Захарна фабрика - разрушена или център за модерни изкуства

Захарна фабрика

© Георги Кожухаров

Захарна фабрикаЖурналистът Йордан Мичев - главен редактор на седмичника "Новини Лондон", публикува във "Фейсбук" отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, премиера Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов и до главния архитект на София Петър Диков с предложение Захарна фабрика да се превърне в културен център за модерни градски изкуства. Писмото е подписано от името на групата "Захарна фабрика - новата културна перла на София". "Дневник" го препечатва с разрешението на автора. Заглавието е на редакцията


Уважаеми г-жо Фандъкова, г-да Борисов, Рашидов, Диков,

Когато на 5 септември 2014 г. София не бе избрана за Европейска столица на културата през 2019 г., мнозина от нас не бяха изненадани от този очакван и предизвестен резултат.


София безспорно е административният и деловият център на държавата, но отдавна е културна провинция. И тук не говорим просто за наличието на културни институции и музеи - несъмнено те са много, а за цялостния облик на столицата.
София е град на отблъскващата еклектика


на постоянно ремонтирания и вечно неподдържан център, на смърдящия подлез на Централна гара и на изоставените на произвола на времето крайни квартали - мръсни, неугледни в стил попфолк, с глутници скитащи кучета, с кратери по улиците и с лепкавата кал от липсващи тротоари...


Самият факт, че Студентският град вече не е град на студентите, а на чалга клубовете, казината и fast food веригите, е напълно достатъчен. Неслучайно там дори има улица, известна като "Манджа стрийт"... Звучи шик и доста културно, не ли?


Г-жо Фандъкова, г-н Борисов, г-н Диков,
Далеч сме от мисълта, че само вие сте отговорни за това състояние на столицата, макар да имате не малка вина за него с действията и бездействията си от поне 10 години насам. Знаем отдавна програмата наизуст - Софиянски е виновен, Станишев е виновен, Вълка е виновен... Всички са виновни.


Г-н Рашидов,
вие пък сте толкова омагьосан от този "Български Лувър", или "Квадрат 500", че вече дори не знаем колко пари са изсипани за това чудо на чудесата. От 28 млн. лева, предвидени първоначално за проекта, цената вече надхвърля 50 млн. лева, според признания на колегата ви Петър Стоянович. Нищо работа, когато става въпрос за един Лувър. Стига да имате идея с какво да го пълните. А май нямате...


Уважаема г-жо Фандъкова,
Уважаеми г-да Борисов, Рашидов и Диков,
Не мислете, че сме поредните хейтъри и критикари, които само гледат да се заяждат с вас и да подценяват безспорните ви постижения. Напротив, знаем за какво говорим. И искаме да ви помогнем да станете още по-добри управленци. От което бихме спечелили както ние - гражданите, така и София.


За да може София наистина да се нареди сред културните столици на Европа


тя трябва да предложи нещо по-различно от Лувър, от НДК или от руините на Улпия Сердика. Нещо, което както да привлича масовия (но и платежоспособен) турист в нея, така и да се превърне в запазена марка на града.


Захарна фабрика - разрушена или център за модерни изкуства

© Надежда Чипева, Капитал


Смятаме, че на София й липсва район, в който да се усеща живата култура и атмосферата на града, район с автентична архитектура и в същото време - с усещане за модерност. Сградите в т.нар. Стара София, известни с влиянието на виенския барок и на сецесиона, си отиват една след друга, въпреки че повечето от тях са със статут на паметници на културата. Изместват ги стъклото и бетонът, а те няма как да привлекат вниманието на един турист.


Безсилието на общината и държавата да защитят архитектурното и културно-историческото наследство на столицата ни е добре известно от години. Не можем обаче да се примирим с факта, че безвъзвратно си отива една наглед ненужна сграда като някогашната Захарна фабрика. Сграда, построена преди 117 години от белгийската компания Solvay и която е била за времето си най-голямото промишлено предприятие у нас - символ на стремежа на младата българска държава да навакса останалата част от Европа в индустриалното си развитие. 


От 70-те години насам Захарната фабрика също е със статут на паметник на културата от национално значение, но в последния четвърт век демокрация се руши пред безучастния поглед на управниците и на собствениците й. Всички си прехвърлят отговорността за нея като горещ картоф и никой не взема мерки да спре разрухата. През 2009 г. дори се стигна до фатален инцидент, при който двама души загинаха, опитвайки се да откраднат носещи метални колони


За тези 25 години собствеността на сградата се сменя няколко пъти, водиха се дела за части от нея, но


общината и държавата така и не намериха начин
да придобият Захарната фабрика и да я възстановят


Защо? Може би защото за 25 години либерална демокрация съзнанието ни толкова се е изкривило, че възприемаме всичко, което може да бъде общинска или държавна собственост като нещо нередно и абсурдно. И смятаме, че подобна собственост несъмнено трябва да е в частни ръце. Горчивият опит с имотите, включени в активите на общинското дружество "Софийски имоти", ни е показал нееднократно, че това е точно така.


Боим се, че по-голямата част от фабриката вече е в такова състояние, че просто трябва да бъде съборена и построена наново в автентичния й вид. Но за целта първо трябва да бъде изяснен статутът й и фактическата й собственост.


Необходимо е да се приемат и спешни законови промени, които да улеснят придобиването й от общината. Те биха помогнали не само в конкретния случай със Захарна фабрика, но и с много други рушащи се сгради - паметници на културата.


Захарна фабрика - разрушена или център за модерни изкуства

© Георги Кожухаров


За какво би могла да служи сградата на някогашната Захарна фабрика? Смятаме, че тя е липсващото парче от пъзела в културния живот на столицата.


Първо, тя е почти в центъра на София, с отлични транспортни връзки и дори с железопътна гара на метри от нея. Виждаме я с модерна трамвайна линия, водеща до нея, с обновена жп гара, целия район около Захарна фабрика го виждаме облагороден и с европейски вид. Защото дори и наглед грозните огромни жилищни блокове в близост до нея могат да имат добър вид и да допълват атмосферата.


Второ, виждаме Захарна фабрика като културен център за модерни градски изкуства - с множество ателиета, изложбени и концертни зали, с помещения за танцови групи по модерен балет, както и с голям рок и джаз клуб. Между сградите на центъра "Захарна фабрика" улиците са с паваж и с осветителни стълбове в стил от края на XIX век. Виждаме я като място, което да бъде посещавано не само от много жители на столицата, но и от много туристи. В него те ще могат да си купят картини и други произведения на изящното изкуство директно от авторите им, ще могат да видят на живо много български и чуждестранни музикални групи. Поне два пъти в годината ще се организират рок и джаз фестивали, на които ще идват хиляди хора от Балканския полуостров и от цяла Европа. Защото София не е просто нашата столица, тя е в самия географски център на Балканите.


И трето, виждаме я като място без какъвто и да е повей от познатия ни балкански сергиен кич. И без попфолк и чалга. Чалгата да си я слушат в Студентския град, който, както вече казахме, отдавна не е град на студентите.


Подобни места - бивши индустриални зони и запуснати райони, има в много европейски столици. Днес те са обновени, но запазили своята автентичност и са черешката на тортата в културния им живот, привличайки тълпи от туристи. Такива са модерните urban тенденции от 90-те години насам. Причината е както в деиндустриализацията на много от големите градове в Европа, така и в модерните течения в музиката и в другите видове изкуства. Тази революция започна от възхода на електронната музика, защото първите големи партита през 90-те се организираха точно в изоставени индустриални сгради.


Доказано е, че след реконструкция много сгради на


бивши фабрики се превръщат в привлекателни музеи, галерии,
търговски и офис центрове и дори в жилищни сгради


Те са сред най-добре котиращите се на пазара на недвижими имоти в Европа.


Емблематичен е примерът с Рига и въобще не е случайно, че латвийската столица бе избрана за Европейска столица на културата за 2014 г. Управниците там много отдавна са разбрали, че това, което може да привлече много туристи в Рига не е само излъсканият средновековен център на града, но и бившите индустриални зони. Така например една стъкларска фабрика, построена през 1911 г., днес е разкошно съоръжение за музикални концерти и други културни прояви, носещо името Dream Factory. Целият индустриално-пристанищен комплекс на града днес има тотално различен вид - някогашните грозни и полуразрушени заводи сега приютяват шопинг центрове, музеи и галерии.


Подобен е опитът и в други големи градове на Европа, като Лондон, Берлин, Хамбург, Будапеща, Прага...


Г-жо Фандъкова,
Г-да Борисов, Рашидов и Диков,
Смятаме, че е крайно време София да бъде поставена на европейската културна карта именно с място като някогашната Захарна фабрика. Както преди 117 години тя е била символ на индустриалното развитие на младата българска държава, така днес тя може да е символ на културното й израстване.
София се нуждае от своята Захарна фабрика повече от всякога.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Този човек се обръща към Фандъкова и Диков с желанието да се промени нещо в културния облик на столицата. А тях ги кефят евтини жълти плочки и изглед като на Китен.

  Авторе, дали не си сбъркал адресата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  захарна фабрика е едно сборище на клошари,наркомани,бездомници и пр.......

  **********
  най-добре е да дойдат Багерите

 3. 3 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Добър текст. Лошото е, че няма кой да го чете.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2747 Весело

  ...но общината и държавата така и не намериха начин
  да придобият Захарната фабрика и да я възстановят...

  Демек данакоплатеца !

  Ами господина да не чака на държавата и общината , ами да вади лев от собствения си джоб или да тегли кредит , да я купи , реставрира , направи дворец на изкуствата (демек черешката на тортата според статията) , привлече хипитата и да пИчели !!!

 5. 5 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Поредния триъгълник 5000

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  ....Строителството се осъществява със средства на фонд Обществени осигуровки върху 80 декара общинска земя....
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 7. 7 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "стефанов":

  Ти да мълчиш! Фабриката си има своя чар и не трябва да бъде бутана. Проблемът е, че тези, до които е пратено писмото, не ги е еня за нищо, ако лично не им се отразява на портмонетата..

  freedom is another word for nothing else to lose
 8. 8 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":

  А господата в Разград да чакат, че и да дочакат?!?! Хмм, страхотна логика...

  freedom is another word for nothing else to lose
 9. 9 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#2] от "стефанов":

  Съгласен, но както винаги ще се намери някой от "Новини Лондон", който говори за естетика, култура, национална годност и т.н.

  Сградата е съборетина и никога няма да стане нещо уникално красиво. Това което му липса на района не са "културни сборища", а модерни бизнес сгради. Защото от "спалните квартали" в съседство се пътува до другия край на София, където се концентрира повечето бизнес (поне в ИТ).

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 10. 10 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#3] от "Butman":

  Кое му е доброто на тоя бълвоч?! Време е на Дневник да спрат да препечатват базкиритично подобни неща. Несериозно е просто...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 11. 11 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 394 Неутрално
 12. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Много хубава идея. Самата Захарна фабрика си има история може да се направи и музей на индустриализацията в България през 19 век.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 13. 13 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#7:"pixela"]Ти да мълчиш! Фабриката си има своя чар и не трябва да бъде бутана. Проблемът е, че тези, до които е пратено писмото, не ги е еня за нищо, ако лично не им се отразява на портмонетата.. [/quote]

  защо да мълча ??
  преди 15 год ходех в едно доджо в този район ,
  още тогава беше Ужасно място..

  сега не ми се мисли

  [quote#9:"brutester"]Съгласен, но както винаги ще се намери някой от "Новини Лондон", който говори за естетика, култура, национална годност и т.н. [/quote]

  такива като този Киряк Стефчофф ще има винаги
  не му обръщай внимание...

  лошото е ,че толкова свикнахме с кочината ,
  че не ни прави впечатление..

  заприличахме на естествените обитатели на кочината

 14. 14 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Като изключим, че това писмо е в стил претенциозен интелектуален булшит с елементи на душевна диария, то авторите са прави и за бездействието на общината и държавата, и за бъдещето на Захарна фабрика.
  Нещо трябва да се направи и да има обществен натиск, който е единствения начин за позитивни промени

 15. 15 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#14:"Big_Villager"]да има обществен натиск, който е единствения начин за позитивни промени[/quote]

  за "Обществен" натиск трябва Общество , Нация...

  а НЕ .. матрялонаселение

 16. 16 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Разрушаването на Захарната фабрика ще бъде поредното голямо престъпление на кметската управа. Да не споменавам имената.

 17. 17 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#2] от "стефанов":

  Това ли ти е предложението да се разруши, защото е най-лесно. Затова в България нямаме нищо...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 18. 18 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#17:"angevins"]Това ли ти е предложението да се разруши, защото е най-лесно. Затова в България нямаме нищо...[/quote]

  аз не съм деструктор..

  но по-добре една кочина по-малко..
  .отколкото един паметник на културата" -
  свърталище на гореизброените категории

 19. 19 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#18] от "стефанов":

  Е тя може да се реставрира нали това е идеята. И да и се даде живто може да стане музей, галерия, част от нея да бъдат офиси и т.н.. Има начини.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1613 Весело

  Съжалявам, ма нещо сайта се бъгна и не мога да пусна стриит вю то от района пред гарата.
  Препоръчвам да се погледне и после да се пише за културните шедьоври дето ще станат в района. видимо не е място за хора със слаби нерви.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 21. 21 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 612 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]... отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, премиера Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов и до главния архитект на София Петър Диков с предложение Захарна фабрика да се превърне в културен център за модерни градски изкуства.[/quote]Г-н Йордан Мичев сигурно не е чел Радой Ралин или е забравил "Сит търбух за наука/култура глух"

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  Не съм съгласен, че в София всичко е запуснато. Тези критики са изсмукани от незнание или от злоба. И за Лондон сигурно може да се пише в този стил. Прави впечатление на някои. А тези развалини, наречени "Захарна фабрика" или трябва да се изринат, или да се направи една сметка колко би струвалоа реставрацията и т.н. и тогава да говорим дали има смисъл.

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#22] от "stedim":

  Мда. Както и камънака при Сердика, само пречи, мамка му...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Стилът на писмото няма да го коментирам. Но, определено прави впечатление, че авторът му има добри идеи, но няма добър речник. Нека следващият път да намери някой, който ще оформи това писание по-горе в силен текст.
  Сега, относно идеите в това писмо.
  Каква е връзката между Лондон, Хамбург, Милано, Берлин, Ню Йорк и други градове, в който съм виждал и бил в подобни сгради, със сменено предназначение-връзката е, че на тези места има симбиоза между добра регулация на държавно и общинско ниво на такъв тип сгради и строителство, има добро управление на местно ниво и има подкрепа от държавата за важни проекти и има много пари. Защото, както и да си говорим, тук става дума за много пари. Първо, тази фабрика е собственост на някаква гръцка компания. Тове е проблем номер едно.
  Но, дори и някак да се разреши този проблем /не виждам как, защото нито има пари, за да се купи сградата и працелите, нито има закон, който да може да се приложи, за да се случи това нещо/ остава по-важният проблем- в България , и по-точно, в българската държавна и общинска администрация няма капаците за да може да се напарви нещо толкова голямо. Няма да коментирам парите, макари тук да има нужда от статици милиони, за да се случи това нещо. Ще коментирам, че в България се броят на пръстите на едната ми ръка добре управляваните музеи или галери и въобще, културни пространства. Тоест, това е по-големият проблем. Проблемът е, че няма припознаване на нуждата от някава промяна в тази посока, да речем, това, което направи Италия-как назначи германци за шефове на най-големите си музеи.
  Тук, в България е: не ми давай акъл, дай ми пари, аз зная най-добре.
  Е, така няма да стане. Идеята е добра, но няма добра правна рамка, няма административен капацитет, и най-важното, няма пари. защото, един такъв прокет, за да се случи добре, му трябва бюджет сигурно 10 пъти бюджета на Квадрат 500...
  Нали си представяте, какво ще се случи с тези пари.

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  [quote#24:"Додо"]Но, определено прави впечатление, че авторът му има добри идеи, но няма добър речник. Нека следващият път да намери някой, който ще оформи това писание по-горе в силен текст. [/quote]

  това много се забелязва. много. и подрива силата на посланието.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На глуви уши да им пееш, казано на македонски! Това е Чалгария и нейната столица Катастрофия !!!

 27. 27 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ню Васьоки!Милиони туристи ще да привлечеме!

  Извън шегата - Захарна фабрика и целият квартал построен от белгийския фабрикант са в индустриалния стил, чиято естетика е вечна - изчистени линии, елегантност и пропорции радващи погледа.Кварталчето е построено с умисъл - жилища за работниците и инженерите, детска градина, училище, полицейски участък, културен дом с кино и сцена /в момента там е общината и дом за възрастни хора на изкуствата/.Подредено и красиво - отстояние между сградите, паваж, зеленина.Оазис, запазен за сега от апетитите на кмета и главния архитект.
  ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ФАКТА, ЧЕ ЗАХАРНАТА ФАБРИКА Е РУИНА!
  КАКТО И ВИЛАТА НА СТАМБОЛИЙСКИ!

  крайно време е някой да понесе персонална отговорност за безобразията!Крайно!

 28. 28 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 484 Неутрално

  до Йордан Минчев

  до преди 2 години до гарата в град Батановци, близо до Перник, все още съществуваше стара мелница.Конструкция изцяло от дърво, на около 5 етажа.Неподражаема красота, истински шедьовър оставен на произвола на атмосферата, бездомните и рушителите.
  Заслужава си интереса, поне да се заснеме професионално, преди да изчезне.
  Казват, че и в други градове има запазени архитектурни паметници, уви и те безпризорни

 29. 29 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не само Рига, Лондон, Берлин. Вижте дори Пловдив - допреди година-две историческият занаятчийски квартал Капана беше пълно гето, сега ще се изумите какво възраждане има там, и то за много малко пари, ама измислено от будни хора и направено умно.

  Но с главен архитект като Диков нищо няма да се случи, освен големи бетонени чудовища за много пари, а нормалните градски пространства ще продължат да западат. А и нямаме такива влиятелни граждански организации като фондация Отворени изкуства в Пловдив, или поне не се виждат в цялата мутренска какофония.

 30. 30 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Запазете сградата, хора, има викторианско, дикенсово излъчване. Колко такива къщи има в България и изобщо колко свестни неща от миналото ни са останали.

 31. 31 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Сградите поне имат стил.
  Ама по-лесно е да застроим Западният парк /пада се отзад/,вместо да се реставрират тези сгради.
  Последно - чия собственост са?

 32. 32 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":

  ++++++
  В писмото са само претенции и една идея. Не е лоша, но както се каза - да вземе този г-н да направи нещо полезно. После ще му призная право и да мрънка...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  [quote#18:"стефанов"]но по-добре една кочина по-малко..
  .отколкото един паметник на културата" -
  свърталище на гореизброените категории[/quote]
  Дали ще е кочина или не зависи както от природо-населението, така и от тези които са излъчени (от съответното население) на власт и решават какво се случва и в каква среда (и посока на развитие) ще бъде София - една "европейка" столица.
  Какво може да се постигне с една стара фабрика - а именно един чудесен културен център, с ателиета, с ресторант, с концертни зали в Цюрих (центъра на Европа) може да се види примерно тук
  http://www.rotefabrik.ch/en/home/

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2456 Весело

  Не виждам нищо лошо след воплите на Мичев от "Новини Лондон", изданието да започне и една кампания сред, ехей - стотиците булгар-инвестиционни банкери на Канари уорф и другите заможни нашенци в Лондон за набиране на средства. Дет се вика, за един следобед ще купят сградата и след три месеца ще имаме културен уникат от европейски мащаб в слънчевия сплит на столицата. Наистина е разочароващо при наличието на толкова много българско имане отатък канала да се обръщаш към някакъв Борисов, Фандъкова и т.н.

 35. 35 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Диков прави жилищни сгради в Борисовата градина, какви Захарни фабрики искате да оправя.

 36. 36 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 562 Весело

  В началото си помислих, че е ирония всичко, пък то било "сериозно"...
  Авторчето, пък и Дневник малко прекаляват с евро-арт-идеите. Вие въобще минавали ли сте през това гето, щото по-правилна дума няма?
  То е пълно с ромеи (да не по-точната дума), нашият човек си писал от фейлбука на Данчето, че искал арт-център? Прекалявате с толерастията!
  Предлагам и на авторчето, и на Икономедия, и на БХК да се преместят там само за 1 седмица, за да почувстват, как го беше казало - "в който да се усеща живата култура и атмосферата на града" пък после пак ще говорим...

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 37. 37 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 562 Весело

  Продължавам да чета и се смея вече с глас... "Виждаме я с модерна трамвайна линия, водеща до нея, с обновена жп гара, целия район около Захарна фабрика го виждаме облагороден и с европейски вид...."... джаз-клубове и ателиета?
  Абе, Данчо, това да не ти е СИМ-Сити? Освен да го "виждате" трябват и няколко милиарда, или викаш арт-а е важен, парите са преходни?

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 38. 38 Профил на q18
  q18
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#2] от "Онан":най-добре е да дойдат Багерите

  А танковете да дойдат ли

 39. 39 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#36] от "Максим Александров":

  Максиме, БХК ще е недоволен от тази "гениална" идея, защото ще се разваля естествения хабитат на братята роми. Знаем как действат те, ще са недоволни и при събаряне, ще са недоволни и при правене на нещо.

  Съвсем друг е въпросът, че по-голяма глупост не бях чел отдавна. Тези арт-пичове май не са чували за израза "от копче-балтон". Както са тръгнали може след половин година да кажат, че ако се оправи Захарната фабрика ще се оправи и България. Това е едно от най-отвратителните места в София и не се залъгвайте по снимките, на живо е още по-зле. Не само е грозно, но е и опасно. Правете си сметката щом са се опитали да откраднат носещи колони сградата колко е сигурна. Чудесна арт инсталация ще стане, ако се направи галерия вътре и докато има хора се срути. Тогава ЕС със сигурност ще ни признае, за европейска столица на културата. Защо се занимават с глупости не знам...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 40. 40 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Модернизирането на доклан в Лондон не е гетото на Сточна гара за съжаление...

 41. 41 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 531 Гневно

  "Смятаме, че на София й липсва район, в който да се усеща живата култура и атмосферата на града, район с автентична архитектура и в същото време - с усещане за модерност." И си избрахте точно този прекрасен район в София. Не мога да повярвам, че има хора, които предлагат такава глупост, камо ли да се кефят на това нещо. По вашата логика туристите, когато дойдат в София ще трябва да се откъснат от центъра, който не е на по-ниско ниво, от която и да е европейска столица (и това не го казвам с ирония), и ще трябва да минат през чудесната Сточна гара, която десетилетия наред е водеща архитектурна забележителност в Източна Европа. След това ще покарат по Сливница, но те ще са толкова поразени от красотата на полусъборените къщи, че неусетно ще влязат в квартал Захарна фабрика, който на всеки е известно, че е построен в стил, който се преплита между барока и ренесанса, за да стигнат до самата Захарна фабрика, която пък ще бълва модерност. Просто хората от "Захарна фабрика- новата културна перла в София" трябва да преразгледат плана си и под преразгледат имам предвид да го изхвърлят. Дано Фандъкова и Диков не обърнат внимание на тази глупост и да не налеят милиони левове.

  Impossible Is Nothing
 42. 42 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вие журналистите комунисти от вестник дума трябва да измислите още способи за национализация.

 43. 43 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 553 Весело

  Уникално писмо.
  "Ще може ли държавата да ми направи един център за модерни изкуства тука за не знам колко милиона, нищо че мястото е пълна дупка и единствените обитатели околовръст са от малцинствата."

  "Така де, ако може"

  .... Щото София си няма достатъчно музеи и галерии, нали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах