Божидар Димитров обявил публична покана за реставрацията на Голямата базилика

Божидар Димитров обявил публична покана за реставрацията на Голямата базилика

© Георги КожухаровНационалният исторически музей се е възползвал от възможността в Закона за обществени поръчки да пристъпи към поръчка чрез публична покана, а не по общия ред на закона, за да избере кой да изпълни реставрацията и консервацията на Голямата базилика в Плиска. Това се разбира от съобщение на музея във връзка с вчерашна публикация на "Дневник", че до десетина дни започва строителството.


В него директорът на НИМ Божидар Димитров възразява срещу написаното, че в сайта на Агенцията по обществени поръчки няма информация за пусната поръчка за реставрацията на Голямата базилика. И за първи път официално обяснява по каква процедура е избран изпълнител.


Още преди време директорът на НИМ Божидар Димитров каза, че за парите, отпуснати от правителството за реставрация и консервация, ще бъде направена обществена поръчка. Според закона възложителите могат да не обявяват поръчка по общия ред, но са длъжни да пристъпят към процедурата за отправяне на публична покана за поръчки за строителство, когато то ще е на стойност от 60 000 до 264 000 лв. без ДДС.
В поканата за поръчката на НИМ за Голямата базилика се посочва, че тя е на стойност 210 700 лв. с включен ДДС, а максимална стойност, която възложителят може да изплати по тази публична покана след сключване на договор с избрания изпълнител при осигурено финансиране по бюджета на НИМ, може да е 264 000 лв. без ДДС.


Така поканата влиза в лимитите на закона при горната им граница.


Поръчката по този ред обаче не се вписва в общия регистър на обществени поръчки на сайта на Агенцията по обществени поръчки, а в отделен раздел, където са само публичните покани. И като изтече срокът за поканата, тя бива отписвана и вече не фигурира в този списък. Така вече информация за поканата за Голямата базилика не може да бъде намерена на сайта на агенцията.


Тъй като на няколко пъти директорът на НИМ каза, че ще обяви и е обявил поръчка, а не, че е пуснал публична покана, "Дневник" провери само общия регистър.


Изборът на изпълнител дори и при малката сума в случая не е без значение. Тъй като практиката е изпълнителите, започнали един обект, да го довършат. А и вчера Димитров потвърди отново сметките, че цялостната реставрация на Голямата базилика се очаква да излезе около 8 милиона лева.


Вчера Димитров каза, че за строителството се е явил един кандидат - консорциумът "Армира 2013". Той разказа и как се е стигнало до консорциума от три фирми и в крайна сметка до един кандидат за поръчката: "Като разбрах кои ще се явяват за тая дребна сума - три фирми, ги извиках и им казах: Я направете консорциум, няма сега да се оспорвате и т.н. за 119 000 лева, да правите циркове."


Така трите компании, които възнамерявали да се явят отделно, стигнали до решението за съвместното участие.ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ


По повод клеветническа публикация на сайта "Дневник" със заглавие "Реставрацията на Голямата базилика започвала до 10 дни" с автор Юлиана Колева, публикувана на 12 август, според която не могат да бъдат намерени във сайта на Агенцията за обществени поръчки, уведомяваме, че това е долна лъжа на една млада и иначе обаятелна "журналистка". Публична покана по реда на глава VІІІ А от ЗОП с предмет "проектиране, авторски надзор и частично изпълнение на консервация, реставрация, експониране и социализация ансамбъл "Голямата базилика с Архиепископския манастир" – град Плиска"" е с номер в Регистъра на обществената поръчка № 90 44001/20.VІІ.2015 г. Протокола за получаване, разглеждане и класиране на офертите на участниците е утвърден от Директора на НИМ Божидар Димитров на 5.VІІІ. 2015 г. и е на сайта на НИМ от същата дата.   


ДИРЕКТОР – Божидар Димитров


Божидар Димитров обявил публична покана за реставрацията на Голямата базилика
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK