След обединението на спешните центрове на София екипите ще се увеличат, обяви Москов

След обединението на спешните центрове на София екипите ще се увеличат, обяви Москов

© Анелия НиколоваСливането на центровете за спешна помощ на София-град и София-област е свързано с оптимизация, логистично подобряване и ясни разчети за подобряване на количеството и качеството на спешната помощ в София област. Като резултат от обединението на двата центъра за живеещите в областта ще бъде минимум пет нови екипа заедно с автопарка от модерни линейки, с който разполага София-град, и възможността да ползват реанимационните екипи.


Това обяви министърът на здравеопазването на Петър Москов пред журналисти днес заради интереса към публикуваното на страницата на ведомството постановление за обединението на двата спешни центъра за София.


"За работещите в Спешна помощ на територията на София-област това ще бъде допълнително облекчаване на работата, защото шестте лекари и медицински сестри, които работят в районния реанимационен център ще бъдат качени на линейки - оттам ще дойдат петте нови екипа. Иначе базирането и логистиката на всички тези екипи ще се запази", уточни още министърът. От 13 филиала София-област в момента има 19 екипа на хартия и реално функциониращи във всеки един момент - между 16 и 17. Това означава, че с новите екипи ще има 30% увеличение на сегашния капацитет на спешната помощ за областта, и не означава, че ще се извеждат линейки от града, допълни той. 
"Предстгавете си тежка катастрофа в Етрополе. Представете си и, че линейката за Етрополе, която е една, е на друг адрес или кара пациент към София, а най-близката е в Елин Пелин. С промяната капацитетът ще се увеличи", онагледи министърът. По думите му 80% от повикванията на ЦСМП София-област в момента са свързани с транспорт на пациенти към софийските лечебни заведения. 


Извън качеството и бързината на обслужването, има и чисто финансови параметри, които ще доведат до по-добро състояние на ЦСМП София-област - с общите поръчки за медикаменти, за консумативи, за оборудване, аргументира се още Москов. "Имам доста резерви към начина по който се е случвала поддръката и оборудването на автопарка на София-област, но всичко това ще бъде променено", заяви той и след въпрос уточни, че "Доста пари са харчени за ремонт на линейките. Доста, доста".


Москов обясни, че идеята за сливането на двата центъра е лансирана и одобрена още през 2006 г., но така и не се е реализирала. "По принцип центровете за спешна помощ - 28 на брой - могат да обслужват само територията на административния регион, към който се числят. Единствено за София има два центъра", обясни той. По думите му това означава и, че "категорично никакъв проблем" няма да има кол центърът на столичната спешна помощ да обслужва гражданите на двете звена. 


Обединението ще стане факт след решението на Министерски съвет. При всички положения ще има оптимизация на административния персонал, но не задължително съкращения, а директорът на новата структура ще остане директорът на градската Спешна помощ Георги Гелев, уточни още Петър Москов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK