Пеевски официално е съсобственик и в "Булгартабак", тръгнаха коментари, че напуска политиката

Пеевски официално е съсобственик и в "Булгартабак", тръгнаха коментари, че напуска политиката

© Надежда Чипева, КапиталДепутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева са придобили 5% от акциите на "Булгартабак холдинг". Това става ясно от справка в Търговския регистър, съобщи capital.bg. И досега по косвени линии и според източници от пазара собствеността на мажоритарния дял в цигарената компания се свързваше с Пеевски, но това е първата му пряка връзка с дружеството.


Тази сделка в семейството на Пеевски е поредната само за няколко дни. В началото на седмицата стана известно, че Делян Пеевски е придобил половината от медийния и имотния бизнес на майка си Ирена, както и че дружеството им "Нова българска медийна група холдинг" купува телевизията "Канал 3".


Пред "Дневник" депутати от ДПС, близки до Пеевски, коментираха, че не са наясно какво налага осветляването на бизнеса му. Те казаха, че няма да се изненадат, ако той напусне парламента и политиката. Потърсен от "Дневник", Пеевски не отговори на мобилния си телефон, а по-късно го изключи.
Няма законова пречка Пеевски да е депутат и собственик на фирми, като е длъжен да декларира това пред Сметната палата и по закона за конфликт на интереси, но не може да участва в управлението им. "На човек му омръзва да е дъвка", каза депутат от ДПС, попитан какво би могло да го накара да излезе от парламента.


Още преди година се заговори, че Пеевски иска не просто да излезе от политиката, а да напусне България. Като дори това се обвързваше и с назначението на брата на депутата от ДПС Четин Казак - Метин Казак, за посланик в Катар от служебното правителство на Георги Близнашки.


"Когато Делян Пеевски напусне ДПС, тя ще стане удобна за разговор с останалите партии. Кога – това си е техен проблем. Сега няма кой да им каже "добър ден" в парламента и да не си понесе негативите", заяви през юни тази година премиерът Бойко Борисов. 


В последните две седмици на юли Пеевски не идваше на работа в парламента, но според негови колеги е бил в България и е работил в другата сграда на Народното събрание - бившия Партиен дом.


Справка в Търговския регистър за фирмите на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева

Справка в Търговския регистър за фирмите на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева


На 17 август фирмата на Ирена Кръстева "НСН Инвестмънт" е купила 100% от дяловете в дружеството "Табако Инвестмънт", чийто собственик беше Петър Манджуков. От вписания в Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете става известно, че цената на сделката и начинът на плащане са определени с рамково споразумение, подписано между страните на 22 юли тази година. Според отчета на "Табако Инвестмънт" към края на 2014 г. единственият му актив е делът в цигарения холдинг, оценен на 16.9 млн. лв. Освен това дружеството има 37 млн. лв. задължения към досегашния си собственик -  дубайската Genertion Interntional Investment Ltd.


На следващия ден, 18 август, Ирена Кръстева е дарила 90% от дяловете си в "НСН Инвестмънт" на сина си Делян Пеевски. Паралелно с това тя му е дарила и по 50% в две други новосъздадени от нея през юли дружества - "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт". Засега няма информация те да са придобивали някакви активи преди вътрешносемейната сделка.


От последното общо събрание на "Булгартабак холдинг" се вижда, че "Табако Инвестмънт" имат 368 362 акции от дружеството, което прави 5% от общия им брой. По време на общото събрание, проведено през юни, тогавашният собственик и управител е Петър Манджуков е бил представляван от адвокат Гено Андреев, който е в една кантора с Александър Ангелов - адвокатът, който според банкера Цветан Василев е идеолог на сделката, с която контролът над "Булгартабак" се е озовал в ръцете на Пеевски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK