Партия ДЕОС ще защитава позиция "да" на референдума

Виктор Лилов от ДЕОС

© Юлия Лазарова

Виктор Лилов от ДЕОСПартия ДЕОС ще се регистрират като застъпник на позицията "за" на референдума за електронното гласуване, който ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври, съобщиха от формацията.


Те ще трябва да съберат 2500 подписа, за да регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) инициативен комитет. Срокът за подаване на документи е 14 септември.


"Една от причините да създадем ДЕОС бе искането ни за много по-висока прозрачност и ефективност в администрацията на държавата и общините. От друга страна знаем, че въвеждането на електронно управление е добро средство за постигането на тази цел. Пред очите си имаме примера на Естония, където тя практически е реализирана", аргументират се от партията.
И добавят: "Гражданите на малката балтийска страна отдавна се наслаждават на удобствата на електронното управление, което включва и възможността за електронен вот." "Вярваме, че нашето общество заслужава не по-малко от това, поради което от самото начало подкрепяме електронизацията на управлението и най-вече на гражданското участие в него. Последното е възможно със средствата на електронното гласуване, поради което ще го подкрепим с позицията си "за" в информационно-разяснителната кампания преди референдума", приключва съобщението до медиите.


Това е второто обявено намерение за сформирането на инициативен комитет "за" електронното гласуване. В сряда се разбра, че бившата тенисистката Мануела Малеева е оглавила инициативен комитет "Гласувай без граници", основан в подкрепа на въпроса в националното допитване.


От ДЕОС разпространиха и аргументи "за" електронното гласуване:


1. Защото е бързо
Няма висене по опашки или търсене в списъци. Работи с натискането на няколко бутона.


2. Защото е удобно
А удобството, както е известно, ще мотивира повече хора да гласуват. В най-голяма степен това ще важи за онези, които не поддържат актуална адресна регистрация и не гласуват, защото не искат само за това да пътуват до родните си места.


3. Защото дава повече възможности
И по този начин ще помогне както на онези български граждани в чужбина, които живеят далеч от българските дипломатически представителства или поради други организационни причини не успяват да гласуват, така и на тези у нас, които предпочитат да ходят за гъби в деня на вота.


4. Защото допринася за разбирането на ролята на информационните технологии в нашия живот
Все повече хора ще обърнат по-голямо внимание на най-важното работно средство в следващите години и десетилетия - на компютъра с достъп до интернет. Това ще върви ръка за ръка с разбирането за повече информационна сигурност и редовна поддръжка, което от своя страна ще ограничава разпространението на вируси, червеи, спам и всякакви други компютърни зловредности.


5. Защото е по-сигурно
Всъщност и в момента гласуването е един вид електронно, тъй като резултатите от протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) се въвеждат в компютрите на районните избирателни комисии (РИК). От последните няколко избора знаем, че протоколите и бюлетините от СИК се разнасят с чували до РИК, а понякога се губят или – противно на всички правила – биват изхвърляни до кофите за боклук. С истинско електронно гласуване ще си спестим това разнасяне и всички свързани с него проблеми на сигурността.


6. Защото е по-евтино
В медиите можем да прочетем, че предстоящите избори щели да струват 51 милиона лева. Пари, които ние, данъкоплатците, ще платим. Разбира се, че на демокрацията не бива да се поставя ценови етикет, но електронното гласуване определено ще намали броя и състава на избирателните комисии, а с това дори в средносрочен план значително ще намали разходите за провеждане на избори или референдуми.


8. Защото е по-демократично
Веднъж с установени и отработени процеси, електронното гласуване носи всички предпоставки за още по-дейното и по-често участие на гражданите в управлението. Това е особено важно за вземане на решения на местно равнище, като например градоустройственото развитие на София.


9. Защото ще създаде добавена стойност в България
Разработването на софтуер е един от най-добре работещите икономически сектори у нас, а създаването на платформа за електронно гласуване и нейната техническа поддръжка ще бъде в полза на родните фирми. Разбира се, важно условие тук е системата да бъде с отворен код и под свободен лиценз, така че да гарантира както прозрачност и сигурност при отстраняването на грешки, така и бърза и лесна заменяемост на доставчика, в случай че не се справя добре с поставената му задача.


½ Всичко по-нагоре е само началото
И ние сме готови да го поставим, за да може системата да заживее пълноценно и да бъде приета от нейните основни ползватели – гражданите. Предстои много работа, при която се нуждаем от твоята помощ. Бъди деен, включи се и ни помогни стъпка по стъпка да превърнем България в едно по-добро място за нас, нашите родители и нашите деца!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  300 и коя партия са тез.

 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Оф, тея бяха с оная велика идея за пенсионна реформа, дето искаха всяка година 50% от бюджетния излишък да се превежда в НОИ, където да се разиграва томбола с индивидуалните партиди и печелившите да им се прехвърлят партидите в техния ЧПФ. Някви нон-сенси.

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Като знам какви хакери има по света, та и у нас, ми е трудно да повярвам, че и това не може да се изманипулира.

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Хохохо... че то в цял свят има И електронно гласуване... И НИКЪДЕ не е имало реферетдум за този казус. Това не е или/или въпрос,а И въпрос. Ега ти българската идиотия да се прави допитване за такава недомислица..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо турците да могат да гласуват за това как ние да живеем в България!?

 6. 6 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо всички които са в чужбина и дори не се връщат до тук да може да гласуват аз как да живея тук!?

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Защо референдумът се прави с местни избори като ги оскъпява двойно с ненужните за този вид избори секции в чужбина? Това ли е "загрижеността" за държавните финанси?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дори още няма предположения как точно да се осъществи гласуването - говорим технически.
  Ако не е с електронен подпис, аз мисля че е хакнато отвсякъде.
  То и на електронния, не че не могат да му намерят майстора, ама е по-трудничко...

 9. 9 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Забелязвате ли някаква разлика във коментар 5 и коментар 6?
  Това са хора които не са в България и ни диктуват как да живеем ние в държавата, в която те дори и не стъпват.

  Аз съм ЗА електронното гласуване, но единствено и само ако се гласува от БГ IP адреси. Като се следи и трафика за проксита и тн. Максимум 4 гласа от IP.

 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#9] от "bettber":

  То тъй или иначе не ние решаваме каквото и да е.. Независимо дали от Брюксел, Вашингтон, Москна или Истанбул..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "bettber":
  До коментар [#6] от "bettber":

  Задавам този въпрос от години. Хора, които са избрали да избягат от тук, губят правото си на мнение.

  SAVE EUROPE!!!
 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#8] от "theanalyser":

  То електронното гласуване си е равносилно на явно.. Дори и да не манипулират гласът ти гарантирано ще изтече информацийка..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jorg Ancrath #saveEurope":

  Ами че заради българите в чужбина платежния ни баланс е ОК. Вижте колко са преводите им и колко чуждестранните инвестиции. Така че е добре да имат право да гласуват. А че ДЕОС са пълни аматьори спор няма. Бях забравил за пенсионните им предложения с томболата

 14. 14 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това партия ли е? Аз значи съм три партии !!!

 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Аз подкрепям правото на българите в чужбина да могат да гласуват за национални избори. Независимо дали са за постоянно или временно там. Затова подкрепям електронното гласуване.

 16. 16 Профил на jib39432858
  jib39432858
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Какво мислите за провеждането на избори за ВОС успоредно с референдума, ако вообще сте чували за какво става въпрос. Ако не ето линк към темата:
  https://www.facebook.com/za.ili.protiv.os
  Ако имате мнение споделете "ЗА" или "ПРОТИВ" обществените съвети сте?

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#13] от "ok":

  ДЕОС е единствената партия, която предлага осигуряването да става с индивидуални партиди. При положение, че цялото работещо население от 3 милиона е впрегнато да плаща по разходопокривен принцип пенсиите на 2 милиона е капан, изходът от който винаги ще търпи иронична критика.

  По същия начин ДЕОС е единствената партия, която говори за сваляне на автомобилите от тротоарите. "Системните партии" са инструктирани да не засягат каквито и да било теми, които "засягат метафизичната връзка между софиянеца и неговия автомобил, защото могат да жегнат най-интимните кътчета на неговата душа в неподходящ предизборен момент"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 18. 18 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За електронно гласуване ,нее нужен референдум.
  Всичко това е популизъм , подкрепен от всички депутати в настоящия парламет...!!!

 19. 19 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  То хубаво, ама изведнъж ли да стане плащането в индивидуални партиди? А на сегашните 2 млн пенсионери пенсиите как? Дълг ли ще теглим или ще карат на хляб и вода?

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#19] от "ok":

  Именно. Процесът ще отнеме десетилетия и затова беше предложението, групите прехвърлени лица да се определят всяка година на случаен принцип.

  А отдолу стои моят коментар, че това не е добра идея. Много по-добре е младежите, които тепърва излизат на пазара, да не влизат в преразпределителната система и да бъдат свободни граждани, които ще се осигуряват в частни фондове и вместо да ги гони НАП, да ги гонят застрахоавтелните агенти с офертите си.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Искам да знам отношението на въпросната партия към бежанската криза в Европа...!!!

  Форумът е в будна кома...
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#3] от "theanalyser":

  Ако за електронното гласуване има хакери, то за гласуването по пощата няма. Ще видим в дебатите, дали някоя партия ще каже "съмнява ни сигурността на данните, затова за гражданите на извън страната предлагаме гласуване по пощата"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#21:"Ghost"]Искам да знам отношението на въпросната партия към бежанската криза в Европа...!!![/quote]

  Не смяташ ли, че бежанският проблем е един от списъка с популистките залъгалки? Както виждаш, Турция, Македония, Сърбия, Черна гора, Унгария са засегнати в много по-голяма степен от нас. Ние сме една транзитна държава, от която собственото население бяга през глава, какво остава имигранти да задържим.

  Другият подобен балон беше с руското ембарго. Врън-врън-врън за компенсации от Европа. Направиха първите разчети за някакъв компенсационен фонд и какво се оказа - Австрия с население колкото нас има спад в износа за Русия от 3 милиарда евро, Унгария и Чехия (1,5 пъти по-голямо население) - по 2 милиарда евро, при нас е 150 милиона евро. И дори пресметнато на глава от населението, и по БВП, и по двете заедно, пак се оказа, че ние сме релативно най-най-най малко засегнатата държава, така че чрез този фонд ние щеше да плащаме на другите държави.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 24. 24 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Идеята за електронното гласуване ще ги разбие партийте в сегашния им вариант на пух и прах!!!! Те за това със зъби и нокти ще се пазят!
  До коментар [#20] от "cinik":

  изключително добра идея - но с тези идиоти които се представят за политици /или по-скоро те са умни, но полулизма и привидното "задоволяване" на опияннения и ТЪП избирател надделява/ НЯМА как да стане! Изобщо не искам да се надявам на дръжавата - моя работодател ме осигурява както си е по закон! А има МНОГО и то ГОЛЕМИ работодатели които са почти на сиво, заплати се плащат по бозаджийски тефтери и част на карта, част на ръка, осигуровки в/у сумата по картата и т.н.

  www.soundcloud.com/x2805
 25. 25 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  [quote#23:"cinik"]Не смяташ ли, че бежанският проблем е един от списъка с популистките залъгалки?[/quote]

  Мисля, че бежанската криза не е "залъгалка", а нещо съвсем реално и сериозно, бъдещият ефект от което, никой не се осмелява да прогнозира, анализира и структурира...

  Форумът е в будна кома...
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ghost":

  Новото Преселение на народите е факт, само че забележи структурата. М.г. Германия има 200 000 имигранти извън ЕС от общо 800 000, а тя си дели половината поток с Великобритания.

  Какво значи това? Това значи, че на 1 африканец или азиатец имаме още 3 източно- и южноевропейци, които загърбват дългогодишните неразбории в собствените им държави и си решават проблема на цената на 1 година неудобства по преустройването.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#24] от "dj x2805":

  Нямам такива прекомерни очаквания за електронното гласуване. Виж какво става с електронното известяване в ТР. От 300 000 фирми и 4-5 милиона собственици и съсобственици на имоти, досега са се регистрирали 3000 души. Преди беше 6 лева за 2 години, сега им го направиха безплатно и пак никой не се интересува.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ghost":

  За 15 години Испания увеличи населението си от 38 милиона на 42 милиона само чрез имиграция. Населението на Виена е 2/3 от не-австрийски етнос. Това са държави, където колелото стои готово и кой хамстер влиза да го върти е все едно.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  [quote#17:"cinik"]о същия начин ДЕОС е единствената партия, която говори за сваляне на автомобилите от тротоарите. [/quote]

  На по-предишните избори за кмет на София, кандидатът на РЗС дори лепеше стикери с форма на “стъпка”... Иначе осигуряването по индивидуални партиди не е панацея - съгласен съм че звучи справедливо... Особено при броя на пенсионерите у нас и застаряващата като цяло нация.
  След толкова години гласуване, започнах да се отнасям много резервирано към това, окето предлагат политиците преди избори! По отношение на електронното гласуване обаче съм твърдо ЗА. Най-вече заради т.8 от мотивите. Колкото повече хора гласуват, толкова по-добре!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#29] от "2.50":

  Убеждаването е проточен във времето процес. Препоръчвам ти да гледаш цялостния контекст на нещата и дали има логическа взаимовръзка в тях. Измислените работи си личат от 5 километра. Ако някой тръгне да лепи стъпки по колите върху тротоарите, това не ми е достатъчно. Аз го правя от 10 години, що мен не ме изберете за кмет, хе-хе?

  В ДЕОС няма нито един човек, който изобщо да се замисля по въпроса трябва ли да се паркира по тротоарите или не. В "системните партии" положението е коренно обратното. Там фактор са пиарите, кост-бенефит анализ в брой гласове, дали някой спонсор няма да се разсърди и чак когато сумират всичките фактори, теглят един тотал, от който резултатът е това, което виждаш. 5000 души поток към метростанцията прескачат всеки ден 10 трошки на входа. Защото там е бусът на Пацо Манивелата и Кирчу Чесъна, на които общинските съветници преотдават някакви бараки по 1000 лева месечен наем, пък самите те са ги взели чрез подставени лица на 80 лева. Или пък са сметнали, че майките с деца до 3 години в квартала са 150, а паркиращите по тротоарите за 750, затова сори бате, аъ сметката е есна, неъ кфоууу ъ си гуориме...

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  [quote#30:"cinik"]Аз го правя от 10 години, що мен не ме изберете за кмет, хе-хе? [/quote]

  Ами кандидатирай се и ще преценя дали да те подкрепя!
  Вероятността да гласувам за теб, е в порядък по-голяма, отнесена към тази да пусна вот за другите кандидати!
  Признавам, че на предишните кметски избори подкрепих един “колега от форума”, който понастоящем помага на Лукарски!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK