Конституционният съд вероятно ще обяви за недопустимо питането на парламента за съдебната реформа

Докладчикът по делото - съдия Румен Ненков

© Цветелина Белутова, Капитал

Докладчикът по делото - съдия Румен НенковПредварителното тълкуване на конституционните проектопромени е недопустимо - това е становището на конституционния съдия Румен Ненков, който е докладчик по делото за питането за измененията в основния закон, свързани със съдебната реформа. Становището е внесено в КС днес, научи "Дневник" от съда.


От председателя на Конституционния съд Димитър Токушев зависи дали ще бъдат свикани съдиите, за да го обсъдят и гласуват, или ще се изчака краят на ваканцията. Някои от членовете на Конституционния съд са имали предварително планирани пътувания и ще се върнат към 15 септември. Затова по-вероятно е Конституционният съд да излезе с решение след тази дата. За да бъде прието становището на докладчика, за него трябва да гласуват повече от половината членове на Конституционния съд, които са 12.  Ако резултатът от гласуването е шест на шест, питането на депутатите също няма да бъде разглеждано по същество.


Сезирането на Конституционния съд се случи след настояване на ДПС и беше част от "историческия компромис", постигнат след няколкодневни разговори между партиите за промени в основния закон и съдебната реформа с личното участие на премиера Борисов.
Искането за тълкувателно решение беше внесено в последния ден на парламентарната сесия  преди ваканцията от 144 депутати и съдържа два въпроса:

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска, като всяка от тях да решава самостоятелно кадровите и организационните въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект за бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС при условията на чл. 130, ал. 8 от конституцията.

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.


В средата на юли проектът за промяна на конституцията беше "коригиран", тоест орязан, за да събере по-голяма политическа подкрепа. Отпадна по настояване на ДПС ключовата промяна да се премахне тайното гласуване във ВСС и то да бъде заменено с явно.


Така внесените в средата на юли текстове предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - за прокурори и съдии, чиито решения да не зависят от пленума, пряк избор на членовете на ВСС от професионалната квота, засилване на ролята на Инспектората на съвета,  възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. 
Новият проект беше внесен със 180 подписа на народни представителите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, ДПС и няколко депутати от АБВ. 


Първоначалното намерение на управляващите беше да внесат искането за тълкувателно решение между първо и второ четене на законопроекта. Впоследствие те избързаха с мотив да не забавят промените. Ако за текстовете гласуват на първо четене 180 депутати, това ще осигури бързото придвижване на промените между трите четения.


Дори и Конституционният съд да да допусне да разглежда питането по същество и да определи, че разделянето на ВСС ще е промяна на формата на държавно управление и обикновен парламент не може да приеме реформата, Народното събрание все пак може да не се съобрази с това тълкуване. Законът не задължава и самия КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5903 Неутрално

  Вероятно всички въпроси за чудесната българска съдебна система са не само недопустими, а направо излишни...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  А да видим сега дали КОЙ е вече в конституционния съд.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  "Законът не задължава и самия КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор"

  Това е направо нелепо.
  А, колкото до цялата дандания с "историческия компромис", нещата отиват към поредна направо историческа излагация. КОЙ има полза от това ?

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3526 Неутрално

  Хе-хе-хе-е-е-е...! Председателят на КС е назначение на Първанов! Което само по себе си означава, че е 101%-ов червен боклук! Ами какъв да е, след като е най-известен с това, че е защитник на т.нар. "Народен съд", след 9-ти септември 1944-та година!
  В гените на нашата съдебна система е заложено да пази комунизма и комунистите! Няма какво да се очаква от тях!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Естествено, че е недопустимо, не може КС да се произнася по хипотези. Какво става ако после се промени текст или дори една запетая, която промени съдържанието?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  КОЙ отдавне върти на малкия си пръст КС. КОЙ вътри цялата държава. Другите са само пешки. Има един Султан, везири и кехаи - много.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3417 Гневно

  Това съобщение сега какво е?
  Сигурен съм че с него се пробва реакцията на хората!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3417 Любопитно

  До коментар [#5] от "др. Иванов":
  Ти ли си елементарен или се опитваш елементарно да прокараш тъпи идеи?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Конституционния съд - видяхме им червените г.зове. нищо Добро не очаквам от там.

 10. 10 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Председателят на КС - Токушев, не само е назначен от агент Гоце, а и е защитник на така наречения Народен съд. Извънреден трибунал, наемащ нищо общо с правото, но обслужил комунистическия терор след 1944 година.

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#10] от "Velichka Draganska":

  Тея се канят да ви сложат фесове, за да прикрият далаверите икражбите си . ттоя се загрижил за народния съд отпреди 75 години

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хайде, оттече се поредната и последна гордост на трикаджиите.
  Голем рев ще е..
  Радане , вади пак смокиновото листо.

 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Щели да се върнат към 15-ти Септември, като ваканцията най вероятно им е почнала от 1 Август - егати отпуската, егати чудото! Тези ще се скъсат от работа!

 14. 14 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Кой е луд да се откаже от далаверата, безконтролността и ненаказуемостта? Да се ''реформира'' само за да угоди на някакви недоволни от системата. Същата, която бе градена с братска руска помощ цели 70 години. Тая нема да стане!

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#9] от "foxa5":

  Румен Ненков е от ГЕРБ. Синът му - дупетат о тГЕРБ

 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Ами те им казАха хората, ама нали Бойко се има за вся и всьо, си мисли, че може да си я кара ей така.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "foxa5":
  Тъй, тъй,
  На крив репродуктивен орган - епидермиса му пречи
  Управлението на държавата и реформите не е като търкалянето по паветата и надуването на вувузели. И малко акъл требе...

 18. 18 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Правилно е недопустимо питането за формата на държавно управление! Не може да искаш мнение за форамата на нещо, което го няма на практика.

  rakas
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Разбира се ...
  Но по-важното е друго ...
  Пуснеш ли се по пързалката на ДПС , с помощта И на ГЕРБ - вървиш все надолу ..
  Какво ще остане и от другите предложения ??? Почти НИЩО !!!!
  И ВСС и Цацата- са бетонирани - за години напред !!??
  След като ДПС и ГЕРБ "СКРИХА" от промените Цацата ...
  В Реф. блок още не знаят - с КОГО си имат работа ...
  А КОЙ не иска НИКАКВИ промени , е ясно - ДПС, ГЕРБ, АБВ- то и сие ...:

  BIG AL
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  И малко акъл требе...
  ..............
  и червената мафия - ДС-ДПС - БСП - да я НЯМА ...
  Акъл има, но има И мафия , червена !!!

  BIG AL
 21. 21 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 790 Неутрално

  " Законът не задължава и самия КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор."
  Айде стига бе!
  И защо? Щото нещо не им е кеф ли, или съдиите са си недоспали, или просто някой ги е "посъветвал"? Значи ли това, че всяко решение на КС е предпоследно?
  Егати правовата държава.

 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#13] от "cristo_n":

  им е почнала от 1 Август - егати отпуската..)
  ................
  ОТ 1 -ви ЮНИ ....))

  BIG AL
 23. 23 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 429 Неутрално

  АНАТЕМА!!!
  На всички превъплъщения на кърлежите в тялото на България!
  АНАТЕМА!!!

  Childhood's End
 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ще представлява ли промяна във ВЪВ ФОРМАТА на ДЪРЖАВНО !!???управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, ....)
  ...................
  Ще станем монархия или конс. монархия или еднолична диктатура или ...КАКВО ??
  ГЛУПОСТИ ..)
  Ще се промени УПРАВЛЕНИЕТО, вътре в една от ВЛАСТИТЕ и нищо друго...) Което е възможно и го има и по света ...Министри даже - са Главни прокурори ...) И никой не говори за ДРУГА форма на държ. управление :)
  ДПС номерата , за да минава времето и НИЩО да не се променя ...)

  BIG AL
 25. 25 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Да обявят всички реформи в България за недопустими и противоконституционни и да се приключва веднъж за винаги. Че хората само очакват и се надяват!

 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  А Боко, боко ще обиколи избирателите на ГЕРБ- и в Таджикистан ..
  И там са ...много:))

  BIG AL
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2510 Весело

  [quote#4:"tww09306483"]Хе-хе-хе-е-е-е...! Председателят на КС е назначение на Първанов! Което само по себе си означава, че е 101%-ов червен боклук! [/quote]
  Уффффф!

  Абе, момко, това "КС" означава Констутуционен Съд, а не Консултативен Съвет, та да го питаш "ако аз реша да таковата, то дали вие онаковата ..."
  И въпросът е толкова принципен и фундаментален, че не зависи от "боята" на съдията, а от това дали си идиот или не ...

 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Не че харесвам оня прокурор дъртия от народния съд, но в случая подобно преюдициално питане действително е недопустимо от правна гледна точка.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 583 Любопитно

  "Конституционният съд вероятно ще обяви за недопустимо питането на парламента за съдебната реформа"
  Това ще бъде абсолютно праавилното решение. Законодателният орган - НС, реши с питането си да отклони вниманието на гражданите в посока на КС, за да има оправдание пред тях за недоносчето което сътвориха и което кой знае защо нарекоха "съдебна реформа", като на всичкото отгоре я обявиха и за безалтернативна. Така наречената съдебна реформа заради която пред "матряла" и "олигофрените" се играят ралични етюди от едни и същи актьори има алтернатива и тази алтернатива е истинската съдебна реформа, а не имитацията на такава, тоест, незабавно свикване на ВНС/всички бягат от тази тема, защо ли?/, и изготвяне на изцяло нова глава "Съдебна власт" в Конституцията. "Съдебна власт", която е само българският съд, който единствено е оправомощен и компетентен да отсъжда "право". Без прокуратура и национално следствие в нея, както е по сега действащата Конституция/поради което са и "несменяеми", затова и безконтролни/. С тотална смяна на кадрите в бетониралата се магистратската номенклатура формирана в последните 25г, като продължение на предишните 45, общо 70г. Всичко останало/вкл. и ВСС - разделен или не, който съзнателно бе превърнат в гвоздея на програмата/ са маневри отвличащи вниманието на българските граждани - данъкоплатци от заложените и генериращите непрекъснато проблеми, дефекти на самата Конституция. Това е същото, както ако отидеш на зъболекар, защото имаш гангренясал зъб, той вместо да го извади, да почисти само зъбния камък и с усмивка да те пусне да си ходиш. Апропо, предлаганите текстове/изработени от неизвестни автори в МП с ръководител Пенчо Пенев и внесени формално от 132 народни представители - кога се събраха, кога написаха текстовете, още веднъж 132 човека "работили" заедно, в "екип"!!!/, са много далече от първоначално заявените от Христо Иванов намерения /в началото на мандата му, наистина амбициозни, а сега изоставен и от "своите"/, за "съдебна реформа". Дори и така предложените в момента промени/отнасящи се изключително до ВСС, които не решават нито един проблем/ в Конституцията, НЕ могат да бъдат направени от обикновено НС, а само от ВНС. По темата има категорично и ясно тълкувателно Решение №3 на КС от 2003г. задължително за всички. Който не се съобрази с това тълкувателно решение и въпреки него, извърши точно тези конституционни промени от обикновено НС, ще погази и макар и малкото съществуващо върховенство на закона, вследствие на което неизбежно ще бъде предизвикана колосална конституционна, политическа и институционална криза с всички произтичащи от това последици. Вероятно някой цели точно това. Това обаче удобно се премълчава от всички актьори участващи в разиграването на етюдите. А публиката люпи семки бърка си в носа, протестира, контрапротестира, пие кафе/със или без "шекер"/ и накрая при спускането на завесата отново за кой ли път ще разбере, че е извозена. Иначе дежурните анализатори, всичколози, социални антрополози и училите недоучили "свободни" журналисти, с апломб/сякаш поне 30г. са живяли в Гърция/ коментират гърците, гръцката "криза", Ципрас и Варуфакис....

 30. 30 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Ми аз доколкото разбирам, ако се приеме за недопустимо за разглеждане това ще значи, че промените са допустими и могат да се гласуват от обикновено народно събрание. И обратното. Моля да ме поправят, ако бъркам, защото така написана новината е объркваща за неспециалистите.

 31. 31 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 571 Гневно

  Какво да кажа, не знам. Знам, че ме е срам...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 32. 32 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 582 Любопитно

  КОЙ счита за недопустимо да се направи реформа, която да му отнеме държавата и томахавката !

 33. 33 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#30:"ugi"]Ми аз доколкото разбирам, ако се приеме за недопустимо за разглеждане това ще значи, че промените са допустими и могат да се гласуват от обикновено народно събрание. [/quote]

  Не е така. Ако се приеме за недопустимо, ще означава, че конституционният съд отказва изобщо да разгледа въпроса. Няма да означава признание, че предвидените промени са възможни. Зависи с какви мотиви КС ще откаже да отговори, но най-вероятно ще е нещо в смисъл, че КС отговаря само на въпроси относно тълкуването/конституционосъобразността на вече приети или съществуващи норми и текстове. Той не е орган, до който може да се допитват за евентуални планирани поправки. Като искат да разберат дали текстовете противоречат на конституцията - да ги приемат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3526 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  Абревиатурата КС, може да значи още много неща...! Ама, който иска да разбере, за какво става въпрос , разбира!

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 310 Разстроено

  "Някои от членовете на Конституционния съд са имали предварително планирани пътувания и ще се върнат към 15 септември..."

  Вие предствяте ли си някой от ВСС да си прекъсне или пък не дай боже анулира почивката заради дреболии като тълкуване на конституционните проектопромени...

 36. 36 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 646 Неутрално

  И аз смятам, че КС няма да отговори по същество на питането.
  Мотивите вероятно ще са, че работата на КС е да тълкува дали даден закон или отделни негови членове противоречат на Конституцията или не. Не му е работа на КС да тълкува намерения за промени. Когато те станат факт, тогава ще могат да го питат.
  Отделно, това предварително питане е опит на ДПС да тества доколко му е подвластен КС. Ако КС отговори сега по същество и обяви намеренията за промени за противоконституционни, ще предреши въпроса предварително и то в полза на ДПС-ДС/КОЙ, като им свърши "мръсната" работа. Ето защо мисля, че КС ще отклони питането.
  Тогава ще се наложи ДПС да саботира промяната на Конституцията в пленарна зала или, ако все пак бъдат приети промените, впоследствие да искат КС да ги обяви за противоконституционни. Така при всички случаи ДПС ще трябва да се откажат от подписите си и да се обявят като противник на реформите. Не, че не са, но сега искат КС да им свърши мръсната работа, а те целите в бяло.

 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Парламента подава тенекийката на КСъд - доблест тук не требе ...

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Специалистите отдавна го казаха.Ма тука,кой ти слуша специалисти.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  едно за мен е ясно от 7-8 месеца с това мнозинство няка да има никакви промени ,абсолютно никакви ,баце да же заяви миналия ден че тия промени в прокуратурата се правели за след цацаров,2020г...останах втрещен ....и тука има хора които имат гьонсъратлъка (наглоста) да обясняват че бил алтернатива на дпс,и бсп.....по лошо е че поне при тях ти е ясно че са тясномафиотизирани а тоя за пред някои минава за 'десен' ...как ще е като е потомствен комунист и партиец и има доста мътни периоди през живота си незнам герберската сволоч да разясни...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 41. 41 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#9] от "foxa5":
  Герберски са фоксо.
  КС са герберо-дпесарски креации,които са получили нареждане да кръцнат съдебната реформа,за да може твоя любим Буда да се оправдава после.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK