Бежанци в Канижа: По железопътната линия - тихо, само направо

Бежанци на сръбско-унгарската граница

© Георги Кожухаров

Бежанци на сръбско-унгарската границаНаправо е Унгария.
Наобратно е Хоргош, Сърбия.
Настоящето - средата на пътя.
Началото - много отдавна.
Краят - не е ясно кога. 


Сряда, 25 август, 19 часа. Залезът обагря небосклона в оранжеворозово. Стара железопътната линия е осеяна с ниска растителност. В контражура, някъде назад се чуват песни. Напред от време на време проблясват лампи. Времето захладява. Усеща се надежда, примесена със страх.


Здравейте, ще имаме ли късмет?
Унгария е далеч? Отпечатъци? Полиция? Ще ни регистрират ли?
Въпросите сякаш проблясват в мрака. Някогашната железопътна линия сега е основен маршрут за хилядите бежанци. Дълга е три километра. Толкова те имат до известната им посока. Неизвестното е дали ще е страшно? Дали ще е вярно, че полицаите в Унгария бият (слухове за това се разпространяват из бежанците в лагерите, няма никакви данни за това), дали някога отново ще е нормално, дали ще могат да намерят тази част от границата, където все още няма ограда.


По пътя на линията насред храстите има сергии, където се продават вода и шоколад. За по едно евро. Малко преди границата, когато вече е тъмно, ще се появи и кметът на Хоргош. Носи вода за бежанците. Води дъщеря си, която е с ролки в косата, и жена си. За да им покаже каква е ситуацията. Тръгват заедно с бежанците до границата.


На сръбско-македонската и сръбско-унгарската граница лицата си приличат


По отчаянието и устремеността. Историите са различни. Тук също има хора като Мая и 28-дневната й дъщеря Лиян, преминала в лодка едва новородена (от Прешево). Тук са и Фари (студент по английска литература, отвличан от ИДИЛ, който обича Христос), Мохамед, който иска да довърши обучението си по фармация, и малкият му брат, който учи за инженер. Тук има хора с патерици, инвалиди, възрастни. Изморени, но устремени.


Те вървят неспирно и сякаш никога няма да спрат. Извозени с автобуси от т.нар лагер в Канижа, шофьорите буквално ги изсипват върху релсите. Цената варира - от едно евро до незнайно колко. От единия деветместен бус се оплакаха, че шофьорът взел 120 евро.


Бежанци в Канижа: По железопътната линия - тихо, само направо

© Георги Кожухаров


Канижа е на около 10 километра от унгарската граница. Преди е било унгарска територия, населението е 90% унгарско. Доскоро центърът на градчето е приличал на лагер. Бежанците са опъвали палатки пред кметството. Вече е изграден лагер. Подобен на този в Прешево, той действа повече като гара разпределителна. Тук пристигат голяма част от автобусите от Белград и стоварват хората. Те чакат нови автобуси, които ги водят до Хоргош или някъде другаде по границата, за да преминат.


Акош държи хостел "Виктория" в центъра на Канижа. Там е настанявал бежанци. Трудно му е да повярва, че те ще бъдат спрени от телена ограда, след като са минали повече от шест хиляди километра. Първите сирийци идват в града преди две години и половина. Били образовани, внимателни. Сега хората не са същите. Конфликтите - основно между бежанците.


"Сменят посоката, но водят същата битка"


казва Акош, докато дръпва от цигарата си. Проблем с местните не е имало - единствено многото боклук и факта, че се движат по пътищата във всяка част от денонощието. Той не се притесня какво ще стане с града, в който е роден, а в какво ще се превърне Европа. Каналджиите преди чакали на входовете на града, сега повече полицията събира пари, чувал е Акош. Той е горд, че не е позволил дискриминация спрямо никого. Защото те не са виновни.


Бежанци в Канижа: По железопътната линия - тихо, само направо

© Георги Кожухаров


Унгария е изправена пред невиждана вълна от мигранти (данните са за около 100 000 влезли от началото на годината). Ситуацията се развива от няколко месеца. Отскоро е започнал и строежът на ограда по цялата 174-километрова граница със Сърбия, която трябва да е готова до края на август. Унгарски журналист, който често е в района, обяснява, че оградата е по-скоро символ, знак. Представена като 4-метрово "страшно" съоръжение към този момент, тя е не повече от 50 см опънато телено кълбо. Което може да бъде лесно прескочено. А там, където е по-висока, може да бъде срязана. Вече има такива случаи.


Сряда е денят с най-много влезли накуп бежанци през последните дни.


Фари е на 28 години. Току що е пристигнал пред лагера в Канижа. Обикаля, за да търси зарядно за телефон. Държи в ръцете си батерия, но от нея не успява да зареди. Очаква да получи карта, за да знае откъде да продължи. Слаб, с очила, говори бързо и с придихания. Не иска да бъде сниман, защото твърди, че е бил отвличан от "Ислямска държава". Обича журналистите, защото самият той е работил като журналист. Учил е английска литература и е бил преводач. Тогава, отдавна - в Сирия. Обича немския език и иска да стигне до Германия. 


"Имам правото да не искам да остана в Унгария. Защо ще ме принуждават да оставям отпечатъци? Аз съм свободен човек. Господ ни е направил така, че да правим свободни избори. Това е моят избор", обяснява Фари на унгарски журналист, който се опитва да го убеди, че в Унгария не е толкова зле.  "Имам приятели в Сирия, но те не помагат. Само Господ. В Сирия разрушиха моето бъдеще. Искаха да се бия срещу братята ми. Те искат да направят нов план за Близкия изток", разказва Фари и обвинява американците за "Ислямска държава" и проблемите в Сирия. Вярва, че някой ден ще се върне там, защото не можеш да имаш две родини. Казва:


Където и да отида, аз ще съм от Сирия


Повечето не си представят, че и в Германия е трудно. Трябва да си образован, да уважаваш всяка различна култура. Защото ти си който идва при новата култура, не тя при теб", разсъждава Фари. Той пътува с още трима мъже, които не говорят английски. 


"Тук има полицаи. Защо нищо не правят? Как да се кача в този автобус? Ще ни закарат директно при унгарците, ще ни вземат пръстови отпечатъци… Аз искам да продължа да уча, той също", казва Мохамед и сочи към по-малкия си брат. Очите му постоянно се въртят и оглеждат ситуацията пред лагера. Мохамед е от Сирия. Някъде около Белград е дал подкуп на полицай, за да може да продължи, въпреки че 72-часовото му разрешение е изтекло. Затова не вярва на полицията. Пред лагера има една патрулка, която следи да няма инциденти.  Мохамед не може да реши как да продължи, размишлява, защото не иска да остава в Унгария. Малко по-късно Мохамед също ще е на железопътната линия.


"Пожелай ми късмет", казва Мохамед. До него е достигнала новината, разпространяваща се по линията, в обратната посока на Унгария: Германия няма да връща сирийци в държавите, където те са регистрирани за пръв път. "Значи, няма да ни вземат отпечатъци", пита Мохамед. Разбира, че граница реално няма. Има трима полицаи, които  нямат оборудване да регистрират чужденците. Те ги посрещат и насочват към Унгария. Оттам те имат две възможности - да избягат или да стигнат до приемния лагер, където ще им вземат отпечатъци. Повечето избират първия. Полицията не тръгва след тях. В сряда по линията за два часа минаха над 1000 души. Поне 2000 бяха в т.нар. лагер. 


Сряда, 22 ч. Небе пълно със звезди. Вече никой не пее. Хиляди хора вървят тихо и само направо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Направо се бях разтъжила,че отдавна нямаше статия за бежанци!Все за нелегални имигранти....

 2. 2 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Като няма войни така става.Земята се препълва и само некоя болест ще оправи нещата.Навремето чумата е редуцирала бая Европа.Сега кой знае каква болест ще изникне.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 3. 3 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 332 Разстроено
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Ох умилих се .. веднага отваряйте границите и по паспорт на всеки! Даже по два!

  Интересно защо толкова ги е страх да им вземат отпечатъци!?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Материята е благодатна за "Дневник". Пък и от "Америка за България" плащат щедро за такива материали.

  По темата - Европа залязва. Каквото беше, беше. След време същото ще стане и с Щатите. Остават сал една Канада и Австралия като стожери на цивилизацията, ама кой знае докога. Новите хегемони най-вероятно ще бъдат в Азия и Латинска Америка.

 6. 6 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Петров":

  Каквато пуснат...
  А около жп-линията със сигурност никога не е имало толкова боклуци. Тези имигранти не уважават нищо различно от техните средновековни разбирания.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#4] от "bludniq_sin":

  В тарапаната не се знае кой какъв е. Ще си проличи след време. Засега Европа е дащна, приема всички с отворени обятия. На места вече има проблеми, ама в Брюксел си затварят очите, щото не е политкоректно иначе.

 8. 8 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хората трябва да имат право свободно да се заселват където поискат. След като за стоките и капиталите няма граници - не трябва да има и за хората. Нещата ще се регулират от само себе си след това. Когато се достигне насищане хората ще престанат да идват. Това важи още повече за страни с демографски проблеми като България - те би трябвало да насърчават идването на имигранти, а не да ги отблъскват.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 9. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това ще го копирам често от друга тема - да разберат всичко за какво точно става въпрос!
  Население Сирия, Ирак и Авганистан, ВЪПРЕКИ ВОЙНИТЕ И МИГРАЦИЯТА!!!!!!!
  https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_pop_totl&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:SYR:IRQ:AFG&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false&icfg

 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тук са и Фари (студент по английска литература, отвличан от ИДИЛ, който обича Христос), Мохамед, който иска да довърши обучението си по фармация, и малкият му брат, който учи за инженер.
  ..................
  Няма ли един бачкер - арабин или всички са лекари и инженери.
  Разбира се дипломите са изгорели при бомбардировки!
  Какво, дупликат да си извади? Няма го Университета, гръмнаха го, а секретарката беше отвлечена , изнасилена и обезглавена.
  Хайде, издайте ми немска диплома и право да работя като медик, нищо че съм хлебар. Гледал съм "Доктор Живаго" 5 пъти, лошо няма.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 450 Весело

  Германците минават тънко - евтината работна ръка идва сама и минавайки освинва няколко държави по пътя си... А едно време американците са финансирали кораби да плават до Африка. Не са вредили други държави , само дето биели негрите

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "AnarchaosBG":
  Когато се достигне насищане хората ще престанат да идват.
  ................
  Така ли? И защо?
  В Африка бачка един месец за 100 €, в Германия си взема 400 € без да си е мръднал пръста.
  Айретен и белите жени, за които в Африка може само да си мечтае, а тук с тъжен поглед и историйка като горната им чупи сърцата, че и мед ще му носят.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Интересно е защо толкова организирано и от високо ниво - на държавно, цели правителства и служби, ги превозват към центъра на Европа, след като им е ясно, че са нелегални, без документи. При това организирано се докарват до границата с цел незаконно преминаване - не се закарват на КПП-та, а някъде в полето, на линията! Това си чист трафик на хора - углавно престъпление. Ако са бежанци, е трябвало в Гърция да получат статут и документи, а не да ги тласкат на север!

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#8] от "AnarchaosBG":

  Що ли навремето хан Тервел и други след него са мислели различно? Дали пък не са съзирали риск от това преселение на маси от хора с различна цивилизационна степен на развитие и светоусещане? За какво ли пък нашите хайдути и революционери са си давали животите, след като по същата логика трябва една империя да съществува дотогава, докато може?

 15. 15 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#14:"Читател"]Що ли навремето хан Тервел и други след него са мислели различно[/quote]
  Сигурно щото е било 7ми век, а не 21ви.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 16. 16 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 682 Разстроено

  [quote#8:"AnarchaosBG"] ... би трябвало да насърчават идването на имигранти, а не да ги отблъскват.[/quote]

  Би трябвало и да екстрадират анархисти по родните места на лелеяните им имигранти, ама ... нищо не е както трябва тия дни.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 17. 17 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 682 Любопитно

  До коментар [#15] от "AnarchaosBG":

  Те тия имигранти в кой век смяташ, че са цивилизационно?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 18. 18 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#17] от "galio":

  А ти в кой век си ??? Те са доста по цивилизовани отколкото масата народ в България.Спазват основното цивилизовано правило - яж и прави деца.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 19. 19 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добре бе, да питам.
  Защо само сирийци обикалят Европа?
  Нали и в Ирак има Ислямска държава, защо иракчаните не идват така масово в Европа.

 20. 20 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ... Освен основния принцип за свобода на движение и конкуренция, трябва да се вземе предвид и историческата вина на запада за изостаналостта на бившите му колонии, както и отговорността му за войните в света, заради намесата и подкрепата за всякакви сатрапски режими. Като добавим към това и застаряването на населението на Запад, става съвсем ясно че това преселение е естествено, оправдано и изгодно за всики.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 21. 21 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#18] от "Петър Петров":

  Хаха, да, положението е "Коври яжте, пийте, тия тука ше ни чистят"

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 22. 22 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#20:"AnarchaosBG"]историческата вина на запада за изостаналостта на бившите му колонии[/quote]

  С което никой отсам Виена няма Н-И-Щ-О общо.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 23 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 488 Неутрално

  С риск да ме обвинят в бездушие, писна ми да чета подобни сълзливи истории. Като са излезли от Сирия, в Турция има ли война? В Гърция има ли война? В Сърбия има ли война? Няма. Значи от там нататък не бягат от война, не е застрашен живота им. Всичките инженери, лекари, не знам какви, с пеленачета, бла-бла. За какво отиват в една определена държава, какво търсят? След Турция не са бежанци а нелегални имигранти по икономически причини. Стига с тая политкоректност! Те, горките, а българите и румънците с години ги плюха по вестниците.

  Толерантността и разбирателството за взаимни. Ако едната страна е толерантна, а другата не е, тогава я ясно какво става. Днес статия как щели да затягат сигурността по влаковете, заради някакви подобни с калашници. Заради криворазбрана толерантност си заминава западната цивилизация, ние ще се откажем от спокойствието си, защото с ордите "бежанци" влизат откачалки. Не се научиха европейците от провала на интеграцията на всякакви мароканци и алжирци във Франция, турци в Германия и т.н.

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 24. 24 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#21] от "galio":

  Не знам некое животно на земята да не оставя боклук след себе си.Но повечето животни на земята оставят наследство.А Населението на Западна Европа не иска да се е б е .И съответно няма деца.А като няма деца - нема прираст нема и икономика.Всичко е навързано.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Любопитно

  [quote#15:"AnarchaosBG"]Сигурно щото е било 7ми век, а не 21ви.[/quote]

  А сега, след като сме 21 век, що мюсюлманите се държат, като че ли са в 7ми?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Съмнявам се, че мнозинството са от Сирия. Най-вероятно икономически емигранти и със сигурност ема много сподвижници и симпатизанти на ИД. Трудно времена я чакат Европа. Плодове ще берем на неадекватната политика на ЕС в Близкия Изток

 28. 28 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#25:"Barcelina #Мая омбудсмая - вън!"]За увеличената престъпност - кражби, изнасилвания, обири, етс. в местата, където са въпросните центрове[/quote]
  Може би защото такова нещо не съществува извън ксенофобските... мозъци.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Ккаво като са икономически имигранти? Два милиона българи са също икономически емигранти. Какво лошо има в това да си търсиш щастието другаде, както са го правили хората в цялата си история?

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Нищо.

  Просто е хубаво да не мрънкаш, ако щастието ти е в измерния 7,62х39 мм примерно,

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 34. 34 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#20:"AnarchaosBG"]историческата вина на запада за изостаналостта на бившите му колонии[/quote]

  Я пак? Да разбирам ли, че тия земи преди идването на колонизаторите са били олицетворение на процъфтяваща култура и развито общество? Че не са се изяждали и избивали преди това? Че са ходели прилично облечени и са били честички и спретнати? Че са живеели в замъци и дворци, че са създавали изкуство - имали са художествени школи, композитори, останали в историята на музиката, писатели, формирали цели епохи и архитектура, останала за хилядолетия?
  А как ще обясниш, че докато тия земи все още бяха колонии се развиваха действително, а откакто вече не са - пропадат?
  Единствената вина на бившите колониални сили е, че създадоха изкуствени граници и се опитаха да им покажат как се управлява държава. Трябваше да си ги оставят да оцеляват в предишната мизерия.
  Заради гадните колониалисти сега тия се и размножават така неудържимо, вече има ваксини и не мрат като мухи от едра шарка.

 35. 35 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  Трогателно!Донякъде прилича на пешите многохилядни преходи към земята на Израел на евреи от Йемен през края на XIX век.Разликата само е,че те от чужда мигрирали към собствена страна,за разлика от описаните,които правят обратнто,сиреч придвижват се от собствена,към чужда страна(страни).

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#3:"bluebars"]Горките хора! [/quote]
  Никак не е случайно ,че либертаринаските медии представят под такъв ъгъл преселението на исляма в Европа и хоратаизпитват огромно съжаление и вина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Поредната статия за нелегални емигранти. НасълзиХ се.

 38. 38 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 682 Любопитно

  До коментар [#35] от "Sabbath":

  Те не са ли мигрирали от чужда към чужда земя?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 39. 39 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#34] от "sophia_gr":

  Ей сега ще тръгна да ти обяснявам за архитектурата и културата на Индия или Южна Америка, за това кой предпоставу геноцида в Руанда примерно, или как едрата шарка е пренесена от европейците. Ама нямам време.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Весело

  Ако президентските избори във Франция бяха идната неделя (по график са през 2017 г.) биха се получили следните резултати: 26% за Марина льо Пен, 24% за бившия президент Никола Саркози и 20% за настоящия президент Франсоа Оланд. Сондажът е направен от агенция Ифоп по поръчка на сп. „Пари мач“. Ако социалистите се явят на изборите с по-популярния сегашен премиер Манюел Валс, пак ще загубят, защото Льо Пен ще вземе своите 26%, Саркози ще получи 23%, а Валс – 22%.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  "Имам правото да не искам да остана в Унгария."
  ето това е, той има права, но не и задължения. Ние сме длъжни да го облечем, храним, подслоним, да го издържаме.... а той да има права!
  Това не са бегълци, това са завоеватели използващи слабоста на европейския хуманизъм. С Европа е свършено. Ако до 3-4 месеца с оръжие и кръв не се отблъснат ордите нашественици, до 5-6 г западната цивилизация ще е заличена!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#39] от "AnarchaosBG":

  Предлагам ти да станеш негър или да приемеш исляма/хиндуизма. Така ще отмиеш част от вината, която носиш в себе си - че си се родил бял човек.
  Не бих ти препоръчал да станеш гей, но все пак ти си знаеш кое ще те кара да се чувстваш по-добре и по-политкоректен.

 43. 43 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#39:"AnarchaosBG"]Индия [/quote]

  За циганията в Индия и оная част на света най-малко им е виновен някой външен.

  [quote#39:"AnarchaosBG"]Южна Америка[/quote]
  Посочи доказателство, че архитектурата в Южна Америка е от местните индианци или че при идването си коквистадорите са заварили маите или ацтеките по градовете, които те уж са построили.
  И ти препоръчвам да прочетеш за империите на инките, маите или ацтеките и да разбереш в какво положение е живеело населението, как са се избивали, яли и каквото се сетиш и как няколко стотин конквистадора не могат да сринат тези имеприи без огромната помощ, оказало им тамошното население.

 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Весело

  [quote#34:"sophia_gr"]Да разбирам ли, че тия земи преди идването на колонизаторите са били олицетворение на процъфтяваща култура и развито общество?[/quote]

  http://christogenea.org/images/romevsafr.jpg
  http://rs1img.memecdn.com/Rome-2000-years-ago_o_94478.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#31:"AnarchaosBG"]Какво лошо има в това да си търсиш щастието другаде, както са го правили хората в цялата си история? [/quote]
  Има някой общи неща има разлики !
  Общото е ,че от както свят светува като се предизвика голямо клане и хуманитарна криза зад крепостните стени на аристокрацията започва да им се пълният сандъците с жълтици като приемат бягащите от варварите селяни !
  Разликата е ,че между европейските царства и градове държави културните и религиозни сблъсъци не са били така непреодолими както днес с тези бесове които искат да преместят ИД в Европа! За тях щастието е в правата вяра и при онези 72 девственици в рая !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#44] от "Barcelina #Мая омбудсмая - вън!":
  + Тази снимка разказва всичко !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#43:"sophia_gr"]как няколко стотин конквистадора не могат да сринат тези имеприи без огромната помощ, оказало им тамошното население. [/quote]
  Всъщност "помощтта" е дошла именно от едрата шарка и другите болести, донесени от нашествениците, към които местните не са имали имунитет. Това е било биологична война. Нищо с което нормален човек да се гордее.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 48. 48 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "theanalyser":
  Добре бе, да питам.
  Защо само сирийци обикалят Европа?
  Нали и в Ирак има Ислямска държава, защо иракчаните не идват така масово в Европа.
  .................
  Защото Германия каза, че няма да връща сирийците, дори и когато, ако, войната там свърши. А всички от Северна Африка говорят арабски, кой ще те разбере откъде си, след като нямаш документи?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 49. 49 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "Сряда, 25 август, 19 часа. Залезът обагря небосклона в оранжеворозово".

  Тц. 25 август беше вторник.
  Лъжите не спират и в останалата част на статията.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 50 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#31] от "AnarchaosBG":

  Няма лошо да си икономически емигрант. Но - за разлика от тези - икономическите имигранти се обявяват за такива, учат език, бачкат от тъмно до тъмно, покриват критерии за пребиваване, и гледат да се интегрират по някакъв начин.

  Голяма част от имигрантите от тези държави не се интересуват от такива неща, само пълнят джамиите и дюнерджийниците. Не съм расист, но африканец/арабин не съм виждал по строежите, или да чисти улицата, или да носи мебели - все неща, които са за неквалифицирана работна ръка, без да се изискват познания по език. Само източноевропейски бачкатори в Европа и латиноси в Щатите.

  За такива, които искат да научат език, да имат професия, да се интегрират - пътища има. И в САЩ, и в Канада, и в Европа. Те не идват на пълчища нелегално през границите.

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 51. 51 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  на бас, че когато Запада се напълни с бежанци и затворят границите си, ще харесат и нас, нищо, че сега е мръщят!

  Наште управници трябва спешно да изграждат защитни стени, огради и каквото се сетят!

  Това, че за сега ни заобикалят, е временно.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 52. 52 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#8:"AnarchaosBG"]Хората трябва да имат право свободно да се заселват където поискат.[/quote]

  ОК, да си намерят работа, да си плащат наема, да се интегрират и цивилизоват.
  Точно тези не са този тип

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 53. 53 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#41:"chichka"]Ако до 3-4 месеца с оръжие и кръв не се отблъснат ордите нашественици, до 5-6 г западната цивилизация ще е заличена! [/quote]
  Всъщност е точно обратното.
  Основна част от съвременната западна цивилизация е уважението към човешките права. Ако Европа изневери на този принцип заради ксенофобията и егоизма на някои хора и започне да третира жени и деца бягащи от война като престъпници и да упражнява насилие върху тях - ТОГАВА с цивилизацията е свършено. Друг основен принцип на Запада е свободната конкуренция и свободното движение на стоки, капитали И хора. Време е този принцип да започне да се прилага двупосочно...

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 54. 54 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Сряда, 25 август, 19 часа. "


  Бхахахахааааа, това изби рибата!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 55. 55 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#50:"el_duderino"]Голяма част от имигрантите от тези държави не се интересуват от такива неща, само пълнят джамиите и дюнерджийниците.... [/quote]
  Измизлици и инсинуации без нито едно доказателство. Даже не си струва да бъдат опровергавани.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 56. 56 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#47:"AnarchaosBG"]Всъщност "помощтта" е дошла именно от едрата шарка и другите болести, донесени от нашествениците, към които местните не са имали имунитет. Това е било биологична война.[/quote]
  Каква биологична война по това време? Тия хора как да знаят какво ще занесат, какво ще заварят и т.н.? Дай да осъдим тогава Африка за възникването на едрата шарка, защото тя е от там и от там те я разпространяват в Азия (египетски търговци) и Европа?
  Освен това конквистадорите донасят от Америка сифилиса, който е убил няколко милиона европейци в първата си епидемия.
  А тук можеш да прочетеш защо европейците не са мрели така поголовно както индианците:
  http://www.todayifoundout.com/index.php/2014/03/native-americans-didnt-wipe-europeans-diseases/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Columbian_Exchange#Disease

 57. 57 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  .... Прочее Западът има нужда и от културно и най-вече генетично обновяване, защото изменчивостта е в основа на развитието, а ксенофобията е най-силна там, където НЯМА различни, така че това преселение ще предотврати бъдещи войни и ще намали дискриминацията, ксенофобията и расизма.
  За да обобщим: всички ще спечелят от имигрантската вълна. С изключение на ксенофобите и расистите, които може да се пукнат от яд, но кой ли го е грижа

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 58. 58 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  [quote#53:"AnarchaosBG"]Основна част от съвременната западна цивилизация е уважението към човешките права.[/quote]

  "Безграничната толерантност води до изчезване на толерантността. Ако разширим безграничната толерантност и до тези, които са нетолерантни, ако не сме готови да защитаваме едно толерантно общество от покушенията на нетолерантние, тогава толерантите ще бъдат унищожени. И толерантността ще изчезне с тях." - Карл Попър

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 59. 59 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  [quote#56:"sophia_gr"]А тук можеш да прочетеш[/quote]

  Мунчо не читател, мунчо писател
  Друг въпрос, че 95% от постовете му са лъжи и изкривяване на действителността.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Любопитно

  [quote#57:"AnarchaosBG"]ксенофобията е най-силна там, където НЯМА различни,[/quote]

  Всъщност, е точно обратното, мун, "ксенофобията" се засилва именно, когато две противоречащи си култури се опитват насила да живеят заедно. На места със само германци, само французи, само българи, етс - няма проблеми и ксенофобия, виж, когато се появят негри, араби, цигани и прочие и автоматично се появяват и проблемите.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 656 Любопитно

  До коментар [#55] от "AnarchaosBG":

  ЕВРОПА какво е виновна, че тези са паразити, които за разлика от оплювания от тях "Запад", не са в състояние векове наред да си изградят живота, че не са в състояние да разберат, че няма как да не си гладен като си тъп, прост, без образование и правиш деца всяка година, че няма как да не си гладен, когато законите в страните, в които живееш забраняват на половината население (женската) да работи и учи (справка Афганистан)? ЕВРОПА какво е виновна, че по манталитет и начин на живот тези няма никаква разлика с нашите цигани? Какво са виновни, че цялата тази сган идва тук, не за да получи втори шанс, не за да се устрои и работи, а за да лежи на гърба на данъкоплатците, да цица социални помощи, защото така са учени векове наред?
  За мен виновни са гърците. Сложете здрава брегова охрана, оставете ги в морето като италианците да се издавят 2-3 кораба и ще спрат да идват. Сега из цяла Африка и сред всички скакалци от Близкия Изток се носят слухове за меката на живота - Европа.
  Западната цивилизация не е длъжна да храни паразити, които с хилядолетия не могат да създадат трудови навици, битови условия и цивилизационни норми. Освен да се плодят и взривяват, да вадят ножове, протестират, изискват и поставят ултиматуми, докато лежат по парцалите с 12-те си деца, друго не могат. Как стана така, че нито една мюсюлманска държава не си отвори устата, нито има намерение да помогне по някакъв начин бедстващите си събратя. Тия богатите от ОАЕ си клатят краката, нищо че са заринати в пари. Дреме им на балалайката на тях, нали са богати, ама утре ако довтасат ислямисти да ги колят и те ще цъфнат в добрааата стааара Европа!
  Искахме да се изравним с Европа, но май Европа ще се изравни с България .. по стандарт! Егаси два континента се изнасят в трети, това не е нормално!?
  Що ли? Европейските държави включително и България ще заделят пари от социалните си програми и ще им осигурят живот дори по-добър от този но много Българи. ти цепи дърва и се топли на твърдо гориво а те ще са на парно в центровете и ще им дават джобни и три пъти манджа с десерт а аз и ти приятелю ще си ядем туршиите. Това се нарича „Европейски ценности“. Тия хора са докарани на такъв хал от религията си и начина си на живот! Никакви разбити държави няма в Африка! Има мързелива сган, която е свикнала след като изцеди всичко от мястото, на което се е настанила, да отиде на следващата тучна ливада!
  България 500 години е била на по-лош хал, но никъде не емигрираме! Останали сме си тук и за 40-50 години кой как може си оправя живота. Какъв е проблемът на Мароко, че половината държава се изселва тук? Освен, разбира се, че не искат и не могат да работят нищо.

  1914 / 88
 62. 62 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#58:"Barcelina #Мая омбудсмая - вън!"]Безграничната толерантност води до изчезване на толерантността.[/quote]
  Точно така. Затова съвсем правилно Меркел и останалите германски политици обявиха нулева толерантност към неонацистите, които тези дни нападаба бежанци в Германия.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 63. 63 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ... Впрочем да, неонацистите в Германия са най-много там, където имигранти на практика няма - в източната част.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 64. 64 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Неутрално

  От съседната статия:
  "На практика всички случаи на агресивни демонстрации срещу бежанците и нападения срещу техните общежития през последните седмици се случват в силно обезлюдената източногерманска провинция, където на практика няма никакви чужденци, и откъдето повечето динамични и открити местни жители отдавна са се изселили."

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 65. 65 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  До коментар [#38] от "galio":Не.Мястото на евреите е единствено там,където са били Първия и Втория Храм и където ще се построи Третия.В описания период е било част от Османската Империя,а Храмът не е бил османски,изобщо по негово време турската нация не е съществувала.

 66. 66 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#65:"Sabbath"]Мястото на евреите е единствено там,където са били Първия и Втория Храм[/quote]
  Докато някои живеят в 7ми век, други явно са още по-назад...

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 67. 67 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "Трудно му е да повярва, че те ще бъдат спрени от телена ограда, след като са минали повече от шест хиляди километра. "

  Как па за 6,000 километра не се застояха някъде? Мисля, че в над 500км от зоната на бойните действия били в безопасност, пък то какво било. Някои наистина сигурно бягат от война, но за 6,000км все да са избягали от нея. Що тъй ми се струва, че не бягат от война, а към социални помощи?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 68. 68 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 682 Любопитно

  До коментар [#65] от "Sabbath":

  Добре де, а каква е ситуацията с т.нар. Eretz Israel - той е описан в Библията и е доста голям?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 69. 69 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  [quote#9:"cristo_n"]разберат всичко за какво точно става въпрос!
  Население Сирия, Ирак и Авганистан, ВЪПРЕКИ ВОЙНИТЕ И МИГРАЦИЯТА!!!!!!![/quote]

  Голяма работа - стотина милиона. От България 20% емигрираха, значи трябва някакви си 20 милиона да побере Европа...

 70. 70 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#57] от "AnarchaosBG":

  От културно обновяване може да има нужда, и едно време арабите са развивали много неща - архитектура, изкуство, наука. Но дошъл един и казал че манипулирането на числа е работа на шейтана, и оттогава не са мръднали.

  С какво ще го обновят културни, какви порядки ще донесат? Засега виждам само фереждета, джамии и дюнери. Има много мюсюлмани, които са интегрирани и работят добри професии и са част от обществото, но те не са от тези нелегалните, щурмуващи границата.

  Кое е по-добро в дългосрочен план - напредничавите да дойдат тук и да се интегрират, заедно със стотици хиляди зомбита, слушащи ходжата, оставящи само фанатици в държавите си, или варианта да си стоят там и да си развиват собствените общества и да ги променят отвътре?

  Аз съм за имиграция, но такава, която действително допринася, а до тук се вижда че може би 5-10% се интегрират на местно ниво, останалите искат шериат. За какво идват тук да го искат, да си ходят при братята от дома на Сауд, Катар, Емирствата - богати държави там има, и няма нужда да пътуват по 6-7000 километра. Ако толкова бяха отворени към западните ценности, защо са им държавите пропаднали?!? Какво носят тук?

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 71. 71 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Много интересно, колко от тези младежи, които разправят сърцераздирателни истории на истина бягат за да си спасят живота и колко са изпечени бойци идващи да създадат ислямистки клетки и да наберат нови желаещи да се бият за ИДИЛ. 72. 72 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "Направо е Унгария.
  Наобратно е Хоргош, Сърбия"

  Направо е Унгария , малко след границата май се намира едно място, наречено Мохач. Би могла малко символи да вмъкне Лорето в лакардийката. Исторически. Ако знае за какво става въпрос , разбира се.

 73. 73 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  До коментар [#68] от "galio":Напълно вярно.Простира се от р.Ефрат до р.Нил.Сегашната държава Израел засега е само на нищожна част от споменатата територия и въпреки това цял свят,особено прогресивната му част,денонощно плаче за еврейската "окупация",сиреч за съществуването в малка част от собствената родина.

 74. 74 Профил на wie
  wie
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "СДС":

  Точно.Много са интересни сирийските, иракските или афганистански комютърни специалисти, програмисти, софтуерни инженери, хардуерни специалисти с дипломи, които идват към Запада, но не може да говорят английски. Как са получили дипломите, не се знае. Същото за лекарите и зъболекарите от Пакистан, Сирия, Бангладеш, Еритрея, Нигерия, Мароко, Тунис, Ирак, те не боравят с латински букви и понятия. Английският също им е неразбираем. Документи нямат, но дипломи да. Всичките - много квалифицирани. Даваха по телевизията един сирийски лекар, без документи, дошъл юни месец в Германия, август иска да работи като лекар в лагера и искал да вземал заплата в евро и се оплакваше и заканваше, че ще съди Германия, че не му давали да работи. Същото един немски лекар доброволец се оплакваше, че не разбира какви болежки имат бежанците, защото въпреки квалификации, не говорят английски. Един сирийски доброволец не се намери да дойде да помага и превежда безплатно, също сирийския лекар отказа да помага като доброволец, или да започне безплатна практика към немските лекари доброволци.Предаването беше за препълнените лагери и нуждата от още пари за тях, но доброволци от бежанците не се намериха.

 75. 75 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Лорето може и да не знае, но ако знае, няма как да го припомни, защото не е за разправяне.
  Виена обаче много хора я помнят като мястото, където турците на два пъти отиват като аслани, а се връщат като ......
  Особено втория път много влага им държи, сигурно дори не пият водка Собиески.

 76. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  [quote#4:"bludniq_sin"]Интересно защо толкова ги е страх да им вземат отпечатъци!?[/quote]Щото досега се приемаше, че където си регистриран там следва да подадеш за убежище. Просто не искат да остават в Унгария.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  [quote#13:"kaloianski"]Интересно е защо толкова организирано и от високо ниво - на държавно, цели правителства и служби, ги превозват към центъра на Европа[/quote]Щото за междинните страни няма последствия. Сърбите ги карат на унгарската граница, прибират по някой подкуп и си измиват ръцете. Следващия да му мисли. И така всеки по веригата докато стигнат Австрия, Германия и Скандинавските страни. Черния Петър (или по-скоро черния Ахмед) остава у тях.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#8:"AnarchaosBG"]Хората трябва да имат право свободно да се заселват където поискат. ... Когато се достигне насищане хората ще престанат да идват. [/quote]
  Искаш да кажеш "След като при нас стане същият к@неф както при тях ще престанат да идват"?. Има логика но защо просто не се преселиш ТИ при тях и така да усетиш един от първите "светлото бъдеще"? Така де, пропагандираш го то да дойде, редно е първи да го опиташ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#77:"Николай Николов"]Щото за междинните страни няма последствия. [/quote]
  И защо трябва да има последствия? Тези "бежанци" многократно заявяват, че не искат да останат при тях ами в Германия и другите страни с висок жизнен стандарт и развита социална система. Ние просто сме им на пътя. Защо трябва да им служим като граничарски кучета да ги пазим? За солидарността? А къде е тяхната солидарност да ни приемат НАС да им лежим на социалните системи? Дори да работим, пречки безброй.

  Истината е, че богатите западни страни трябва да престанат да хитруват и лицемерничат, да си избият от главите мисълта, че може да прехвърлят на нас проблема и да разберат, че това е ТЕХЕН проблем не наш. Чак когато разберат, че ТЕ трябва да си го решават ще се размърдат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#57:"AnarchaosBG"]Прочее Западът има нужда и от културно и най-вече генетично обновяване[/quote]
  Аха, да кръстосаме царевица с плевел. За тази цел ще оставим нивата да буреняса и гарантирано добивите и качеството ще се повишат. Малко има риск, че накрая в нивата ще са останали само плевелите но това са дреболии за новият Лисенко+Мичурин. Ти поне веднъж в животът си засадил ли си плодно дръвче че така смело даваш генетични идеи? Около Халите има доста "генетичен материал", защо не ги прибереш в къщи да ти "освежат" генетично семейството? Майка ти доста ще се зарадва на чернокожи внучета от дъщерите ти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#20:"AnarchaosBG"]трябва да се вземе предвид и историческата вина на запада за изостаналостта на бившите му колонии[/quote]
  Ако не бяха тези колонизатори още щяха да скачат по дърветата. Справка някои изолирани племена в джунглите. Освен това си противоречиш с "бежанците", тях ако ги питаш всички са до един са висококвалифицирани - лекари, програмисти, банкови чиновници.

  Няма как в изостанала държава да има толкова кадри с висока квалификация. Не че им вярвам но те поставям съзнателно в трудна ситуация, или им вярваш и в такъв случай страните им не са изостанали от колонизацията, или директно признаваш че любимите ти "бежанци" са лъжци. Избирай.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 864 Любопитно

  [quote#8:"AnarchaosBG"]Хората трябва да имат право свободно да се заселват където поискат. След като за стоките и капиталите няма граници - не трябва да има и за хората. Нещата ще се регулират от само себе си след това. Когато се достигне насищане хората ще престанат да идват. Това важи още повече за страни с демографски проблеми като България - те би трябвало да насърчават идването на имигранти, а не да ги отблъскват.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
  [/quote]
  Съжалявам че в този форум няма емотикончето с въртене на пръст към слепоочието. Щях да ти сложа цяла редичка !

 83. 83 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#8] от "AnarchaosBG":


  [quote#8:"AnarchaosBG"]Когато се достигне насищане хората ще престанат да идват. Това важи още повече за страни с демографски проблеми като България[/quote]
  Браво! Тогава ДПС ще управлява самостоятелно, българският език ще стане свободно избираем а ИД ще събаря до основи Царевец и Трапезица.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Направо в Унгария.Те унгарците много ще ви се зарадват.

 85. 85 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#24] от "Петър Петров":
  [quote#24:"Петър Петров"]Населението на Западна Европа не иска да се е б е .И съответно няма деца.А като няма деца - нема прираст нема и икономика.[/quote]
  Умря ме от смях! Колко трябва да е невеж човек, за да си мисли, че единствената "поза" в секса е "всичкото вътре". Дете прекрасно, малко са ти явно годинките, дано поживееш, за да разбереш, че това е преди всичко общуване и удоволствие и децата от него са по-скоро страничен ефект. Просто природата така ни е "излъгала", за да не се затрием случайно. А проблемите в икономиката се дължат на келявите принципи, върху които е изградена, а не на липсата на прираст. Справка - Индия и Китай не могат да се отърват от прираст, но икономиките им хич биля не водят до благоденствие на опрашващото се в несвяст население. Бъдещето на човечеството не е в безумно плодящи се мързеливи, ограничени от религии предимно мургави милиарди и милиарди от чукундури. Бъдещето е в няколко милиона качествени хора. Сега не е политкоректно да се признава, че те са предимно жълти и бели, заради дивотиите от робството в Америка и идиотизмите на нацизма. Европа няма да се оправи заради сганта от Африка и Азия. Всъщност благоденствието и се дължи точно защото стотици години не ги е допускала. След 10-15 години ефектът ще се види.

 86. 86 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  [quote#79:"Fred"]И защо трябва да има последствия?[/quote]По принцип такива са съществуващите разпоредби.

  Но до момента в който не започнат да връщат мигранти потокът няма да спре. И да не ги връщат в Либия или Турция могат поне да аутсорснат подслона на някоя страна в Близкия Изток или Северна Африка (примерно Иордания, Тунис, Алжир или Мароко) и да и плащат за това. Австралия направи именно това - всички лодки ги праща в Папуа Нова Гвинея и плаща на папуасите да ги държат под охрана.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 87. 87 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#41] от "chichka":

  Тогава по-добре от сега я отпиши...видя ли как "лошите" източни германци се събраха и направиха PEGIDA, и ханъмата Меркел им каза,че са долни расисти и нацисти само защото са поискали нещо от страна на канцлера,когото отговаря за коренното население(германци)Всичко е в услуга на "бежанеца" независимо откъде идва.

 88. 88 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Време е да публикувате и снимки какво остава след тях, на какво приличат местата където са пребивавали, мръсотия и мазало

 89. 89 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#53] от "AnarchaosBG":
  Минусите не са от мен, но са показателни! Тези орди не бягат от война. Война няма в съседните държави и по пътя към Белгия, Дания, Англия, Германия... те не бягат от война, те бягат към БЛАГА, към щедра и наивна социална система, към пълните с храна и помощи фондове на трудолюбивите и спестовни европейски държави!!!
  Без стена от огън и кръв... Европа ще се върне във варварските времена!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 90. 90 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  [quote#67:"Pow"]Що тъй ми се струва, че не бягат от война, а към социални помощи?[/quote]
  Изглежда родихме нов постулат:
  Те не бягат ОТ ВОЙНА, те бягат КЪМ БЛАГА!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 91. 91 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#74] от "wie":
  Гледах преди дни документален филм за имигрантите от еритрея- основно мъже бягали, в донаборна възраст, защото им предстои повиквателана за армията, а те не искали. И то не да воюват, а да охраняват и най-вече за работа- тяхната армия била и нещо като нашите екс- трудови войски. Работиш, строиш, копаеш за държавата, неизвестно колко години, а те не искали така. Показаха лагер в Судан на заловени нелегални имигранти на път за Либия и оттам Европа- най-редовно се отвличали помежду си в лагера за пари. Ужасна работа и най-отчайващото беше: стотиците мизерни лодки на либийския бряг, в пълна готовност за отплаване.

 92. 92 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Допълнение: никой от интервюираните еритрейци в лагери и кандидат - нелегални, не говореше английски.

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#85] от "wiligri":
  Когато си осъзнала че природата те е излъгала и не и се оставяш да те излъже , е дошъл края на рода ти. Официално му викат демогравски срив.

  Bukalemun
 94. 94 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#93] от "феникс":
  Първо му викат "демограФски срив". И второ, колко деца трябва да има човек според тебе? В условията, в които живеем, можеш да произвеждаш хора - 1-2, максимум 3, или биомаса - ограничения за бройката няма. С първото се занимават цивилизованите хора, с второто - в страните, откъдето идват "бежанците". Ако последиците от развъждането на биомаса бяха много хубави, защо тогава бягат? И мишките си мислят, че смисълът на живота е да оцелее родът им. От разумните май се очаква по-значим избор на смисъл и цели.

 95. 95 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#24] от "Петър Петров":

  Те хората искат ама няма нито време, нито пари. Работиш от 9 до 18 ч. Сложи и 2 часа за път. И после и парите не стигат. Как да имаш повече деца ? Системата в моемнта е такава. Ако се откажеш от работата - живееш с много лишения и нямаш достъп до качествено образование.

 96. 96 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#85] от "wiligri":

  Дете ще викаш на сина ти първо.Имам над 10 години детски стаж при бай тошо.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 97. 97 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#96] от "Петър Петров":
  Аз имам повече. Дете си ми.

 98. 98 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 229 Разстроено

  До коментар [#2] от "Петър Петров":

  Комунизъм-социализъм-либерализъм-левотероризъм - това е болестта и вече е плъзнала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK