Сметната палата откри много грешки в управлението на парите за наука

За последните четири години само два конкурса успя да проведе Фонда за научни изследвания, при това съпътствани от протести и уволнения. Архив: декември 2012 г.

© Юлия Лазарова

За последните четири години само два конкурса успя да проведе Фонда за научни изследвания, при това съпътствани от протести и уволнения. Архив: декември 2012 г.Сметната палата публикува днес резултатите от одита по изпълнението на Националната стратегия за научни изследвания за периода 2011 - 2014 г. Основният извод в документа е, че "поради пропуските и недостатъците в дейността си, структурите в системата на Министерството на образованието и науката не са осигурили ефективното изпълнение на стратегията" и като цяло не е постигната целта българската наука да се превърне в някакъв фактор за икономиката, съобщават от пресцентъра на СП.


"Много са нашите негативни констатации, за съжаление те са в сфера, към която всички имаме големи очаквания", коментира председателят на сметната палата Цветан Цветков.
Анализът на финансовите параметри за наука показва редица пропуски. Водещите институции в системата на МОН не разполагат с достатъчен административен капацитет. Основният финансов инструмент - Фонд "Научни изследвания" -  не е управляван ефективно и не е изпълнявал основната си функция в последните четири години да подпомага науката, се посочва в доклада.

Заради неефективното управление на фонда не може да се отчете резултатност на научно изследователската дейност, няма концентрация на ресурси в приоритетните области и не са използвани ефективно националните и европейските фондове, пише в доклада. Видима е и слабата координация с другите финансиращи структури. 


Само 6% от финансирането за наука от 2011 до 2014 г. е от структурните фондове на ЕС


Това е една от причините за неблагоприятния финансов профил на България за разходите за научна дейност, отчитат от Сметната палата. "Координацията по рамковите програми на Европейския съюз и финансирането на проекти по тях не е ефективна и ефикасна и не подпомага интегрирането на българската наука в европейското изследователско пространство". Освен това за всички тези години не са предприети действия за разширяване на сътрудничеството на България с повече държави, което би имало полза за науката.

Освен това макар че в стратегията е заложено средствата за наука да се увеличават поетапно докато достигнат 1.5 от БВП през 2020 г., темпото, с което нарастват, няма да позволи постигането на тази цел. 

В Плана за действие за първите три години на стратегията е предвиден
общ бюджет от над половин милиард лева.


От него 190 млн. лв. са за мерките, изпълнявани от водещите институции - Министерството на образованието и науката и Фонд "Научни изследвания", като са усвоени 64.5% от планираните средства. Още 355 млн. лева от общия бюджет са за мерки от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което обаче е извън обхвата на одита. 


Още проблеми


Регистърът за научна дейност, който е отговорност на МОН, е воден неадекватно и не показва реалното състояние на научните ресурси в България, няма прозрачност при провеждането на конкурсите на фонда за научна дейност и няма условия за следенето на проектите. За четири години са проведени само две конкурсни процедури, при това съпътствани от скандали и уволнения. 


Липсват също и ефективна система за оценка на научните постижения, което е демотивиращо за учените; система за контрол на проектите и дори за инвентаризация на научното оборудване, купувано със средства от ФНИ; и какъвто и да е вътрешен ред, което създава риск от хаос в документацията и отчетността. 

В края на одита Сметната палата дава на министъра на образованието и науката 21 препоръки за подобряване на дейността - като започва с това да се дефинират ясно видовете научни изследвания. 

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 225 Неутрално
 2. 2 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Това и без проверка всеки от системата може да го докаже.

 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Фонд "Научни изследвания" няма за цел да стимулира науката в България, а да се пълнят гушите на тарикати от няколко звена: Нов Български, УБИТ, някои институти от БАН, социологически агенции.
  При този министър истински промени няма да настъпят.
  Дано някога да се случи.

  Миша
 4. 4 Профил на Simeon Stankov
  Simeon Stankov
  Рейтинг: 225 Гневно

  Чиновнически тъпотии !

 5. 5 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Заглавието би трябвало да бъде: "Сметната палата откри много ПРЕСТЪПЛЕНИЯ в управлението на парите за наука" ЦАЦАРОВ, ОТНОВО ЛИ СПИШ? ИЛИ ЧАКАШ указания от САРАИТЕ?...

 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Феодалните папардаци едва мърдат, ама алчни за още ... и млади секретарки.

 7. 7 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#4] от "Simeon Stankov":

  "Чиновнически тъпотии ! "

  Де да беше? Нещата са много по-дълбоки. Това е държавна политика. Науката никога не е била приоритет на държавата и на администраторите от най-високо ниво. Вуцова, Герджиков, Игнатов и куп сателитни по-дребни риби са преките виновници. Всички правителства ги толерират. Ректорите това положение ги устройва. Герджиков, когато беше шеф на фонда даде на сегашния ректор на СУ договор за 25 млн. ей така, без никакви сериозни рецензии и за награда сега е заместник ректор (при доказани безобразия, които в правил). Същият ректор (дори името му ме е яд да споменавам) предложи в управителния съвет на фонда професорка по български език с дълга история от зулуми във фонда и това при наличието на учени от голяма величина (във есеки случай на светлинни години пред нея). Това беше поредният ректорски шамар за науката в СУ.
  Сега какво - управител става човек от котилото на Вуцова. Е няма как така нещата да се оправят.
  За да се оправят поне малко нещата начело трябва да застанат учени предимно от естествените науки, а не социолзи, политолози, педагози, защото именно те знаят какво е световна наука, включително има хора с опит в управлението на науката на европейски равнище. Те обаче систематично се отхвърлят от тези, които не могат да правят наука на световно равнище и методично принизяват българската наука до своето си равнище, а то е наука от типа "за пръв път в нашето село".
  Не съм оптимист, защото нищо от сегашното положение в българската наука не е случайно, а е резултат на дългогодишно налагане на невежеството с цел да се вземат едни пари.

 8. 8 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Любопитно

  "ГРЕШКИ" ?! Веднъж - грешка, втори път - нарушение, трети път - престъпление !
  Колко грешки казахте, са открити ?

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Ма те не са виновни. Дянков искаше да ги закрива изцяло, щото файда немало. Обаче нищо не е направено в норм. уредба оттогава.
  То нема и как, след като сегашнио вожд го интересува само асфалта и градинките....

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#7] от "grajdanin1":

  Сит търбух за наука глух .Р Ралин

 11. 11 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дундурук":

  "Феодалните папардаци едва мърдат, ама алчни за още ... и млади секретарки."

  Вашето изказване е от типа: "нищо не разбирам ама сакам да си кажем". ФНИ е държавна структура. На щат там има чиновници, които се назначават от държавата в лицето на министъра на образованието. Научни работници на щат там няма. Те са в комисии, които пак се назначават от министъра, но това не им е основната работа.

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#8] от "ТМаринов":

  Съжалявам, натиснах минуса по грешка. Трябваше да "+"

 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Този фонд трябва да се закрие и да се открие нов, най-добре да е клон на австрийския, немския или даже полския фонд, с техни администратори и експерти.

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Сметната палата откри много грешки в управлението на парите за наука

  Или иначе казано парите изпапкани, наука няма!

 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#11:"grajdanin1"]Вашето изказване е от типа: "нищо не разбирам ама сакам да си кажем". [/quote]

  Аз разбирам от това, че живеем в мега корумпирана, безхаберна и замираща държава. Опитвате се да ми обяснявате теория, а практиката я знаем всички. Чиновниците раздават милиони на феодалните старчета от душа и въобще не искат да захлебят и те. Мафия, шуробаджанащина, уговорени конкурси, нагласени обществени поръчки, корумпирани чиновници тука няма.

  Виждал съм разработка на БАН от 20-30 човека за 5 години, а безхаберният резултат е СТО пъти по-зле от същата разработка на ЕДИН единствен българин, който си я продава по света. Става въпроса за кепчъринг и разпознаване на лица.

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дундурук":

  Е, значи и двамата сме съгласни, че в основата на нещата не са "феодалните старчета" ( не работя в БАН и не съм чак толкова стар, така че не го приемам лично), а напълно съзнателното безобразно (за да не кажа никакво) и порочно управление на науката от страна на държавата. Феодалните старци са следствие, а не причина.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Досега не са ли правени проверки,че се е стигнало дотам.

 18. 18 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредният министър няма да може да се справи дори отчасти с ФНИ. А, да не забравя и т.нар. КоцЕ - ресорен зам.-министър, който успешно се покрива предвид надигащата се буря, вече станала редовна.
  Големият въпрос, обаче, е съвсем друг - къде ще отидат към 1 млрд лв. от ОП-то за наука?!

 19. 19 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 401 Неутрално

  "Обсерваторията в Рожен поставена на "колене", учени молят за дарения"
  http://news.ibox.bg/news/id_466049755
  Тази лаборатория само гълта пари, без да допринася нищо за икономиката на България. Така е с цялата фундаментална наука, която се развива в България. Ако някой вън от България поиска да развива фундаментална наука ВЪВ България, да бъде така добър да осигури финансово цялата дейност (Заплати, сгради, апаратура, режийни и т.н.). Няма смисъл такава бедна и малка страна като България, в тази криза (и още по-зле ще става) да харчи пари за такива излишества. А ако някой наистина кадърен български Учен (пиша с главна буква от уважение) иска да се занимава с фундаментална наука - да иде в някоя голяма бяла и развита страна и там да го прави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK