Кабинетът отпусна 15.86 млн. от резерва за преодоляване на последиците от бедствия

Кабинетът отпусна 15.86 млн. от резерва за преодоляване на последиците от бедствия

© Георги ПауновскиМинистерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджети на министерства и трансфери към общини в размер на 15 865 758 лв. Средствата са от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни аварийно-възстановителни работи и за превенция, съобщи правителствената информационна служба.


Сред проектите, които ще бъдат финансирани, са укрепването на свлачища в участъци от магистрала "Струма" и общински път в община Асеновград, за укрепване на терени с жилищно застрояване в област Кърджали и община Берковица, за почистване коритото на р. Марица в регулацията на Свиленград и изграждане на съоръжения за превенция от наводнения, за брегоукрепване.


От общата одобрена сума 2.2 млн. лв. са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети и за профилактика на техниката на Изпълнителна агенция "Борба с градушките".
Днес министрите одобриха и проект на споразумение за сътрудничество със Сърбия в областта на защитата от природни и предизвикани от човека бедствия. Документът очертава общата рамка за сътрудничество в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия.


Предвидени са различни форми на взаимодействие като оказване на помощ при поискване, обмен на информация, съвместно планиране и изпълнение на проекти и научни разработки, организиране на общи конференции и учения. С документа се регламентират процедурите за пресичане на държавната граница от спасителни екипи, процедурите по внос и износ на стоки по време на спасителни акции и използването на въздухоплавателни и плавателни средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK