Съпругата на евродепутата Емил Радев ще гледа делото за Алея "Първа"

Емил Радев е евродепутат, а преди да влезе в политиката е бил адвокат във Варна

© Надежда Чипева, Капитал

Емил Радев е евродепутат, а преди да влезе в политиката е бил адвокат във ВарнаДелото по жалбата срещу проекта за Общ устройствен план на Варна е било разпределено на петчленен състав във Върховния административен съд (ВАС) с докладчик съдия Мария Радева - съпруга на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.Това съобщава "Капитал", позовайки се на сайта на Висшия съдебен съвет.


Преди Радев да влезе в политиката двамата със съпругата му са били адвокати във Варна. До 2009 г., когато става депутат, Радев е председател на групата общински съветници в града.


Мария Радева започва работа във Върховния административен съд като и.д. главен секретар в края на 2010 година, когато за председател на съда беше избран Георги Колев. Половин година по-късно става титуляр. През март тази година Радева печели така нареченият "външен конкура" и беше единственият кандидат сред 17, който успя да изкара оценка с 10 стотни над минималната по закон (4.50).
Формирането на петчленните състави е обект на много критики от неправителствени организации и медии. Въпреки многото сигнали за нарушение, Висшият съдебен съвет последователно и неотстъпно отказваше досега да разпореди  проверка . Делото е разпределено от заместник-председателя на ВАС Румяна Монова.


"Алея Първа" е проект на дружеството "Холдинг Варна", който предвижда изграждането на зона за туризъм, спорт и развлечения на площ от 118 декара, разположени на самия бряг и част от Морската градина във Варна. Земята беше продадена на компанията от бившия областен управител на града Христо Контров (ДПС) в края на управлението на тройната коалиция през 2009 г.


През юли седемчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на петчленен състав, с което бе прието за законосъобразно становището за одобряване на екологичната оценка на общия устройствен план на Варна.


Искането за отмяна на оценката бе подадена от "Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията" (СОПА) и Юлиян Чолаков с помощта на "Програма достъп до информация" и ръководителя на правния екип на програмата Александър Кашъмов. 


През 2014 година жалбите на активистите бяха отхвърлени от тричленен и петчленен състав на Върховния административен съд. През юли седемчленен състав на съда прие, че изключването на жалбоподателите от някои от процедурите е "съществено нарушение на съдопроизводствените правила" и делото беше върнато за ново произнасяне по същество от петчленен състав на Върховния административен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK