Синодът може да обсъди най-рано през септември политическата пропаганда на митрополит Николай

Пловдивският митрополит Николай

© Юлия Лазарова

Пловдивският митрополит НиколайАко Светият синод реши да се занимава с политическата пропаганда на пловдивския митрополит Николай по време на богослужение, ще бъде най-рано през септември. Архиереите се събират на есенна сесия след 23 септември и тогава може да бъде повдигнат въпросът за това допустимо ли е в проповедите си пред миряните пловдивският владика да провежда явна политическа агитация в полза на кандидат-кмет на града и заявките му да се намеси в политиката, разказаха пред "Дневник" източници от синода.


В архиерейската света литургия за Илинден - 20 юли, митрополит Николай посочи свой кандидат за кмет на града - Здравко Димитров, който беше изключен от групата на ГЕРБ заради намерението си да се кандидатира срещу сегашния кмет Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов. Той посвещава над 10 минути на агитация срещу настоящия кмет. Две седмици по-късно в архиерейска света литургия за Преображение Господне той пояснява защо ще се занимава с политика (виж по-долу пълния текст на проповедта).


В Светия синод не бяха изненадани от поведението на владиката, който във висшия клир е известен, че с еднаква убедителност и емоция може да защитава две противоположни тези. Оттам напомниха как преди години Николай беше против бившият премиер Симеон Сакскобургготски да бъде поканен на Църковен събор, а преди месеци по негово предложение беше решено при всички служби Сакскобургготски да бъде споменаван като "благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона".
Митрополит Николай не разреши на отец Боян Саръев да се кандидатира за кмет на Кърджали през 2007 г., тъй като според устава на Българската православна църква свещениците не могат да се занимават с несвойствени дейности. В същото време той дава "благословия" и моли Здравко Димитров да се кандидатира за кмет на Пловдив: "Независим, зависим само от 10-те божии заповеди, от Библията, от Божията милост – кандидатирайте се, моля ви се, за кмет и помогнете на християните в нашия град. (...) Бог ще ви подкрепи. Ние ще се молим за успеха на нашия град, за доброто на нашата църква. Защото съм убеден – вие сте го доказали, толкова църкви построихте в този град."


Макар според устава на БПЦ сред църковните провинения да не е включена политическата агитация, синодът би могъл да порицае пловдивския владика, както постъпи преди години със Старозагорския митрополит Галактион заради раздадените множество архонтски титли на хора със съмнителна репутация. Митрополитите имат относителна самостоятелност в своите епархии и Светият синод няма как да се меси в отношенията между църквата и местната власт, разказаха източниците ни.


В проповедта си пред миряните за Преображение Господне в едноимения храм в пловдивския район "Тракия" владиката приветства с "добре дошъл виновника за това духовно тържество, основния ктитор на този велилепен дом божий, архонтът на пловдивска митрополия Петър Манджуков". Той благодари на Здравко Димитров, че се е приел да се кандидатира за кмет на града. И уточнява защо владиката се занимава с политика.


Ето и пълния текст:


Понеже знам, че някои медии, журналисти ще се разкряскат, че владиката се занимава с политика. Нека да поясня какво имам предвид - ще се занимавам с политика, защото политиката започна да се занимава пагубно с Българската православна църква.


Нека да поясня какво имам предвид - на фона на забраната да се изучава православно християнско вероучение в българското училище на два пъти тази година - веднъж на матурата за завършващите средно образование уж случайно политиката натрапи темата за йога. Не за Христос! Втори път за проверка познанията по английски език на осмокласниците отново уж случайно в първата година от обявяването от ООН на международен ден на йогата се падна тема за йога. Нищо че България празнува заедно със своите държавници 1150 години от покръстването на България, ние нашата политика, държавна, провери познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познанията за йога. Как един митрополит да премълчи, освен ако и той не трябва да стане йога!? Затова ще се занимаваме с политика!


Онзи ден отидох да служа за Илинден в най-бедната църква на Пловдив в квартал "Изгрев" - "Свети пророк Илия". Политиката на кмета Иван Тотев е да осъди църквата на 13 хиляди лева такса смет и понеже църквата няма откъде да ги вземе и идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полилеите и да ги изнесе за продан. Хайде, г-н кмете, искам да видя това как ще го сториш, да видя докъде ще стигне арогантността по отношение на Българската православна църква!


Аз съм длъжен като български митрополит да кажа! Нямам право ли според медиите, не съм ли човек, не съм ли гражданин, не живея ли в демократична държава, нямам ли право на мнение? Или всеки може да прави каквото си пожелае с българския народ, да се гаври с душата на този народ, само митрополитът на Пловдив трябва да мълчи, защото е опасно.


Не ме е страх от човеци, елате ни колете, елате ни избийте, ние ще стоим твърдо на скалата на православната вяра, защото имаме пред себе си саможертвата и подвига на нашия Господ Иисус Христос?! Затова защото политиката навлезе и това вече е темата на йога някакво идолослужение, някаква сатанинска ерес стана въпрос на национална стратегия, внушавана на младото поколение. Това съвсем не е случайно, аз не съм антисемит, защото БПЦ спаси българските евреи и никога няма да промени Божията заповед "Не убивай".


Защо съветникът по религиозните въпроси в МОН е председателят на Израелтянският съвет, софийският равин? Това ли е православна България? Това ли е политиката? Щом това е политиката, Църквата ще се намеси в политиката, така както е било в миналото, така както ще бъде сега и вовеки! Защото тя е последната крепост, тя е опората на този народ, никога няма да го излъже, никога няма да го подведе.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Владиката май страда от раздвоение на личността.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Весело

  Да го издигнете от партията на членувалите в ДС попове.Даже може и така да се регистрирате като партия- ДС-Попове.

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  Почти съм сигурен, че политическите излияния на този "божи-служител" са инспирирани от чужда за България сила, която се е самобявила за единствен носител на истинското християнство.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 957 Неутрално

  на дедо ники му е през дедовия , важно е лимузини да има , и богоугодни женици , и някой и друг архнонт . БПЦ е една пародия .

 5. 5 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Внимавайте какво говорите за бъдещия Патриарх на Българската църква

 6. 6 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Този, ако стане патриарх, всеки ден ще задоволява сеирджийските ни страсти.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Само като ги видя до тези лимузини....Гнус!

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#1:"rosiraycheva50._"]Владиката май страда от раздвоение на личността.[/quote]

  бай николай , първо не е личност и второ - страданието му наистина е психическо. Но с проблемите в здравната система само се задълбочава, вместо да се облекчава...

  Прилича ми на клоун от цирк.

 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Димитър Вълчев Топузлиев (1932) - Видински митрополит Дометиан – агент „Добрев” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1972 г. Запазени са собственоръчни написани агентурни сведения и други данни от работното му дело.

  Иван Радионов Димов (1938) - Плевенски митрополит Игнатий – агент „Пенев” на ОУ на МВР-ДС в Стара Загора от 1980 г. и агент „Германски” на Първо главно управление на ДС от 1982 г., в последствие агент и на Шесто управление. Досието му е запазено.

  Йоаникий Георгиев Неделчев (1939) - Сливенски митрополит Йоаникий – агент „Кирилиевич” на ОУ на МВР-ДС в Сливен от 1977 г. и на Шесто управление на ДС от 1986 г. Досието му е унищожено, запазени са данни в картотеката.

  Йорго Иванов Стефанов (1950) - Великотърновски митрополит Григорий – агент „Ваньо” на ОУ на МВР-ДС във Велико Търново от 1975 г. Впоследствие агент на ОУ на МВР-ДС в Стара Загора, както и на Шесто управление . Досието му е унищожено.

  Йосиф Благоев Босаков (1942) - На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф – агент „Николов” на Шесто управление на ДС от 1980 г. и секретен сътрудник „Зографов” на ПГУ от 1983 г. Снет е от оперативен отчет през 1988 г. Досието му е запазено.

  Калиник Райчев Александров (1931) - Врачански митрополит Калиник – агент „Рилски” и „Велко” на ОУ на МВР-ДС в Русе и в Сливен, впоследствие агент и на Шесто управление. Вербуван е през 1968 г. Работното му дело е запазено.

  Кирил Петров Ковачев (1954) - Варненски и Великопреславски митрополит Кирил – секретен сътрудник „Ковачев” на ПГУ от 1976 г. и агент „Владислав” на Шесто управление на ДС. Досието му е запазено.

  Натанаил Иванов Калайджиев (1952) - Неврокопски митрополит Натанаил – секретен сътрудник „Благоев” на ПГУ от 1980 г. Досието му е запазено.

  Симеон Димитров Костадинов (1926) – Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон – агент „Христов” на Второ управление на ДС от 1964 г. и секретен сътрудник „Торис” на Първо управление от 1966 г. При него е интересен фактът, че през ноември 1967 г. е назначен за оперативен работник от секретния щат на разузнаването. По този начин той е единственият от агентите в Светия синод, който е бил и щатен служител на ДС. Досието му е запазено.

  Симеон Николов Димитров (1945) - Русенски митрополит Неофит – агент „Симеонов” на Шесто управление на ДС от 1983 г. Досието му е запазено.

  Галактион Любенов Табаков (1949) - Старозагорски митрополит Галактион – агент „Мишо” на ОУ на МВР-ДС във Враца от 1981 г. и впоследствие на Шесто управление на ДС. Галактион е единствнеият агент от Светия синод, който е обявен като такъв още през 2007 г. в качеството си народен представител от СДС в 36-то Народно събрание. Досието му е унищожено, запазени са само картоните му на агент.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  БПЦ е умалено копие на РПЦ- лимузини, швейцарски часовници, кинти, ДС, КГБ. Малко общо с религията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Дедо попе, не вдигай шум, не прави движения, не образувай кръгчета във водата!Кютай си тихо, че се размирисва блатото!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 527 Весело

  [quote#5:"tisho_one"]Внимавайте какво говорите за бъдещия Патриарх на Българската църква [/quote]

  Ако се случи това събитие, спокойно могат да ударят камбаните за последно и вместо "АМИН" да кажат - ЗАКРИВАЙЙЙ!!!

 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 735 Весело

  [quote#5:"tisho_one"]Внимавайте какво говорите за бъдещия Патриарх на Българската църква [/quote]

  Не патриарх, човекът има за цел теокрация да прави. Хехе, представете си Теократ Николай Първи - аятоллах българо-съветский!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Кажи му поп и го остави в кочината, барабар с Ролекса и Линкълна...
  Хем оцапани до ушите , хем устите им широко отворени.....
  Ама не са само те за гьостерица, ББ от една страна им пълни гушите, от друга онова недоразумение Вили Лилков щял моля ви се да съгласува законопроекти с тях.... я у лево...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Платил си е човекът, споменали са го в литургията. Какво толкова? Не е ли това масова практика в нашата църква. Вярно, обикновено се прави за здраве, но Лудият Ник е известен с нововъведенията си, защо да не благославя за спечелване на избори?

  Мен повече ме учуди защо се жалва, че "Свети пророк Илия" нямали пари за такса смет. Да продава ролекса и ще им я плати, голяма работа! Пък после да чака награда от господ за доброто дело.

  And all that jazz!
 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#10:"EU defender"]БПЦ е умалено копие на РПЦ- лимузини, швейцарски часовници, кинти, ДС, КГБ..., лубриканти, мъже...

 17. 17 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "...на фона на забраната да се изучава православно християнско вероучение в българското училище..."

  Какъв фон? Къде видя този фон? Аз ли не съм разбрал, че законодателят е приел такава забрана или този урод лъже?

  No Pain No Gain
 18. 18 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В Светия синод не бяха изненадани от поведението на владиката, който във висшия клир е известен, че с еднаква убедителност и емоция може да защитава две противоположни тези.
  ------------------------------------------------------------

  Цитираният текст е напълно приляга за определението за много добър адвокат, но в случая с Този архиерей, последният или е с тежки признаци на шизофрения, т.е. болен и има нужда от лечение, или е адвокат на ....дявола.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#18:"нуцо"]Този архиерей, последният или е с тежки признаци на шизофрения, т.е. болен и има нужда от лечение, или е адвокат на ....дявола.[/quote]

  Какъв архиерей?!?, този си е просто бай никалай-лъскавите дрънкулки.

 20. 20 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 458 Гневно

  Всички там са адвокати на дявола. Забрави се, дето убиха свой колега до Рилския манастир. И още, и още....Край няма. Потрес!

 21. 21 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "...Защо съветникът по религиозните въпроси в МОН е председателят на Израелтянският съвет, софийският равин? Това ли е православна България? Това ли е политиката?..."
  ====================

  Уви, да.
  Точно това е.

 22. 22 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Христос е казал: "Кесарювото- кесарю, божието- богу". Какво има още да обсъжда синодът....

 23. 23 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 458 Неутрално

  църквата НЯМА ПРАВО да се занимава с политика, това е изрично споменато в Конституцията!

  http://postclamores.blogspot.com
 24. 24 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Политическата пропаганда на Николай трябва своевременно да се обсъди от Районен съд - Пловдив.
  Мотив - клевета и уронване престижа на настоящия кмет - Иван Тотев.
  Освен това, излезе наяве истината за обвързаността на Църквата с властта и олигархията.
  Удобните се подкрепят, неудобните за хулят и заклеймяват.
  Искам оставките на всички религиозни тарикати от властта и публичната администрация.

 25. 25 Профил на Denitsa Mircheva
  Denitsa Mircheva
  Рейтинг: 233 Гневно
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  На словосъчетанивто върховният кТитор Петър Манджуков, каква красива печатна грешка може да се направи само!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Такива келеши отвращават хората и ги отблъскват от църквата.

 28. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "Храбър":

  до тук, петима агенти на чуждата сила не одобряват изказването ти

  Birds of a feather flock together.
 29. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#3] от "Храбър":

  Иванчо Тотев да не би да е станал враг номер едно на тонгуската селищна система?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 31 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1570 Любопитно

  [quote#15:"gesand"]Мен повече ме учуди защо се жалва, че "Свети пророк Илия" нямали пари за такса смет. Да продава ролекса и ще им я плати, голяма работа! [/quote]
  Толкова ти е акъла, та плещиш глупости. В Пловдив Мамин Вакко събира наи-високите данъци в България, а таксата смет е по абсурдна методика. Малката църквица искат да плаща такса "смет" от 18 хиляди лева (не 13 000, а 18 000), колкото не плаща Маминият за боклуците от хотела си за купчините смет по време на Световното първенство по гребане. И се намериха мижитурки, вторачени в "Ролекса", който Митрополитът отдавна продаде.
  Нещастното племе няма как да вдене какво каза дядо Николай в проповедта си срещу деянията на днешната Мафия. Ами подкрепяйте си мафията, като толкова ви харесва. Явно личните интереси са по-важни от съдбата на племето...

 31. 32 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  имаме кратка поговорка : луд за връзване....при посещението на Папата,този същия "божи"служител се заключи в стаята с приготвените подаръци за госта и НЕ ОТВОРИ, изчака да си замине горкия Папа....без подаръци !!! обяснението беше,че Папата е неверник и не вярва в бога !!!!! още тогава здравните служби трябваше да се задействат, ама пусто разделение на властите....

 32. 33 Профил на Simeon Stankov
  Simeon Stankov
  Рейтинг: 233 Гневно

  Църквата като човешка организация е слуга на злото.
  Религията не е църква.

  БПЦ ООД е пиявица за суеверието на хората !

 33. 34 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Срамният синод съсипа църквата и убива вярата на хората с търпението си към подобни на мУтрополита Ники по високите етажи на БПЦ. Ама нищо чудно, когато висшият клир бъка от ченгета. Срам и позор!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 34. 35 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Даа трудно се намират пари за такса смет, корато има лимузини и часовници. Време е някой да изрита търговците от храма!!!

  chavo64
 35. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Тоя поп доста е издухал! Такива като него правят такива вреди на Вярата, каквито и от ИД не могат и направи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 37 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1339 Разстроено

  подкрепям коментар -2 ДСП- попове от дс красота...най- ме отвращава какви са гьонсурати...всичките са били агенти и са топели за всякакви глупости а сега проповядват смирение и морал- мърши при това отвратителни

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 37. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Владиката страда от раздвоение на личността.

 38. 39 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пък ние най-рано след 20 год., когато ченгетата от Синода си отидт от тоя свят, може да признаем БПЦ.

 39. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Щом владиките ще влизат в политиката ще им трябва доста силен мозъчен тръст защото либералните ентусиасти(либерасти) ги правят за смях - факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 41 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 586 Неутрално

  От хора, които се препитават с идеология, независимо каква, всичко може да се очаква.

 41. 42 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#37:"не на безразличието"]най- ме отвращава какви са гьонсурати...всичките са били агенти и са топели за всякакви глупости а сега проповядват смирение и морал- мърши при това отвратителни[/quote]

  бай никалай-ролекса не е БИЛ, той Е агент, но на една северна сатрапия

 42. 43 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тоз поп не го ли е срам с такова старо Ауди да ходи или снимката е архивна?

 43. 44 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#43:"Дундурук"]Тоз поп не го ли е срам с такова старо Ауди да ходи или снимката е архивна?[/quote]

  Евала !!! Когато се коментира бай никалай, това е вярната плоскост. "човекът" с право може да се обиди. Да му публикуват снимка бс една от "старите му" коли... Е, бива ли!!!

 44. 45 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Попът с "нерегламентираните контакти".

  4itatel
 45. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Септември най-рано... преди това явно има мнооооого важни други неща...
  Защо изобщо им обръщаме внимание?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 46. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "Нека да поясня какво имам предвид - на фона на забраната да се изучава православно християнско вероучение в българското училище на два пъти тази година "

  Попе, спазвай Божийте заповеди и не лъжи . Няма как ба се ЗАБРАНИ изучаването на православно християнско вероучение, поради простата причина , че НЕ Е РАЗРЕШЕНО изучаването му в българското училище .

 47. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#39:"ekip"]Пък ние най-рано след 20 год., когато ченгетата от Синода си отидт от тоя свят, може да признаем БПЦ. [/quote]

  Когато ченгетата си отидат , няма да има нужда да припознавате БПЦ. Ще е останал само Аллах .

 48. 49 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "Аз съм длъжен като български митрополит да кажа! Нямам право ли според медиите, не съм ли човек, не съм ли гражданин, не живея ли в демократична държава, нямам ли право на мнение? "

  Николайчо , църквата не ти е бащиния . Тя е на същия тоя народ , за който така си се загрижил . И тъй като и всички политици са МИРЯНИ , това би означавало , че както ти , така и те , а И ВСЕКИ вярващ може да прави това , което ти правиш- да води политическа пропаганда . От авмона . Който също не ти е бащиния .

 49. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#49] отговаряйки на една лъжа с друга, не стигаш до истината.
  Нито църквата, нито държавата са НА НАРОДА, те са НАД народа, институции на власт, да го мачкат и държат покорен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK