Полицията в Пловдив е извършила нарушения при разследване на смърт на пътя

Кметът откри първата по рода си светеща пешеходна пътека

© Юлия Лазарова

Кметът откри първата по рода си светеща пешеходна пътекаГлавният прокурор Сотир Цацаров е сезирал вътрешния министър Румяна Бъчварова заради неправомерни действия на полицаи от Пловдив при разследването на пътен инцидент на 12 август, при който 24-годишен шофьор блъсна на пешеходна пътека мъж, който е починал.


Прокуратурата не е била уведомена за инцидента от МВР, а от репортаж на "Нова телевизия", гласи съобщение на прокуратурата. За случая не е било съобщено нито на дежурния прокурор, нито на ръководителя на окръжната прокуратура. Шофьорът не е арестуван за 24-часа, въпреки че самоличността му е била установена. Направена му проба с дрегер, която е била отрицателна, но не е назначена кръвна проба за алкохол и наркотици.


На следващия ден е бил призован от разследващ полицай като свидетел, въпреки че указанията на наблюдаващия прокурор са били различни.
"Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление. Прокуратурата е установила, че мъжът е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното му нарушение е от 10.05.2015 г., като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС. Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на гражданите – очевидци на пътнотранспортното произшествие", пише в съобщението на прокуратурата. Не е назначена и автотехническа експертиза.


Разследващият полицай е бил отстранен от делото по искане на наблюдаващия прокурор. "На 14.08.2015 г. новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел – очевидец на пътнотранспортното произшествие, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами "не се появят на разпит", посочва се в съобщението на прокуратурата.


Главният прокурор Сотир Цацаров предлага на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK