Община Варна не планира ново извеждане на обитатели от махалата "Максуда"

Писмото до Европейския съд по правата на човека, от което става ясно, че във Варна не е планирано продължение на акцията от 20 август в ромската махала "Максуда".

© Дневник

Писмото до Европейския съд по правата на човека, от което става ясно, че във Варна не е планирано продължение на акцията от 20 август в ромската махала "Максуда".Към момента община Варна не планира разрушаване на нови къщи в ромската махала "Максуда". Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Министерството на правосъдието, в което е цитирана информация на местната администрация.


"При изготвяне на писмата до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) във връзка с постъпилите там жалби и искане за привременни мерки, Министерството на правосъдието събира информация от кметовете на община Варна и на район "Младост" и от местната дирекция "Социално подпомагане", се казва в публикацията. Досега в процедурата пред ЕСПЧ по повод на жалби на жители на кв. "Максуда" са изпратени три писма (...). В тях се съобщава, че към момента общинските власти във Варна не планират последващи действия по извеждане на останалите обитатели на квартал "Максуда", което точно възпроизвежда отговора на Община Варна от средата на август по повод на процедурата пред ЕСПЧ". 


Заради липсата на адекватна предварителна подготовка и стратегия за действие след 20 август неуточнен и до този момент брой ромски семейства и децата им, в това число бебета на няколко месеца, останаха на улицата. Друга част бяха настанени в общински бази, които не отговарят на европейските стандарти.
Информацията, че към момента не се планират нови "евикции" (отстраняване на владелец чрез съд от владението му, бел. ред.), изпратена от Министерството на правосъдието до Съда по правата на човека в Страсбург на 24 август т.г., се разминава с официалната информация, разпространявана от община Варна и районните й администрации.


Цитиран от местни медии миналия вторник кметът на Варна Иван Портних заяви, че подобни процедури ще бъдат извършвани и занапред "в законоустановения срок", а разрушаването на 14-те постройки, които не бяха съборени при първата акция, също скоро ще продължи.


В друга информация по случая от същия ден – 25 август, кметът на Варна е цитиран да казва, че събарянето на останалите незаконни постройки в "Максуда" ще продължи, "след като теренът в гетото бъде разчистен от разрушените къщи".


Именно необходимостта от "разчистване на натрупаните отпадъци" беше и официалната версия за преждевременното прекратяване на акцията отпреди седмица. Тя бе съобщена на медиите от кмета на район "Младост" във Варна Христо Христов. Още същия ден обаче стана ясно, че събарянето е спряно заради реакцията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Неговата намеса беше предизвикана от жалбите на роми, потърсили защита от европейските институции чрез адвокатите Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на сдружение "Инициатива за равни възможности", и Александър Кашъмов.


Днес, седмица след като изпрати въпроси за подготовката на акцията от 20 август, "Дневник" получи от Христо Христов абсолютно формален отговор само на част от тях. В отговора е повторена информация, която беше изпратена и до Съда в Страсбург.


В писмото, изпратено от Христов, се твърди, че за настанените в общински бази и приюти във Варна 135 души, от които 77 деца, "е осигурен постелъчен инвентар, хигиенни материали, хранителни продукти, всички санитарно-битови условия, здравни и медицински грижи, включително на здравно неосигурените лица, включително и дрехи при необходимост".


В същото време от неправителствени организации, които работят в тясно сътрудничество с общинския Общностен център в "Максуда", съобщиха, че настанените в "Социалния учебно-професионален център" във Варна около 20 възрастни и още толкова деца имат проблеми с изхранването, тъй като центърът не разполага с кухня или място за приготвяне на храна. "Много от жените нямат и покъщнина, тъй като тя е била затрупана в къщите им, разрушени, докато са настанявали децата си в общинската база", каза Николай Николов от Центъра за стратегии за интеграция на малцинствата.


В писмото, изпратено днес от кмета на район "Младост" във Варна, за пореден път е избегнат и отговор на въпросите кои са общините, където ромите с т.нар. алтернативни жилища биха се върнали след разрушаването на къщите им във Варна, както и предприемани ли са контакти с местните власти там.


Мълчанието по този въпрос означава, че, решавайки собствените си проблеми с незаконното строителство в "Максуда", Варна най-вероятно ги е прехвърлила на съседни общини, без да ги предупреди за това.


От отговорите на Христов не става ясно и с какъв финансов ресурс разполага местната администрация за издръжката на ромите, които остави без жилища, нито откъде би могъл да бъде осигурен той.


Липсата на предварителна работа от страна на общинската администрация във Варна стана и причина за протеста, който жители на градския кв. "Победа" насрочиха за 19 ч. Поводът за него е именно настаняването на роми в "Социалния учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова", който се намира там.


Жителите на квартала се опасявали, че ромите ще бъдат оставени за постоянно в центъра, а това щяло да доведе по думите им да "напрежение в квартала, увеличаване на битовата престъпност и замърсяването на района".

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Браво, продължавайте да тикате в лицето на хората, че справедливост няма, и че трябва да се примирят. После да не се чудите, когато има злобни коментари, ако почине детето на някой, когото припознаят за крепител на неправдата.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  В момента общинските власти във Варна не планират никакви действие по евикцията на останалите жители на махалата "Максуда". Това се твърди в писмо, изпратено от Министерството на правосъдието до Европейския съд по правата на човека на 24 август т.г. "Дневник" разполага с копие от него."Според Варна това така ли е или - Кой пък пита Варна.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8024 Разстроено
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1099 Весело

  Че защо да се събарят нови къщи?Предполага се,че имат всички видове разрешителни,редовни са,на закупена земя са построени?

  За бараките е друг въпрос.

 5. 5 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Според Министерството на правосъдието И ПОД НАТИСКА НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ Варна не планира събарянето на нови НЕЗАКОННИ къщи в "Максуда" "

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Спас пак се е загрижил за циганите. Вземи си ги у вас, бе...

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#1] от "shinjuku":

  Коменатрите за детето на Плевнелиев не бяха просто злобни, а идиотски и гнусни. Другарю...

 8. 8 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "jumbojet":

  Да съм споменавал имена?
  Тази саморазправа със законността и справедливостта, и злорадството, с което се отразява е издевателство над хората, и утре те ще се радват за други неща, да, и ще им се привижда справедливост Свише.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 9. 9 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Eгати циганите! Как постоянно ги защитават и правата са само за тях.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Е ай сиктир с тез роми бе Спасе.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Не отговаряли на европейските стандарти бииш ли. А копторите им отговарят ли? Лицемери.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 13. 13 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дневник, излагате се. В статията явно се внушава, че общината е сгрешила, а ромите са онеправдани и с нарушени права. Което е съвършено погрешно.

 14. 14 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Този хелзински комитет явно и той само от другари и другарки е съставен

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 15. 15 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За разлика от община Варна..... агентката на правителството както и цялото правителство се опитва да заблуди / излъже / измами Европейския съд, представяйки общината в добра светлина, за да замаже положението!
  Това е типичен стил на властващите да говорят в Европа едно, а да си правят каквото си искат, на място..

 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Съдът в Страсбург отказа да вземе мерки срещу България заради бутането на ромски къщи в Максуда

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4946451

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#14] от "zuk_trombon":

  той само от другари и другарки е съставен
  ----------------------------------------
  Не.
  От другарки и другарки е съставен.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Неговата намеса беше предизвикана от жалбите на роми.."

  От кога Ромите знаят какво е жалба, че и от кога могат да пускат такава?

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1093 Весело

  Нека всеки да чува, каквото иска-
  в чужбина да чуват министерството на правосъдието,
  а тук-община Варна! Които къде са спали, докато това гето се е създавало и разраствало?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwertqwert":

  Май почнахме да ставаме по-католици от папата.
  Да ги събарят тия коптори че да се мирясаме.

  Попътен вятър в главите!
 21. 21 Профил на B-dot
  B-dot
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#18] от "simko4":

  Жалби, жаби, жаби...

  https://www.youtube.com/watch?v=_2-Fa8z6jq0

  Успех е колко на високо ще отскочиш след като удариш дъното.
 22. 22 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Гневно

  А така,сега тия ще построят за нула бройки още 20 кенефа и никой не може да ги пипне.

 23. 23 Профил на Huba_Buba
  Huba_Buba
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Съдът в Страсбург отказа да вземе мерки срещу България заради бутането на ромски къщи в Максуда" - ъпдейтнете си информацията вече! Събарянето може да продължи, тъй като общината е изпълнила всички законови изисквания, ако въобще може да говорим за някакъв закон в без/незаконния Максуда ...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Защо,останалите законни ли са.Като сте почнали да прилагате закона,стигнете докрай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK