Как общият устройствен план на Петър Диков роди строеж до "Софияленд"

Как общият устройствен план на Петър Диков роди строеж до "Софияленд"

© Анелия НиколоваЧудите ли се защо беше нужен нов общ устройствен план на София, предложен от главния архитект Петър Диков и приет от Столичния общински съвет през 2009 г.?


Един от отговорите вече е видим - на имот в Борисовата градина - до бившия увеселителен парк "Софияленд" и тенис кортове "Малееви", вече тече строителство на жилищен комплекс. Преди плана на Диков не е било възможно такъв вид строителство, защото предназначението на терена е било само за спорт и атракции.


Историята
През ноември 2009 г. - няколко дни след избора на новоизбрания кмет Йорданка Фандъкова и в нейно отсъствие, общинският съвет приема предложението за нов общ устройствен план на София. "За" гласуват 52-ма съветници, а само Георги Кадиев - "против". Именно той сега повдигна и темата със строежа, като публикува снимка в профила си във "Фейсбук" във вторник.


С одобрения нов устройствен план се променя предназначението на част от терените в столицата, сред които и парцелът, граничещ с увеселителния парк "Софияленд". Точно тази промяна е сред най-дискутираните теми на заседанието заедно с отреждането на 800 декара край Казичене за гробище (което така и не се реализира) и откъсването на 32 хектара от Западния парк за строителство.


Диков аргументира предложението си теренът, който до момента е можело да се ползва само за спорт и атракции, да бъде застрояван и с жилищни сгради с твърдението, че територията на "Софияленд" така или иначе трудно ще бъде върната към Борисовата градина, защото трябва да се отчужди и залеси.


На документи зоната около лунапарка не е част от Борисовата градина, но на практика е продължение на парка. В пресата по това време на няколко пъти имаше спекулации, че в по-далечно бъдеще "Софияленд" ще бъде съборен и на негово място ще изникне жилищен комплекс. Със затварянето на увеселителния парк през 2006 г. те се засилиха. От общината многократно обясняваха, че това не е възможно, тъй като предназначението на терена не позволява жилищно строителство и че няма да позволят строежи, въпреки че мястото е в скъпия квартал "Лозенец". Вниманието обаче беше съсредоточено върху територията на "Софияленд", а не върху околните терени.


Подобно е и обяснението на Петър Диков през 2009 г., когато предлага на общинарите да променят предназначението на парцела: "Показателите на смесената многофункционална зона са съвсем малко по-различни от тези на зоната за спорт и атракции. Убеден съм, че единственият начин да се върне част от територията в парка е да се приеме посоченото предназначение, което предвижда 40% озеленяване".


По документи този терен е част от зоната за спорт и атракции, според живеещи наоколо той от години е бил асфалтиран и използван за паркинг на лунапарка и околните офис сгради и хотели.


Днес пред "Дневник" Петър Диков заяви, че все така не е съгласен да се строи около "Софияленд". "На мястото имаше асфалтиран паркинг и не се спазваше предназначението му", каза още той, попитан дали не е било възможно да се запази зеленината. След това той уточни, че в сегашния проект от 22 декара 11 декара са предвидени за озеленяване. Това прави 50% при минимум 40%, предвидени в общия устройствен план.


Според депутата Георги Кадиев, който тогава беше общински съветник, застрояването става по добре известната схема – "първо теренът се използва с едно предназначение (в случая паркинг) и впоследствие се дава разрешение за строеж и на високи сгради (разрешението е от април 2015)". "Сега разбирате ли защо някога през 2009 г. гласувах (единствен впрочем) против общия устройствен план на София? И защо исках към сто пъти оставката на гл. архитект Диков? Няма корупция в Столична община. Хич... Само нагло паркостроителство", добавя Кадиев във "Фейсбук".


Как общият устройствен план на Петър Диков роди строеж до "Софияленд"

© Георги Кадиев


Настоящето


"Честито на Първа инвестиционна банка!", казва през 2009 г. след гласуването Владимир Каролев от НДСВ, имайки предвид собствениците на терена. Почти шест години по-късно - април 2015 г., Петър Диков подписва разрешително за строеж на терена зад "Софияленд", който влиза в сила от май. 


Живеещи наблизо разказаха пред "Дневник", че в началото на лятото са започнали и строителните дейности. Това се потвърждава и от табелата на обекта, на която е оповестено начало 7 юли и срок на изпълнение - 24 месеца. Преди това известно време мястото е било използвано за платен паркинг.


В разрешителното за строеж, публикувано на сайта на направление "Архитектура и градоустройство", пише, че се разрешава издигането на "Жилищен комплекс с подземни гаражи". Документът е издаден на името на фирма "Билто овърсийз трейдинг", която според адресната си регистрация е в орбитата около Първа инвестиционна банка - ул. "Любен Каравелов" 4, на който адрес са регистрирани "Витоша ски", "Витоша ски училища" и други фирми и организации, свързани с банката, пише "Капитал".


Фирмата е собственост на "Адорна мениджмънт лимитид" с регистрация на Вирджинските острови, показа справка на "Дневник" в ДАКСИ и Търговския регистър. Средствата за проекта са 13.3 млн. евро и са кредит от Първа инвестиционна банка, където теренът е заложен. "Проектът е уникален за софийския пазар, като се предвиждат и допълнителни услуги в удобство на бъдещите жители на комплекса", са казали от банката пред "Капитал". От банката отричат и връзка със собствеността на съседния терен, на който е разположен "Софияленд".


"Билто овърсийз трейдинг" става собственик на имота от 22 декара през май 2007 г. за 25.4 млн. лв. Тя придобива терена от тогавашния му собственик "Волф имобилиен", компания на Румен Гайтански-Вълка, който преди години държеше фирмите за почистване на София, пише "Капитал".

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 567 Гневно
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не само оставка на Диков, ами и малко кютек

 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Американците ни го казаха, за 25 години нищо не се е променило в корупционно отношене в България. Тук което не става с пари, става с много пари. Чудите се защо няма мол до езерото Ариана? Ами сигурно никоя мутра не се е сетила още.

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Гневно

  Диков отдавна е за затвора и не само за този случай , с мълчанието и бездействието си Фандъкова отдавна му е станала съучастник.

 5. 5 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1094 Гневно

  Този докога ще го търпим за ... глаДен архикет?

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#3] от "sa6":
  Защото обектите се стопанисват от Сашо Сталийски , а той е приятелче с някои хора от властта .

 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  То Софияленд май си е собственост на ПИБ в момента, така че сигурно те си строят.
  Колкото до Диков, по-хубаво да не казвам нищо...

 8. 8 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "V.Iliev":
  Оставката щеше да помогне преди 10 години , сега затвор и конфискация на имуществото , нали не си мислите че всички уж случайни промени в градоустройството на София стават безплатно от приятелски чувства.

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Гласуваш за Боко, ГЕРБ и Фандъкова, получаваш Диков!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Диков е "архитектурният" еквивалент на Божидар Димитров...

  Форумът е в будна кома...
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  ДикоФФ - отгоре те гледат!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 497 Неутрално

  яко!
  Този човечец диков изглежда ще иляди в общината.
  Квато и простотия да предложи, винаги минава пред общинския съвет, което навежда и на други мисли относно корупцията в софия.
  Ама как само Кадиев е против, как поне още един за цвят не имитира съпротива?Некой реформатор или патриот на пример?

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  където е пипнал все по-лошо е станало !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Уникален проект, на уникална място, финасиран от уникална банка, с разрешение от уникален главен архитект...

  Не е добре това нещо. Не ми харесва схемата, не ми харесват и всички тези подмолни и скрити неща, които се вършат в България, и в частност, в София.
  Аз сякаш вече не обичам уникалните, а по-скоро, обикновени неща...

 15. 15 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "lout66":

  не, стават само и единствено за доброто на хората!
  В общината не спят от мисълта как да са в полза на хората.Сичките до един, а най-много диков.

 16. 16 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  Е, само Фандъкова ли?
  Само припомням... "Петър Диков е главен архитект на Столичната община от 2006 г., назначен от тогавашния кмет на София Бойко Борисов."

 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Петър Диков да не се прави на чукнат,както и СОС.Ясно е,че държавата работи за Цеко Минев,както в Банско,така и на Витоша,да не говорим спасяването на тази банка ,вместо КТБ,а сега и ЖК "Ц.М".
  Трябва да си сляп,за да разрешиш такова строителство!
  Срам ме е от Столична Община,срам ме е от моята страна!

  Tony
 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#15] от "ana_ni":
  И аз така си мислех , затова разклоненията на метрото отиват до разни МОЛ-ове и бизнес паркове ,а прескачат случайно цели квартали на София , и няма ни най малка идея отделните лъчове да се свържат освен в центъра .

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Какъв му е проблемът на Кадиев? Че някой богаташ строи жилищна сграда? Да не е забранено? Или просто са го "пропуснали" Кадиев?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1486 Гневно

  Каквото и да напишем, малко ще е. А ако напишем каквото мислим, ще ни цензурират, защото няма да е много учтиво и благоприлично... Лошото е, че Кадиев може да пише колкото си иска, както и ние във форума, но вероятността да има някакъв ефект от това е почти нулева. Такива строежи стават с "благословията" (не безплатна) на силните на деня, а все още не са налице нито достатъчно силно гражданско общество, което да организира протест и да спре строежа, нито пък независима и силна съдебна власт, която да го забрани и да потърси отговорност от безотговорните кьорсурати.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 21. 21 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#16] от "diegos":
  За Боговете или добро или нищо , току виж са ми дошли неканени гости .А Фандъкова доколкото си спомням е вече 6 година кмет ,ако досега не се е усетила с какви бандити си има работа или е с тях ,или не става за този пост.

 22. 22 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 443 Любопитно

  Данче, с този ли ще се явяваш на избори?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 23. 23 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Весело

  Не е възможно! Но щом проектът е уникален за софийския пазар, значи чакането си е заслужавало. Баламите ще си ги баламосват, та нали затова сме, а и избираме все тарикати от сой.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 435 Неутрално

  А аз си мислех, че в центъра на столицата на държавата, пред очите на всички, мафията се притеснява да демонстрира престъпни далавери. Мислех, че такива неща стават по провинциалните Черноморие и планини, където е по скрито от хорски очи.

 25. 25 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1238 Гневно

  Диков и 31 общински съветници - по фенерите на Витошка.Друг начин явно няма!

 26. 26 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Покрай този случай се сетих за плажа Република в Борисовата градина ,затворен вече над 10 години още от времето на Софиянски .И там щяха да строят нещо, но явно не могат да се спазарят с Диков. Някой нещо да е чул , а и журналистите мълчат .

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  От страната на Хладилника, право през гората се изсече една дебела просека. Да не би това да е за "подход" ?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Какво очаквате от гербавата камарила? Далаверата е тяхната икона. Всяка възможност се използва за да се попълват лични и партийни сметки. А, Фандъкова с обаянието си на начална учителка е само за декор. Предстой нов спектакъл, но и сценария, и актьорите и режисьора са добре познати. Знаем всичко на изуст, щото ни повтаря. Сред аплодисменти.

 29. 29 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Запитайте се кой е собственик на терена и кой финансира строителството - ПИБ!
  Сега всичко си идва на мястото, като се започне със стратегическата промяна на градоустройствения план и защо се е наложила.

  За тия с по-къса памет: отново ПИБ "случайно" се оказаха собственик на горичка от 5-6 дка точно на трасето на тръбата от Южен поток на излизане на сушата. За "златната" горичка проектната компания брои на офшорната банка няколко стотин млн. долара.

  Много информирана банка...

 30. 30 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  честито на печелившите. А сем. Дикови, с още 2 образцови апартамента.

 31. 31 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 395 Весело

  Думата "Дик - оф"
  Отварям Английския речник и срам..веднага закривам очите на детето...да не разбере какъв х...лиган имаме за Главен Архитект в Столицата

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Сега гледам целия парцел и си викам, мама му стара, от 10 години автоталибаните от офисите около Токуда паркират незаконно в дясна лента, в храстите, в гората, между блоковете в Лозенец, по тротоарите и пред спешното на Токуда. Ако можеха тротоарите да говорят, щяха да разкажат хиляди легенди за нарязани гуми, избити зъби и изфръкнали очила в дарвиновия подбор за последното паркомясто. Да знаеха талибаните, че има такъв широк табан толкова наблизо, щяха за нула време да организират един цигански набег, и да го пленят за свои нужди, да устроят командатура и повече никой нямаше да може да ги изгони оттам....Вижте, вижте само каква благодат:

  http://bit.ly/1WSof0k

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Ако строежът е законен и е според сега действащият устройствен план какъв е проблема и защо трябва да ни занимават с фейсбука на Кадиев!?

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Напомням, че само на 400 метра от това място, на естакадата на Семинарията оставиха тротоара откъм парка широк 40 сантиметра, затвориха го затвориха за пешеходци и направиха подлез с асансьор за минаване от другата страна с аргумента, че ако го запазят 100 сантиметра, щях да унищожи голяма площ лишейно-мъхова растителност.

  Прозорливостта на това решение си личи точно тези дни, когато Хладилника е затворен за движение и автобус 88 върти на Семинарията. 3 пъти минах оттам и 3-те пъти трябваше да обяснявам на някакви заблудени между дърветата граждани, по коя точно пътечка да излезнат на спирката на Симеоновско шосе.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 35. 35 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  И между другото - Диков сам промени в гражоустройстаото не може да прокара. Проблемьт е в партийните посдушковци в СОС.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Той и Диков е за разследване,но няма кой.

 37. 37 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 444 Весело

  А Фандъкова и Герб? Те къде са в схемата?

 38. 38 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#37] от "puknatastotinka":

  На върха на "хранителната" верига, не е ли ясно...

 39. 39 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 410 Неутрално

  При Диков всичко е възможно,ама няма кой да го вкара в затвора.Там цялата клика са за затвор,во главе с Данчето

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Непредсказуем е живота......
  Поздравявам Ви господин Кадиев.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 410 Весело

  До коментар [#33] от "svoboden":

  Разбира се, че е законен, но въпросът е как е станал такъв и защо ли ти се правиш на ударен с мокър парцал?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Дикоф е подчинен на Фъндъкова, при желание можеше да го е уволнила.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 991 Весело

  ми във всички големи градове по света е така... апетитните парчета земя са обект на лобизъм, подкупи, престъпления и прочее...
  а коментарите под сия статия мога да се обобщят в следното изречение...: българите викат на бизнеса кражба доде не влезат в него, влезат ли еднъж пак си става бизнес...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 44. 44 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#33] от "svoboden":
  Нещо за причинно-следствени връзки да си чувал? Или ти е сложна тази материя?
  Форумът на Дума ще ти е допадне повече.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 45. 45 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И да знаете промените в тая държава ще станат след мандата на Петър Диков и Цацаров,след тях ще имаме държава така каза Бойко и аз му повярвах!

 46. 46 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#42] от "hope":

  Не е вярно Диков и Фандъкова са подчинени на Бойко нищо не си разбрал както и Цацаров, но ще имаме държава след тях!

 47. 47 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#21] от "lout66":
  Мноого е добра за поста си. Не е много амбициозна, за да застраши Слънцето, изглежда невинна, човек от народа. Какво ти трябва повече за кмет.

  И сигурно не задава излишни въпроси като шилото Кадиев.

  А Кадиев ако не беше комунист, можеше и да ми е симпатичен.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 48. 48 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#43] от "tucker case":

  Ей това да си гербер е като да си комунист,нищо по-различно викат ти крадец ти викаш ам че аз не крада крадец е хан Крум!

 49. 49 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Казват че политиците се изхабявали от политиката,но аз бих казал че нашите се изхабяват от крадене и Фандъка е сложен като красив пилон да легитимира голямата кражба,за това този път Без фандък от октомври нали ефенди!

 50. 50 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  [quote#43:"tucker case"]българите викат на бизнеса кражба доде не влезат в него, влезат ли еднъж пак си става бизнес...[/quote]

  Процесът е диалектичен. Всяка партия се опитвша да си създава фаворизирани или направо зависими прослойки и съсловия, като им урежда дребни благини от бюджета или си затваря очите за беззакония. Веднъж сгазили лука, същите са обречени да гласуват за статуквото, да не би някой да дръпне запушалката на мътната вода.

  Вечните социално слаби, фалшивите инвалиди, майките-студентки по 1 семестър, ранните пенсионери със смехотворни наличности по пенсионните партиди, тутунджиите, енергодобивниците, миньорите, жепейците, стотиците хиляди паркиращи по тротоарите, собствениците на бракувани трошки-улични мазета... Всеки знае, че това е кантар работа, дай да не рискува на изборите...

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 51. 51 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Всеки, който гласува за Фандъка, всъщност гласува за Дикоф и за другото леке в общината - Любомир Христов...

 52. 52 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 874 Неутрално

  От старо комунистическо котило е Диков, няма какво да се чудите. Наскоро четох интервю с жена му, която започна с това, че баща й бил от цк на бкп. Даже го запазих и ще кача някъде в скоро време.
  От такъв човек освен схеми и злоупотреби друго не можеш да очакваш.

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Браво Данче! Как па да не гласувам за теб...

  5 години отричаха, че целят това, а то взе, че стана.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 652 Неутрално

  А мутромилиционерската шайка на рапоня, която бяхме наритали и почти изринали от властта преди 2.5 г. беше реанимирана от РБ и от Гоце и сега продължава да дерибейства като дясна реформаторска коалиция.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 55. 55 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Е как? По втория начин, под масата. Както всичко останало, което се случва в ДАК. Който е имал нещастието да има работа в тази институция знае това. Нищо ново, нищо различно, нищо обнадеждаващо под звездите.

 56. 56 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  [quote#27:"cinik"]От страната на Хладилника, право през гората се изсече една дебела просека. Да не би това да е за "подход" ?[/quote]

  Понеже получих повечко минуси и нито един отговор, ще си конкретизирам въпроса. Погледнете клипчето от дрона от 1:30 минута до 1:39 минута. Каква е тази просека? Това е по сервитута на бившата ЖП линия, която ужким щеше да става велоалея. Аз понеже велоалея с канализационни тръби Ф110 под нея не съм вижда, затова търся компетентна помощ в отговора си на този въпрос:

  https://www.youtube.com/watch?v=FXFMWv6mgfI

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 57. 57 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Буда няма нищо общо с този хмм ... грабеж

 58. 58 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ааа, ама га се строяха софияленд и кортове, ни ривахте
  искам да кажа, че зелената столица отдавна е кауза пердута, к'во се правим на изненадани.

 59. 59 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Ето това е истинското лице на скромната, упорита и всеотдайна кметица и доминирания от ГЕРБ общински съвет.Уреждат си нещата, раздават терени и поръчки( уж по правилата) на свои приближени фирми, тихо по английски и живота е прекрасен.За някои! И не винете Диков- не е този , който казва какво и как да става! Той само изпълнява!

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#59] от "glaxo":

  Всъщност, медиите от доста време се опитват да разделят нещата - позитивите за Фандъкова, негативите за Диков. Все едно Диков е едно лошо чучело от рода на Саурон, който седи и прави мръсно и няма нищо общо с престъпниците в СО и кмета.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#41] от "bzm":
  [quote#41:"bzm"]Разбира се, че е законен, но въпросът е как е станал такъв и защо ли ти се правиш на ударен с мокър парцал?[/quote]

  Станал е такъв с устройствен план, който е минал през обществени обсъждания, възражения, обжалвания и т.н. и след като е приет вече това е "законът", това са правилата. Няма основание да имаме претенции към някой, който ги спазва.

  Между другото преди да станат част от София 80% от сегашния град са били ниви, гори и лозя и с подобни планове са се превръщали в квартали, булеварди, училища и т.н.

 62. 62 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 597 Неутрално

  За да роди това, май е заченат в грях.

  www.zaednovchas.bg
 63. 63 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  само Георги Кадиев - "против". Именно той сега повдигна и темата със строежа,

  пфф, пръц, новина

 64. 64 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Сега, по абсолютно същия начин, се прави и с терените около гара Пионер. Отначало се клеха, че е зона за "спортни съпружения и атракции", ... вече се строят жилища.

  Изгони Диков и Ююрданка, спаси София !!!

 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  Абе този е голям мафиоз, сигурно е скатал на милиард рушвети вече !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ех, Вирджинските острови - са милионерски рай. Недокоснатата тропическа природа в съчетание с всички екстри, от които се нуждае съвременния човек са превърнали това място в едно от най-мечтаните кътчета на земята.
  Тук действително идват хора с големи финансови възможности, които искат да прекарат зимата на някое топло, слънчево и екзотично място, където животът е все още силно зависим от природата и където в същото време да не липсват лукса и удобствата, които са характерни за съвременния начин на живот..... Българските туроператори рекламират...

 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#60:"Darth Plagueis"]Всъщност, медиите от доста време се опитват да разделят нещата - позитивите за Фандъкова, негативите за Диков. Все едно Диков е едно лошо чучело от рода на Саурон[/quote]
  Да, ама се сменика Мафиянски , Баце и Кака Фенди па Диков е несменяем както беше Минко Герджиков - специалиста по "схеми" !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Само да добавя, че гората рано или късно ще я осекат по старите релси, за да свържат апартлукса с кръстовището на Симеоновско шосе и новия булевард до мола.

  Честито

 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#67] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А, нека държим на истината. Боце назначи Диков през 2006та. Диков си е чисто гербаво назначение.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Диков няма ли кой да го разкара?!

 71. 71 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  ++++++

 72. 72 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ейй,Марчев,ма тия и Борисовата градина ли почнаха да застрояват?
  Кофти,брато.

 73. 73 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#69:"Darth Plagueis"]А, нека държим на истината. Боце назначи Диков през 2006та. Диков си е чисто гербаво назначение.[/quote]

  Тук си прав. Диков е протеже на Борисов и дължи назначението си на него, както пък Борисов дължи влизането си в политиката на цар Симо. Сега цялата тази върволица е в услуга на Цеко Минев, който е готов да бетонира къде що види парк. На това му се вика да няма държава, а само кръгове на интереси...

 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#64:"Индиана"]Изгони Диков и Ююрданка, спаси София !!!
  [/quote]
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Данче?!? "Добрите ръце"?!? Инспекциите по срутените нови строежи по територията на цяла София?!? Некачествени строително-монтажни работи?!? Диков?!? Бойко?!? Какво става?!? Ясно е, че идват избори и има и такива материали да излизат, но защо се появяват? Нали всичко ви е "чисто" и за Европейски развитие на България?!? Мафия сте си та дрънка, червена номенклатура, яко оплетена с парите на ДС, тумора на ДПС и останалите комунистически олигарси! Аз обаче се питам ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ ТАКИВА КРАДЦИ, ДЕБЕЛООКИ бандити и безскруполни манипулатори?! Софянски ли - направихте го да изглежда като дребен кокошкар! Вие сте срам за България - ГЕРБ, БКП, ДПС и останалите разсейки! До един!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":
  оk ,толкова отдавна е архитект на така наречената столица ,че може да съм се объркал !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#73:"b_d_s"]Борисов дължи влизането си в политиката на цар Симо.[/quote]

  Не. Цар Симо е просто незначителна пионка, употребена добре. Борисов дължи влизането си в политиката на Доган и Гоце - единият го предложи, другият го повиши и хоп, получи се един чудесен медиен герой.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Гневно

  ОСТАВКА НА ДИКОВ И ВЪН СЕЛЯНКАТА ФАНДЪКОВА !!!

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#80] от "ret":

  Няма какво да питам:

  От 2001 до 2005 г., когато премиерът Борисов беше главен секретар, тогава лично ДПС, лично оценката и подписът на лидера на ДПС Ахмед Доган беше предложил на тогавашната коалиция с НДСВ да бъде повишен в чин. Да стане генерал-лейтенант точно Борисов, и то за добра оценка.

  Това припомни вътрешният министър Цветан Цветанов като контрапункт на критичния доклад на Ахмед Доган на конференцията на ДПС миналата събота.  На Цвъки нали можем да вярваме, а ченге?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#82] от "ret":

  Миличкият, как рязко смени темата.. Кво, наричаш шефчето си Цвъки лъжец ли? Споко, знаем, че е престъпник.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#83:"ne"]Марчев му бил виновен!???
  Като за кривата ракета ....някой им пречи... [/quote]

  Вуйне,теренът зад Софияленд е частен и никога не е бил част от Борисовата градина,както няма и нищо общо с новия ОУП на София.
  Прочети Фнимателно това от Гошо:
  В пресата по това време на няколко пъти имаше спекулации, че в по-далечно бъдеще "Софияленд" ще бъде съборен и на негово място ще изникне жилищен комплекс. Със затварянето на увеселителния парк през 2006 г. те се засилиха. От общината многократно обясняваха, че това не е възможно, тъй като предназначението на терена не позволява жилищно строителство и че няма да позволят строежи, въпреки че мястото е в скъпия квартал "Лозенец". Вниманието обаче беше съсредоточено върху територията на "Софияленд", а не върху околните терени.

 86. 86 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ясно е, че чрез този общ устройствен план Диков в много случаи обслужи най-различни интереси (не толкова на общността, колкото на съкратен кръг олигархични и комерсиални лица).

  Ако искаме нормален град след време:
  1. Диков трябва веднага да бъде сменен (с професионалист урбанист; по възможност завършил и/или работил в този сектор на Запад).
  2. Новият човек да стартира процедура за актуализация и допълване на ОУП на Софиял;
  това е

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 565 Неутрално
 90. 90 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 593 Гневно
 91. 91 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  "Фирмата е собственост на "Адорна мениджмънт лимитид" с регистрация на Вирджинските острови, показа справка на "Дневник" в ДАКСИ и Търговския регистър"
  И по какъв начин можем да проследим дейността на фирма от Вирджинските острови? Какви са тези офшорки, какви са тези криминални компании. Имам чуството, че вече 25 години нас ни правят на идиоти, а шепа тарикати въртят нашите пари и ограбват цял един народ под снизходителните погледи на съдебна, изпълнителна и законодателна власт. Няма държава, това е.

 92. 92 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Любопитно

  [quote#40:"hope"]Поздравявам Ви господин Кадиев. [/quote]
  Възхитително !
  Сега остава да сложи на профила си и схемите за търговия с ток на жена си

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 93. 93 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Започвам да не виждам нищо лошо в линча.

 94. 94 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Гъчкайте се селяни. У скоро време и ний можем да се заселим при вас. Селянията ще е тотална. И барем диков може да се самообеси

 95. 95 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1493 Разстроено

  Значи окончателно погребваме "Пограбите" и узаконяваме този пладнешло грабеж.??!
  Трагичното в случая е че "номерът ще мине".
  Ще има разбира се "буря в чаша вода" за седмица две, а после леенето на бИтон ще си продължи.
  Така де, всчико по документи е законно.
  И после смешно въпроси от рода:
  къде е гражданското общество?
  Кой защитава интересите му?
  Зашо сме толкова бедни, а има толкова "необяснимо" богати.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 96. 96 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 218 Весело

  Как ли? Ами с пари стават тези неща

 97. 97 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Гневно

  Предпочитам да застрояват някаква зона, която не е парк и градинка, въпреки че по внушението на автора е "продължение на парк" (то и Драгалевци, и Бояна, и Симеоново, и Княжево са продължения на парк Витоша, пък ги застрояват...), отколкото да застрояват всяка квартална градинка и престъпно реституирано парцелче, както правеха сините през управлението на Софиянски!
  Упс - ама за какви "сини" говоря аз! Това си бяха чисти комунисти и ченгета, но с изгорени книжки и досиета в пожара в Партийния дом! И затова така ни го начукаха!
  А помните ли Софийски имоти, а? Помнете!!! Не забравяйте миналото, че да не ви застигне пак!!!

 98. 98 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#34] от "cinik":

  Да допълня, че в един не малък участък от страната на София ленд изобщо няма тротоар край естакадата.
  И съвсем случайно поне част от съоръженията в София ленд вече са демонтирани. Подозирам подготвят любимите на Диков небостъргачи (да лично той ги препоръчваше за там). Е за това ще изчакат изборите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 99. 99 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#56] от "cinik":

  Самата идея за този "пробив" е дебилна. Сега се прави 1 ляв завой, а с нея 2. Мъдро. А с тези пари в момента далеч по-лесно можеше да се разшири Ч. връх на 2 ленти в участъка между Кошарите и хладилника. Общината да си махне контейнерите от платното и да почне да следи за забраната за паркиране. С парите за естакадата на Семинарията и малоумно организираното кръстовище можеше метрото да е в Кръстова вада. А ако направеше и училище в района да се намали драстично автомобилния поток.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 100. 100 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  До коментар [#98] от "Цецо":

  Аз за него говоря. Направиха го 40 сантима и отстрани го подпира 2 метра шкарпа с бетонени решетки. Така и не разбрах, какво пречеше горе да е 1,20 метра и шкарпата да е под по-голям ъгъл. Както разбирам от контекста, пуснали са аванта на зелените изудвачи да отчетат "грандиозен успех по опазването на окапалата шума" и сега резултатът е, че хората сменят спирка навлизайки навътре между дръвчетата, като само до момента стъкпаха бръшлян 10 пъти колкото опазената шума и лишеи.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK