Петиция за пенсионирането на Божидар Димитров вече е събрала над 450 подписа

Петиция за пенсионирането на Божидар Димитров вече е събрала над 450 подписа

© Велко Ангелов, КапиталПетиция за пенсионирането на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров от вчера вечерта събира подписка в интернет. До момента тя е подписана от над 450 човека. Инициатор на подписката е професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев.


"Настояваме Божидар Димитров (роден през 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста  директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи", се казва в подписката.


Сред мотивите е също, че с действията и думите си Димитров "обижда вярващите християни с езически измишльотини. Както и публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите.
От Гражданската инициатива за опазване на културното и историческото наследство също се обявиха за за пенсионирането на Божидар Димитров, "защото профанира българското културно-историческо наследство и го превръща в евтина, панаирджийска бутафория, която НЕ е културно-историческо наследство! ".


"И не на последно място пледираме за пенсионирането на господин Божидар Димитров, защото като извършва горното всъщност обезпечава една гигантска корупционна схема на държавно ниво за безнаказано източване на европейските фондове, злоупотребява с парите на европейския данъкоплатец, с вашите и с моите пари…", се казва в изявлението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK