Русия в момента има нужда от България, смята Илиян Василев

Илиян Василев

© Георги Кожухаров

Илиян ВасилевРусия има нужда от България в момента, което е причината президентът Владимир Путин да говори за сътрудничество със София, въпреки членството й в НАТО. Това заяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев пред Би Ти Ви в коментар за изказванията на Путин от по-рано тази седмица.


Путин тогава добави, че страната му е готова на сътрудничество с България, независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на редица проекти като "Южен поток".


Затваряйки "Южен поток", Русия затвори възможността си да контролира Украйна и Турция, заяви Василев.
Според него, Русия в момента има нужда от съюзници, за да се опита да смекчи икономическите санкции срещу страната, и Путин вижда в България един такъв потенциален съюзник.


"В Източна Европа има две групи страни - едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ресурсите на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха", заяви той.


Според него Путин не е в състояние "да играе твърдо" срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си. Василев посочи още, че България остава зависима енергийно от Русия и тази зависимост се засилва.


По въпрос за високите цени на горивата Василев заяви, че в България има "пленена воля" за намаляването им. "На пръв поглед от това се облагодетелстват рафинериите и дистрибуторите, но на втори поглед те не могат да се облагодетелстват без съзнателното бездействие на институциите и там стигаме до въпроса "Кой", каза Василев, който е и енергиен експерт.


"Цунамито мина първо през една банка и сега е в енергетиката - в нея все още има много кеш, а особено преди изборите са нужни още пари", коментира Василев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK