Софийският градски съд се изчиства постепенно от модела "Янева"

Новият председател на СГС Калоян Топалов при встъпването си в длъжност

© Анелия Николова

Новият председател на СГС Калоян Топалов при встъпването си в длъжностПостепенно нормализиране.


Това може би е най-краткото обобщение на ситуацията в най-големия окръжен съд - Софийския градски съд, шест месеца, след като той беше разтърсен от скандали, а безпрецедентно съдии се разбунтуваха срещу бившия председател и поискаха проверка на начина, по който се управлява съда.


Такова е и усещането на магистратите, които работят там и чийто глас дълго време Висшият съдебен съвет неглижираше. 
Половин година след техните действия, съдът има ново ръководство - съдия Калоян Топалов, избран в края на юни, срещу бившият председател на съда - Владимира Янева има образувани две дисциплинарни производства, а през есента срещу нея ще започне и наказателно дело за случая "Червеи". Образувани са и дисциплинарки срещу някои от неините бивши заместници - Богдана Желявска и Петя Крънчева. В ареста попадна и друга "героиня" на скандалите в СГС - съдия Румяна Ченалова, която беше временно отстранена заради скандалните й действия по случая "Белведере" и впоследствие срещу нея беше образувано досъдебно производство.


Спрени или променени са някои от най- порочните практики


- изравнена е натовареността между съдиите в отделенията като брой получени дела, променен е начинът, по който се разпределят делата през системата за случайно разпределение, чрез въвеждане на шифри по материя и сложност, за да може да има еднакво и равномерно натоварване на съдиите; преинсталирана е операционната система  на всички сървъри и компютри  за по-висока защита от всякакъв неоторизиран достъп (бел. ред в своята концепция, съдия Топалов написа, че има съмнения, и то от отдавна, за дистанционен достъп до системата на съда).


Бившето ръководство на съда

© Анелия Николова

Бившето ръководство на съда


От новото ръководство на съда заявиха, че очакват в посока защита на мрежата оборудване, което ще се контролира от служители на съда от Ай Ти отдела, с което ще бъдат затворени всички "портове" за дотъп през интернет. 


По време на временното ръководство на съда (и.д. беше съдията от Върховния касационен съд - Владимир Йорданов) започна и демонтирането на модела "Янева". Още тогава бяха откомандировани редица съдии с противоречива репутация, които правораздаваха в Софийския градски съд. Сред тях са Ивайло Родопски (преместен от Районния съд-Костинброд) и Петър Петров (командирован от РС-Димитровград), които започнаха да работят в търговското отделение на съда, без някога да са гледали подобни дела. Имената им нашумяха в края на миналата година, когато стана известно, че са сред кръга от магистрати, заедно с Румяна Ченалова, които ползват услугите на синдика Панайот Велков (замесен покрай скандала "Белведере").


Досега върнати са 16 съдии като на мястото на част от тях са командировани съдии от Софийския районен съд след проведена анкета между всички съдии от СГС и съобразно изработени правила за командироване. Такива досега нямаше. Те са изработени с участието на всички магистрати от съдебната инстанция.


Новият председател на СГС внесе и две предложения за дисциплинарни производства.


"С други думи създадена е нормална среда за работа на съдиите. Предстои ни много работа с администрацията на съда, с цел оптимизиране работата на служителите", коментираха пред "Дневник" от ръководството.


"Към настоящия момент аз лично считам, че нещата са далеч по-нормални в сравнение с това, което бяха преди шест месеца. Съдът преживя тежки дни, но сега нямаме основание да кажем, че не съществува диалог с ръководството; че има съмнения в начина на разпределение на делата и че съществуват необясними диспропорции в натовареността. Особено важно е че тези, за които имаше съмнения за заобикаляне на случайното разпределение на дела, бяха отстранени от изпълнението на такива функции", споделя магистрат от СГС, участвал в писмата с искане за оставката на предишното ръководство и проверка на дейността.


Той смята, че ще е добър атестат за новия председател и неговите заместници, ако продължат въведената от временното ръководство практика важни и принципни въпроси за дейността на съда, като натовареност, командироване и заместване на съдии, да се решават от общи събрания на съдиите от отделенията.


За новото ръководство сега остава да се справи и с "гнилите ябълки" в администрацията на съда. По неофициална информация там съпротивата е още по-ожесточена.


Висшият съдебен съвет - от друга планета

Кадровият орган на Темида, който реагира на протестиращите съдии, едва след като френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан заяви по повод случая "Белведере", че в съдебната система тук има "гнили ябълки", не стигна до край в търсенето на виновни и на причините за състоянието, до което беше доведен най-големият окръжен съд в страната. След като изслуша магистратите и назначи проверка, чийто резултати потвърдиха изнесените от тях скандални факти, ВСС не направи нищо повече. Все още не е готова и новата версия на системата за случайно разпределение на делата, като за няколко месеца работата по възлагането на обществената поръчка за това беше замразена и едва в средата на май започна процедурата. 


Пасивността на ВСС накара група съдии отново да им напомнят, че за ситуацията в СГС трябва да има виновни. Те реагираха отново с писмо, което обаче не беше разгледано от съвета.


Богдана Желявска, бивш заместник-председател на СГС, беше изпратена втори мандат като представител на гражданските и търговските съдии у нас в Международната Хагска мрежа

© Юлия Лазарова

Богдана Желявска, бивш заместник-председател на СГС, беше изпратена втори мандат като представител на гражданските и търговските съдии у нас в Международната Хагска мрежа


Нещо повече на последното си заседание в края на юни, ВСС изпрати съдия Богдана Желявска, срещу която тече дисциплинарка, втори мандат в Хагската мрежа на съдиите. Това означава, че тя ще представлява гражданските и търговски магистрати у нас.


ВСС дори си позволиха да наградят със служебна благодарност девет съдии, участвали в работата на временното ръководство и преди това в "бунта". Трима от тях обаче отказаха, като заявиха, че "да приемем отличията би означавало да приемем за нормално това, което критикуваме"


"Определено ВСС и прокуратурата не са дали категорични и ясни отговори на въпросите компетентно ли е бил управляван СГС от предходното ръководство и имало ли е злоупотреби и закононарушения. Това, което е известно, е воденето на дисциплинарни производства срещу бившия председател и нейните заместнички, образувани по предложения на председателя на ВКС и министъра на правосъдието. Показателна обаче беше липсата на реакция на доклада от проверката от поне петима членове на ВСС, както и оставането без отговор на последното писмо на съдии от СГС, в което се настояваше за анализ на констатираните в доклада от проверката на съда обстоятелства", коментира пред "Дневник" съдия от СГС. 


Според него отговор дължи и прокуратурата дължи отговор на заявените от избрания за сегашен председател на съда кандидат Калоян Топалов данни за наличие на външен достъп и до програмата за случайно разпределение на делата, и до деловодната система на съда.


"Защото осигуряването на възможност за такъв достъп означава както неопазване на информация, представляваща в най-безобидния случай служебна тайна, така и възможност за търговия с влияние или с предварителна информация за изхода на дела. Неправомерният достъп до системата за случайно разпределение на делата би представлявало сериозно закононарушение, улесняващо извършването на ред престъпления и подкопаващо правосъдието. Наличието и на най-малките съмнения в тази насока изисква бърз и категоричен отговор от държавното обвинение", коментира още магистрата.


По думите му Софийският градски съд би осъществявал своите функции по предвидения в закона начин, ако ВСС изпълнява възложените му от закона правомощия. 
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Остана ли Софийския градски съд без "гнили ябълки"
  --------------------------
  Блажени са вЕрующите......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Постепенно нормализиране."И прехода ни е такъв,плавен.Само зависи от скоростта на това постепенно нормализиране.

 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Изглежда реформите отвътре ще дадат най-добър резултат. Продължавайте така, за да върнете уважението към професията си.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  И к'во от това? В кочината когато едно прасе си замине, на негово място идва друго такова. Просто защото е ... кочина
  Ний лично чекаме следващото с интерес.

 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Има два начина наразвкитие - чрез еволюция и чрез революция.

  В природата революции се случват само след катаклизми.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1941 Разстроено

  Ех, колко много ми се иска да повярвам...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Явно ВСС и Прокуратурата правят всичко вэъзможно да не се върна норрмалността във ВСС и поощряват тези, които са направили ненормалността норма в СГС

 8. 8 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Много е далеч още съдът в България като институция от това, което би трябвало да бъде. Двама-трима разкрити съдии не са нищо, докато системата продължава да функционира по стария начин.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Засега нормализиране има единствено по естетическа линия. Трите убавици Крънчева-Желявска-Ченалова справедливо бяха наричани "селски пръчки" и с вида си допълнително подронваха и без друго мижавия авторитет на съда. За останалото ще чакаме резултатите, па после ще говорим.

 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Тази кочина Софийски градски съд плаче за тотален ремонт, а не за козметични промени, каквито ни се навират в момента в очите, докато отшуми обществения интерес. Да говорим и за компетентността на съдиите в СГС и за тяхното незнание и неспазване на законите, а? Я по едно публично изпитче за всеки един от тях, а?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lemmy":

  С вид на пачаври.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хора, не трябва да се впечатляваме от такива искрици на надежда. Трябва постоянен граждански натиск! Нещата ще се случат зависят само от нас!!!!

 13. 13 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Откомандирован, обаче, е и съдията Тони Гетов, в Ботевград, който осъди Цветанов. Това не бива да се крие, ако откомандироването е за скандални съдии, чиито решения не се харесват на господарите на съдебната власт!
  Следователно, заглавието е подвеждащо, защото чистката има други цели - замазване на статуквото и задкулисието

 14. 14 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1590 Любопитно

  Не трябва ли е да е "Софийският градски съд..."?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 15. 15 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 612 Весело

  Софийски градски съд със затворени врати и "отворени портове". Имали съмнение че през отворените "дупки" тях някой ги хаквал, че и дори управлявал. Вие какво си мислихте, че са глупави ли?

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Е,ако е все постепенно,може да се реформира съдът до началото на 22-ри век.

  Tony
 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Може да се е изчиситл от модела Янева, за сметка на това се въведе модела КОЙ. Въобще за какво не назначат Доган за Султан официално, а се занимават с глупости. Така или иначе сме султанат, с един султан и множество малки и големи кехаи и онбашии.

 18. 18 Профил на imotilux
  imotilux
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Разследване на дейността и поведението на членовете на ВСС и носене на наказателна отговорност - персонална. Трябват ни външни лица за контрол - германци, румънци, без българи.

 19. 19 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дано и ВАС така да се прочисти, но не вярвам да е скоро.

 20. 20 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#1] от "qwertqwert": Не позна, блажени са нашите 'селски щерки'. Всичкото им наготово. Татко носи, мама меси, къд' ми остана хайванина - питат се пръткиге.

 21. 21 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За да бъде замърсен с модела КОЙ.

 22. 22 Профил на puhon
  puhon
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "...откомандировани редица съдии с противоречива репутация"

  Хм, направо са ги съсипали: сега ще правят комбини на регионално ниво. Сигурен съм, че ще намерят начин да си наваксат пропуснатото.

 23. 23 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  ВСС са толкова неадекватни, че колкото се може по-скоро трябва да бъдат сменени.

 24. 24 Профил на Lyudmil Georgiew
  Lyudmil Georgiew
  Рейтинг: 334 Неутрално

  А семейният приятел дето я лансира какво ще го правят ?
  С орден Стара Планина І - ва степен ли ще го наградят ?

 25. 25 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Тази на втората снимка...ужас! Това на женския пазар ли е, или е околовръсното, или е СГС?!

  4itatel
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално
 27. 27 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Една хубава новина и всички се изредиха да й се изпикаят. Нещастници са голяма част от българите за съжаление. Успех на Топалов!

 28. 28 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Това е добра новина. За съсипване на имиджа на съдебната система през годините ,редица съдии трябва да бъдат вкарани за дълго в затвора.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 29. 29 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Така ми се иска да повярвам.... Но да приемем,че СГС се променя. С този ВСС всичко ще бъде по старому и СГС ще остане какво? Потьомкинско село в съдебната система? За оправдание пред ЕС? Докато всички тези никаквци / вкл. онова нещо на снимката с късата поличка / не понесат реална отговорност / включително осъдителни присъди и затвор /, да не говорим за екскурзията на Желявска в Хага, моделът ще бъде просто префасониран и ще продължава да си работи....

 30. 30 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Никой не е казал в статията, че се е ИЗЧИСТИЛ, а че се изчиства. Хората като се освободят от вредно влияние и общо взето си вършат работата.

  Като се разчистват "гнилите ябълки", останалата част по-трудно загнива.

 31. 31 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  СГС се изчиства постепенно.Нещата в държавата ни се случват болезнено бавно по ориенталски.Така бавно и постепенно както се топи и населението в тази държава .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 32. 32 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  И ако някога всичко това се нормализира то "хотелиерите " от ВСС ще започнат заслужено да излизат в пенсия,като тези които имат още сили за работа ще пребивават на работното место като Цола Драгойчева с цукало в ръка и асистенти за да има кой да сменя памперсите. Б.Борисов ще отиде на заслужен отдих в Банкя за да може баба Цеци (Бориславова) да му маже филийките с мас,а "Бистришките тигри" ще го търсят за поредния мач на ветераните от отбора.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 33. 33 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  чудовището от последната снимка в статията може да представлява България единствено на конкурс за труженички на магистралата

  it comes from inside, just listen ...
 34. 34 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Добре че са Реформаторите че инъче и толкова нямаше да има

 35. 35 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Прави са колегите по-горе - проблемите не са само личностни, но и системни. С кадрови промени се решават евентуално някои личностни проблеми, да речем най-нашумялите, скандални и като такива и неудобни за сисемата, като РОман Василев, като Кокинов в прокуратурата, или като Янева, Крънчева, Желявска...
  НО СИСТЕМНИТЕ ПРОБЛЕМИ ОСТАВАТ! Особено когато ДОРИ И ЯВНИ ПРЕСТЪПЛЕНИ ОСТАВАТ НЕНАКАЗААНИ И ДОРИ НЕАДРЕСИРАНИ ОТ ... "ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ".
  Така че място за прибързан оптимизъм няма, има положителен полъх, но нещата са толкова смачкани и деградирали, че това е едва началото на един доста дълъг път, осеян с мнохо холеми препяствия на много силни и мотивирани да го саботират на всяка цена хора и групи с мощни ресурси.
  Всъщност да го кажа направо с две думи (з акой ли път) - става дума за високоорганизирани престъпни групи, за мафия, окупирала високите етажи на държавата и особено ВСС и прокуратурата и глания прокурор!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK