Русия няма проблеми с България, заяви външният министър

Русия няма проблеми с България, заяви външният министър

© Анелия НиколоваРуската федерация няма проблем с външната политика на България или с членството на страната ни в НАТО, заяви Даниел Митов, министър на външните работи, пред Би Ти Ви.


Според него това си е проличало и от изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия е готова са си сътрудничи с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на редица проекти.


"Ясно е, че Русия се отнася добронамерено към развитието на отношенията с България. Важно е тези отношения да бъдат равнопоставени", посочи Митов.
Той заяви, че въпреки изказването на Путин в Анкара, направено на 1 декември 2014 г., формално няма прекратяване на газопровода "Южен поток".


В коментар за бежанската криза в Македония Митов заяви: "Всеки в ЕС трябва да си изпълнява задълженията и не трябва да си прехвърляме отговорността. Имаме ангажимент да пазим и границите на ЕС."


България може да засече хора, които представляват опасност. "Но това не може да е сигурно на 100%. По тази причина съществува опасност", каза той.


Според него държавата е подготвена да се справи с бежанския поток. "Опасността обаче е малка, защото целта на бежанците не е България", уточни Митов.


Той посочи, че проблемът с трафикантите на хора от много време е поставен в ЕС. "Това не е феномен, който сме успели да прекъснем. Но българските граници се охраняват много по-добре от гръцките. В България е по-трудно са се случи това, което наблюдаваме по границата на Гърция с Македония, където границата не издържа", заяви ръководителят на родната дипломация.


"Трябва да говорим за следваща фаза на реакция на "Ислямска държава"... но следващият етап не означава участието на България в каквито и да било бойни действия", коментира Митов събитията в Близкия изток.


"Конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток имат потенциал да се разраснат. Нещата могат да се променят много бързо. Българската държава трябва да се държи отговорно и да пази своите граници.


Митов коментира и двустранните отношения с Македония. "Трябва да се опитаме да развиваме отношенията с Македония. Договорът за добросъседство трябва да се подпише. В последните дни имахме надежда, че дневният ред за приключване на договора е в някаква заключителна фаза. Трябва да се обръща внимание на добросъседските отношения. Очаквам, че договорът ще бъде подписан в най-скоро време"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK