Интригата "Конституционен съд"

Съставът на Конституционния съд трябва да влязат нови четирима души

© Красимир Юскеселиев

Съставът на Конституционния съд трябва да влязат нови четирима душиБлизо три месеца преди ротацията на четирима членове от Конституционния съд (КС) няма сигурност кои ще бъдат новите конституционни съдии, а залаганията са отворени.


Институцията трябва да бъде попълнена с двама представители от президентската квота, един от Народното събрание (НС) и един от съдебната власт. Съдиите в Конституционния съд се сменят на три години, когато изтича деветгодишният мандат на четирима от 12-те членове на институцията.


На 10 октомври 2015 г. постовете си трябва да напуснат председателят на КС Димитър Токушев и Пламен Киров, назначени от президента Георги Първанов през 2006 г., Благовест Пунев, избран от върховните съдии, и Красен Стойчев от квотата на парламента.

Според закона официалната процедура за избор трябва да започне три месеца преди изтичането на мандата - в началото на август - около 10-ти. Засега обаче нито някоя от партиите в парламента, нито от президентската институцията има официална информация за възможни кандидати.
Тази ротация е важна за управляващите, защото ако бъдат вкарани "подходящи хора" необходимото мнозинство от седем души ще се постигне по-лесно.


Президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи двама представители


в Конституционния съд. Засега от институцията запазват мълчание. "Дневник" научи, че за едното сигурно място Плевнелиев се е спрял на бившия премиер и посланик Филип Димитров. За второто място се говори за председателя на Арбитражния съд доц. Кристиан Таков и за професора по конституционно право от Софийския Университет  Мариана Карагьозова. Досега с тях не са водени разговори, научи "Дневник".


Филип Димитров

© Надежда Чипева, Капитал

Филип Димитров


След като Константин Пенчев не получи втори мандат като омбудсман, президентът може да се спре и на него.


Депутатите трябва да излъчат един кандидат, който може да бъде избран с обикновено мнозинство, 


Мястото в Конституционния съд се смяташе за разменна монета в преговорите за подкрепа на промените в Конституцията


свързани със съдебната реформа. Всички партии отричат да са били водени разговори, но по неофициална информация това е ставало на ниво лидери на партии, а не по групи.


Преди да бъде постигнат т.нар. исторически консенсус, се смяташе, че това е разменна монета за ДПС и АБВ - и от двете партии искали място в Конституционния съд. Пред "Дневник" Четин Казак от ДПС заяви, че по темата в партията все още не е имало разговори. Подобен коментар направи и Румен Петков от АБВ, който заяви, че не му е известно да e било обсъждано име на кандидат.


Екатерина Михайлова

© Юлия Лазарова

Екатерина Михайлова


Сред имената, които се говори, че може да бъдат издигнати от народни представители, е това на бившия заместник-председател на парламента Екатерина Михайлова. Тя беше издигната от "Синята коалиция" в първия мандат на ГЕРБ, но не събра достатъчно гласове. Тогава в Конституционния съд от парламента се опита да влезе и бившият съдия от ВАС Венета Марковска, но президентът Росен Плевнелиев осуети този опит. Пред "Дневник" Михайлова заяви, че никой не е говорил с нея и тя не е говорила с никого. "Имам богат политически опит и знам, че тези неща се определят на базата на качества, но и на политическо решение", каза още Михайлова.


Медии лансираха като възможен кандидат от парламента и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Преди време той заяви, че едва ли ще приеме, ако му предложат. Друго възможно име е отново на Константин Пенчев.


Съдебната квота - ред на Върховния касационен съд
Членът на Конституционния съд от съдебната квота се избира на общо събрание на магистратите от Върховния касационен и административен съд. Между двете институции има негласно правило, "джентълменското споразумение", според което при ротациите в КС, ВКС и ВАС се редуват в излъчването на представител. Според това споразумение, което досега винаги се е спазвало, е ред на Върховния касационен съд.


Председателят на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков е най-сигурната към този момент номинация. "Медиапул" писа в началото на седмицата, че голяма част от магистратите ще застанат зад неговата кандидатура. Преди време се говореше и за ръководителя на търговската колегия във ВКС и неуспял кандидат за председател на съда - Таня Райковска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK