Столичната община прави последен опит за СПА център в Централните бани

Столичната община прави последен опит за СПА център в Централните бани

© Анелия НиколоваСтоличната община ще направи още един опит да превърне част от Централните минерални бани в СПА или балнеоцентър, като я обяви за концесия. "Моето мнение е, че той трябва да е последен", заяви кметът Йорданка Фандъкова днес по време на инспекция в ремонтираната част от сградата, която ще стане градски музей от 17 септември


Седем хил. квадратни метра и два големи басейна в задната неремонтирана част на баните са предвидени за запазване на оригиналните им функции. Решението на общинския съвет от 1997 г. още е в сила, но след няколко процедури за отдаване на концесия инвеститор все още няма.


Общинският съвет е длъжен да пробва още веднъж заради големия интерес на софиянци, но след това е по-добре да разшири сградата за нуждите на музея, каза Фандъкова. Концесията е готова за обявяване, но според кмета идеята за СПА център е непечеливша, защото в близост няма паркинг и хотел за посетители.
Екипът й изчислява инвестицията, която концесионерът ще трябва да направи в подготовката му, на 10 млн. лева. Поради същата причина общината не желае да стопанисва балнеоцентъра самостоятелно.


"Ще направим всичко по силите си да убедим общинския съвет, че правилното решение е тези оставащи 7 хил. кв.м да се използват за културни дейности и разширение на музея, включително две многофункционални зали за културни събития в басейните, които са в сравнително добро състояние", заяви зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Според него има изгледи спорният от години въпрос да бъде разрешен още есента. Екипът на Фандъкова вече проучва възможностите за разширяване на музея.


Ако тази част от сградата все пак запази оригиналните си функции, музейната експозиция ще бъде добре изолирана срещу влага, заяви той. В интериора на евентуалния център ще бъде запазено "всичко, което влиза в понятието паметник на културата", отвърна Фандъкова на журналистически въпрос.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK