Промени в Конституцията и още нещо, или какво ново през новия "сезон" за съдебната система

Промени в Конституцията и още нещо, или какво ново през новия "сезон" за съдебната система

© Надежда Чипева, КапиталСлед страстните седмици в края на юли, (темата) съдебна реформа и система излезе във ваканция. Това обаче е за кратко, защото в началото на септември новият сезон ще започне. Повечето героите в него са известни, голямата изненада отново се очаква да дойде от политиците.


Ситуацията ще е малко по-различна, от една страна защото за съдебна реформа ще се говори на базата на постигнатия "исторически компромис", от друга - заради предстоящите местни избори. Какво остава да видите до края на годината?


Промените в Конституцията и стъпките след това
Проектът за промени в основния закон, внесен в последните седмици на юли и подкрепен от 180 депутати, ще трябва да бъде обсъден и гласуван първо във временната парламентарна комисия, а след това и в пленарната зала. Ако подкрепата от 180 гласа се запази и до първото гласуване това ще гарантира по-голяма свобода и по-бързо придвижване на промените между четенията, които са три.
Предложенията около които се обединиха ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, ДПС и няколко депутата от АБВ включват  трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на членовете на ВСС от профуесионалната квота, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.


Очаква се парламентарната комисия за промени в основния закон да заседава в седмицата след 24 август, за да може още в първата работна седмица на новата сесия поправките да влязат на първо четене в пленарната зала.  Между първо и второ четене в обсъждането ще се включи и решението (ако питането бъде допуснато) на Конституционния съд по искането за тълкувателно решение за промените. Това беше също една от точките, по които партиите постигнаха съгласие. Докладчик по делото е съдия Румен Ненков, като той все още не се е произнесъл дали искането е допустимо. По информация на "Дневник" в близките дни той ще внесе становището си в Конституционния съд, което ще трябва да бъде гласувано и от останалите членове.


Преди време сайтът "Съдебни репортажи" писа, позовавайки се на конституционалисти, че питането е недопустимо, тъй като не се изисква тълкуване на основния закон, а на предложения, които не са гласувани от Народното събрание. Освен това произнасянето на Конституционния съд  по същество на практика би заместило основната функция – законодателната, на парламента.


Дори и Конституционният съд да обяви, че разделянето на ВСС ще е промяна на формата на държавно управление и обикновен парламент не може да приеме реформата, Народното събрание все пак може да не се съобрази с това тълкуване. Законът не задължава самият КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор.


Освен това в началото на септември се очаква и становището на Венецианската комисмия - (Европейска комисия за демокрация чрез право при Съвета на Европа), до която парламентът изпрати искане за становище.


Не е известно какво точно ще запишат депутатите за това откога  ще влязат в сила промените и дали ще се отнасят и за настоящия състав на Висшия съдебен съвет. Той беше избран през 2012 година, а в последната година беше разтърсван от скандали и остро критикуван и от Европейската комисия. 


Новите промени в конституцията бяха внесени със 180 подписа

© Юлия Лазарова

Новите промени в конституцията бяха внесени със 180 подписа


Ако промените бъдат окончателно приети и никой не ги оспори пред Конституционния съд, вероятно ще се пристъпи към внасяне на Закона за съдебната власт - устройствения закон на системата, който беше представен малко след внасянето на първите промени в основния закон в края на май.


"Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие", заяви преди време правосъдният министър Христо Иванов


Търсят се четирима за КС ....


До 10 октомври трябва да се случи и ротацията в Конституционен съд и в него да влязат нови четирима юристи -  двама представители от президентската квота, един от Народното събрание (НС) и един от съдебната власт.  Близо два месеца и половина преди тази дата сигурност кои ще бъдат новите конституционни съдии няма, а залаганията са отворени.


Промени в Конституцията и още нещо, или какво ново през новия "сезон" за съдебната система

© Юлия Лазарова


На 10 октомври 2015 г. постовете си трябва да напуснат председателят на КС Димитър Токушев и Пламен Киров, назначени от президента Георги Първанов през 2006 г., Благовест Пунев, избран от върховните съдии, и Красен Стойчев от квотата на парламента. Ротацията на съдиите в Конституционния съд се извършва на три години, при всяко изтичане на  деветгодишният мандат на четирима от 12-те членове на институцията. Ротация е важна за управляващите, защото, ако бъдат вкарани "подходящи хора", мнозинството от седем души ще се постигне по-лесно.


Сред спряганите имена са на бившия премиер и посланик - Филип Димитров (от президентството), Екатерина Михайлова (парламента), Константин Пенчев (парламент или президенство) и други.


Ехото от скандала в Софийски градски съд


Бившият председател на СГС Владимира Янева.

© Анелия Николова

Бившият председател на СГС Владимира Янева.


Бившият председател на най-големия окръжен съд - Софийския градски съд - Владимира Янева ще влезе в съдебната зала като подсъдима заедно с бивш шеф в ДАНС във връзка с извършено от нея престъпление по служба по разработката "Червеи".  Заради този случай главният прокурор Сотир Цацаров поиска временното й отстраняване, а малко след това тя подаде оставка. Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. като съдия и председател на СГС два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС.  Разрешенията са дадени "по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления."


Янева, която подаде оставка само като председател, но не и като съдия, е заплашена и от дисциплинарна проверка от Висшия съдебен съвет. Кадровият орган два пъти отказа да разследва дисциплинарно Янева за работата й по "Червеи" по предложения на министъра на правосъдието Христо Иванов. Мотивът  че разрешенията на бившата председателка на СГС са секретни и членове на съвета нямат достъп до тях. Иванов обжалва пред Върховния административен съд отказа и наскоро тричленен състав обяви решението на съвета за незаконосъобразно. Решението на тричленния състав най-вероятно ще бъде обжалвано от ВСС пред последната инстанция - Петчленен състав на ВАС. А именно за петчленните състави ВСС последователно и неотстъпно отказваше досега да разпореди  проверка въпреки наличието на сигнали за нарушения при формирането им.


През новия сезон ще се очакват и решенията по дисциплинарните производства срещу бившия заместник- председател на СГС - Богдана Желявска и Петя Крънчева, както и развой около многото дисциплинарни дела на съдия Румяна Ченалова. Срещу нея тече и досъдебно производство, което обаче е в застой. По него тя дори беше задържана за кратко.


Избор на нови съдебни инспектори

Главният съдебен инспектор - съдия Теодора Точкова.

© Надежда Чипева, Капитал

Главният съдебен инспектор - съдия Теодора Точкова.


В края на годината парламентът трябва да избере и нови девет членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Наскоро депутатите най- накра избраха ръководител на институцията - съдия Теодора Точкова, след близо две години неуспешни опити за провеждане на процедура. Инспекторите се избират за четири годишен период и имат право на два мандата, но не и последователни. Промените в Конституцията предвиждат промени и за този орган - той ще трябва да отговаря и за проверката за почтеност на магистратите. От консенсусния вариатн отпадна идеята институцията да бъде разделена на съдии и прокурори, за да се гарантира независимостта на гилдията. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Никой не се отказва току-така от власт, влияние, пари. И продавачите, и купувачите на продукта "правосъдие" нямат интерес да се разбутва много, е, на малко прах в очите на Европа ще кандисат.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  .... ГОЛЕМИ ВЕТРОВЕ ... ДА ВИДИМ, ДАЛИ ЩЕ ДОНЕСАТ БУРИ???
  Важни промени, но дали тези, които могат и трябва да ги направят „имат топки“? Предстои да видим, скоро .... ако не се заметат .... под килима на местните избори

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на Рая
  Рая
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Историческия компромис на Радан е единствено компромис със съвестта и принципите му.
  Местан изигра всички управляващи.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  И трите имена за нови съдии в КС са много добри.Дано да са тези!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рая":

  Конст.промени отварят врата за истинските промени в закона за съд. власт, а той се гласува с обикновено мнозинство.

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3300 Разстроено

  Ами нищо чудно да стане тотално забатачване отвсякъде. Някоя друга променка може и да стане, но тя ще тежи като едно перце. Властта е много сладка и даже и с кръв няма да я дадат.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Значи докато не станем като Германия...Главния прокурор, да се назначава от Министъра Правосъдието, няма как да се води борба с престъпноста...Г-н Цацаров ,каза че не може да уволни прокурор, даже и да е корумпиран ,или некъдърен...и кво правиме..имитираме дейност!!! Значи и на Бат Бойко съм ядосан ...чак сега ще търси лична отговорност, тези пломби,по бензиностанциите ги е сложил държавен служител....и не трябва да се съди Държавата, а чиновника..който работи против нея!!! 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ох,Боже!Когато правеха ТКЗС-та бяха по-чевръсти.

 9. 9 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Междувременно в Булгартабак тихичко са изиграни едни игрички..

 10. 10 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Голям батак е "съдебната система"..Със сигурност ще има и борба за запазване на статуквото.Аз съм скептично настроем...

 11. 11 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#8:"Вячеслав Атанасов"]Ох,Боже!Когато правеха ТКЗС-та бяха по-чевръсти. [/quote]
  А колко чевръсти бяха като раздаваха правосъдие с тройките: чукат на вратата, излизаш, следва изстрел и готово. Няма следствие, няма съд, няма нужда от изясняване на фактическите обстоятелства...
  Просто челен съветски опит...
  На сегашното най-му пасва "подреден хаос". За едни(малцина) е подредено, а за болшинството е хаос

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":

  Това е тезата на комундетата...ако кажем нещо за мъст, реват нали сте демократи, но за бесните кучета има само един лек..ЕФТАНАЗИЯ и то до девето коляно...и децата да плащат за родителите, щото навремето, така го направиха!!! Като сееш вятър, жънеш бури!!

 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Надеждата за нещо ново, за доближаване на обществото към мечтаната Справедливост се изпари. Все повече хора разбират, че отново ги преметнаха, че никой в ГЕРБ няма и намерение да променя каквото и да е.

 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3300 Неутрално

  [quote#12:"pet_1306"]Това е тезата на комундетата[/quote]
  Анджак, де! Веднъж добрали се до горе, веднага приемат тази теза за своя, независимо от кои са - дали партии, дали възложители, дали изпълнители. Включително и малките полицаи, на които е дадена мъничко власт.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  На това "...и още нещо" между Герб и ДПС в последните месеци, трябва да му пускат чврвена точка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#12] от "pet_1306":

  И с кого ще започнете евтаназьията? С Борисов или с Цецка Цачева?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Ми с платените партийни секретари да речем...с агентите на ДС, с платените комсомолски секретари...с крадците от бившето ТНТМ....ако някой съм забравил, да ме извини!!!

 18. 18 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Законът не задължава самият КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор.
  Значи кой както, когато и каквото му изнася - това си казва. Кви са тия закони, тая Конституция, дето всеки си ги тълкува както му е кеф.

 19. 19 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivanalex2":

  ДС конституция...копирана от СССР....комунягите е приеха навремето, под диктовка на Масква...еми да няма правила , а кражби и комунистическа престъпност!!! Ей това е безкръвната революция!!!

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#1:"shinjuku"] е, на малко прах в очите на Европа ще кандисат. [/quote]
  Положението вече е с "обратен" знак - на колко ще кандиса Европа ?
  Това някак си не вдяват част от "играчите" ... но другата част вдява - и това в случая са политиците, а има и мощна подкрепа в низините на съдебната система !
  В обществото, с всичките уговорки - също !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  [quote#17:"pet_1306"]Ми с платените партийни секретари да речем...с агентите на ДС, с платените комсомолски секретари...с крадците от бившето ТНТМ....ако някой съм забравил, да ме извини!!! [/quote]


  Т.е. с


  [quote#16:"tribiri"]И с кого ще започнете евтаназьията? С Борисов или с Цецка Цачева? [/quote]

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darth Plagueis":

  В библията го пише комунуид...за покаял се грешник, двама светии даваме...еми хората засега показват ,че са си разбрали греховете си, и се стараят, да са по праведни, от папата!!!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  Ще поживеем,ще видим.Засега всичко е предположения.

 24. 24 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]И трите имена за нови съдии в КС са много добри.Дано да са тези![/quote]
  Това, което гражданското общество трябва да настоява, е за публично избираемите личности да има минимум 1 месец срок между последната дата за номинации и датата за избора. Нали си спомняте "избора" на Марковска и след това на Гугушева? Този срок е напълно достатъчен всички кандидати да бъдат щателно проучени и разнищени до 9-то коляно и, ако се появят подобни "прелетни птички", да бъдат "отстрелвани" овреме.
  Само това е пътят да се изчисти системата.
  Няма лошо да се раздели ВСС, добре е колегиите да правят номинациите, но преди да гласуват ВСС и ВПС, ако обществото има 1 месец за проверка и обсъждане, това ще има мощен дисциплиниращ ефект, както за номиниращите и самите кандидати, така и за гласуващите техния избор.

 25. 25 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#7:"pet_1306"]Значи докато не станем като Германия...Главния прокурор, да се назначава от Министъра Правосъдието, няма как да се води борба с престъпноста...[/quote]
  А в САЩ самият Министър на правосъдието е и Главен прокурор.
  Ако не се справя със задълженията си, Президентът го сменя на часа.

 26. 26 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#13:"yorddj"] Все повече хора разбират, че отново ги преметнаха, че никой в ГЕРБ няма и намерение да променя каквото и да е.[/quote]
  Затова гражданското общество, "Протестна мрежа" и медии трябва да са винаги "на полусъединител". Почнат ли да шикалкавят политиците и ... пред Парламента. Ако чакаме само на волята на 20-тината депутати на Реформаторския блок, без външен граждански натиск - няма да стане.

 27. 27 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#19] от "pet_1306":

  Че е безкръвна, е ясно, ама дали е революция? Нали при революцията се сменя тотално и политико-икономическия елит на обществото.

 28. 28 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Любопитно

  А какво стана с Проектозакона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности?

 29. 29 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Дори и Конституционният съд да обяви, че разделянето на ВСС ще е промяна на формата на държавно управление и обикновен парламент не може да приеме реформата, Народното събрание все пак може да не се съобрази с това тълкуване. Законът не задължава самият КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор."

  Това е безумие, е наистина НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ХАОСА И БЕЗЗАКИНИЕТО ДА СА ... ИЗДИГНАТИ В ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА, СЛЕД КАТО ГИ РАЗРЕШАВАТ!

  След като дори и Народното събрание и КС, който тълкува най-висшия закон в дъежавата НЕ УВАЖАВАТ И НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ ДОРИ И СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ РЕШЕНИЯ И ТЪЛКУВАНИЯ, КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК И КАК ЩЕ ОЧАКВА ДРУГИТЕ ДА ГО ПРАВЯТ!?!
  Нищо чудно, че тези взеха угодното за мафията и противоречащото на всякакви закони и каквато и да е логика, че дебелият катарзис и перач на Доган, който бе посочен от мафията за шеф на ДАНС с очевадната лъжа като единствен аргумент, че бил работил като следовател, КЪДЕТО НИЩО, АБСОЛЮТНО НИЩИЧКО НЕ Е СВЪРШИЛ, КАКТО И В ПАРЛАМЕНТА, въпреки, че Местан, Станишев, Борисов, ДПС и други НАЙ-НАГЛО ПУБЛИЧНО ЛЪЖЕХА, КАТО ГО ПРЕДСТАВЯХА КАТО МНОГО УСПЕШЕН...и този бе избран в Парламента, закле се като шеф на ДАНС, влезе в кабинета на председателя на ДАНС, даже се срещна като такъв и с главния прокурор Цацаров, и ... КС РЕШИ, ЧЕ НИКОГА РЕАЛНО НЕ БИЛ ВСТЪПИЛ В ДЛЪЖНОСТ С НЕВЕРОЯТНО ТЪПИ И ПРОЗРАЧНО ЛЪЖЛИВИ, КОМИЧНИ АРГУМЕНТИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK