Учещите възрастни българи са почти шест пъти под средното ниво за ЕС

Учещите възрастни българи са почти шест пъти под средното ниво за ЕС

© Цветелина Николаева, КапиталБългарите между 25 и 64 години, които учат или се обучават в професионално направление, са почти шест пъти под средната стойност за страните от ЕС. През 2012 г. техният дял е бил 1.5%, а през 2014 г. е незначително повишен на 1.8%. Целта е до 2020 г. да надхвърли 5%. 


Това се посочва в доклад за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот, който беше одобрен днес на заседанието на Министерския съвет. 


Докладът отчита предимно негативни тенденции, свързани с образованието у нас. От данните се вижда, че през 2014 г. България е направила крачка назад в проблема с преждевремнно отпадащите хора между 18 и 24 години от образователната система. Преди 3 години техният дял е бил 12.5%, а през миналата година се повишава на 12.9%. В същото време целта на стратегията е да падне под 11% до началото на следващото десетилетие. 

Друг негативен резултат е по отношение на професионалната квалификация в направленията "Информатика", "Техника", "Производство и преработка" и "Архитектура и строителство", за които е записано в стратегията, че трябва да обхващат най-малко 60% от професионалното обучение през 2020 г. Обаче от 2011 г. насам делът на завършилите в четирите области непрекъснато намалява и през учебната 2013/2014 г. достига малко над 45% от всички придобили професионална квалификация.

През 2014 г. напредък се отчита само в една от целите на стратегическия документ – тази за повишаване на дела на завършилите висше образование на възраст между 30 и 34 години. От 26.9% през 2012 г. по план те трябва да достигнат поне 36% през 2020 г., а през 2014 г. са се увеличили на 30.9%. Въпреки лекия ръст обаче, показателят за страната ни остава далеч под средния за Европа от 37.9%. 

Докладът идва с препоръки за по-ефективното прилагане на стратегията от различните институции и организации. В тях се набляга на необходимостта от реформа и от нов подход в образованието и обучението, които да обхващат всичките му степени – от предучилищната подготовка до висшето образование и обучение за възрастни.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това е добра новина значи.

  Само с това учене на стари години да не се прикрива безработица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Ами щом имаме професори като Божо,нищо чудно.

 4. 4 Профил на darkmanx_bg
  darkmanx_bg
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "През 2014 г. напредък се отчита само в една от целите на стратегическия документ – тази за повишаване на дела на завършилите висше образование"

  Аз не мога да разбера, защо се предполага, че ни трябват повече висшисти. Да не кажа, че мисля точно обратното. В Германия техният дял е общо 14,1%, а не виждам да се отразява лошо. Ключовият елемент е, че повечето хора вместо безцелно да ходят в университета, завършват училище на 16/17, правят професионално обучение и още на 19/20 години вече работят продуктивно. Много ми се иска тази дуална система да я видя и в България, вместо това инфлационно раздаване на дипломи...

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  А какво да учат, при тази образователна система? То си е чиста загуба на време! Някакви неадекватни учебни планове, преподаватели, които са там само за да си продадат собствените учебници, то това не е учене, това е висене за получаване на диплома.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 695 Весело

  Не вярвам! Точно обратното, тук всеки българин, без разлика на пол, образование и възраст всеки ден се учи. Голяма част изучават изкуството да оцеляват, други се запознават с географията и стягат куфари, трети, най-ученолюбивите усъвършенстват комуноидните методики за тотален грабеж.

 7. 7 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Става дума за т. нар. lifelong learning, което не означава непременно учене на бакалавърско или магистърско ниво или курсове за професионална квалификация или специализация. Но в България действително няма къде да се обучават пенсионери да работят на компютър или да учат езици. В затворите също не се осъществява обучение. Много е малък броят на хората над 50 г., които защитават докторска степен. А това са все неща, на които в ЕС се държи много.

 8. 8 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 515 Любопитно

  е сега какво, не само ще трябва да бачкаме до дълбока старост, ами ще трябва и да учим....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 9. 9 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#7:"lefkovitz"]Но в България действително няма къде да се обучават пенсионери да работят на компютър или да учат езици.[/quote]

  и кво, ще я правим някоя 70 годишна бабичка рецепционистка на Слънчака ли? Кат научи компютъра и английския...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 10. 10 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#7:"lefkovitz"]Но в България действително няма къде да се обучават пенсионери да работят на компютър или да учат езици.[/quote]
  А непенсионерите къде учат езици?
  По темата - на Запад конкуренцията е голяма и хората посещават курсове, за да не отпаднат от пазара на труда. У нас конкуренцията е слаба, а заплатите не дават нито възможност, нито мотивация за повишаване на квалификацията.
  Иначе е хубаво да се учи през целия живот, това подмладява и дава нови идеи.

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#7:"lefkovitz"]Много е малък броят на хората над 50 г., които защитават докторска степен. А това са все неща, на които в ЕС се държи много.[/quote]

  Така е и нормално! Има неща, които са възрастово детерминирани. Ако човек се занимава с наука, какво е правил до 50г.? Някой се мотал до 45г. и изведнаж се сетил че му трябват публикации? - Както със забременяването след 50 - възможно, но малко вероятно...

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на Защо така?
  Защо така?
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "fatoumata":

  А в БГ конкуренцията малка ли е? Странното у нас е че наи - квалифицираните не ги наемат защото са ЗАПЛАХА за повечето "Мениджари" с никакви познания по мениджмент, без езикова култура и комуникационни умения, да не говорим за чужди езици..... Иначе на запад се учу постоянно и няма нищо атранно да видиш 70 годишни доста респектиращи "бабички" изглеждащи много подобре и стилно от нашите чалга "кукли" по гищетата на много от институции бклиучително и банки..... Картинката у нас е повече от жалка и само ако сте живели поне няколко месеца наван ще разберете за какво иде реч..... наистина сме жалки и трябва мнооого да учим още, поне да изглеждаме и комуникираме на средно европеиско ниво.

 13. 13 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#12:"Защо така?"]А в БГ конкуренцията малка ли е?[/quote]
  Мисля, че квалифицираните кандидати за дадена позиция са по-малко у нас заради намаляващото и застаряващо население.

 14. 14 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#11:"2.50"]Ако човек се занимава с наука, какво е правил до 50г.? Някой се мотал до 45г. и изведнаж се сетил че му трябват публикации? [/quote]
  Може да е практикувал. Престанете да мислите за докторантите като за хора, които непременно ще се занимават с наука. Докторската степен дава престиж и възможности за по-високи доходи.

 15. 15 Профил на Защо така?
  Защо така?
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "fatoumata":

  "Застаряаването" не трябва да е причина при наличие на добре квалифицирани кадри и да се елиминират при подбора с мотив: сврьх квалифициран". Просто не искат, а и немогат!!!! да го оценят, такьв кадар си има цена, а е и заплаха за самия мениджмент. Скоро мои познат сподели с мен: След 12 години обучение и практика в елитен западен унижерсите, 4 езика, стаж в Европиската централа в Бруксел ресил да се варне в БГ: "Не подходящ" за счетоводител ж БГ банка.... Посаветвали го да си изтрие поне половината от знаниято в апликацията си и да опита пак.
  Тои просто се стяга да се махне от тук - този пьт завинаги, с резолуция: Безнадеждно е когато няма мениджмент, които не разбира каде е стигнал света и каде сме ние.
  А тои просто искаше да допринесе за БГ сас сжоя опит и знания. Тесногрьдите разбирания тук са пречка да видим кьде са стигнали хората в развитието си. Затова трябва постоянно да се учи, защото света тича напред, а ние сме замразнали на 1900 година......

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Те,българите няма нужда да учат,те научени се раждат.И когато останат на 50 години без работа,пак не искат да си сменят квалификацията и да работят нещо друго.Мислят,че животът за тях е свършил.

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#14:"fatoumata"]Докторската степен дава престиж и възможности за по-високи доходи.[/quote]

  Точно, както преди 10/11.
  Тогава беше цяло чудо партийният да те одобри на 30г.
  Трябваше да получи депеша отгоре! Ако идвате от “практиката” в науката, по-скоро доходите ви ще намалеят. Остава голият престиж - да станеш доктор на 60г. за да си начешаш егото!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK