Богословският факултет открива магистърска програма за църковни журналисти

Богословският факултет открива магистърска програма за църковни журналисти

© Юлия ЛазароваОт тази учебна година Богословският факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" открива магистърска програма "Църква и медии".


Програмата цели да подготви богослови за работа в медиите – специализирани църковни и политематично светски издания. Обучението е насочено да подготви специалисти "църковни журналисти", които познават особености на медийната комуникация и са компетентни в областта на вероизповеданията, на църковната структура и традиция.


За специалисти (завършили бакалавърска степен в Богословския факултет) обучението е два семестъра и за неспециалисти (всички, които са завършили бакалавърска или по-висока степен) - четири семестъра. И двете форми на обучение са задочни, като изискването към кандидатите да имат успех от дипломата за висше образование не по-нисък от "добър".
С кандидатите за специалисти се провежда устен изпит по определен конспект, а за неспециалисти се провежда събеседване. Класирането става по низходящ ред на състезателния бал, който се формира като сума от оценката от устния изпит и средноаритметичната оценка от дипломата за висше образование (среден успех от семестриалните изпити и среден успех от държавните изпити).


Завършилите програмата могат да работят като журналисти в църковни медии и в политематични светски издания, като членове на неправителствени, държавни и медийни организации за медиен мониторинг, като съветници и експерти по религиозни въпроси в обществени и държавни организации, включително Обществените съвети към публично-правните медии (държавни, обществени, общински и др.); като независими издатели, продуценти и автори на книги, филми, медийни продукти на църковна тема.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK