Денят, в който премиерът спря "живата" вода

Голямата базилика в Плиска

© Спас Спасов

Голямата базилика в Плиска"Ти си моята лъжа, мъгла и дъжд, моят въпро-о-ос"... - гласът на черния транзистор безпомощно цепи жегата край Голямата базилика в Плиска. Непоносимо - аязмото с "живата" вода е само на една ръка разстояние, но помпата не работи. Червеният пожарникарски маркуч, който тръгва от нея и отвежда надеждата за спасение край купчина кални камъни, е празен.


- Това е, седяха, седяха канцеларските плъхове из София и го измислиха – отровна била водата – мъжът, оставен да пази кладенеца, намества потника, с който е покрил главата си. – Аз две седмици пия от тая вода и нищо ми няма, ама хората от едно шише можели да се отровят. Абеее..."


Сложил е малко столче в сянката на една от колоните в базиликата и слуша "Радио Шумен", защото
новините тези дни са интересни. Касаят го пряко!


Пазачът на извора

© Спас Спасов

Пазачът на извора


- Побъркаха го доцента (доц. Павел Георгиев - бел. ред.). Той дошъл да разкопае нещо, да се знае, да се види, че когато онези – французите са били още в колибите, ние сме строили вече с камък... Направиха го въртоглав журналистите – водата, та водата..."


Оттук нататък забравям всяка идея за саморазкриване и продължавам под прикритие. Надничам през червено-бялата лента, с която е оградено аязмото, и питам:


- Това ли е всъщност "живата" вода? Сутринта по телевизора по-мътна ми се видя...
- Мътна! Мътна, като газим в нея, иначе е вода като вода. Той, кладенецът, си има дренаж, всичко! Направили са го хората още по онова време, ехе – кога е било!


Докато си говорим, сянката е избягала встрани и вече мокрият потник върху главата не помага срещу жегата. Черният транзистор също изнемогва, но няма право да хленчи. Неговата работа е друга – да информира и да забавлява. В три часа е ред на новините. А от тях става ясно, че


историята с "живата вода" се отича към края си.


"Забранявам, иначе просто ще им спра финансирането и дотам ще бъдат, всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект!" Това е казал премиерът току-що по повод идеята да се раздава като сувенир вода от извора край базиликата в Плиска.


- Ето на, мина вече! Всичко свърши за два дни!, възмущава се пазачът на "вълшебния извор". Какво му беше на кладенеца – нищо! Идваха хората, вземаха си водичка и си отиваха. Ама журналистите какво не направиха да я спрат – "жива" ли била, не била ли, чиста ли била - не ли, ама законна ли била...? Не-спря-ха! Ей, преди малко си заминаха телевизиите. Цял ден предават оттук, друга работа нямаха.


Внимание!

© Спас Спасов

Внимание!


След новините в три на транзистора му идва време за "Рок в минало време":


"Но разбраха скоро всички умни хора, че старите доспехи сменят нови дрехи-и-и-и."


През останките от колонадата на базиликата бавно приближават две жени – едната възрастна, другата по-млада. Личи им, че не идват за първи път, но се оглаждат припряно.


При вида им пазачът излиза от сянката


която току-що отново е "хванал", и скача в изкопа около аязмото.


- Това ли е кладенецът?, пита делово едната от жените.
- Да, да, ето това е, госпожо! - отговаря "служебното лице" и понамества въжето на скрипеца, с който вадят кофите с пръст и кал по време на разкопките.
- Хм... - смънква тя и се отмества встрани. После заедно със спътницата й плъзгат смръщени от слънцето погледи по новите сводове наоколо...
- Това е базиликата, така ли? - питат от немай-къде.
- Да, това е построено сега. Тя е била разрушена, това сега е... как е изглеждала едно време – казва човекът. То е било голяма работа, ама нищо не е останало.


Последните късметлии

© Спас Спасов

Последните късметлии


Двете жени обаче изглеждат притеснени от жегата и бързо приключват с "любезностите"


- Добре де, няма ли да ни пуснете малко водичка? - питат.


- Ами-и-и... Аз на петнайсет-двайсет минути така и така си пускам помпата. Ваша работа какво правите с водата - вдига рамене той и посочва небрежно към края на червения маркуч. После включва щепсела на помпата и тя заръмжава равномерно.


Жените бързо прекосяват купчините пръст край зидовете на църквата и почти коленичат край двете сита, в които се излива водата от кладенеца. Най-напред скромно мокрят само лицата си, после и ръцете - до лактите. След това пак лицето и после пак ръцете, но този път до раменете. Водата продължава да тече и на малко ручейче потъва в пожълтялата трева наоколо.


- Може ли такова нещо - прошепва едната и простира длан в посоката, в която изчезва "живата" вода. Да я оставят така...


В това време аз използвам момента


да си поговорим още малко за "чудеса".


- Много дълбоко е бил затрупан този кладенец, казвам – защо така? Гледам и други, по-стари стени е имало около него?
 - Бе то тук е било голяма работа още преди да има църква - отговаря ми човекът от изкопа и оживено влиза в темата. То е било раннохристиянско светилище и оттогава е кладенецът. После са покръстили тук княз Борис и така... Имал е три големи камъка за капак – ето ги там! Обаче турците са го заринали и се свършило.


Снимки за спомен

© Спас Спасов

Снимки за спомен


Официалната версия за историята на мястото е наистина вълнуваща: преди изграждането на базиликата на същото място е имало раннохристиянски комплекс мартириум, съставен от кръстовиден храм и кладенец.


Проучванията на комплекса са започнати и продължават под ръководството на доц. д-р Павел Георгиев. Според него сградата, открита под основите на базиликата, е


гробница на светец, загинал като мъченик за християнската вяра.


Става дума за св. Боян Енравота, екзекутиран заради признанието, че е бил християнин, от брат си хан Маламир около 832 г.


- Къде е саркофагът на Енравота? - питам.
- Ето - сочи ми уверено човекът край кладенеца.


"Към момента няма никакви преки доказателства, че археологическият обект, открит в Плиска, е гроб на българския княз Боян Енравота, беше казал за "Дневник" доц. Георгиев още в началото на юни. Все още няма доказателства и за това, че изобщо става дума за гроб.


За "сензацията" на 25 юни


в мейл до медиите съобщи самият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.


"Възстановката" на Голямата базилика в Плиска

© Спас Спасов

"Възстановката" на Голямата базилика в Плиска


Няколко седмици по-късно след приключването на работата по "сензацията" Георгиев официално обяви, че предполагаемият гроб е плътен и в него няма тленни останки.


- Никой не знае какво има вътре - казва обаче пазачът. Никой не го е изследвал това нещо! - После дръпва щепсела на помпата, защото двете жени тъкмо си тръгват. Преди това едната от тях излива минералната вода от пластмасова бутилка и я пълни с "жива". За из път.


- Ама аз още се чудя как може такава простотия!? Имало два пъти повече нитрати от допустимото във водата. Е, и какво като има. В града – ей тук, на три-четири километра нитратите във водата, дето тече от чешмата, е седем пъти по-високо. Що никой не говори за това? - възмущава се тя.


Ден по-рано край кладенеца е имало два бидона с току-що изпомпена вода, за да могат всички, които дойдат на мястото


да се измият, "да си намажат болното коляно",


както каза премиерът, и да си налеят - за пиене или за водосвет.


- Добре де, имаше си надпис – не е за пиене - казва пазачът на базиликата. Сега-а-а..., който е решил да пие – да си пие. Ама не! Махнете ги, та махнете ги, да не се отрови някой! Абе как ще се отрови? Аз да съм умрял, а? Изглеждам ли ти на умрял?
- Не бе! - успокоявам го на шега. В това време продължават да идват нови хора?


През сводестите врати на базиликата току-що е влязла нова група от десетина туристи. В тяхна чест помпата отново забръмчава, но те най-напред се снимат на фона на възстановката. После до края на червения шланг отиват само жените. Водят и децата.


Мъжката скептичност държи бащите на дистанция от "чудото".


Надничат в изкопа край аязмото, снимат, смеят се... В това време косите на децата са вече мокри. Едва тогава част от мъжете се престрашават да пробват водата.


- Това е, те си идват хората – не можеш да ги спреш - казва "операторът" на помпата. Аз съм нощна смяна – ей така ще е, докато мръкне. Водата си е свещена от толкова години! Ама на нас скандал, да оплюем... В София да умуват...


Последните капки "жива" вода

© Спас Спасов

Последните капки "жива" вода


По новините в четири черният транзистор съобщава, че "жегата продължава и утре". И че по-рано през деня, по време на правителственото заседание, "живата" вода от Плиска е станала повод за неочаквана строгост от страна на премиера . По-късно всички ще научат, че Борисов е дал следните указания:


"Целта на Плиска е да се извадят разкопките


да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи."


Междувременно музиката вече пълни ефира до новините в пет. Появи се и вятър. В поривите му над празната зелена палатка на археолозите се вее трибагреникът.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Весело

  "Аз две седмици пия от тая вода и нищо ми няма ..."

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "... когато онези – французите са били още в колибите, ние сме строили вече с камък..."

  Ей това нещо се намира във Франция. Построено е 4800 години преди Христа.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Barnenez_front2.jpg

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 269 Неутрално

  държава, в която един ПОЛУБОГ-пожарникар решава всичко
  "Забранявам , иначе просто ще им спра финансирането и дотам ще бъдат, всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект!

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 885 Разстроено

  Суеверни наивници сме си, наивници и балъци. Затова и 45 години ни управляваха крадливи простаци с каскети. Затова и сега ни управляват крадци и тарикати.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1010 Весело

  Последния виц от "фолклора" е :
  Водата е била жива докато до нея не се е докоснал ББ!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Весело

  Не е само от жегата и много простотия има ,като гледам „възстановката“

 7. 7 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1123 Весело

  - Това е, седяха, седяха канцИларските плъхове из София и го измислиха – отровна била водата

  "канцеларски" се пише с "Е", нищо, че във Варна го произнасяте с "И"

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Ти вярвай на шамана Божо.Там е истината!

 9. 9 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#3:"petark"]държава, в която един ПОЛУБОГ-пожарникар решава всичко ....[/quote]
  ... не е държава, а бардак....

 10. 10 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Моралът и "Отче наш".

  Да оставим това, че развитието на технологиите, космонавтиката, биологията, физиката и дори философията отдавна доказаха липсата на бог.
  Истината е, че силата на мисълта, вярата в собствените сили и въображението, от което се нуждае всеки един подрастващ, се смазват от религията, а това е пагубно за личния и общностен просперитет. Нужни ни са правила, които създават гражданска активност, а не роби - зависими и примирени. Който има свобода я усъвършенства, а който няма - се бори за нея и това отнема целия му ресурс.
  Моралът не може да се формира от насаждане на страх, а следва да се обмисли, осъзнае и защитава, базирайки се на основната ценност - човек и човечество.
  Религията е причина за всички настоящи военни конфликти.
  Най-близо до нас беше сръбско-харватско-мюсюлманското клане.
  Вашето "отче наш" не може да стои над човешките права, защото е едностранчиво, независимо с очите на кое вероизповедание погледнем.
  Освен това може ли моралът да стъпи върху измама, недоказани тези и действия, пословични със своя комерсиализъм. Дори само това показва, че "отче наш" по-скоро съсипва морала, а не го изгражда.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Ало..., Дневник! Не се бъзикайте с бате Бойко, че ще нареди и вас да ви спрат! Ама ха! Не, че той ще го прочете, ама все ще се намери да му каже някой, какви ги вършите!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Весело

  Покрай тоя "екскурзовод" се сетИх за Чудомир.
  И разказа му "Три века преди Христа" ...

  Прочее ... забелязвате ли как си кълве мат'ряла?
  И най-вече женичките ...

  После ми разправяйте, че наш Боце бил подлъган от Божодар и разни тинтири-минтири! Да, бе!
  Разбира си Магнолията мат'ряла, разбирааа! И съвсем осъзнато си го клати ... таковата ... разтрива де, разтрива

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  Борисов е дал следните указания:
  "Целта на Плиска е да се извадят разкопките,
  да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи". - "Първия университет".....Този човек е обсебен от дядо Божо.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#7] от "nv":

  Да бе, с "Е" се пише, никой не спори...! Кой, как го произнася е тема жизнено важна за хора от шопско! Особено такива със селски произход, но живеещи в София!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Един мой съученик пък навремето така спря "вечния" огън до един монумент...

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 16. 16 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Весело

  Авторе, ще го уволните човечеца там, с тоя репортаж-статия от мястото на Събитието.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  До коментар [#10] от "М.Георгиева":

  Да не сте препила с Жива вода в жегата ???

  [email protected]
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Очаквам строежа на Божо - професора.

 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хи хи, жива- умряла, важното е Божо да стане за две стинки а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Прости управници - слаба държава!

 21. 21 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"SSmart"]Последния виц от "фолклора" е :
  Водата е била жива докато до нея не се е докоснал ББ![/quote]
  Става въпрос за фолклора на отдела.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 22. 22 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни в какво се състои "живостта" на водата?

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 23. 23 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Хм! Не казваш нищо за "студената вода", за новия български месия и охраната на неговите дух и тяло, за тълпите поклонници, чакащи с дамаджани пред бунара, за върховната продукция ОТ големи задници, за находчивостта на телефонните измамници, предлагащи жабуняка като спасение, за попа, който беше налял бидоните, за друг поп, който се меси в политиката и смята за неморално да плаща, защото, виждаш ли, те не произвеждали боклук, за опита да се въведе вероучение и всичко това, стъпило на суеверия, независимо от конкретиката, НО забеляза мен.
  Не забеляза дори това, че първоначално поповете се спуснаха да капитализират "находката", но впоследствие, след разгаряне на скандала, завъртяха задн..., пардон, ветропоказателите на 180 градуса.

  Нещо ми намирисваш.
  Ходиш ли на църква всяка седмица, защото ако не - ще гориш в адски мъки.

 24. 24 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Само аз ли съм единствения, който не се интересува от тая идиотска тема със светената вода и се чуди защо ни занимават с глупости??????

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  БД до такава степен иска да е гениален откривател,че пред нищо не се спира.

 26. 26 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Има крещяща нужда да се изяснят и обявят собствениците на медиите в БГ ...Този " скандал " е подклаждан и сготвен от определени медии , които ежедневно цензурират и манипулират всяка изява на правителството...Аз имах вазможнаст да гледам една седмица сутришните блокове...и е меко казано трагедия....Хората които ги гледат имат нужда от антидепресанти и психиатри ...Депресия ..депресия и ужас от бтв и"нова"

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Спря... но себе си добре урЕди.
  Агентът Божо го поля.

  пп
  Пазара - сух режим увреди.

  "Денят, в който премиерът спря "живата" вода"

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело
 29. 29 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#23] от "М.Георгиева":

  Всичко дето го пишете, може и да е така, но защо бъркате Вярата с религията?

 30. 30 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#10] от "М.Георгиева":

  Мими, и как космонавтиката доказа липсата на Бог?! Викаш, не го видели да седи над облаците, значи го няма?!

  chavo64
 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  [quote#26:"vlad76"]Аз имах вазможнаст да гледам една седмица сутришните блокове...и е меко казано трагедия.[/quote]
  А аз от месеци не ги гледам! Изобщо някой гледа ли ги освен участващите в тях?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#10] от "М.Георгиева":Да оставим молитвата "Отче наш" настрана.Какво ще кажете за моралът и 10-те Божии заповеди/ако ги знаете/?

 33. 33 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Преди години един извънградски шофьор, беше написал саморъчно табела и бе го поставил на почтенно място, за да се вижда добре. Табелата гласеше "Моля не яжте семки и разни неща в автобуса". След което, напъста със семките и разните неща в автобуса, взе подход към обърканото не толкова чисто бъдище. Че шофьора евентуално самоволно си сне табелата, написана със на някого левия краг.
  По небесними на човешкото око причини, табелите у нас имат противоположен ефект. Дали щото не сме терсене народ. Или щото все на инат правиме нещата.

 34. 34 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#32] от "vilian": Може ли, аз ги знам Другарю Вилиан?

 35. 35 Профил на Airbus
  Airbus
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#33] от "Nazlim S":
  [quote#33:"Nazlim S"]табелите у нас имат противоположен ефект[/quote]

  Викаш, ако напиша на кварталната лампа "СЕКСА ЗАБРАНЕН" и ще се събираме комшиите на ичкия на балкона и на безплатно порно?
  Имаш идеи. Само за това ли мислиш?
  Още са смея.
  Давай други идеи! Ще ги интерпретираме по български.
  Като да си намажем с лепило банкнотата са дребни стинки в автомата и да ги сипе като в Лас Вегас.

  има такива хора
 36. 36 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Седма Божия Заповед: - Не прелюбодействай.

  Девета Божия Заповед: - Не лъжесвидетелствай против ближния си.

  Десета Божия Заповед: - Не пожелавай дома на ближния си.

 37. 37 Профил на Airbus
  Airbus
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#36] от "Nazlim S":

  Числото седем е сакрално. Не случайно...

  има такива хора
 38. 38 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело
 39. 39 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#4] от "majorman":

  Не си прав "каскетите" ни бяха наложени от СССР. СССР "насили" България през 1944 г., повреди населението като му отне частната собственост и го превърна в атеисти, а през 1987 Русия изостави българите.

 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#10] от "М.Георгиева":

  Георгиева, не пресилвай нещата. Това не само е излишно, но и крайно вредно. Тезата ти се принизява до тази на религиозните фанатици, обаче с обратен знак. Така едва ли ще постигнеш друг резултат освен яростна съпротива. И ще бъде съвсем правилно.

  "Религията е причина за всички настоящи военни конфликти."

  Категорично не е вярно! Обаче е вярно, че се използва за "морално" прикритие на истинските причини. Тези, които смятат, че с насилие могат да постигнат целите си, не ги е еня особено за морал и разни други глезотии, но прекрасно знаят, че е много мощен лост за задвижване на хорските емоции, особено при хора за които религията е неразделна част от обществения живот и чрез нея се опитват да покажат, че значат нещо.

  Такива хора нямат с какво друго да се изтъкнат и затова избират религията като най-лесен начин, вярата не изисква да докажеш някакви умения и способности, достатъчно е предимно да разправяш колко си вярващ и понеже няма как да се провери вярно ли е или не, работата направо заспива.

  Има и друго изключително важно преимущество - като опаковаш личните си цели с плътното и априори свещено покривало на религията, няма да посмее никой да те спре, защото това е "свето дело". Всеки който се опита само да зададе въпроса "защо?", а не дай си боже и да критикува, моментално бива обвинен, че се съмнява в Бога, че скверни светото дело и т.н. изборът е голям. Е, как при това положение да не се възползваш?! Но самата религия изобщо не е причина.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Имало два пъти повече нитрати от допустимото във водата. Е, и какво като има. В града – ей тук, на три-четири километра нитратите във водата, дето тече от чешмата, е седем пъти по-високо. Що никой не говори за това? - възмущава се тя.[/quote]
  Ето това наистина ще е интересно, да се направи такова изследване. Ако е вярно добър скандал се оформя и явно доказателство за тенденциозност и манипулиране. Не че вярвам в "живата вода" и подобни, аз съм научен работник. Но манипулациите ги мразя и то МНОГО.

  А относно нитратите те са НАВСЯКЪДЕ. Така щедро е ръсено и продължава да се ръси че всичко е замърсено с тях. Включително в Добруджа, водоносни пластове до дълбочина 200-300м и има нитрати в тях.

  Също и доматите които ни продават като "градински". Те че са брани от домашната градина може и да е вярно. Но да са торени с оборски тор силно се съмнявам, най-вероятно пак шепата със суперфосфат им е помагала да пораснат големи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Наглостта и безочието на "управляващите" ни мафиоти са бездънни.
  Както е бездънна простотията на нещастния ни народ, чиито мозък се промива вече на над 70 години от комунистическата измет.

 43. 43 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":
  Точно за Чудомир се сетих и аз...Много ми напомни на него цялата тази история..

 44. 44 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 399 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]Ей това нещо се намира във Франция. Построено е 4800 години преди Христа. [/quote]
  Това не е от французите, а от онез, живели пред тях по тези земи.Те са строили и пирамидите и Атлантида, но са изчезнали, все още не се знае защо ?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 45. 45 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 399 Весело

  [quote#14:"tww09306483"]Да бе, с "Е" се пише, никой не спори...! Кой, как го произнася е тема жизнено важна за хора от шопско! Особено такива със селски произход, но живеещи в София! [/quote]
  Ако не бяхте вие, гражданите от други градове,какво ли щяхме да правим из шопско, гражданите със селски произход ,ама пък живеещи в Сф. Да ви разваляме статистиката,май?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK