Борисов за "идиотщината" с пожарите и "децата, милите, с гонките"

Борисов за "идиотщината" с пожарите и "децата, милите, с гонките"

© Велко АнгеловИдиотщината с пожарите", които били резултат от човешката безотговорност като "печене на сланина и хвърляне на фас" в гората. Ролята на родителите, които пускали децата си да участват в гонки. И началото на строителството на спортен комплекс в София на "имотче, което синьо-червената мъгла не е откраднала".


Това бяха темите, по които говори премиерът Бойко Борисов, който посети новия спортен комплекс в столичния парк "Възраждане", заедно с кмета на града Йорданка Фандъкова, който отвори врати в началото на този месец. Церемонията беше скромна - премиерът обиколи новите площадки и този път нямаше официална част с рязане на лента.


"Нашо ли е? Да строим!"
"Тоя спортен комплекс преди колко години беше. Какво ти казвах им кажи тогава?", обърна се премиерът, който тогава е бил кмет на София, към Бойко Додов, изпълнителен директор на общинското дружество "Спортна София", което стопанисва съоръжението. "Вие казахте: "Адаш, това нещо наше ли е...", отговаря Додов, а Борисов го поправя - "на общината".


"... и с удоволствие научи, че е все още нашо. "Дайте ни плана, за да видя колко ще струва, и да осигуря парите", казахте", продължава историята Додов, а Борисов го допълва: "Казах - как не са го откраднали още. Тогава беше минала синьо-червената мъгла из София и нямаше имотче незасегнато."


"Тогава решихме, поздравявам и Фандъкова, които работиха много, едно прекрасно съоръжение спортно. Виждате поливни системи, пързалки ледени, баскетболни игрища, тенис на маса, футболни игрища и затова съм поканил имената в спорта, които са безспорни да си кажат мнението", продължава Борисов, а Фандъкова го допълва: "Почваме на 1 септември и строителството на самия парк "Възраждане".


След това премиерът заръча на репортерите да минат с камерите, да снимат, да покажат на хората. "Довечера да дойдете да видите, сигурно до 10 - 11 ч. вечерта ще е пълно с деца."


Борисов за "идиотщината" с пожарите и "децата, милите, с гонките"

© Велко Ангелов


"Къде са им децата посред нощ - на гонки"


Следващата тема, за която репортерите го питат, са случаите с автомобилни гонки, при които загинаха деца през последните дни. "Вижте просто трябва да се спазват законите и ролята на семейството е изключителна, защото тези, които излизат да карат така по пътищата и ние ги преследваме, полицията ги предотвратява, но също има и родители вкъщи", обърна темата от ролята на държавата към семейното възпитание. По думите му "майките, бащите им, родителите им, баби, дядовци ги гледат" как подготвят колите си в сервизи. "Къде са им децата посред нощ да карат така? Така че какво искате?", добави Борисов.


Според него "на всяка права отсечка, защото ние строиме все по-нови и нови пътища, трябва ли да слагаме и по един патрул да пази". Попитан дали трябва да се променят закони и да има изрични наказания при гонки, той заяви: "Как да не са ясни? Кой закон позволява да отидеш да вдигнеш висока скорост, да нарушаваш обществения ред, да вдигаш шум и всичко останало. Кой закон го позволява?".


След това добави: "Кой родител ми е по-интересно остава детето му да иде там. Кой родител? Искате ли да приложим малко репресия, полицията да ги накараме да бъдат по-твърди с тези хора и да видите по сутрешните ни блокове - държавата, децата, ма те милите, отишли малко да се повозят, някой да ги тормози. Това ли искате?".


Фотогалерия: Новият спортен комплекс в софийския парк "Възраждане" >


"Някой си пече сланина и пали пожар"


Премиерът взе отношение и за възникналите пожари в страната. "Държавата се справя адекватно", обобщи той и добави: "Виждате по колко коли, пожарникари, пожарни, горски, виждате непрекъснато харчим над 20 млн. за пожари ей така заради човешката небрежност".


Първоначално заяви, че ще се въздържи от повече коментари, "защото тази безотговорност е в повече", но после продължи. "Виждат по новините всяка вечер как горят пожарите и тези, които ги гасят са български момчета и те имат майки и бащи, които са сега на 38 градуса температура и пожарът 1000 градуса са там", каза Борисов и добави, че и те имат родители и семейства. "Някой си запалил да си пече сланина или си хвърлил фаса. Що за идиотщина? Просто...", приключи по темата той.


С Тити Папазов.

© Велко Ангелов

С Тити Папазов.


По несериозните теми


В началото репортер попита и дали ще участва като играч във "Витоша" (Бистрица) при двубоя на отбора с ЦСКА през октомври, но той отказа да отговори, защото "въпросът не бил сериозен". Борисов е картотекиран във "Витоша" (Бистрица), който играе във "В" група, където в момента са и армейците.


На събитието присъстваха и спортисти, сред които Тити Папазов, Тереза Маринова, Йордан Йовчев и Наско Сираков. По време на цялото събитие те демонстрираха добри отношения с премиера и на различните игрища се включваха в играта. Борисов отказа, като на баскетболния терен каза: "Сигурно и от пет опита нямаше да успея, както направи Сираков".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK