Инспектори установили десетки нарушения на таксиметрови шофьори по морските курорти

Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна.Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съобщи, че е установила масови нарушения на таксиметрови шофьори при проверки по Черноморието.


От агенцията не посочват точен брой на установените нарушения, но казват, че са съставени десетки актове на стойност от 200 до 500 лева.


Една част от проверките – за използване на електронни таксиметрови апарати с фискална памет от шофьори по трасетата между летище Варна и курортите Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена, са започнали след публикации в германския в. "Билд". Акцията е била по разпореждане на министъра на икономиката Божидар Лукарски, след като изданието съобщило за измами на германци по този маршрут. Част от проверките са били по метода "таен клиент". При тях са установени две нарушения на Закона за измерванията.
В един от случаите е бил използван апарат, към който било допълнително монтирано устройство тип "помпа". В автомобила е открито допълнително монтирано устройство, което променя показанията на апарата. На водача е съставен протокол за задължителни предписания за преустановяване употребата на описания електронен таксиметров апарат и предстои съставяне и на акт.


Във втория случай е открит технически неизправен апарат, който при контролното измерване e дал грешка от плюс 19%. И двамата шофьори ще отговарят пред закона за грубите нарушения, които са допуснали, казват от ДАМТН.


По Южното Черноморие, в курорта Свети Влас, инспекторите са се натъкнали на таксиметров автомобил без табелка "такси", който превозвал пътници с изключен касов апарат. "Тайните клиенти" заявили, че превозната цена била договорена устно, а наближавайки Свети Влас, 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобил на ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града. По случая е образувано бързо полицейско производство.


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор посочва, че проверките продължават по цялото Черноморие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK