Никой не знае колко са жителите на незаконните къщи във варненско гето

Т.нар. "къщи" по ул.  "Георги Пеячевич" във Варна са незаконни. Най-вероятно 61 от тях ще бъдат разрушени до края на следващата седмица.

© Спас Спасов

Т.нар. "къщи" по ул. "Георги Пеячевич" във Варна са незаконни. Най-вероятно 61 от тях ще бъдат разрушени до края на следващата седмица.Пропуски в документите, необходими за разрушаването на незаконни постройки в циганското гето "Максуда" във Варна, са станали причина за отлагането на акцията. Това каза за "Дневник" кметът на града Иван Портних.


Миналата сряда по време на сесия на Общинския съвет във Варна Портних обяяви, че събарянето ще започне тази седмица, без да уточни ден.


Според социални медиатори, работещи с ромите, чиито къщи предстои да бъдат съборени, акцията е била насрочена за вчера сутринта, като преди това в гетото е трябвало да се състои среща между медиаторите и зам.-кметът на Варна Тодор Иванов. В последния момент обаче Иванов отложил срещата. Вчера той отказа да отговори на въпроса какви са били мотивите му за това.
"Имаше нещо такова" - така коментира отлагането кметът на градския район "Младост" Христо Христов.


"Аз не зная събарянето на незаконните постройки да е било насрочено точно за днес и по тази причина не мога да кажа, че е било отложено", обясни от своя страна Иван Портних. Доколкото ми е известно, има някои детайли, които трябва да бъдат изчистени по документните, и едва след като това се случи, ще започне събарянето.


Всичко трябва да е законно и от двете страни,


както на община Варна, така и на хората, които живеят в къщите", каза още кметът на Варна.


"Никой не ни е потърсил, въпреки че вчера имахме готовност да бъдем на място в "Максуда" и да окажем помощ с медиаторите, с които работим каза Илиян Ризов - председател на сдружението "Съучастие". То работи в полза на ромската интеграция във Варна и до неотдавна получаваше финансиране от общинския бюджет за изпълнение на т.нар. делегирани дейности.


Според Ризов нормалният подход в подобни случаи е, независимо откъде са дошли хората, настанени в незаконните постройки, за всеки от тях да се изработят индивидуални планове за решаването на проблемите, които ще възникнат след събарянето на къщите.


"Зная, че никой в България не работи по този начин, но ние имаме ресурса да го направим, каза Ризов.


Най-важни в случая са децата,


тъй като до момента са живели в крайно мизерни условия, не са посещавали детска градина или ясла, а твърде често това се е случвало, защото никой не ги иска там."


Ризов твърди, че през община Варна преминават достатъчно пари за социални дейности, но никой до този момент не се е обърнал за съдействие към неправителствената организация, за да бъде направена оценка на нуждите на семействата, чиито незаконни къщи ще бъдат разрушени.


"Трябва да се разгледа семейство по семейство - от какво имат нужда, казва Ризов. Отдавна имаме желание да работим по такъв проект и да помогнем, но никой не ни обръща внимание. Не ни обърнаха внимание дори когато казахме, че интензивното движение по ул. "Георги Пеячевич", където са разположени повечето от набелязаните за събаряне бараки, е опасна за деца и трябва да бъдат взети мерки."


По данни на "Съучастие" сред жителите на домовете, които предстои да бъдат съборени, има


пенсионери по болест, хронично болни и дори новородени бебета.


"В момента работим със семейството му, за да не бъде изоставено в социален дом, каза Лейля Хасан, която е социален медиатор. Ако знаем какво точно ще се случва с тези хора, ние можем да помогнем, да видим къде ще отидат след това, защото, при положение че сега гледат децата си в условия без ток и вода, добре ще бъде след събарянето на къщите да бъдат настанени някъде, където ще имат по-добри условия за това. А така нито ние, нито те знаят какво ще се случи след събарянето. Не знаем с кои хора трябва да работим спешно", каза още Лейля Хасан.


Според официалната информация, известна до момента, на събаряне в гетото "Максуда" подлежат 61 незаконни постройки. Повечето от тях са паянтови бараки, сковани от подръчни материали.


В общинската администрация във Варна няма информация към описаните за събаряне къщи да е подавано захранване с вода и електроенергия по официалната процедура. Въпреки това много от т.нар. домове са присъединени към мрежата за електрозахранване на съседни къщи, а водата в тях се доставя от няколко намиращи се наблизо чешми, които текат постоянно. За тяхното спиране от районната администрация в кметство "Младост" неколкократно са изпращани писма до ВиК – Варна, да бъдат спрени, но това не се е случило.


"Ако говорим за това колко души живеят там според Националната система за гражданска регистрация ЕСГРАОН


цифрата е голяма – 520 души,


каза кметът на район "Младост" Христо Христов. Но повечето от тези хора не живеят във Варна."
"В момента 7 или 8 от общо 61 незаконни къщи вече не съществуват, обясни Христов. Обитателите им са ги съборили сами и са избягали някъде, но ние не знаем къде са. Сега ще доразчистим останките."


В списъците на службата за гражданска регистрация във Варна все още са включени и 15 души, живели някога на ул. "Ралица" №2 в "Максуда". Постройката, която някога се е намирала там, е била разрушена преди години при изграждането на кръгово кръстовище. "Тези хора продължават да се водят на този адрес и ние не можем да ги дерегистрираме, защото това може да стане само по тяхно желание."


По тази причина от районното кметство обясняват, че не са в състояние да назоват и точното число на хората, които в момента живеят в определените за събаряне паянтови постройки в гетото "Максуда".


Според службата за социално подпомагане в района


от 520 обитатели на незаконни къщи около 200 са деца.


"На практика обаче там няма повече от 50-60, твърди районният кмет Христов. Искам да се знае, че за всички тях е осигурен подслон в общинския приют, дом "Гаврош", Социалния учебно–професионален център и др."


Въпреки добре известния факт, че процентът на трайно увредените възрастни и децата в циганските гета е голям, в момента общинската администрация във Варна не разполага с точни данни за това какъв процент представляват те от регистрираните жители на "Максуда".


Според Христо Христов нито медиите, нито живеещите в незаконните къщи би следвало да бъдат предварително уведомени за точния ден и час на акцията по събарянето. "Обитаващите тези домове знаят още отпреди една година, че трябва да ги напуснат, каза Христов. По тази причина не виждам защо трябва да бъдат информирани допълнително."


За разлика от него кметът на Варна Иван Портних лично пое ангажимента пресцентърът на администрацията му да разпространи предварително информация за точния ден и час, в който най-вероятно следващата седмица ще започне събарянето. "Смятам, че така е честно спрямо хората в "Максуда", каза Портних, и не виждам защо в цялата тази акция трябва да има нещо скрито–покрито."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK