Никой не знае колко са жителите на незаконните къщи във варненско гето

Т.нар. "къщи" по ул. "Георги Пеячевич" във Варна са незаконни. Най-вероятно 61 от тях ще бъдат разрушени до края на следващата седмица.

© Спас Спасов

Т.нар. "къщи" по ул. "Георги Пеячевич" във Варна са незаконни. Най-вероятно 61 от тях ще бъдат разрушени до края на следващата седмица.Пропуски в документите, необходими за разрушаването на незаконни постройки в циганското гето "Максуда" във Варна, са станали причина за отлагането на акцията. Това каза за "Дневник" кметът на града Иван Портних.


Миналата сряда по време на сесия на Общинския съвет във Варна Портних обяяви, че събарянето ще започне тази седмица, без да уточни ден.


Според социални медиатори, работещи с ромите, чиито къщи предстои да бъдат съборени, акцията е била насрочена за вчера сутринта, като преди това в гетото е трябвало да се състои среща между медиаторите и зам.-кметът на Варна Тодор Иванов. В последния момент обаче Иванов отложил срещата. Вчера той отказа да отговори на въпроса какви са били мотивите му за това.
"Имаше нещо такова" - така коментира отлагането кметът на градския район "Младост" Христо Христов.


"Аз не зная събарянето на незаконните постройки да е било насрочено точно за днес и по тази причина не мога да кажа, че е било отложено", обясни от своя страна Иван Портних. Доколкото ми е известно, има някои детайли, които трябва да бъдат изчистени по документните, и едва след като това се случи, ще започне събарянето.


Всичко трябва да е законно и от двете страни,


както на община Варна, така и на хората, които живеят в къщите", каза още кметът на Варна.


"Никой не ни е потърсил, въпреки че вчера имахме готовност да бъдем на място в "Максуда" и да окажем помощ с медиаторите, с които работим каза Илиян Ризов - председател на сдружението "Съучастие". То работи в полза на ромската интеграция във Варна и до неотдавна получаваше финансиране от общинския бюджет за изпълнение на т.нар. делегирани дейности.


Според Ризов нормалният подход в подобни случаи е, независимо откъде са дошли хората, настанени в незаконните постройки, за всеки от тях да се изработят индивидуални планове за решаването на проблемите, които ще възникнат след събарянето на къщите.


"Зная, че никой в България не работи по този начин, но ние имаме ресурса да го направим, каза Ризов.


Най-важни в случая са децата,


тъй като до момента са живели в крайно мизерни условия, не са посещавали детска градина или ясла, а твърде често това се е случвало, защото никой не ги иска там."


Ризов твърди, че през община Варна преминават достатъчно пари за социални дейности, но никой до този момент не се е обърнал за съдействие към неправителствената организация, за да бъде направена оценка на нуждите на семействата, чиито незаконни къщи ще бъдат разрушени.


"Трябва да се разгледа семейство по семейство - от какво имат нужда, казва Ризов. Отдавна имаме желание да работим по такъв проект и да помогнем, но никой не ни обръща внимание. Не ни обърнаха внимание дори когато казахме, че интензивното движение по ул. "Георги Пеячевич", където са разположени повечето от набелязаните за събаряне бараки, е опасна за деца и трябва да бъдат взети мерки."


По данни на "Съучастие" сред жителите на домовете, които предстои да бъдат съборени, има


пенсионери по болест, хронично болни и дори новородени бебета.


"В момента работим със семейството му, за да не бъде изоставено в социален дом, каза Лейля Хасан, която е социален медиатор. Ако знаем какво точно ще се случва с тези хора, ние можем да помогнем, да видим къде ще отидат след това, защото, при положение че сега гледат децата си в условия без ток и вода, добре ще бъде след събарянето на къщите да бъдат настанени някъде, където ще имат по-добри условия за това. А така нито ние, нито те знаят какво ще се случи след събарянето. Не знаем с кои хора трябва да работим спешно", каза още Лейля Хасан.


Според официалната информация, известна до момента, на събаряне в гетото "Максуда" подлежат 61 незаконни постройки. Повечето от тях са паянтови бараки, сковани от подръчни материали.


В общинската администрация във Варна няма информация към описаните за събаряне къщи да е подавано захранване с вода и електроенергия по официалната процедура. Въпреки това много от т.нар. домове са присъединени към мрежата за електрозахранване на съседни къщи, а водата в тях се доставя от няколко намиращи се наблизо чешми, които текат постоянно. За тяхното спиране от районната администрация в кметство "Младост" неколкократно са изпращани писма до ВиК – Варна, да бъдат спрени, но това не се е случило.


"Ако говорим за това колко души живеят там според Националната система за гражданска регистрация ЕСГРАОН


цифрата е голяма – 520 души,


каза кметът на район "Младост" Христо Христов. Но повечето от тези хора не живеят във Варна."
"В момента 7 или 8 от общо 61 незаконни къщи вече не съществуват, обясни Христов. Обитателите им са ги съборили сами и са избягали някъде, но ние не знаем къде са. Сега ще доразчистим останките."


В списъците на службата за гражданска регистрация във Варна все още са включени и 15 души, живели някога на ул. "Ралица" №2 в "Максуда". Постройката, която някога се е намирала там, е била разрушена преди години при изграждането на кръгово кръстовище. "Тези хора продължават да се водят на този адрес и ние не можем да ги дерегистрираме, защото това може да стане само по тяхно желание."


По тази причина от районното кметство обясняват, че не са в състояние да назоват и точното число на хората, които в момента живеят в определените за събаряне паянтови постройки в гетото "Максуда".


Според службата за социално подпомагане в района


от 520 обитатели на незаконни къщи около 200 са деца.


"На практика обаче там няма повече от 50-60, твърди районният кмет Христов. Искам да се знае, че за всички тях е осигурен подслон в общинския приют, дом "Гаврош", Социалния учебно–професионален център и др."


Въпреки добре известния факт, че процентът на трайно увредените възрастни и децата в циганските гета е голям, в момента общинската администрация във Варна не разполага с точни данни за това какъв процент представляват те от регистрираните жители на "Максуда".


Според Христо Христов нито медиите, нито живеещите в незаконните къщи би следвало да бъдат предварително уведомени за точния ден и час на акцията по събарянето. "Обитаващите тези домове знаят още отпреди една година, че трябва да ги напуснат, каза Христов. По тази причина не виждам защо трябва да бъдат информирани допълнително."


За разлика от него кметът на Варна Иван Портних лично пое ангажимента пресцентърът на администрацията му да разпространи предварително информация за точния ден и час, в който най-вероятно следващата седмица ще започне събарянето. "Смятам, че така е честно спрямо хората в "Максуда", каза Портних, и не виждам защо в цялата тази акция трябва да има нещо скрито–покрито."

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Никой не знае колко са жителите на незаконните къщи във варненско гето

  Аз зная колко са- МНОООГО!

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Още един мандат на ГЕРБ§РБ и циганията ще остане в историята на комунизма и така наречения "преход".

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Накратко, хем усвояваме едни пари, хем не закачаме послушните, евтини гласоподаватели. И вълкът сит, и агнето цяло.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  Абе защо не ги вземат в някой голф клуб тези роми да живеят в пустите къщи ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Весело
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Абе защо не ги вземат в някой голф клуб[/quote]
  Сакън Команданте! Ромите от Максуда са либерални ентусиасти.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 693 Весело

  Не само във варненското, в никое гето не се знае колко са жителите. Нито законни, нито незаконни.
  Специфика на етноса.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Всяко едно гето е незаконно и строено върху общински терен. Пълна безстопанственост и анархия непознати в Царство България...

 10. 10 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Защото ГЕРБ не пазаруват гласове от тези квартали и жителите им?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 11. 11 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Гневно
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Няма нужда и да ги брои някой, съвсем скоро ще са повече. Скоро Карбовски прави едно предаване за една такава майка-героиня от Ром. На 54 години, с 22 живи деца и едно починало.В този смисъл Портних, ако остане, направо да мисли за нови детски градини, а не да запълва места. Те така за интегрирването...

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Още един мандат на ГЕРБ§РБ и циганията ще остане[/quote]
  За сега няма такива предпоставки.....

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Този проблем касае не само Варна,а и цялата страна.
  И законът трябва да се спазва,както от отделния човек,така и от общината!

  Tony
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Няма нито една законна постройка в "Максуда", поради простата причина, че крадците нарекли себе си "комунисти" отчуждават лозята и градините на тракийците-бежанци през 1944-45 г и викат ромите бърже да се се заселят там, да не се върнат истинските собственици. Всичко е незаконно, типично по комунистически...
  "Максуда е най-голямата ромска махала на Варна. Създадена е около 1945 г. Преди това мястото е било зеленчукови градини с голямо разнообразие и плодородна почва.
  48-годишен монтажник е един от наследниците на прословутите 44 дка, върху които е цъфнала „Максуда“. Той е обикновен работник, живее в столицата, но съвсем не в палат, а в скромно общинско жилище.

  Някога прадядо му Владо Митов се захванал с вестникарство и се оказал сред предшествениците на издателската дейност у нас. Като всеки човек с положение, крупно финансово състояние и размах инвестирал в земя – купил 72 дка кайсиеви градини във Варна, недалеч от морето. Нотариалният му акт е от 20-те години на миналия век. Тогава земята била частна собственост и попадала в покрайнините на града. Колелото на историята обаче така смазало едрите капиталисти, че впоследствие държавата отнела цялото имущество на издателя и го изселила. Като „враг на народа“ Митов бил принуден да заживее в село край Ботевград, но се поболял и набързо се споминал. Отишъл си от този свят през 1948 г., напълно изгубил всичко постигнато през годините.С настъпването на демокрацията наследниците му предявили своите реституционни претенции, но нищо вече не било същото. Част от златните 72 дка се оказали застроени с блокове, заради които фамилията била компенсирана. За да си върне останалите 44 дка, се наложило да търси правата си в съда. Бях на малко повече от 20 години, когато тръгнаха делата. Сега съм почти на 50 години и все още не можем да влезем във владение, коментира Димитър Дончев. Той е един от четиримата наследници на имота, върху който днес се простира варненската ромска махала.Започнахме съдебните битки през 90-те години на миналия век. Тогава в „Максуда“ имаше едва 5 - 6 съборетини."
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B0
  "

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Предизборните трикове на ДПС(герб) нямат никаво знчение освен да излъжат матряла. Сега ще събпорят 10-15 къщ преди изборите, а след това ще им построят блокове.

 17. 17 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Всичките тия цигани масово гласуваха за ДПС и БСП. И това се знае, то не е никаква тайна. Не за ГЕРБ, камо ли пък за РБ.
  Скапан народ сме.

 18. 18 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 374 Неутрално

  - Татоо тия в училище ма карат да са интегрирам - що е туй бе татоо?
  - Туй сине е да накарат българите да свикнат да ни издържат нас.
  - Леле тато ама да не са щури да са съгласни.
  - Ако не са сине вече туй е расизъм.

 19. 19 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 322 Весело

  Както и никой не знае колко реално са жителите в България. НСИ ми се струва ,че надписва.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Че то имали гето в страната в което да се знае колко народ живее. Те самите обитатели не знаят даже имената на чаветата си

 21. 21 Профил на пират на свободна практика
  пират на свободна практика
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За това гето лична отговорност трябва да се потърси от бившият кмет бати Кирчо, защото се създаде през неговото управление. Когато искаш да си прекараш ток всеки който, е минавал по тази пътека знае какво се плаща и колко се чака. Свидетел съм, че нямаше и няколко месеца след като се настаниха им беше прекаран тока и наредиха сааателитките.Сложиха им и електромери ама нали знаете кой им плаща тока......ние.
  За едни може всичко за други остава само плащането на данъците!!!!!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  На тези кокошарници къщи ли им казват.Най-добре е да приберат децата в един дом,поне ще са облечени ,нахранени,а и на училище ще ходят,а родителите да се оправят.Кой знае колко детски и социални получават,за да лежат по цял ден.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  [quote#22:"rosiraycheva50._"].Най-добре е да приберат децата в един дом[/quote]
  Слушах днес Красимир Кънев - плаши с европейското законодателство. Не можело нито незаконните им коптори да събарят, нито децата им да вземат...

 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 933 Разстроено

  Подхване ли се тема за циганите, всички сме съгласни, че проблемът с тях е огромен. Обаче освен да си пишем по форумите нещо друго правим ли? Не! А защо? Щото на никой не му се бърка в ла*ната, всеки иска само мед да събира. И ей затова след има няма 20-тина годинки белите ще сме малцинство, тежко му и горко на този, който остане да живее по тези земи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK