Председателят на Софийския градски съд предлага втори съдия за наказание

Новият председател на СГС Калоян Топалов

© Анелия Николова

Новият председател на СГС Калоян ТопаловПредседателят на Софийският градски съд Калоян Топалов е направил предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Мариян Марков да бъде дисциплинарно освободен от длъжност заради "данни за продължителни и системни тежки дисциплинарни нарушения", научи "Дневник". Предложението най-вероятно ще бъде разгледано от съвета на утрешното му извънредно заседание.


В него са представени данни, че съдия Марков системно не е спазвал на сроковете, предвидени в различни процесуални закони, като неговите действия и бездействия са довели до неоправдано забавяне на производството по разпределените му дела. Освен това според председателя на СГС това е довело и до накърняване престижа на съдебната власт, научи още "Дневник".


Преди две години съдия Марков беше понижен на длъжност районен съдия за срок от две години. Образуваното тогава срещу него дисциплинарно производство за забавени мотиви по дела и констатирани нарушения в работата му от Инспектората завърши с предложение за неговото уволнение. То обаче не събра достатъчно гласове в съвета и Марков беше "спасен" с понижение. То е изтекло, като от средата на юли Марков отново е на работа в СГС.
На дисциплинарната комисия на съвета ще бъде представена и справка, според която съдия Мариян Марков има забавяния на мотиви от по една година. Едното дело е от административен наказателен характер от 2011 година, по което няма постановен съдебен акт или обявени мотиви и до този момент. Липсват мотиви и по дело, образувано през 2011 г., но започнало едва година по-късно. Присъдата по него Марков постановява през февруари 2014 г., но и досега няма мотиви по нея (това означава, че случаят не може да се придвижи по инстанциите - бел. ред.). Справката включва и още един такъв случай, започнал преди три години и приключил през лятото на 2014 година, по който също липсват мотиви.


Освен това той има още две наказателни производства, още от времето, в което е бил съдия в СГС. Председателят на съда Калоян Топалов е изискал информация за Марков и за работата му в районния съд. От нея става известно, че съдията системно не е насрочвал разпределените му дела, както и че отново не е изписвал мотивите по решените от него случаи.


В своята кариера, започнала през 2003 година, Марков е бил наказван дисциплинарно четири пъти (обръщане на внимание, порицание или забележка), като Инспекторатът също е констатирал драстични нарушения в работата на съдията. 


В своята практика съдия Мариян Марков е гледал няколко знакови дела. Той осъди на девет години затвор Александър Томов за присвоени 14 млн. лв. от "Кремиковци", като мотивите по този случай се появиха две години след присъдата. Впоследствие Апелативният съд отмени присъдата, като в решението посочи, че на практика липсват мотиви за осъдителната присъда, защото в тях има коренно противоположни съждения по едни и същи обстоятелства. 


Марков произнесе и оправдателната присъда на бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му за укрити данъци в особено големи размери в периода 2005-2007 г. Оправда и всички подсъдими по едно от делата за сделки по "Софийски имоти". Промени и мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека на обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина – Николай Русинов.


Това е второто предложение за уволнение на съдия от СГС, което Топалов прави. Преди десет дни ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Калинка Илиева - първия магистрат, на когото беше разпределено в края на 2014 г. делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Тя си направи отвод, защото беше командирована. 


Илиева е предложена заради извършени дисциплинарни нарушения за неизпълнение на служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че след като е получила заповедта за прекратяване на командироването ѝ Илиева в началото на юли (каквито са получили още над десет други магистрати преместени в СГС по време на управлението на бившия председател Владимира Янева), вместо да спази разпореждането в нея и да изпише делата си, е оставила ненаписани решения и определения по искови производства и частни жалби. По част от търговските дела на свой доклад тя дори е отменила хода по същество, въпреки че са били обявени за решаване.  

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Председателят на Софийския градски съд предлага втори съдия за наказание

  Още такива неща да се чуват, че мнозина са като въпросният съдия.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А сега де?! Отиде ли си комунизма от съдебната система?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Не е за вярване това раздвижване в съда!

 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  Това повече прилича на чистка и символични жертвоприношения с цел Системата да покаже някаква активност и да продължи в същия си вид.
  Нали същият ВСС ще решава за същите хора? И разбира се - анонимно!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1612 Гневно

  Тоя започнал от най-дребните риби. Той по-добре да се запознае със съдържанието на постановените от съдиите от СГС актове и тогава да започне да уволнява. Това, че един акт е постаноен в срок не означава, че е справедлив. Това, че пък актът не е в срок също не е голяма болка за умиране.
  Пак се заобикалят по посредствен начин проблемите в СГС! Ами до кога, другари?
  Калина Илиева е по-скоро некомпетентна, а не корумпирана. Незнанието на закона обаче не я извинява!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  Точно, преследва тези, които са попаднали без връзки в системата или връзките им вече са прегорели. Дребна чистчица, за да се хвърли прах в очите на матрияла! Искаме истинска реформа!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Не.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Те, по същата причина, трябва половината да бъдат наказани.

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Кога ще започнат да носят наказателна отговорност?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Направо е за уволнение (затвор ако се докаже умисъл ц цел печалба). Спазването на сроковете е изключително важно, за да се стартира протест пред по виша инстанция, или се отпочне изпълнение на присъдата. На практика тоя съдия стопира всякакво съдебно производство.

  chavo64
 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Доган прочиства в съда.

 12. 12 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много ми е странно. Как Ръководител на градски съд не може да освободи директно някой редови съдия, негов подчинен, а правото е на ВСС, колективен орган, който може да се оправдава по какъвто и да е начин за своите решения. Къде е персоналната отговорност?

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "В своята кариера, започнала през 2003 година, Марков е бил наказван дисциплинарно четири пъти (обръщане на внимание, порицание или забележка), като Инспекторатът също е констатирал драстични нарушения в работата на съдията. "

  Като чета какви ги е творил този човек се същисвам. Колко ли още такива съдии има ? Много е прогнила системата

 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#13:"daam"] Колко ли още такива съдии има ? [/quote]
  В София и страната са СТОТИЦИ !!!
  Безхаберници, много от тях и НЕГРАМОТНИ /такива произвеждат безбройните юридически факултети/, връзкари, корумпирани, НЕСМЕНЯЕМИ ... ето този конкретния - ВСС "не намерил" смелост да го уволни, въпреки безбройните му нарушения и наказания ... именно, защото уволнят ли един, ще трябва да уволнят стотици !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Проблемът е, че такива скапаняци пак остават в системата, било като юристконсулти, било като адвокати на свободна практика или консултанти на някоя мутра. Ако ги грозеше угрозата да си търсят прехраната в съвсем друга област нещата щяха да бъдат по-различни.

 16. 16 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 553 Неутрално

  БРАВО за г-н Топалов !!!! Кураж , имате страшно много работа /разбирайте "страшно" във всякакъв смисъл....../

 17. 17 Профил на Valentin Kozmarov
  Valentin Kozmarov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма как съдия Марков да даде осъдителни присъди,след като не са предоставени безспорни доказателства.
  Когато не изпълняваш политически поръчки ,те поръчват теб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK