Бившият ректор на Академията в Свищов получи принудително документи за пенсиониране

Величко Адамов

© Асен Тонев

Величко АдамовБившият ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Величко Адамов вече е официално пенсиониран. След като дни наред от администрацията на висшето училище не успявали да се свържат с Адамов за документите за прекратяване на служебните му правомощия с академията, те му били връчени с нотариална покана. Това разказват негови колеги, цитирани от "24 часа".


След два мандата като ректор на Свищовската академия, Величко Адамов се оттегли и мястото му беше наследено от 35-годишната проф. Теодора Димитрова, която е негова приближена. Процедурата по избора й обаче беше оспорена в съда от други преподаватели във вуза и министърът на образованието Тодор Танев назначи временно изпълняващ длъжността докато съдът реши и се проведе нов избор за ректор.


Така ръководството на академията беше поето от проф. Иван Върбанов, който разпореди вътрешни финансови проверки и прекрати част от схемите в университета. Например скоро след като се оттегли Величко Адамов, приближените му в Общото събрание на вуза му гласуваха пожизнена заплата от 1500 лв. и кабинет в сградата. Върбанов обаче категорично отказа да подпише заповедта изплащането на това и други подобни възнаграждения беше прекратено.
За новата академична година Величко Адамов е останал без часове за преподаване в катедрата по финанси, което на практика означава прекратени взаимоотношения с висшето училище. Това било записано и в изпратените му с нотариален запис документи за освобождаване.


Новите избори за академично ръководство ще бъдат насрочени през последната седмица на октомври или в първите дни на ноември.


Преди да се раздели с работното си място, Адамов поискал да вземе картините, които висели по стените на кабинетите. "Свалихме платната и ги прибрахме в хранилище. В момента установяваме кои са лично негови и кои са купувани с пари на академията", казаха от екипа на служебния ректор проф.Иван Върбанов пред "24 часа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK