Административният съд отново отхвърли жалбата на спорния ректор на Свищовската академия

Административният съд отново отхвърли жалбата на спорния ректор на Свищовската академия

© Асен ТоневВърховният административен съд отхвърли втори път жалбата на ректора на Стопанската академия в Свищов проф. Теодора Димитрова, след като в законовия срок тя обжалва първоначалното решение на съда.


Димитрова възразява срещу решението на министъра на образованието Тодор Танев за отстраняването й от ректорския пост само седмица, след като беше избрана за него с мнозинство на Общото събрание (ОС) на академичния съвет на вуза. На мястото беше назначен временно изпълняващия длъжността проф. Иван Върбанов за период от шест месеца докато се организира нов избор за ректор и докато съдът реши закономерно ли е избрана Димитрова. В жалбата й се посочва, че е неправомерно да се назначи и.д., преди съдът да е решил дали изборът й е легитимен или не, и сега на практика Академията има двама ректори. 


"Налице е редовна процедура по избор на ректор и назначаването на временно изпълняващ длъжността ректор представлява превишение на служебна компетентност и явна злоупотреба с власт. На практика министърът, без да има законови правомощия, се произнесъл по законосъобразността и действителността на актовете на Общото събрание като иззел правомощията на съда.", се посочва в аргументите на жалбоподателката.

На 18 юни съдът отхвърли жалбата на Теодора Димитрова за неправомерното предварително изпълнение на министерската заповед с аргумента, че решението е в обществен интерес и отлагането на изпълнението й може да нанесе вреди. През юли отхвърли и обжалването, като определението вече е окончателно. Сега се чака решението за това дали изборът на наследничката на предишния ректор Величко Адамов като цяло е бил законен.


"Безспорно е по делото обстоятелството, че изборът на нов ректор с решение на ОС от 28.05.2015 г. не е приключил със стабилен административен акт, поради което осъществаването на горните правомощия от министъра безспорно са в държавен и обществен интерес и целят нормалното функциониране на висшето учебно заведение, както и превенция за евентуални негативни последици, както от материален, така и от нематериален характер.", посочват от ВАС. Правилен е и аргументът на първоинстанционния съд, че има опасност да бъде осуетено изпълнението на заповедта за  подмяна на ректора или евентуално закъснение, от което "да последва значителна вреда", допълват от съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK