Около една четвърт от бездомните в София са висшисти, сочи проучване

Миа и Елеонор от проект "Градски номади"

© БГНЕС

Миа и Елеонор от проект "Градски номади"Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти. Това показват данни от пилотно проучване на участниците в проекта "Градски номади", направено през май и юни тази година, което официално ще бъде представено през есента. Това съобщават във видеоинтервю за БГНЕС Миа Агова и Елеонор Генова, които заедно с Йоана Богданова са инициатори на мисията.


Според статистическия институт бездомните у нас се увеличават, но оттам преброяват само тези, които имат лични документи, а точно те са толкова малък процент, че просто не си заслужава да приемаме такава цифра за обективна, подчертават инициаторките на проекта.


От фондация "Каритас" идва информация, че бездомните в цяла България са 500 хил. души, а само в София - 100 хил. души, докато при "Мисия без граници", които от 4 г. организират безплатни кухни по две локации в столицата, само в центъра на града бездомните са 5 хиляди души.
Преброяването на бездомните


Трите момичета от половин година се борят за това да има официално преброяване на бездомните хора в България, за да могат да се изградят адекватни политики в тази област и да им се помага.


Приютите явно не са решение, защото са малко на брой - има 13 центъра за временно настаняване с капацитет 670 души в цялата страна. Съществуват и няколко кризисни центъра в София през зимните месеци със 170 места.


Профил на човека без дом


Йоана Богданова, Миа Агова и Елеонор Генова са направили пилотно дълбочинно проучване по темата. И са се опитали да структурират нагласите на бездомните хора, да се ориентират как да им се помогне.


"Профилът на бездомникът е мъж между 50 и 60 г., със сериозен трудов стаж. Като причина за тежкото им положение са семейни конфликти и жилищни измами. Ако има нещо общо в характерите на тези хора без дом е, че те не обичат да мрънкат, да се оплакват, може да имат ужасен живот, но успяват да се справят", разказват двете млади жени, на които се случва често да общуват с тях. Хората без дом са силни и горди хора, това е избор, не обичат и да просят, твърдят те.


Проектът "Градски номади"


Проектът "Градски номади" започва тази пролет (април 2015 г.). Идеята им обаче е от доста по-рано, когато Миа и Йоана се запознават в градинката на храма "Свети Седмочисленици". "И двете помагахме на бездомни хора поотделно с дрехи, лекарства и така решихме да обединим усилията си, за да създадем нещо по-мащабно. Тогава към нашия екип се включи и Елеонор. Нарекохме тези хора без дом градски номади, за да вложим нещо позитивно в отношението към тях", припомни раждането на идеята Миа.


Те разказват, че "градските номади" са с различни съдби - едни са преживели жилищни измами и това е сериозен процент от тях, други са с нелекувани психически и здравословни заболявания, жени, преживели битово насилие, но най-общо – те са хора с тежки съдби. Но има и такива, за които скиталчеството е техен личен избор, уточнява Елеонор.


Волята за промяна


Мнозинството от тези градски номади са потвърдили, че не биха стъпили изобщо в приют, освен ако навън не е минус 20 градуса. Но пък всички са споделили за острата липса на баня, за да поддържат хигиена, и на следващо място - искат да имат възможност да работят, да се преквалифицират, именно защото 24% от тях са високо образовани.


Има и такива, които са прихванати от престъпни мрежи, но това не са класическите организирани престъпни групи. Особеното при тях е, че те не представляват компактна група, не си делят места за спане, повечето са индивидуалисти.


Засега от българските институции най-съпричастни към проблема са от Столична община, особено при поставянето на малка къщичка в един от парковете, а и защото проектът се развива основно в София, признават активистите. Те възнамеряват да привлекат на своя страна гражданския сектор и чак тогава да предложат решения. Засега имат само програма, пилотното проучване и търсят финансиране.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Така е честно..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 511 Весело

  "Около една четвърт от бездомните в София са вишисти, сочи проучване (видео)"

  Около 0% от редакторите в сайта са висшисти.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Весело

  Няма да се учудя ако у нас се приемат закони като в САЩ където в доста щати е забранено да се дава храна на човек бездомник а кучета и котки може!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Жалко! Потъваме все повече.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  цитат:
  ...бездомните в цяла България са 500 хил. души....  ....а ние сме се загрижили за нелегално преминали границата ни....

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Такива работи при Тодор Велики нямаше!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  От фондация "Каритас" идва информация, че бездомните в цяла България са 500 хил. души, а само в София - 100 хил. души, докато при "Мисия без граници", които от 4 г. организират безплатни кухни по две локации в столицата, само в центъра на града бездомните са 5 хиляди души."И това без да водим война и без да имаме кой знае какви страшни природни бедствия.Местопрестъплението България продължава да ме учудва.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Неутрално

  Профилът на бездомникът е мъж между 50 и 60 г., със сериозен трудов стаж. Като причина за тежкото им положение е разводът при който по закон обикновено за жената остават децата - до навършване на пълнолетие и семейното жилище - завинаги...

  [email protected]
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Разстроено

  За "силни и горди" бездомници не зная, но много от тях имат нужда от психиатрична и медицинска помощ, не само от храна и дреха.

 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Около една четвърт от бездомните в София са висшисти"

  Това наистина е феномен, но и качеството на "вишето" има значение, нали?

 11. 11 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  6.6% от цялото население на страната трябва да са без покрив? Струва ми се, че числата за броя на бездомните са силно завишени.

  Другото, което прави впечатление е, че наистина хората без дом рядко просят.

  В нашия вход понякога преспива един бездомник. Кротък човек, не пие, вероятно също образован. Когато види, че идват хора рано сутрин, си тръгва с наведен поглед.

 12. 12 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "др. Иванов":
  Те тогава са "учили" "висшето" "образование" - по време на комунизма.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Понеже леко се изхвърляш, ще сложа линк с една статия по-въпроса, линка не за теб разбира се.
  http://www.npr.org/sections/thesalt/2014/10/22/357846415/more-cities-are-making-it-illegal-to-hand-out-food-to-the-homeless

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поредния мит на комунизъма: "ВИШОТО".
  Нищо не означава хартийката, ако не знаеш какво да учиш и как и къде да се реализираш докато учиш и след това.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Така е, има и много така да се каже нормални хора между тях.
  Но като ги излъжат, просто рухват...

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  При Мутра премиер, това е напълно естествен резултат

 17. 17 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  1. Висшисти по какво? По-вероятно да са културолози отколкото инжинери.

  2. Иначе вкарваме кафяви човечета от близкия изток и Азия, а не можем нашите собствени сънародници да уредим, били те "висшисти" или простодушни граждани на Римската империя.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  “Засега от българските институции най-съпричастни към проблема са от Столична община, особено при поставянето на малка къщичка в един от парковете”

  Прилежащо на сградата на Министерството на Спорта, на ул. Гурко има хавес, останал от заведение, закрито преди години. Сега се ползва от бездомни хора. Страхотна мръсотия и мизерия е и нито Фандъкова, нито Кралев и предшествениците му правят нещо! Освен да бъдат съпричастни, разбира се!

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  До тук с митологията за неграмотните пияници . Като ви пишех, инженери бъркат по кофите ... ме триеха и ме банваха. Цитат : "Профилът на бездомникът е мъж между 50 и 60 г., със сериозен трудов стаж." ... и искат работа.
  Половин милион стигат ли им на садистите които доведоха народа до контейнера ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Ако кризата у нас се задълбочи доброжелателните западни банки ще направят огромно количесво либерални ентусиасти бездомници , без разводи, както са си работещи бедни и без да са щракали с пръсти и да пият узо на гръцките къмпинги!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Весело

  [quote#19:"dark'star"]Половин милион стигат ли им на садистите които доведоха народа до контейнера ? [/quote]
  Може пък нещо да си в грешка , уважавани журналисти либертоноци на Дарк Сорос и техни протежета пишат ,че от мързел се стига до кофите , не са достатъчно амбициозни и затова не са способни да станат ратай в собствените си къщи и са станали бездомници !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Весело

  [quote#18:"2.50"]Страхотна мръсотия и мизерия е и нито Фандъкова, нито Кралев и предшествениците му правят нещо! Освен да бъдат съпричастни, разбира се![/quote]
  Е то щото министерство ...ако беше мол или немска бакалия щяха да пратят кварталния или частен охранителен башибозук да ги подреди така ,че да не се връщат !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  [quote#15:"theanalyser"]има и много така да се каже нормални хора между тях. Но като ги излъжат, просто рухват...[/quote]Всеки може да рухне. Имунизирани няма.
  По конституция сме социална държава =Трябва да им се даде възможност да живеят и да се трудят в комуни докато го преодолеят и си намерят работа ... за да влязат отново е обществото. 500 000 е голям процент за БГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  [quote#21:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]от мързел се стига до кофите , не са достатъчно амбициозни [/quote]Преживях тежък момент точно като се появих във този форум - някои злопаметни лумпени още ми крещят "безработен" с повод и без повод. По добре да не знаят кое ме опази психически и кое ме мотивира да оцелея. Ще допре до всеки ... после пак ще си говорим, ако и те го преодолеят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  [quote#23:"dark'star"] 500 000 е голям процент за БГ [/quote]
  Не търсеха ли горе-долу толкова здравно неосигурени?

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  [quote#12:"Никола Георгиев"]Те тогава са "учили" "висшето" "образование" - по време на комунизма.[/quote]Завърших "компютърни системи" 1997 ... Никой, НИКОЙ от групата не си намери работа по специалността. Нито един .. в България... защото сме ниско образовани и не сме "умни и красиви"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  [quote#25:"xmm"]Не търсеха ли горе-долу толкова здравно неосигурени?[/quote]като нямат адрес ... как да ги намерят ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прилича да е истина.
  И говори само едно: никой извън мутроелита не е застрахован от пропадане на социалното дъно, без значение какви лични качества притежава.
  Капитализъм, радвайте му се.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#6] и? Предлагаш да се върнем в кочината на държавния капитализъм ли?
  Това ли са пределите на въображението ти на тема социална справедливост?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "От фондация "Каритас" идва информация, че бездомните в цяла България са 500 хил. души"

  Хайде стига глупости. Това е един на всеки 15 човека.

 31. 31 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":

  Спокойно, това е изследване на нпоошка фондация, които са взели пари, и сега трябва да ги отчетат, сто хиляди бездомни в софия, бухаха, че те 1000 бежанци вече се забелязват, а със сто хиляди бездомни ще сме нещо като индия, а през зимата по улицата трябва да се върхалят замръзнали, иначе че положението е тежко съм съгласен, и че единственото което ни спасява че повечето имат домове. От друга страна клошарството е по скоро заболяване, и там биха могли да бъдат насочени усилията!

 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#14] умишлено ли клеветиш, или поради незнание?
  Един от многото примери, които опровергават брътвежите ти, е фактът, че заминалите за Турция студенти, абсолвенти и специалисти там получиха веднага високи позиции за завършване и работа. Станаха един от факторите Турция да дръпне икономически, при все че и преди това имаше добра база за обучение на специалисти, най-вече лекари и инженери.
  А тук огромна част от инженерите останаха без работа след приватизацията и скрапирането на предприятията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#31] от "tvi63":

  Умеят да се крият ... показват се вечер и ако знаеш къде да гледаш. Дори да не са 100 000 са поне 80 000. Трагедия за България ! това е 7 %

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  готов съм да се обзаложа, че няма безработен висшист, който да не гласува за ГЕРП

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 35. 35 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  [quote#33:"dark'star"]Умеят да се крият ... показват се вечер и ако знаеш къде да гледаш.[/quote]
  Брей, тия бездомници са като леприконите или хобитите - останалите хора не ги виждат.

 36. 36 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Пак гледане в страни от проблема. Да кажат какъв процент са алкохолозависими и може би ще стане ясно разковничето.

 37. 37 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#6] от "др. Иванов":

  "Такива работи при Тодор Велики нямаше! "

  Айде бе! Къса ви е паметта или разчитате на нашата къса памет. Сигурно не искате да знаете, но когато в София имаше някакво международно събитие хиляди хора - проститутки, пияници или просто несретници бяха "евакуирани" за известо време.
  Тези приказки ги разказвайте на внуците ви докато ви хранят с кашички.
  Отделно, разбира се ме боли, когато видя колко несретници има сега в София и си мисля, че такова нещо в уважаваща себе си страна е недопустимо.

 38. 38 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#35] от "Yard":

  Че има проблем, има но наистина непознаването на числата е изиграло лоша шега на момичетата, може би в желанието си да вземат някой лев, са сложили една нула отгоре! Междувпрочем не мога да разбера защо държавата трябва да дава луди пари за нпота, но не може да субсидира едно започващо производство да речем!

 39. 39 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#37] от "grajdanin1":

  И аз това казвам, че в центъра на големи американски градове, на уважаваща себе си мощна икономически америка е недопусримо да има кашонарници, и безсомници с които полицията не може да се справи, но явно е нещо нормално за капитализма!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Ама това не може да е истина.При 7 млн.население,500000 бездомни.Представяте ли си толкова бездомни по улиците.Или тука броят и циганите от гетата,защото това тяхното наистина не са жилища.

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Гневно

  [quote#3:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Няма да се учудя ако у нас се приемат закони като в САЩ където в доста щати е забранено да се дава храна на човек бездомник а кучета и котки може! [/quote]
  Престани да пишеш простотии бе!
  Защо лъжеш така нагло?
  Бил ли си в щатите, живял ли си там, та пишеш наизуст?
  Тези хора са в това състояние именно след многомандатното управление на ужпроемнилата се БСП/БКП и нейния най-близък партньор в кражбите и манипулациите ДПС!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#17] от "idiot_idiotov":Гълъб, тогава се учеше производство и се произвеждаше. Такива лакардийски специалности почти нямаше.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  До коментар [#17] от "idiot_idiotov":
  Между другото пише се "инжЕнери" умнико!
  Всъщност, това говори много за твоите способности и образование!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Може да са 1/4, но нито един не е завършил ВИФ. И тъщи нямат.

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#13:"rldkfl"]Понеже леко се изхвърляш, ще сложа линк с една статия по-въпроса, линка не за теб разбира се. [/quote]
  Да оставим на страна линка който потвърждава това което казвам , но положението е много притеснително !
  Половината ни хора с вишУ биват придобивани като човешки ресурс от западни доброжелатели а половината на другата половина стават клошари и с интелигентен подход ровят в кофите. Четвъртината висшисти които остават тук имат 3 възможност
  1. да бъдат чиновници на Баце,
  2. Служители на чуждестранни доброжелатели
  3. Да се трудят шуробаджанашки компании с политически чадър!

  Развитието в свободни професии или старт на собствен бизнес е невъзможно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  [quote#37:"grajdanin1"]когато в София имаше някакво международно събитие хиляди хора - проститутки, пияници или просто несретници бяха "евакуирани" за известо време. [/quote]

  През 70-те и 80-те биваха изпращави в тухларната, а преди това - в Ловеч, Белене, Скравена...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Теллалов":През 80-те години френското общество беше разтревожено от появата на клошари.
  Правителството на Иван Костов закри работата по геоложките проучвания - 4 териториални дружества , лабораторното и картировачно-геофизичното. Не зная защо все още се преподава в МГУ и университета.

 49. 49 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Цифрата просто не може да е вярна,освен ако в тези 500 000 / не че и 50 000 е малко/ не са включени много от хората от циганските гета,чиито колиби не се водят регистрирани адреси.... Да не говорим,че отдавна подозирам, че сегашната популация на България е под 6 млн......

 50. 50 Профил на Alien.Aryan
  Alien.Aryan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "We're all living in Аmerica, Coca-Cola, wunderbar!

  НА ви демокрация, обществото ни се загива...1/4 от бездомните в София са висшисти, защото у нас не остана работа за висшисти...само за обслужващ Капитала персонал.
  Американските банкери със сигурност цъкат с езици и се ядосват, че си нямат повече от това тъпо, тъпо население за изстискване.

  Ако русофилията е обикновено национално предателство, то ЕС- и американофилията са не само такова, но и симптом на тежко психическо заболяване.
 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  7% от българското население са бездомни!

  Това е резултатът от 26 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, наречен Неолиберализъм и Либертарианство, при който всичко е оставено на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила! Срамота!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Гневно

  За 26 години Неолиберализъм и Либертарианство страната се превърна в неолиберална, либертарианска, анархокапиталистическа, олигархична, асоциална, дясна кочина! Срамота!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  За 26 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, наречен Неолиберализъм и Либертарианство, превърнахте страната в неолиберална, либертарианска, обективистка, дясна, анархокапиталистическа, олигархична кочина!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 54. 54
  socialen
  Рейтинг: 409 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 55. 55 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alien.Aryan":

  Каква Демокрация!
  Излъгаха хората и им натресоха дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, наречен Неолиберализъм и Либертарианство, и ги превърнаха в добитък да ходят да ровят по казаните.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":

  Компютърни системи, завършено в България само по себе си не значи абсолютно нищо. Никой не би те взел с това.

  А ако са ти чели и произведенията, респективно - знанията по физика... дано не си кандидатствал за нещо, където ти трябва физика.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#14] от "Никола Георгиев":

  Висшето образование дава само рамката на мисленето. След това или паралелно с това трябва да научиш и занаята, с който смяташ да вървиш напред.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тия хора числата за нищо ги нямат.500 хиляди бездомници?Аз живея в град с население 70 хиляди и бездомниците се знаят кои са.Не са повече от 10-20 в целият град.В София са доста повече,но чак пък 100 хиляди!!!!!То излиза,че всеки 12-и софиянец е бездомник.Тези хора имат ли си понятие колко са 100 хиляди души?Това означава население колкото на Плевен да са бездомници в София.

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  [quote#47:"Norman Granz"]През 70-те и 80-те биваха изпращави в тухларната, а преди това - в Ловеч, Белене, Скравена...[/quote]ЛЪЖЕШ = за бездомничество , просия , просттуция не изпращаха по лагерите които и след 1960 не съществуваха. Имаше селище на фургони до ТЕЦ за такива "софиянци". Сигурно е имало и другаде, но не беше затвор в никакъв случай = бяха на свободен режим ... а нещо като интерниране в неблагустроен район за някакъв срок по-малък от година и с осигурена работа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#46] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Е тука не съм съгласен. Стотици младежи съм интервюирал за работа. Просто само образованието е нищо. Образованието е необходимо условие за да дойде на интервю. От там нататък най важен е светогледът и възприятието на реалностите. Дори опитът не е толкова важен. По лесно се пише върху бял лист, отколкото върху такъв, върху някой е драскал.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#52] би ли обяснил що е "анархокапитализъм"? Щото смислово е абсурд.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":

  Безработен специалист ИТ? При тази липса на кадри в бранша? Аз съм програмист и не знам какво е да нямаш работа.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2463 Весело

  [quote#51:"socialen"]Невидимата Ръка на Пазара[/quote]
  То и тая "ръка" е бездомна. Иначе щеше да е видима, с адресна регистрация.

 64. 64 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Колкото хора, толкова истории. Трудно е да се преквалифицираш на 50 или 60, а явно няма търсене по техните специалности. Предполагам, че психолозите също имат какво да кажат и да помогнат на тези хора.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 65. 65 Профил на khmerrouge
  khmerrouge
  Рейтинг: 246 Неутрално

  доста лесно се взима висше образование в България...

  http://www.medihelp-assistance.com/
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#62:"Алф"]Безработен специалист ИТ?[/quote]Аз колкото и да ти пиша, че от цялата група нито един не си намери работа в България ... ти пък толкова пъти ще ми пишеш , че някой си си е намерил /обикновено във фирмата а баща си/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#43] от "др. Иванов":

  "Деменция или просто заработваш?"


  До коментар [#59] от "dark'star":

  "Имаше селище на фургони до ТЕЦ за такива "софиянци". Сигурно е имало и другаде, но не беше затвор "

  Господин Тъмна звезда, бихте ли свидетелствували пред другаря Иванов, че изселване от София на определени категории хора наистина съществуваше. Защото той, горкият или е идиот или нас ни прави на идиоти.

 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  [quote#64:"Алф"]явно няма търсене по техните специалности. Предполагам, че психолозите също имат какво да кажат[/quote]Хората си оцеляват и без психолози. Трябва им бригадир да им раздаде лопати за работа и да им осигури паничка чорба поне на обяд и дюшек с баня за вечерта След 6 месеца ще са си намерили по-добра работа и ще са на квартира.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2463 Любопитно

  [quote#57:"tribiri"]с който смяташ да вървиш напред. [/quote]
  Това "напред" как го определяш? Ей например, девойките от фондацията - те накъде вървят? Напред, нагоре, каква кариера правят?
  [quote#60:"tribiri"] Стотици младежи съм интервюирал за работа. Просто само образованието е нищо[/quote]
  А интервюирал ли си "дъртаци", с образование, с опит, но без вяра в бъдещето, без амбиции, направо отказали са се от живота?

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  [quote#67:"grajdanin1"]Господин Тъмна звезда, бихте ли свидетелствували пред другаря Иванов, че изселване от София на определени категории хора наистина съществуваше. [/quote] Виждал съм тези фургони и хората там ... Едва ли е било без присъда или незаконно за тогава.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Набедените за качествена журналистика Дневник пак са публикували фантастика—другите източници казват 1000-2000 бездомни в София (200 официално регистрирани според полицията):

  http://bnt.bg/news/obshtestvo/uvelichava-se-broyat-na-bezdomnitsite

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1932101

  Според организации цитирани от Дойче веле висшистите сред тях са 10%

  http://www.dw.com/bg/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-17404754

 72. 72 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Градските номади са резултат от скапания преход и пълната незаинтересованост на властта от съдбата на хората. Онези, които бяха измамени и останаха без апартменти трябва да "благодарят" на продажните нотариуси и на всички онези държавнио служители, които са им помогнали да останат без дом. Хората с психически проблеми трябва да "благодарят" на скапаното ни здравеопазване, а битите и малтретирани жени трябва да "благодарят" на скапаната съдебна система. Много са държавните хрантутници, които оставиха толкова много хора без дом и бъдеще. Това не е държава, а сбор от случайно събрани на едно место индивиди, които нямат никаква връзка помежду си.

 73. 73 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Около една четвърт от бездомните в София са висшисти, сочи проучване"

  А моето проучване сочи, че 100 (сто) процента от висшите кадри в администрацията са с реално незавършено основно и купени дипломи за средно и няколко за висше. Отделно им липсват първите 7 години. Същото важи и за 99 процента от новопоявилите се "бизнесмени".

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#72] институционализираната власт, тоест държавата, ПО ПРИНЦИП не се интересува от нищо, освен да осигури себе си със средства за охолен живот и с контрол над населението.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 75. 75 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  По учебник са отличници, а на практика са слабаци. Каква ирония на съдбата.

 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#70] тъй де. Законно не означава нито човечно, нито справедливо.

  Когато през 1990-те, началото им, тръгнаха да "реабилитират" един от активистите на ФАКБ, бай Сашо Наков, минал през царските затвори, после болшевишките лагери и изселване в Делиормана, той се присмя: "Ха, преди по закон ме затваряха, сега по закон ще ми опрощават това, че съм постъпвал според убежденията си! Айде няма нужда! Не съм НЕВИННО репресиран, съзнателно съм срещу държавата, тя засега побеждава, но само засега".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 77. 77 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Имала съм такива "отличници" и в Следното и Далше. Които пристигаха по средата на учебната година и бяха изключени от приемните изпити. Все юнаци и хубавица на Ректорите. Когато трябваше извънредно да посещаваме учебен час/занятие, винаги се самоизтъкваха с 'високата' позиция на родителите си, близки и познати. Ще кажеш, че близките им ходят на училище! И така не ги съжелявам. Да се осъзнаят, че житейския живот ги зове и да доприносът техния дял.

 78. 78 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Говори много лошо за "висшето" ни образование...

  Форумът е в будна кома...
 79. 79 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Питам,а къде е църквата,за да помага на тези "божи чада"?На колко бедстващи хора църквата се е притекла на помощ,макар че попопвете живеят в разкош и разврат.На колко деца тя е помогнала църквата на "Българската коледа"?

 80. 80 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 836 Весело

  Това не е вярно, аз познавам проблема с бездомниците. Не знам как са правили това изследване. Първо, повечето бездомници българи са или алкохолици, или психично болни, не по-малко от 90 процента. Второ, почти всички ще откажат участие в такова проучване, ако не им бъде заплатено. Така че това не е вярно.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 81. 81 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 836 Любопитно

  [quote#9:"daskal1"]но много от тях имат нужда от психиатрична и медицинска помощ[/quote]
  Точно така е, даскале.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 82. 82 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#14] от "Никола Георгиев":

  Пич, най-малкото е индикация, че имаш генотип над средния. Каквито и брътвежи да ми разправяш, интелекта се унаследява, няма как да те осени като мълния от небето.

  Българския етнос се самоубива от 20ина години. Към 2050-а държавата България пак ще я има разбира се, просто населението ще е вносно, мургавко, изключително тъпо, ще люби кози и надявам се няма да ви е изклало преди това.

 83. 83 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 836 Любопитно

  [quote#19:"dark'star"]До тук с митологията за неграмотните пияници . Като ви пишех, инженери бъркат по кофите ... ме триеха и ме банваха. [/quote]
  Абсолютно не познаваш нещата. Не са образовани бездомниците. Е, има някой тук-таме. Но това са болни хора, колко пъти да го казвам. За циганите е начин на живот, но за българите не е. 90 процента поне от българите бездомници се нуждаят точно от медицинска помощ, даскала е прав ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#80] ха! И по каква линия фатмаците са "наясно с проблема"?
  Вие по проблема с армията гък не казахте навремето, пък станахте специалисти по какво ли не след това...
  Не станахте клошари сама защото ви уволниха с по един чувал пари и разни привилегийки спрямо простосмъртните.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#78] говори лошо за системата, която не умее да оползотвори човешките си ресурси.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 86. 86 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  "Номади" не е съвсем точното определение. Масата са по-скоро "отшелници". Със сигурност има и измамени, изгонени, обрани от съпруги(зи) след развод или просто изпуснали се от каручката на живота и изпитващи страдание от положението си. Значителното мнозинство са просто сами избрали начина си на живот. Такива винаги е имало във всички общества и на всички времена. Момичетата споменават за "гордост" и това е ключовата дума. Има хора просто не обръщат внимание на заобикалящата среда - хора или материални неща. Край тях винаги е мръсно и запуснато - те просто не обръщат внимание на тия неща. Или са отнесени някъде в мислите си, или понякога с болезнено (почти винаги с нищо не подплатено) самочувствие. Гордостта не им позволява да просят и това, че бъркат из кофите за храна не им се отразява.
  Забравете да ги накарате да работят и създават нещо полезно за другите в комуни или в групи. Това е невъзможно.
  Дали трябва да им се помага? Както и те самите казват само в критични външни условия биха потърсили помощ. При минус 20градуса и гордостта се сломява.
  Иначе ако не са агресивни аз лично нямам проблем с тях.

 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#82] интелект по наследство? Я ми посочи кое от децата на Айнщайн е гений?
  Социалдарвинизмът се провали още преди сто години, въпреки че изкара по инерция още половин век идиотски практики.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 88. 88 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 836 Весело

  Работил съм какво ли не ... Участвал съм и като анкетьор в социологически проучвания. Един бездомник ще ти каже какво ли не, стига да изкрънка някой лев, та да отиде да се напие после. Така стоят нещата, пък който иска, да ми вярва.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 89. 89 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#22] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Половин милион бездомни, колкото и вулгарно да звучи са електорална сила! Ако цифрите са верни, това са около 15 % от избирателите, трудоспособни, но вероятно без пенсии и осигуровки! В коя нормална страна някой би задраскал проблемите на толкова хора? Фокусирали сме се въху циганите, но се дъним навсякъде!

  I Want To Believe
 90. 90 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#88] аха. Веднъж или някалка пъти си бил анкетьор, та вече си специалист. Знам фатмашкия начин на мислене, израснал съм по военни градчета. За такива ката вас е характерна непробиваема предубеденост, никакъв сблъсък с факти не я разбива, каквата сте си наумели, че ще видите, само него и виждате, за другото сте слепи.
  Разбира се, винаги има изключения, но постовете ти досега не са показали, че си изключение, напротив.
  А ми се щеше да греша, защото все пак познавам изключения от твоята среда.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#83:"captainFill"] Не са образовани бездомниците. Е, има някой тук-таме. Но това са болни хора[/quote]То и по форумите има очевидно болни хора
  ... защо не поискаш лекари и за тях.
  Особено имат нужда от очила "деснеещите" = не искат да видят реалността и лицемерничат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#91] а кой тук е "ляв"? Какво изобщо значи ЛЯВ?
  Тук предимно се надпреварват да бранят различните версии на капитализма - едни частния, други държавния, както и вътрешни борбички в съответните фракции, там на тема кой да е вождът, или кой вожд от миналато бил "по-як".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 93. 93 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#67] от "grajdanin1":Когато имаше изселване от София ти си бил в проект. След 1944 г.

 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#80] от "captainFill":Капетане , те се пропиват като останат на улицата. И психичните проблеми ги следват.

 95. 95 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#91] от "dark'star": Не може така да говориш. Просто или вилнееш от злоба, или искаш са си разчистиш сметките, но не по този начин.


 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  [quote#95:"Nazlim S"]Не може така да говориш. Просто или вилнееш от злоба, или искаш са си разчистиш сметките, но не по този начин. [/quote]Проследи разговора ... капитана твърди, че изпадналите хора са БОЛНИ и НЕОБРАЗОВАНИ ... Статията и аз твърдим обратното. Ако вилнея - извинявам се ... с години ме обиждат на "безработник и некадърник" - поне 100 пъти им казах, че съм си намерил работа отдавна и работя /освен това си имам частно от 1997/ Те си тролят пак тяхното си ... всички са лузъри, неграмотни, мързеливи ... Не е така - някои ги познавам - инженери ... правеха дискове за компютри. Всеки може да изпадне, но и всеки може да го преодолее. Случва се с всеки

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Но 90 % от тях са тотално изпаднали алкохолици

 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#56:"Darth Plagueis"]Компютърни системи, завършено в България само по себе си не значи абсолютно нищо. Никой не би те взел с това. [/quote] Те това ми пише друг умник ... къде да завърша , ако не в България. Добре , че не зависи от него кой къде и за какво би ме взел. Вероятно той не е завършил и той злобее. Това е лицемерието - всички са успели, всички са добре - само ти си бездарник. Ами не е така = ФАКТ !
  До коментар [#95] от "Nazlim S":

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#97] от "shileto":


  [quote#97:"shileto"]Но 90 % от тях са тотално изпаднали алкохолици [/quote]
  Тия треба са костовета...те всичките учени едни такива...умници...

 100. 100 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2108 Любопитно

  Ало, комунетата, стига оплаквахте нероден Петко. Тези хора искат да са бездомни, а не че им се налага да са бездомни. Имат свободата да избират, дето през соца я нямаше. Тогава имаше жителство и нямаше как да си бездомен щото системата беше като крепостничеството — да няма свободни елементи да не би да катурнат Тато. А и не само прибираха бездомните, ами и всички наред ходехте на работа ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, като роби, дори имахте дамга в паспорта че работите...
  Отделно, че днес, в казаните има бизнес и той докарва сериозен доход, щото гледам, че организирано се тарашат, имат си еднакви чували (специални, с размера на палет, дето се купуват от магазина) за бутилките, организират си извозване с микробуси... А че има пари, явно има, щото иначе ромите нямаше да са толкова усърдни. Стига смешен плач.
  А цифрата със сигурност не е вярна, щото половин милион хора, щяха да се виждат навсякъде по градовете, а то съвсем не е така.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK