Акцията в гетото "Максуда" е нарушила Конвенцията за правата на човека, твърдят юристи (допълнена)

Разрушаването на незаконни къщи в гетото "Максуда"

© Спас Спасов

Разрушаването на незаконни къщи в гетото "Максуда"В 16 ч. днес изтича срокът, който вчера Европейският съд по правата на човека даде на правителството, за да отговори на въпроси за съдбата на ромите, чиито незаконни къщи бяха разрушени вчера във варненското гето "Максуда".


Това каза днес за "Дневник" адвокат Даниела Михайлова, която представлява пред Съда група жители на гетото, поискали помощ веднага, след като общинските власти във Варна обявиха късно в сряда, че имат намерение да разрушат къщите им.


"Нашите очаквания са, че правителството ще повтори това, което винаги изпраща като отговор в Съда в подобни случаи, каза Михайлова. Ще бъде отговорено, че още преди година ромите са били предупредени, че трябва да разрушат доброволно къщите си, че част от тях сега са настанени в общински приюти, домове и центрове, и че останалите са отказали да бъдат настанени там".
Вчера именно сигналът до правителството, изпратен от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, стана причина за преждевременното прекратяване на акцията по разрушаването на незаконни ромски къщи в "Максуда".


Кметът на район "Младост", на чиято територия се намира гетото, обясни пред медите друго. Той каза, че спирането се наложило заради "голямото количество отпадъци, което се е натрупало след започналото събаряне и необходимостта те да бъдат извозени преди да се продължи". Според Христов разрушаването щяло да продължи след 10 дни, но това в никакъв случай не е сигурно, показа проверката на "Дневник".


Днес стана известно, че организацията "Равни възможности" ще адресира още в следобедните часове писмо до Европейския съд по правата на човека с искане да бъдат наложени т.нар. привременни мерки по отношение на България заради вчерашното разрушаване на незаконните постройки в "Максуда", които са единствен дом на живеещите в тях.


Тези мерки ще направят невъзможно разрушаването на къщите, които оцеляха след вчерашната акция на местната власт във Варна. За да продължи с акцията си, тя ще трябва да намери адекватен подслон на хората, чиито къщи подлежат на събаряне като незаконни.


"Решенията на Съда в Страсбург са задължителни за България, като страна, подписала Европейската конвенция за правата на човека и член на Европейския съюз, коментира още адвокат Михайлова. По тази причина евентуално неизпълнение на привременните мерки, които най-вероятно ще бъдат наложени така, както стана при случая "Гърмен" преди месец, би било грандиозен скандал. Събарянето на къщите, по начина, по който това се случи вчера, нарушава на чл. 8 от конвенцията, третиращ правото на семеен живот".


Според мнението на юристи поведението на местните администрации в страната, в случаи като вчерашната акция в "Максуда", се превръща в порочна практика.


"Администрацията трябва да бъде възпитана, че е необходимо първо да осигури място за настаняване и едва след това да пристъпи към разрушаване, каза Даниела Михайлова. Никой до този момент не полага усилия да научи кметовете по места, че трябва да се съобразяват с Конвенцията по правата на човека, тъй като по силата на българската Конституция тя е част от вътрешното законодателство на страната. И точно защото поведението на администрацията е винаги неадекватно, реакцията на Европейския съд по правата на човека е една и съща".


Михайлова даде пример със случая, при който на 5 декември 2008г. пак в гетото "Максуда" заради пътен ремонт бяха разрушени незаконните къщи на три ромски семейства без на обитателите им да бъде осигурен алтернативен подслон.


По този повод в Европейския съд по правата на човека беше заведено дело, чието решение се чака в близките седмици. Междувременно едното от трите семейства е построило нова незаконна къща, която вчера отново е била разрушена, а жалбата им пак е включена в сигнала, подаден вчера до Европейския съд по правата на човека.


Преди час от общинската администрация във Варна изпратиха до "Дневник"  отговор на въпроси, зададени във връзка с вчерашната реакция на Съда в Страсбург.


"Уведомяваме ви, че спирането (на акцията по събаряне на незаконни къщи, бел. ред.) е извършено с оглед необходимостта от извозване на голямото количество отпадъци, натрупано при събаряне на незаконните постройки, пише в текста на отговора.


Уведомителното писмото от Министерството на правосъдието до Община Варна,  по повод изисквана информация от Европейски съд по правата на човека, е получено на 20.08.2015 г. в 17,39 ч. - т.е. час и половина след края на събарянето на незаконните постройки в Максуда.

Днес специалисти от Община Варна ще предоставят изисканата информация до Министерството на правосъдието".


До момента няма отговор от администрацията на кметство "Младост" в града, от която още на 18 август "Дневник" поиска информация за плана, който е бил изготвен за работа с хората от "Максуда", преди началото на акцията от вчера.


Статията е допълнена в 14.20ч. с отговор на въпроси, зададени на общинската администрация във Варна.

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  така ли, извинете.
  ако някои иска да докаже ( с документи ) че са му нарушени правата

  Birds of a feather flock together.
 2. 2 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 581 Гневно

  Всеки път една и съща песен! А коя е конвенцията която забранява да се настаняват на твоя земя? Или такива конвенции няма?!?!?!?

 3. 3 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Конвенциите са, за да се нарушават.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Другарю Спас,а незаконните постройки в частна собственост,кои права на човека са нарушили.

 5. 5 Профил на Рая
  Рая
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Портних ще настани циганите в онзи блок който искаше да строи за 20 милки
  Това беше упражнението с бутането на колибите.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Коя точно точка са нарушили?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ей само права имат тея...

  Нищо че са незаконни постройките, нищо че не са възразили писменно срещу събарянето, нищо че не са поискали настаняване в общинско жилище... Законите не важат за тях, те имат само права...

 9. 9 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Цялата Максуда нарушава правата на всички които живеят около тях!

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Какви права бе, отиваш в чужд имот и почваш да строиш колиби, да крадеш ток и вода и като го изгониш му нарушаваш правата. На тази адвокатка и пожелавам да и направят катун в двора и да и отровят живота за да я видим тогава

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Гнус ме хваща, наистина... за собственика на земята, дето някакви индивиди са се самонастанили - него кой ще го защити? М? Как се влиза в частен имот бе?!?

  Схема- идвам, самонстанявам се, вдигам коптор. Резонно идват и ме бутат. Осигурете ми дом- аз съм се пръкнал от нищото...

  Как не ви е срам бе... адвокати и "журналисти"?

 13. 13 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тези от комисията защо не се поразходят до Америка и да се опитат да влязат в частен имот?

 14. 14 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  А СТИГА БЕ, пак ли накривихме капите на най-важните хора в държавицата. Те тихо, мирно и трудолюбиво прекарват дните си, а матряла се чуди как да им развали кефа. Усещам, че ще платим за това. Как се казваше, циганите ни са ни златни.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7949 Неутрално

  Днес като минах от там си правеха нови кочинки....

  [email protected]
 17. 18 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Сега правозащитници и адвокатчета ще се нагушат за сметка на българския бюджет. Само защото българската държава си е влязла в ролята на държава.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 18. 19 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Нали вчера казвахте, че от институции и приюти им е предлагана помощ докато намерят къде да отидат, а те отказали или не проявили интерес. Така ли е или не е.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 19. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  ако много са заинтересувани от съда в Страсбург ,вземат ги и си ги настаняват в двора ,след това да ги хранят обличат и търпят те като ги крадат и убиват ,да им бранят правата ,щото трябвало така ,аз ако съм на община Варна ,ще им осигуря веднага по един лоу кост билет и целия самолет с другари и другарки от Максуда ,директно на адрес ,съда по правата на човека в Страсбург ,даже ще им платим и закуската на борда ,от там нататък те ги поемат

 20. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  А Европейския съд защо не осъди Франция за това, че изгони циганите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 23 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Всъщност, съдбата им не трябва ли да е затворническа, след като са нарушили законите, построявайки незаконно?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 23. 24 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Имотът върху който се намират е частен. Следният казус: някой ти се настанява в апартамента, докато си на море. Да разбираме ли че "според конвенцията за правата на човека" трябва да му намериш нов апартамент за да го изгониш от твоя?

  Евроатлантида
 24. 25 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Айде да не ви казвам кво точно е нарушила (дядовия) и през къде точно ми е какво е нарушила!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 27 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#21:"Храбър"]А Европейския съд защо не осъди Франция за това, че изгони циганите? [/quote]

  защото Франция е велика нация и още по велика дърава и най-великата демокрация на света след САЩ разбира се.

  Евроатлантида
 27. 28 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Талибуците преди да построят кочините в Максуда,са живяли някъде и са имали адресна регистрация!Да ги връщат по колибите,ама то в селата нищо не остана крадене,затова се пренасочват в градовете!Никой със нищо не им е длъжен.

 28. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Ще си построя къща на площад Народно събрание. Моля същите юристи да защитят и мен

 29. 30 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А ние българите нямаме ли права ве АЛООООУ !!!!!

 30. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  “Михайлова даде пример със случая, при който на 5 декември 2008г. пак в гетото “Максуда" заради пътен ремонт бяха разрушени незаконните къщи на три ромски семейства без на обитателите им да бъде осигурен алтернативен подслон."

  Какъв алтернативен подслон има предвид тази буц@? - незаконен ли?!

  I Want To Believe
 31. 32 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#29:"stenli1"]Ще си построя къща на площад Народно събрание. [/quote]

  Теб ще те арестуват и глобят. А истината е че лицемерието на подобни евроинституции е нагло - всъщност те искат ние да настаняваме и храним клошарите за наща сметка, за да не отидат те при тях и да вдигнат бидон-вилите в Булонския лес.

  Евроатлантида
 32. 33 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  Не знам за циганите ама аз не бих работил защитник на такива при никакви обстоятелства

 33. 34 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Сега циганите ще осъдят държавата и с парите от спечелените обезщетения ще си построят нови жилища - хепиенд.

 34. 35 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 478 Неутрално

  г-жа Даниела Михова явно ще извлече тлъст хонорар от това.

 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 37 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 795 Неутрално

  От кога правото на спазващия правилата и законите е под правото на този който не ги спазва, и открито отказва да ги спазва?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 37. 38 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 492 Неутрално

  " Събарянето на къщите, по начина, по който това се случи вчера, нарушава на чл. 8 от конвенцията, третиращ правото на семеен живот"

  ARTICLE 8
  Right to respect for private and family life
  1. Everyone has the right to respect for his private and family
  life, his home and his correspondence.
  2. There shall be no interference by a public authority with the
  exercise of this right except such as is in accordance with the
  law and is necessary in a democratic society in the interests of
  national security, public safety or the economic wellbeing of the
  country, for the prevention of disorder or crime, for the protection
  of health or morals, or for the protection of the rights and freedoms
  of others.

  Аз не виждам никакво нарушаване.

  Първо, това не е тяхна частна собственост - за да е такава, трябва да могат да представят документи - нотариален акт, което очевидно не е изпълнено.

  Второ- "except such as is in accordance with the
  law" - очевидно случаят е точно такъв

 38. 39 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#37] от "traveler1":

  Аз се чудя защо държавата не наеме една кантора да заведе дела срещу всички държави, които депортираха български и румънски цигани, нарушавайки правото им на свободно придвижване в Европейския съюз. Парите които ще изкарат ще влязат добре в бюджета.

  Евроатлантида
 39. 40 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Адвокат Михайлова голямо мекере сте, аман от родоотстъпници! Да си направят катуна във ваш имот като сте толкова ларж!

 40. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  [quote#30:"bogdan.filov"]

  А ние българите нямаме ли права[/quote]
  Имаме, но не ги знаем.
  А иначе сега Кметството ще събори копторите, държавата (ние данъкоплатците) ще плати глоба, ще построи жилища на мангалите, а на освободения зтерен за сметка на данъкоплатците строителните фирми ще започнат строителство на освободените терени.

 41. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#35] от "MMK":

  Тази ли беше със сагата с кърменето в МОЛА? Сключи извън съдебно споразумение с Мола и направи пачки. Онези от мола проста не искаха да ги изнудва с анти рекламата

 42. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  "Събарянето на къщите, по начина, по който това се случи вчера, нарушава на чл. 8 от конвенцията, третиращ правото на семеен живот".'
  ...
  Правото на семеен живот може да се упражнява другаде. Теренът в Максуда е частен! И се нарушава друго право!

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 44 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А във Франция защо разрущиха гетото на румънските и българските цигани? Дали им осигуриха подслон?! А правата на собствениците на земята дали няма да разгледа Европейския съд за правата на човека, които 11 год. не могат да влезнат във владение на земите си ? Адвокат Михайлова да ги прибере у тях. Сигурно има достатъчно имоти и средства да се справи. И друга възможност съществува, в Страсзбург да им осигурят подслон защото циганите са равноправни граждани на Европа. Там спокойно могат да им се радват и да им показват ежечасно що е то европейска солидарност и реални права на човека, не само на хартия.

 44. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  "Администрацията трябва да бъде възпитана, че е необходимо първо да осигури място за настаняване и едва след това да пристъпи към разрушаване"

  Не е вярно. Това е само ако постройките са жилища-имат акт16.

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 47 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Съществуването на самото гето е нарушение на правата на съвестните граждани, които редовно си плащат данъците, а също така са принудени да търпят мръсотията и мизерията на ромите. Гетото е предпоставка и за много зарази, пак застрашаващи и нарушаващи правата на редовия свестен гражданин.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 47. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  "Администрацията трябва да бъде възпитана, че е необходимо първо да осигури място за настаняване"
  МОЛЯ?? ВЪЗПИТАНА??? А не трябва ли да бъдат възпитани разни лица, че за жилище се работи, събират се пари, плащат се кредити, строи се ( по правилата)?

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 49 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 436 Неутрално

  А къде се изхождат в тези колиби знаете ли? Всичко отива в езерото.

 49. 50 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Тези юристи твърдят,че нашите закони са против Конвенцията?!

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#24:"sa6"]Имотът върху който се намират е частен. Следният казус: някой ти се настанява в апартамента, докато си на море. Да разбираме ли че "според конвенцията за правата на човека" трябва да му намериш нов апартамент за да го изгониш от твоя? [/quote]
  Явно да.

  В Русия съм! В Русия съм!
 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#50:"xmm"]Тези юристи твърдят,че нашите закони са против Конвенцията?! [/quote]

  Това е защото и общинските юрисконсулти си знаят толкова занаята. Всеки казус има решение. Общината можеше да боядиса някоя казарма в изоставена паланка и да каже - ето, осигурили сме място за квартироване, това че не искат да отидат там, а да стоят в града е ТЕХЕН ЛИЧЕН ИЗБОР, който не може да се нарушава от ЕСПЧ.

  Евроатлантида
 54. 55 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 710 Весело

  Даниела Михайлова е от "Инициатива за равни втъзможности", НПО, финансирано от "Тръст за социална алтернатива", което пък е финансирано от "Отворено общество", които пък дават някой лев (150-200К годишно) и на (анти)Българския "хелзинкски" комитет, който пък периодично номинира Икономедисти (и Спасов) за всевъзможни наградки... Айде стегнете се малко, то бива грантове, бива толерастия, но вашето е ужас!

  Sic transit gloria mundi...
 55. 56 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За недочелите - акцията е превърнала административен проблем в хуманитарна криза, в мирно време.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 56. 57 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#55:"Максим Александров"]Даниела Михайлова е от "Инициатива за равни втъзможности", НПО, финансирано от "Тръст за социална алтернатива", което пък е финансирано от "Отворено общество", които пък[/quote]

  които път не може да се контролират от НАП, защото от американското посолство ще им направят сериозна забележка

  Евроатлантида
 57. 58 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Имам решение за проблема на ромите.

  Съборените кашони (наречени ромски жилища от ромите)
  да бъдат изградени някъде извън града по същият начин по който са изглеждали.
  Ромите искат точно това. Не ги интересува къде ще живеят. Те си искат циганийката.

  Всички ще бъдат доволни.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 58. 59 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#42] от "stenli1":
  Не е тя. Тази тук е специалистка по дела в Страсбург и особено по събаряния и гонене от имот. Където подуши, че има нещо цигнаско да се бута и търчи преззглава да се включи и да почне дело. Но ми се струва добра идея група заинтересовани граждани да се засели в нейните имоти и да си дигне бидон вили...

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 59. 60 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Който смята, че са нарушили правата на циганите, да си ги вземе всичките и на собствена земя да им построи хотели ако ще. Циганите нямат работа на земя, която не са купили. Че то по техният начин на живот дай и ние да почнем да си застрояваме където ни е кеф бе. Не само да им сабарят катуните, ани направо да ги гонят от България!

  Да живее България и българският народ.
 60. 61 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#55:"Максим Александров"]Айде стегнете се малко, то бива грантове, бива толерастия, но вашето е ужас! [/quote]

  тези хора са опортюнисти - за ари няма мръсна работа

  Евроатлантида
 61. 62 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 328 Любопитно

  А от къде им дойдоха правата да си построят там катуна и кашоните, да не плащат сметки и да краднат от мен, човека, който чинно си плаща всичко???

 62. 63 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Собствениците на имотите, окупирани от циганите ще съдят държавата, ако не им освободи имотите, а циганите пък и те ще съдят страната, защото ги гони от там. Интересно Страсбург какво ще отсъди?

 63. 64 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Весело

  На "циганите" им дай да разрушават,не им пука за разни конвенции.
  Те,"събориха" собствената си държава,та някакви ромски бараки ли,ще им се опрат...

  Liberate Your Mind!
 64. 65 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Не стига, че са незаконни, не стига, че са в чужд имот, не стига, че не отговарят на никави норми за живеене, не стига, че са ги предупредили преди една година, че ще ги премахват, и то за сметка на общината, при положение, че трябва да е тяхна, ами някакви нпо-та ще ми мрънкат, че им разваляли семейната идилия.

 65. 66 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Цолев":

  За тези, които не са виждали цигани на живо - там няма значение дали е война или мир. Мизерията в поселенията им е еквивалентна на числото ПИ и не търпи промени. Просто сега има причина да се шуми по въпроса.

 66. 67 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#54] от "sa6":

  Решението е елементарно.Настаняват ги временно в казарма /да речем/,отпускат им някакъв терен и САМИТЕ цигани започват да си строят жилища.Общината само трябва да направи добри договори,за да си получи парите за терена.

 67. 68 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В коя точка на Земята е позволено да се настаниш просто ей така в частен имот. Май имаше едни правила за такива случаи... Нарушават се права, но това не са правата на циганите. И какво, до кога ще продължи този цигански терор. Няма ли кой да ни защити.

 68. 69 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Проблемът е, че циганите имат само права, но не и задължения. Колко от тях плащат данъци?

 69. 70 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Г-а Михайлова, лъжете циганите , защото Европа ви плащта.
  Тези хора са живеели някъде и сами емигрират по места , където може да се краде.Не разбирам , защо някой трябва да им строи жилища , след като те са напуснали доброволно старите си.Да се върнат обратно или да се обявят за бежанци и да тръгнат към Европа. Това е решението.Не разбирам разликата между между различните групи бежанци с разликата , че всички останали бягат за Зап. Европа, а е стоят в бедна България.Бегом за ЕВРОПА.

 70. 71 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 705 Неутрално

  В САЩ.Настаняваш се незаконно и моментално получаваш твое жилище-2х1 без комин...

 71. 72 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  ЧЛЕН 8
  Право на зачитане на личния и семейния живот
  1. Βсеки има право на неприкосновеност на личния и семейния
  си живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията.
  2. Намесата на държавните власти в упражняването на това
  право е недопустима, освен в случаите, предвидени в закона
  и необходими в едно демократично общество в интерес на
  националната и обществената сигурност или на икономическото
  благосъстояние на страната, за предотвратяване на безредици
  или престъпления, за защита на здравето и морала или на
  правата и свободите на другите."
  ето го и самия член 8 . та чии права са нарушени , вика тая . сега е редно , тъкмо съобразно закона , същият да се стовари с пълна сила изразена в проверки на "адвокатката " . нап , еколози , инспекция по труда ..... и москов даже . много "логика" е изляла

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 72. 73 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Събаряне на къщи??? Това е нещо средно между землянка, ламарини, и брезент.

 73. 74 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вие пък, като че не познавате манталитета на повечето адвокати - зад принципа , че всеки се нуждае от защита, най-добри пари, ама много пари, падат от защитата на престъпниците и нарушителите на закона, от лъжците и измамниците. Това са луксозните боклукчии в обществото, - не са за завиждане с тази професия, но поне да са умерени в меркантилността си.

 74. 75 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  АХАМ ИМА ДОСТА ЗАКОНИ КЪМ КОИТО НИЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ НАГОДИМ ИЛИ ПОНЕ УСПЕЕМ ДА РАЗБЕРЕМ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО

 75. 76 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И мойте права се нарушават всеки ден за сметка на циганите. Те не плащат такси и данъци - аз плащам. Те не плащат ток и вода аз плащам. Аз не мога да си строя каквото искам, където искам - те могат. Аз плащам в автобус и влак те - не....
  Мене кой ме защитава?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 76. 77 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много здраве на Съда в Страсбург. Предлагам да разтурим циганските коптори и да им пратим циганите, а те нека да ни сложат глоба.

 77. 78 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Трябва си нулева толерантност към ромовете !
  Конвенцията за правата на човека да си гледа там ИД и да ги съди тях!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 79 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Тези паразити са опасни за националната сигурност и трябва да бъдат изгонени от страната по най бързия начин-те се занимават с антикоституционна дейност и стимулират неспазването на законите-това е изключително опасно тъй като стимулира бандитите и разбойниците.

 79. 80 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  какво е нарушила, бе, нарушила е друг път. пак някой се опитав да се застъпи,та да изкара някой лев покрай дискриминацията.

 80. 81 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Къде са тези наглеци от "Европейския съд" когато Франция разрушава циганските катуни без да се церемони ни най-малко?!
  Някой юрист тук може ли да поясни: Какво ще стане ако БЪЛГАРИЯ ЗАЯВИ, чЕ КАТО СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ОТКАЗВА ДА ПРИЗНАЕ БУХАЛКАТА НАРЕчЕНА "ЕВРОПЕЙСКИ СЪД"?
  Защото този жалък съд се използва точно като БУХАЛКА срещу страната ни всеки път щом се опитаме да изпълним закона и са засегнати цигани.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 81. 82 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 381 Весело

  Това не може да бъде истина...Колко хумор има на този свят.

  Май без да се допита до опитни юристи,общината събори хубавите къщи на хората*.
  Общината веднага да им вдигне по един палат в стил "Нео Барок"+ задължителна конюшня.

  *все пак спазвам конвенцията за правата на човека


 82. 83 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  С един удар - 2 заека! Какво имам предвид:
  - Дневик си измиват ръцете пред спонсора си с новини за изстрадалата циганска душа.
  - Дневник насаждат любимата цигани-българи полемика, която генерира коментари и откланя внимания.

  Ако обитателите на постройките бяха българи - пенсионери, изпаднали в немилост, новината щеше да в секция икономика, защото злите и неработещи пенсионери са перо в отчети и бюджети, а не някакви хора, нали. Виж, циганска кръв ако тече у теб, от Брюксел писмо на кон ще долети.

 83. 84 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 922 Неутрално

  [quote#58:"zethron"]Не ги интересува къде ще живеят. Те си искат циганийката.  [quote#58:"zethron"]Ромите искат точно това. Не ги интересува къде ще живеят. Те си искат циганийката.
  [/quote]

  Не е така,те си искат Максуда!Има десетки села в които вече няма хора,защо не се заселят там?Защото няма какво да се краде,трябва от себе си да вземат.Държавата може да ги оземли,ама трябва да се работи,РАБОТИ!!!Ама това не е като да ровиш по контейнерите,изобщо темата е безкрайна.Откъде пари за адвокат или и тая е "добрият самарянин",ще бере ядове адвокат Михаилова.Ако собствениците на земята и дадът по висок хонорар каква "песен"ще запее?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 84. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1967 Разстроено

  [quote#17:"karabastun"]Днес като минах от там си правеха нови кочинки....[/quote]За тях си е ДОМ ! Техният дом ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 85. 86 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 512 Любопитно

  [quote#85:"dark'star"]За тях си е ДОМ ! Техният дом ... [/quote]

  аре ся ред сълзи, ред сополи - всички знаем каква е причината да стоят в коптори насред града, а не да отидат в някое изоставено бивше ТКЗС и да се захванат със земеделие или животновъдство...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 86. 87 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Мдааааааа, това са хора, които схващат живота си като искане за ПРАВА И СВОБОДИ. Думата ОТГОВОРНОСТ за тях не съществува.

  Ако се появи някой, който да регистрира партия ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И ОТГОВОРНОСТИ и аз ще гласувам за тях, заклевам се!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 87. 88 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Циганите преди да си направят незаконните къщи са дошли от някъде...Да се върнат там от където са дошли.Вината на държавата е,че ги е толерирала дълго време с мълчаливо съгласие.

 88. 89 Профил на gigo1989
  gigo1989
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какви права на човека бе, да му *** *******?! Това са незаконни постройки. Повтарям - НЕЗАКОННИ! Абсолютно логично е да бъдат разрушени. Какви права са им нарушени на тия цигани - правото на незаконно жилище ли?! Като искат всичко да е наред, да си извадят разрешителни за строеж и чак тогава могат да имат претенции! Писна ми всеки път, когато някой направи нещо срещу тях, да оревават света за дискриминация, права на човека и т.н.!

 89. 90 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  Апел към всички българи!

  Да отправим колективен иск в Страсбург, че циганите нарушават нашите права, като живеят на нашия гръб!
  .....................
  Интересно ми е каква ще е реакцията на БХК!

  Да разлая троловете!!
 90. 91 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Какви са тези къщи на циганите?Нямат одобрени планове за строителство,нямат строителни разрешения от общината,нямат изградени улици и друга инфраструктура,не са построени с правилните строителни материали.В коя друга европейска страна го има всичко това?

 91. 92 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 922 Неутрално

  [quote#91:"aiaks"]Какви са тези къщи на циганите?Нямат одобрени планове за строителство,нямат строителни разрешения от общината,нямат изградени улици и друга инфраструктура,не са построени с правилните строителни материали.В коя друга европейска страна го има всичко това?
  [/quote]

  Незаконни!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 92. 93 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Не само права имат, но имат и задължения към държавата и трябва да спазват законите и. Не може да лежат на чужд гръб. Незаконни къщи, неплащане на ток и вода, а на нас кой ни позволява това?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 93. 94 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази адвокатка /няма такава дума, но така и се пада/ е по циганка от циганите!

 94. 95 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз ако съм на държавата ще ги накарам да подпишат, че са отказали помощ, ще си вържа гащите, а пък от тези организации да се оплакват на арменския поп.

 95. 96 Профил на cryptidis
  cryptidis
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Ето съображенията на съда от предишния път, когато България беше осъдена. Сега сигурно ще са същите:

  "Според съда в Страсбург жилищата на ромските семейства съставляват техен "дом", защото те са ги обитавали в продължение на много години и е без значение, че това е незаконно по смисъла на българското законодателство. "Изваждането на хората от домовете им би съставлявало вмешателство и в правото им на личен и семеен живот", се казва в решението.

  Международната институция счита, че загубата на дома е "най-крайна форма на вмешателство” в правото на дом, което е гарантирано от Европейската конвенция.

  Съдът припомня, че в продължение на няколко десетилетия властите не са направили нищо да отстранят семействата от терена и така де факто са толерирали поселището. Така властите са признати за виновни в бездействие, което е позволило на семействата в "Баталова воденица" да развият здрави връзки в района и да изградят общностен живот там.

  Съдът заявява, че българското законодателство трябва да започне да разграничава изселването на хора, които са пуснали корен на определено място и новонастанилите се.

  "Това, че къщите не отговарят на основни санитарни и строителни изисквания, с последици за здравето и безопасността на хората, не може да оправдае отстраняването на хората, доколкото не са проучени алтернативни начини за справяне с тези рискове", се казва още решението.

  Съдът посочва като алтернативни начини за справяне с проблема – узаконяване на жилищата, програмите за социализация и алтернативното настаняване, когато изваждането е необходимо. В случая с "Баталова воденица" не е помислено за тези варианти.

  Съдебното решение посочва, че преди да издадат заповедта за изваждане, властите не са взели предвид риска ромите да останат бездомни. Те се стремят да изпълнят тази заповед, без оглед на последиците и макар да сключват споразумение, в което обещават алтернативно настаняване на семействата, те после го пренебрегват и заявяват, че рискът хората да останат без дом е "без значение", се казва в решението по делото.

  Съдът намира и противоречие между подхода на местните и правителствени власти към ромите. Столичната община от една страна заявява, че няма да вземат предвид особените нужди на ромите, защото това щяло да бъде "дискриминация" срещу мнозинството, а в същото време провежда десетилетие на ромското включване, което изхождат от факта, че ромите са ощетено малцинство с особени проблеми.

  Съдът задължава България да промени закона си и практиката по него така, че заповеди за отстраняване на хора от публична земя или сгради, когато могат да се засегнат права на хора без значение дали те са в незаконно владение. Решението ще позволи на българския съд да спре или отмени или изпълнението на заповедта за премества, докато не бъде поправено законодателството."

 96. 97 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Администрацията трябва да бъде възпитана, че е необходимо първо да осигури място за настаняване и едва след това да пристъпи към разрушаване, каза Даниела Михайлова."

  Абе, вчера чух че има майки (нормални), включително самотни такива, подали молби за настаняване в общински жилища във Варна и седят и си чакат ред. Какво значи "първо да осигуряла общината" - WTF?!?! Ми няма общински жилища, тва е положението и в Гърмен няма и не е имало, а земята и на двете места си е на някого. Каква е тая конвенция дето се очаква от държавата да бъде някакъв социален приют?! Я да видим колко е глобата и да ги разритваме тия и толкоз, 'бал съм ги....

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 97. 98 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Така значи - отивам аз, построявам си незаконно една къщица на общинска или частна собственост, и после искам да ми осигурят подслон законно, когато собственика на имота дойде и ми бутне незаконно построената къща в неговия собствен имот. И това е в реда на нещата?

 98. 99 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  не може ли просто да платим глобата и да се разтурят всички подобни незаконни селища? Много са ни обирали, ще го преживеем...

 99. 100 Профил на cryptidis
  cryptidis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#98] от "gdobranov":

  Стига да нямаш друг дом, да си живял в тази барака със семйството си 25 години без никой да си иска земята, държавата да ти е издала лична карта с "незаконния адрес", тогава да - можеш да претендираш че не могат просто така да ти бутнат къщата над главата, да ти вземат децата и да те оставят под открито небе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK