синодът постъпи много мъдро, като не позволи на едно недоразумение да стане Софийски (митрополит, б.ред).“ Това заяви тази вечер проф. Драгомир Драганов в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Водещите Цветанка Ризова и Димитър Цонев останаха слисани: „Кого наричате недоразумение? Митрополит Николай ли имате предвид?“

  Проф. Драганов потвърди, че визира именно Пловдивския митрополит: „Откровено го казвам.“ На въпроса „Защо го наричате така“ историкът отвърна: „Аз мога да кажа още много неща за него. Или да ви пратя, да пратя един екип в Бачковския манастир да видите какво е направил там.“

  И след секунда-две проф. Драганов допълни: „Как по-меко да се изразя – нерегламентирани контакти с лица от същи пол.“

  „Ти чу ли какво каза“, промълви смаян Димитър Цонев. „Много добре чух“, отвърна Цветанка Ризова.

  4itatel
 48. 48 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#42:"npiatanasov"]Личи си че си социалист. [/quote]

  Много ме кефи да ме псуват на партия, другарю.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 49. 49 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Няма нищо по-ретроградно от православната ортодоксална църква (Гърция, Русия, България, и все са освободени от данъци), а в руското и българско изпълнение в наше време нейната върхушка са путинци и като такива ще се "месят в политиката".

 50. 50 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Духовенството в политически одежди,връщане в средновековието????

 51. 51 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Весело

  То не беше вероучение,

  http://vbox7.com/play:f26071fc88

  не беше отричане на Европа, йогата, ......
  Дрън..............Дрън...............Дрън (с големи паузи между ударите).

  Изнудва се Държавата, Пловдивска голяма община и който не плаща - бой с кръста.

  https://www.ted.com/talks/richard_dawkins_on_militant_atheism?language=bg

 52. 52 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Митрополит Николай ще отгаваря за делта си на този свят като всеи от нас, с тази разлика, че повечето от нас не са свещеници или бивши ченгета в раса, но дето имаше една дума, бивша п*******ка и бивше ченге няма.

 53. 53 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Ти си си в политиката, отче.

  Ама не се усещаш, щото за тебе друго няма.

 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Че Тотев е ГЕРБерски боклук спор няма. Но това на първо място не значи, че не трябва да се плащат данъци. Щото и аз сега мога да кажа: "Ама как така общината ще взима от мен бедния?"
  С тази смехотворни бръщолевения Тапетко бетонира Тотев на кметския пост.
  Ще подмина смешките за йогата, но отново ми се ще някой журналист да попита тоз смешник защо на сватбата на Бареков са били камбаните на всички църкви в Пловдив. И най вече как така църквата е позволила на този измекяр да се разведе. Защото при църковния брак развод няма.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  Оставки и покаяние или съд за лъженабожна номеклатурска отврат...

  ОБАЧЕ има позитивни развития.

  Руски Гражданин е бил задържан в ЕС по искане за депортация
  от мразилки в евразийска страна, ползватели на Интернет
  (или Интерпол)...

  Благодарение на Евросъюзното Гражданско Право,
  задържано е искането за депортация
  на руския Гражданин.

  ...................................

  "Български принос за спасяването на руски журналист от преследване"

  Репортери без граница спечели с българско участие една юридическа битка срещу Москва, която се опита да затвори дистанционно още една журналистическа уста.

  По скалъпено обвинение срещу руския опозиционен млад журналист Андрей Некрасов, избягал от Русия в Литва тази година заради гоненията срещу него в родината му, руските власти успяха да вкарат младежа в кипърски затвор по време на негово посещение на острова през юли. Некрасов беше обявил гладна стачка в знак на протест и случаят получи международен отзвук.

  Адвокат Биляна Коцакова, която успешно защити при подобен казус в България миналата година Николай Кобляков, арестуван по искане на Москва по „криминални причини”, беше командирована от международната правозащитна организация в Ларнака и успя в мисията си.

  Това е още един прецедент при прилагане правото на ЕС, както бе и в случая на Кобляков.

  Биляна Коцакова ( на снимката от личния архив на автора- без шапка, на демонстрация пред посолството на Френция през януари) сподели за ivo.bg същината на казуса.

  Гражданин на трета държава – РФ, притежавайки Виза тип “Д”, издадена от Литва /валидна от 20.05.2015 г. до 18.05.2016г./, даваща му право на пребиваване и работа за срок от 1 година, влиза и се установява в Литва /Вилнюс/ – в началото на юни 2015.

  Тази виза му дава право и на свободно придвижване на територията на всички други държави-членки на ЕС.

  Ползвайки това право, той отива в Кипър. Влиза на 15.07.2015 в 03:00 на летището в Ларнака, където е задържан, тъй като задържането му е поискано от властите на РФ, чрез системата на ИНТЕРПОЛ – обявено на 10.07.2015г.

  Веднага при задържането му е направил искане за предоставяне на убежище по отношение на родната му страна.

  Защитата на Некрасов е поискала прилагането на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 604/2013 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 26 юни 2013 година,

  който се прилага в Кипър от 22.07.2015. Той постановява, че компетентна да разгледа искането за закрила е първата държава – членка, в която лицето е влязло ( в случая с издадена виза в Литва).

  Кипър изпълни задължението си и утре Некрасов ще отпътува за Литва.

  Задържането в Кипър е станало на основание искане за екстрадиция, основаващо се на международен договор – Конвенция за екстрадиция, по който е страна и РФ.

  НО : Европейското законодателство има приоритет над международноправната уредба.

  Във връзка с този аргумент на защитата е надделяло решението, че производството по екстрадиция в Кипър трябва да се прекрати. Властите в страната приемат казусът да се разгледа от Литва.

  Това е прецедент при прилагане върховенството на Европейското право едновременно над вътрешната и международната уредба- една юридическа победа с българско участие над руското мракобесие.

  Опозиционния журналист Андрей Некрасов, който стана известен противник на режима и се присъедини към партията “Яблоко”, се изправи със свои разследвания срещу бос на самия военен концерн “Калашников” в уралския град Ижевск.

  Контраатакуваха го с обвинение, че се опитвал да изнудва за пари. Първоначално беше привлечен като свидетел по дело за корупция, но го превърнаха в обвиняем със заплаха от 15 години каторга.

  ivo.bg

 56. 56 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "alg57373608":

  Ами не сме "прогресивни" и "напредничави" като западняците, какво да се прави. Докога с това отричане на родното и прехласване по западното? Комплекс за малоценност, следствие на комунизма.

 57. 57 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#38] от "the социалиста":

  Социалисте, да те просветля: европейската цивилизация първо се отклони от Православието и създаде католицизма, който "роди" инквизицията и едва след 5 века хората се усетиха, дадоха крачка назад и дойде просвещението и протестантството... Пък нас 5 века "непросветените" мюсюлмани са ни мачкали, после 50 години непросветените комунисти и си е истинско чудо, че имаме още православна църква...

 58. 58 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Е, те такива чада ражда българска майка, юнашка. Блазей на верующите, имат си клир, та дрънка.

 59. 59 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Абе, тия попове, съвсем се смахнаха...политиката е светска работа, а не църковна...да си натискат расата и калимявките /да не кажа ролсройте и ролексите/ и да не се бутат, където не им е робота...щото, па един от техните искаше гмуркач да става, ама не успя ...

  Форумът е в будна кома...
 60. 60 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Някой да каже на Кольо Ролекса, че в България има разделение на църквата от държавата.

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  [quote#2:"majorman"]Митрополит Николай и Волен - защитниците на Великото православно христянство с елементи на ДС. [/quote]
  Елементите са по-скоро на КГБ!
  Но то е почти едно и също.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Всичките атеисти на амбразурата громят православната религия .. Но Видовден идва и вече не е далеч!

 63. 63 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":


  [quote#31:"Лео"]
  До болка прав...
  "политиката се намеси в морала на нашето семейство, като го разтури, като въведе някакви разкрепостени, уж европейски ценности, които наистина разкрепостиха животинските, долните страсти в съвременното общество."
  " Тя [църквата] пречеше на турското робство, пречеше и на комунистите, пречи и на тия сега."[/quote]
  Политиката влияе на хората дотолкова, доколкото определя правилата и реда в държавата и обществото.
  Няма сила на този свят, която да повлияе на морала. Намесата на политика, църква, кемтрейлс, американци, руснаци, извънземни и пр. е удобно оправдание за морала и поведението ни.
  Лео, на комунистите църквата не е пречила. Бяха си първи дружки.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 64. 64 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alkizeer":

  1. Николай не олицетворява православието.
  2. Аз съм против всички религии, включително православната.

 65. 65 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alkizeer":

  Ами аз съм християнин. И не искам калимявки като дядо Кольо РОлекса (Тапетко) да са ми духовни водачи. Но пък няма и заради тях да се откажа.
  А пловдивския кмет, който пак ще кажа - противен ми е, ако наистина не ходи на църква, бих могъл само да го поздравя. Омръзна ми да гледам на всеки празник в църквата безбожници като Бойко Борисов или Божидар Димитров.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 66. 66 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  е нали държавата пое такса смет на църковните имоти, тоя какво сега - иска да му опростят стари задължения или що?

 67. 67 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 724 Неутрално

  [quote#65:"Gopeто"]Ами аз съм християнин. И не искам калимявки като дядо Кольо РОлекса (Тапетко) да са ми духовни водачи. Но пък няма и заради тях да се откажа. [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++
  Този човек уронва престижа и достойнството на институцията, която представлява, но християнството и църквата са различни неща в България до голяма степен.

 68. 68 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тоя владика Николай от време на време се изказва неподготвен

 69. 69 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#56] от "npiatanasov":

  Първо, може да не слагате в кавички нито прогресивни, нито напредничави. Защото истински и буквално не сме. Бедни и крадливи сме. Лошо образовани, и не знаем качествено да работим. Би могло да се разберат стенанията ви относно чуждопоклонството, ако сме в началото на 20 век, но сто години по-късно - просто е смешно. А за посткомунистическите комплекси, вие може и да имате, аз дори не знам, какво е това.

 70. 70 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2673 Любопитно

  На снимката се вижда бяла риза с ръкавели и ръкавите на сако. Защо носи това под расото?

 71. 71 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да си плащаш данъците е елементрано гражданско задължение; ама тука крадецът на снимката вика, „Дръжте крадеца“.
  Този общински данък, който дължат, а не плащат, би отишъл за неща като детски градини и училища.
  Все едно аз ако не си плащам данъците, да си нароча поименно за виновен администратора, на който му е работата да ги събира, и да започа да го анатемосвам и попържвам.
  Срам, мазилак и дебело-очие.

 72. 72 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Маменцето таковахте на тази църква.

 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#71:"alicekapital"]Да си плащаш данъците е елементрано гражданско задължение[/quote]
  по закон вероизповеданията са освободени както от данък сгради, така и от такса смет... дядо поп иска да му опростят задължения отпреди '14 год.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  И метрополитите не са това,което трябва да бъдат.

 75. 75 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#13:"npiatanasov"]От 70 години на сам сме в атеистичен талибанизъм. Например България е една от малкото държави в ЕС, в които няма вероучение в училищата.
  [/quote]
  И по-добре.

 76. 76 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  поредния оперативен работник
  разпространяващ черна пропаганда
  в стил мисковския владика.
  купен от кагебе естествено.
  да се раследва от прокуратурата
  за водене на предизборна кампания преди началото и.

 77. 77 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#38:"the социалиста"]Европейската цивилизация тръгна нагоре едва след Просвещението, когато се отърси от задръстената Църква.
  [/quote]
  След Ренесанса, френската революция и просвещението - чиято обща характеристика е секуларизмът. Да живее секуларизмът!

 78. 78 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 607 Весело

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Те тия от ДС могат само да ни "оправят"

  Ама това са празни напъни. Ние не сме руснаци. На всички им е ясно, че тоя а и целия висш клир са корумпирани подметки

 79. 79 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Този говори от името на църквата и от името на Бог. Можеби мисли , че е самият Бог ! Но ние сме чували , че Бог е милостив и добронамерен. Този екземпляр няма възпитанието и на каруцар от Факултето ! Рядко безочлив , амбициозен , алчен за власт , материални блага , арогантен ,креслив , заядлив и лъжлив ! С една дума - всичко , което не бива да бъде един божи човек ! Имам предвид един християнин .

 80. 80 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Гневно

  Алооу, отче на теб НИКОЙ не ти е поверил народа, пък бил той и божи!!!

  Нагло и безочливо нищожество!

  Господ му бил дал жезъла?! Доста съмнително, но определено му е взел акъла и чувството за мяра.

 81. 81 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 524 Неутрално

  хахаххаха унижтожава му църквата, в която задници като него се разхождат с ролекси и лимузини...
  такава църква по-добре без нея

 82. 82 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Митрополит Николай посочи свой кандидат-кмет на Пловдив и обяви: "политиката ни унищожава Църквата".Такива чешити като теб унищожават църквата.

 83. 83 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Думи съвсем на място! Рядко съм бил по-съгласен с Владиката!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 84. 84 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Цинично е поп Николай да говори за морал.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 85. 85 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 607 Весело

  До коментар [#83] от "barel":

  Верно???!??!!

  Съгласен ли си, че този отрупан с Божия благодат във вид на свръхскъпи часовници и коли, тоси агент на държавна сигурност е наш Духовен Отец, бдящ над нашето благополучие??????

  Ама ВЕРНО???!!!?!?!?!!

  Това е един пошъл цирк с руски привкус.
  Този бих го заплюл в лицето. Гаври се с всички Християни

 86. 86 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Кольо Йогата, а.к.а. Кольо АнтиМадона, вече е клиничен случай.
  Дали има съответни богоугодни лечебни психиатрични заведения за особено тежки случаи?
  До коментар [#13] от "npiatanasov":

  Големият проблем с тъпите копелета е,че те са толкова тъпи,че не могат да повярват ,че човек може да бъде и умен
 87. 87 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Манджуков - това е
  [quote#54:"Gopeто"]Ще подмина смешките за йогата, но отново ми се ще някой журналист да попита тоз смешник защо на сватбата на Бареков са били камбаните на всички църкви в Пловдив.[/quote]
  Точно, освен това тоя ДС синковец направи архонт ченгето, оръжейния търговец и сеяча на смърт на име Манджуков.

  Но не е виновен той, а раята която блее.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 88. 88 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 233 Неутрално  До коментар [#13] от "npiatanasov":

  Църквата е отделена от държавата. Закон божи да се учи при поповете и то по желание. Училищата ни са светски, а не талибански.

  Големият проблем с тъпите копелета е,че те са толкова тъпи,че не могат да повярват ,че човек може да бъде и умен
 89. 89 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Весело

  Тотев да предложи свой кандидат-митрополит......

  Що не?

  Знанието е сила, информацията - власт
 90. 90 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дреме му на ролекса и на лимузината.

 91. 91 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Трудно е във време на пилатщиновщина да отстояваш истината. Няма как да го разбереш ако не си част от Църквата. Недостойнството на един архиерей от клира не е недостойнство на Църквата а форумната реакция е да трансформира неговите пасиви в атака срещу Църквата и Бога.
  Не познаваме вярата си, не познаваме основни верови истини а съдим съобразно материалистични, комунистически презумпции за ролята и мястото на Църквата в обществото. Чудя се, как никой не се сети да го нарече "дилър"? Нали разпространява "опиум за народа" според определението на др. Ленин...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Без думи, самопризнанията на персонажа са достатъчни

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Весело

  До коментар [#64] от "М.Георгиева":

  Днес имаш доста голямо поле за изява. Няма да се наложи да "громиш" Църквата под статии, които са на съвсем друга тема - ще изкараш някой лев.
  Когато нещо ми се развали настроението, ако прочета твой коментар - веднага се оправя - зер на човек може да му е кофти, когато е толкова добре в сравнение с някои

 94. 94 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 324 Неутрално

  [quote#91:"barel"]съдим съобразно материалистични, комунистически презумпции за ролята и мястото на Църквата в обществото[/quote]

  Граждани, не им се вързвайте на тези псевдо-луди със святкащи очи. Трябва за нарушение на закона да им присъдят две седмици принудителен труд. Да метат улици или каквото. Щом като те не се грижат за достоинството на сана си, това не може да е грижа на другите.

 95. 95 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално


  Такава наглост, такова нахалство не смееше да изказва гласно дори полковника от ДС - Максим ( не пише " лека му пръст ), освен това самозабравило се ченге !

  БАСИ ОТВРАТА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 96. 96 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#13] от "npiatanasov":

  Жалкото е, че атеистичният талибанизъм, както го наричаш ти, го наложи същата сила, която налага православния талибанизъм сега. Неправилното при първото е отричането на Бог и откъсването на хората от него, неморалното и греховно във второто е злоупотребата с Бог и вярата. По въпроса за вероучението. Като идея няма да е лошо децата да изучават религиозните системи по света, не само православната. Това отваря очите и само може да доведе до уважение и почит към различните религии. Нещо което считам за много правилен и хубав резултат. Боя се обаче, че БПЦ иска вероучение с единствената мисъл да моделира съзнанието на хората/децата и така да си осигурява повече власт. В далечна перспектива целта можеби ще е да осигури власт на една друга православна църква, а после и власт на държавната власт, управляваща тази чужда православна църква. С други думи пак злоупотреба с религията. Жалка история. Нищо морално, нищо духовно. Само грехове. Между другото, ти виждаш ли, кой ще учи децата на вероучение. Има ли подготвени кадри по темата? Би ли бил съгласен тези същите, които злоупотребяват с християнската религия, да ги обучават?

 97. 97 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Неутрално


  Църквата се саморазгромява.
  Очевидно, да си изпечен хитряга съвсем не е достатъчно.
  Причината за това, което четем във форума, е само една - ЛИПСА НА ПОЧТЕНОСТ.
  Ясно е, че повечето хора не вярват във врели-некипели. Няма да бъде позволено да стъпите в училищата. Това ще доведе до бунтове в България и вие ще загубите позиции за 100 години напред(или завинаги). Проблемът е, че с безочието и арогантността си, с липсата на истинска грижа (не религиозна, а социална) за гражданите, Вие дълбоко отвращавате. Отблъсквате и с ниския си интелект. Типична проява е да си присвоиш правото да говориш от името на лица, които по никакъв начин не са те оторизирали.
  И както се изрази един представител от вашата шайка - "видовден" ден идва.
  Като за начало, Николай - в манастир.

  А аз искам да се наслаждавам на природата, да чета статии за успешни космически програми, да живея в среда без догми, суеверия, корупция, заблуди, религиозна ограниченост и противопоставяне. Искам да не се протягат към мен мръсни ръчички.
  И искам да слушам славея, а не:
  Аллаах..........Дрънннннн............Аллаахх.......... Дрънннннн
  Искам на местото на празните религиозни погледи да виждам свободни, жизнерадостни лица, убедени в собствените сили (единствената възможност за просперитет).
  А когато вие спрете да ми се натрапвате и тихо и кротко си водите ритуалите, тогава мога и с ВЪЗДИШКА НА СЪЖАЛЕНИЕ за подвластните вам, просто да ви отмина.
  В последния случай ще можем да приемем позицията, че всеки избира в какво да вярва и търпимост е възможна.
  .......Макар че има условие. Да спрете да разходвате обществен, държавен ресурс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK